menu

Σύνδεση | Εγγραφή

10ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

" Γίνε Kookoonari"

" Γίνε Kookoonari"
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Από τον Ιανουάριο του 2020 μέχρι σήμερα  στο 10ο  Νηπιαγωγείο Κομοτηνής  εφαρμόζουμε ένα καινοτόμο πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Αγωγής με θέμα τα μηδενικά απορρίμματα "zero waste". Το πρόγραμμα έχει τίτλο "Γίνε kookoonari",  οι δραστηριότητές του  διέπονται  από τις αρχές του Διαθεματικού Ενιαίου  Πλαισίου Προγράμματος Σπουδών (ΔΕΠΠΣ)  και βασίζεται στη μεθοδολογία της διερευνητικής μάθησης . Συγκεκριμένα ψάχνουμε να βρούμε τρόπους ώστε το σχολείο μας να μειώσει την παραγωγή απορριμμάτων και όσα τελικά απορρίπτονται  να μην αποτελούν σοβαρή  απειλή για το περιβάλλον. Εξετάσαμε θέματα που αφορούν την επίδραση της χρήσης του πλαστικού  και διαφόρων βλαβερών  χημικών ουσιών στο περιβάλλον , εντοπίσαμε αυτά τα στοιχεία στο σχολικό πλαίσιο ,αναζητήσαμε τρόπους  αντικατάστασης τους με υλικά και αντικείμενα φιλικότερα προς το περιβάλλον. Προκειμένου τα παιδιά να αντιληφθούν το είδος και την ποσότητα των απορριμμάτων που παράγονται στο σχολείο, συμπλήρωναν εβδομαδιαία αυτοσχέδιο πίνακα καταγραφής απορριμμάτων. Κατά τη διάρκεια του προγράμματος τα παιδιά μπήκαν στη διαδικασία να οργανώσουν και να υλοποιήσουν ένα αποκριάτικο “ Zero Waste “ πάρτυ, ακολουθώντας πρακτικές επαναχρησιμοποίησης και DIY για την διακόσμηση του χώρου και την προσωπική τους ψυχαγωγία και διατροφή. Την περίοδο που παρέμειναν κλειστά τα σχολεία εξαιτίας του πρώτου lockdown λόγω covid-19 (03 -05/2019) το πρόγραμμα συνεχίστηκε περιστασιακά με δραστηριότητες όπως να βάψουν αυγά με φυσικά υλικά στο σπίτι  μέσω  τηλεκπαίδευσης.  Με την επαναλειτουργία των σχολείων  υπήρχαν αρκετά εμπόδια και περιορισμοί και αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι προγραμματιζόμενες δράσεις να μεταφερθούν στην επόμενη σχολική χρονιά. Για παράδειγμα το σχολείο εξοπλίστηκε με κάδο κομποστοποίησης  χωρίς όμως να υπάρχει χρόνος εξοικείωσης των παιδιών με τη χρήση του. Παράλληλα με τις δράσεις που απευθυνόταν  στα παιδιά υλοποιήθηκαν εργαστήρια ενηλίκων για τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς των μαθητών/τριών . Στα εργαστήρια οι συμμετέχοντες/ουσες  ενημερώθηκαν για τις αρχές της Κυκλικής Οικονομίας και του Zero Waste , έφτιαξαν κερομάντηλα για τη συσκευασία τροφίμων, πάνινες τσάντες και φυσικά καλλυντικά. Το τελευταίο εργαστήριο που πραγματοποιήθηκε για τη σχολική χρονιά 2019-2020 ,απευθυνόταν σε όλη τη σχολική κοινότητα όπου  γονείς, παιδιά και εκπαιδευτικοί επισκέφθηκαν τοπικά καταστήματα με χύμα προϊόντα όπου πραγματοποίησαν αγορές χρησιμοποιώντας δικά τους επαναχρησιμοποιούμενα δοχεία και τσάντες. Κατά τη νέα σχολική χρονιά 2020-2021 το πρόγραμμα καθυστέρησε να ξεκινήσει λόγω αλλαγής στη σύνθεση του διδακτικού προσωπικού αλλά και των αλλαγών στη λειτουργία των σχολικών μονάδων λόγω covid- 19. Η ενημέρωση του νέου διδακτικού προσωπικού ξεκίνησε περίπου  στα μέσα Νοεμβρίου όπου και αποφασίστηκε να συνεχίσουμε για δεύτερη χρονιά  το εκπαιδευτικό  πρόγραμμα. Αν και η κατάσταση στην εκπαίδευση είναι πρωτόγνωρη και εναλλάσσεται  συνεχώς, οι δράσεις προσαρμόζονται αντιστοίχως στην δια ζώσης και την εξ αποστάσεως διδασκαλία.

Δειτε παρακάτω την παρουσίαση της εξαποστάσεως διδασκαλίας του προγράμματος

https://view.genial.ly/605326c6a5d21a0d1ebdc770/presentation-kookoonari


Αποτελέσματα / επίδραση

Οι δράσεις του προγράμματος είχαν ως αποτέλεσμα οι μαθητές να αποκτήσουν συνήθειες που βοηθούν στην μείωση των απορριμμάτων χρησιμοποιώντας για παράδειγμα, μόνο φαγητοδοχεία και παγούρι πολλαπλών χρήσεων , ενώ παράλληλα αντικαταστήσαμε υλικά του σχολείου βλαβερά προς το περιβάλλον με φιλικά προς αυτό. Όπως για παράδειγμα  οι μαρκαδόροι αντικαταστάθηκαν με ξυλομπογιές και κηρομπογιές , οι τέμπερες με  χειροποίητες νερομπογιές από φυσικά υλικά και οι πλαστελίνες του εμπορίου με χειροποίητες. Ολόκληρη η σχολική κοινότητα  ήταν και παραμένει ενθουσιασμένη με τη συμμετοχή της στο πρόγραμμα και τη νέα γνώση που απέκτησαν. Ο βιωματικός χαρακτήρας και η μεγάλη διάρκεια  των δραστηριοτήτων  συντέλεσε στην αποτελεσματικότερη υιοθέτηση των πρακτικών για τη μείωση των απορριμμάτων από όλες τις ηλικιακές ομάδες των συμμετεχόντων/ουσών. 

Δείτε παρακάτω συνεντεύξεις των εκπαιδευτικών

https://www.youtube.com/watch?v=5d6cHrRkoRM

https://www.youtube.com/watch?v=OIwDAJmfQDo&list=PLgeq7ezNgWe8aJocTTzFiqa72JnxX-vh3&index=146

 

 

 Συνεργασίες

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Γίνε kookoonari: ένα βιωματικό πρόγραμμα για τη δημιουργία σχολείων μηδενικών απορριμμάτων» που εφαρμόζεται στο 10ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής εμπνεύστηκε η άτυπη ομάδα «kookoonari» που αποτελείται από την Μαρία Στρούμπα (Project Manager του εγχειρήματος) και την Σοφία Πετρίδου (Υπεύθυνη Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του εγχειρήματος). Η ομάδα kookoonari σε συνεργασία με την περιβαλλοντική οργάνωση iSea, έχουν πάρει έγκριση από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής για την καταλληλότητα του Εκπαιδευτικού Προγράμματος για το σχολικό έτος 2020-21.

 

Περισσότερα για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα και την έγκριση για το έτος 2020-21, μπορείτε να δείτε στο επισυναπτόμενο link, καθώς σε αυτό συμμετέχει πλέον ακόμα ένα σχολείο. 

 

https://kookoonari.org/project/to-ekpaideftiko-programma-gine-kookoonari-se-komotini-kai-tino/?fbclid=IwAR3hX7yxfFbHDhxwFiv9aFr6wMIrx7w23_faO_Xoa1XGusDj5JpJ4CS4dF8

Περισσότερα για το πλαίσιο υλοποίησης του προγράμματος για το σχολικό έτος 2019-20 στο 10ο Νηπιαγωγείο Κομοτηνής μπορείτε να δείτε εδώ.

 

https://kookoonari.org/project/to-10o-nipiagogeio-komotinis-ginetai-kookoonari/?fbclid=IwAR2w6G7CGYQOcZeUmsmH9vfVGqGW09L7xa4IUfEFIIEQ-59dcvBUHnyxZ5A


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

2019-2020: Καφαλή Μαρία, Κυρέζογλου Ελευθερία, Όσκαρη Ανθή, Αθανασούλα Μαρίνα, Παπαλά Σοφία, Ζαφειράκη Κική. /2020-2021: Κυρέζογλου Ελευθερία, Τακουλίδου Μαρία, Ρίζου Χαρά, Όσκαρη Ανθή, Αθανασούλα Μαρίνα, Δελημπαλτά Μαρία

Στόχος δράσης

Κύριος σκοπός του προγράμματος «Γίνε kookoonari» είναι να δημιουργηθεί ένα σχολείο το οποίο θα παράγει μηδενικά απορρίμματα. Στόχος μας να κτίσουμε ένα σχολείο " zero waste" , το οποίο θα εκπαιδεύει μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς να αποκτήσουν γνώσεις και δεξιότητες που έχουν ως αποτέλεσμα την μείωση της παραγωγής απορριμμάτων.

Χρόνος δράσης

2019-2021

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους


Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας