Στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων με θέμα «Φροντίζουμε τη διατροφή μας… Μπορούμε!», παρακολουθήσαμε διαδικτυακά το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μπορούμε στο Σχολείο». Το μήνυμα για την αξιοποίηση του περισσευμένου φαγητού μας έδωσε με χιούμορ και φαντασία ο Δινώσαυρος, ήρωας του παραμυθιού «Δινώσαυρος- Πετάει το φαγητό» της Αλεξάνδρας Κ. και του Αντώνη Παπαθεοδούλου, που μαζί με την παρέα του, προσπαθούσαν να κάνουν το φαγητό να πετάξει, να φύγει από τους πραγματικά χορτασμένους και να πάει μόνο του σε όσους το έχουν ανάγκη! Ζωγραφίσαμε, έπειτα, στο «σουπλά» μας το αγαπημένο μας φαγητό, «σερβίροντας» όμως στο πιάτο μας την ποσότητα που μπορούμε να φάμε και όχι περισσότερο, για να μη σπαταληθεί! Σύνθημά μας έγινε το «καμία μερίδα φαγητού χαμένη!», που είπαμε όλοι μαζί, με ένα στόμα, μια φωνή!
Σταθήκαμε στο δεκάλογο μείωσης της σπατάλης φαγητού από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Μπορούμε», τον οποίο παρουσιάσαμε στα παιδιά συνοδεία χαρακτηριστικών εικόνων βοηθώντας τα να κατανοήσουν και να εντυπώσουν καλύτερα το νόημά του. Ο δεκάλογος αυτός αποτέλεσε το εφαλτήριο για δημιουργικές δραστηριότητες, με πρώτη τη σύνθεση ενός τραγουδιού. Για καθένα από τα σημεία του «χτίσαμε» ένα τετράστιχο που έκλεινε το νόημά του, το οποίο στη συνέχεια αποδώσαμε ρυθμικά. Μας άρεσε όπως το ακούσαμε -θύμιζε ραπ τραγούδι- και αποφασίσαμε να το κρατήσουμε έτσι, χωρίς να αναζητήσουμε κάποια μελωδία για να το «ντύσουμε». Επόμενο βήμα, ήταν η εικονογράφησή του από τους μικρούς καλλιτέχνες, ακολούθησε η ηχογράφησή του και τέλος, με τη βοήθεια της τεχνολογίας, δημιουργήθηκε η ταινία που ανεβάσαμε στο youtube.
Βασικά σημεία του δεκάλογου μείωσης της σπατάλης φαγητού αποτυπώθηκαν επίσης εικαστικά από τα παιδιά και χρησιμοποιήθηκαν για τη δημιουργία ενός τρίπτυχου φυλλαδίου με συμβουλές. Το φυλλάδιο αυτό «ταξίδεψε» στο σπίτι ώστε να βοηθήσει στην αλλαγή καθημερινών συνηθειών.
Σχετικές αναρτήσεις μπορείτε να δείτε στο ιστολόγιό μας:
-https://blogs.sch.gr/nipagsarant/2022/03/03/kamia-merida-fagitoy-chameni/
-https://blogs.sch.gr/nipagsarant/2022/04/04/o-quot-dekalogos-meiosis-tis-spatalis-fagitoy-quot-dinei-empneysi-gia-dimioyrgia/
…αλλά και στο κοινό μας padlet με το συνεργαζόμενο Αειφόρο Νηπιαγωγείο Ταυρωνίτη Χανίων
Παρατηρήθηκε αλλαγή στις καθημερινές συνήθειες των παιδιών τα οποία ακολούθησαν πρακτικές που βοηθούν στη μείωση της σπατάλης φαγητού.
Το τραγούδι μας και το φυλλάδιο με τις συμβουλές -που βασίζονται στο δεκάλογο μείωσης της σπατάλης φαγητού του ΜΚΟ Μπορούμε- προσδοκούμε να επηρεάσουν και τις οικογένειες των μαθητών μας εφαρμόζοντας αποτελεσματικούς τρόπους διάσωσης και κοινωνικής προσφοράς περισσευούμενου φαγητού.
Συνεργαστήκαμε με τη μη κερδοσκοπική οργάνωση "Μπορούμε" -που σκοπό έχει τον περιορισμό της σπατάλης τροφίμων και την καταπολέμηση του υποσιτισμού στην Ελλάδα- μέσα από το Πρόγραμμα "Μπορούμε στο σχολείο".
Συνεργασία έχουμε, επίσης, τη φετινή χρονιά με το Αειφόρο Νηπιαγωγείο Ταυρωνίτη Χανίων ακολουθώντας κοινό πρόγραμμα με κοινές θεματικές και στόχους σε όλους τους κύκλους των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων, όπου και εντάσσεται η συγκεκριμένη δράση.
-Σχετικές αναρτήσεις στο ιστολόγιο του Νηπιαγωγείου και στο κοινό μας padlet με το Αειφόρο Νηπιαγωγείο Ταυρωνίτη Χανίων
-Δημιουργία φυλλαδίου με συμβουλές για τη μείωση της σπατάλης φαγητού, το οποίο μοιράστηκε στους γονείς
-Σύνθεση τραγουδιού βασισμένου στο δεκάλογο μείωσης της σπατάλης φαγητού (δημοσιεύτηκε στο youtube)