Μέσα από το συγκεκριμένο πρόγραμμα παρουσιάζονται στους μαθητές νέοι τρόποι επικοινωνίας και επίλυσης συγκρούσεων, καθώς και τρόποι λήψης αποφάσεων και συνειδητής επιλογής.
Οι μαθητές όχι μόνο πληροφορούνται για το θέμα αλλά παράλληλα αναπτύσσουν αίσθημα αυτοεκτίμησης και υπευθυνότητας μέσα από έκφραση και βιωματικές δραστηριότητες.
Οι θεματικές του προγράμματος ήταν 11 οι οποίες ήταν κατανεμημένες σε τρεις ενότητες:
Α. Προαγωγή κοινωνικής και συναισθηματικής μάθησης
1) Αναγνώριση συναισθημάτων, 2) αυτογνωσία, 3) αυτοδιαχείριση, 4) κοινωνική επίγνωση, 5) δεξιότητες σχέσεων, 6)υπεύθυνη λήψη αποφάσεων,
Β. Προαγωγή ανθεκτικότητας
7) αντιμετώπιση ψυχοκοινωνικών προκλήσεων, 8) αντιμετώπιση τραυματικών εμπειριών,
Γ. Πρόληψη Προβλημάτων συμπεριφοράς
9) Αντιμετώπιση εσωτερικευμένων προβλημάτων, 10) αντιμετώπιση εξωτερικευμένων προβλημάτων, 11) αντιμετώπιση συμπεριφορών σε επίπεδο κινδύνου .
Η εμπλοκή των γονέων ήταν εποικοδομητική και απαραίτητη για την εμπέδωση και διαμόρφωση αλλαγής στις στάσεις και συμπεριφορές, καθώς ανάλογες δραστηριότητες οι οποίες επεξεργάστηκαν στο σχολείο , επεκτάθηκαν στο σπίτι μαζί με τους γονείς και είχαμε και ανατροφοδότηση.
Επιτυγχάνεται η γνωριμία με τους συμμαθητές και τους εκπαιδευτικούς τους αλλά και με τον εαυτό τους, ενισχύοντας την προσωπικότητά τους και καλλιεργώντας την ενσυναίσθηση.
Επίσης, με την ανάπτυξη κοινωνικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων, δημιουργείται κλίμα εμπιστοσύνης, ασφάλειας και συνεργασίας στην τάξη και προωθείται η καλλιέργεια του σεβασμού και της αποδοχής της διαφορετικότητας.
Οι στρατηγικές και οι μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν για την εκπλήρωση κάθε επιμέρους στόχου, στο πλαίσιο της ενεργητικής και βιωματικής μάθησης για την υποστήριξη και ανάπτυξη των δεξιοτήτων των μαθητών/-τριών, είναι οι εξής:
- κοινωνικές ιστορίες,
- καταιγισμός ιδεών με συζήτηση ανάμεσα στους μαθητές,
- βιβλιοπαρουσιάσεις,
- προβολές ταινιών/βίντεο,
- παιχνίδι ρόλων,
- θεατρικό παιχνίδι,
- εικαστικά εργαστήρια με δημιουργίες των μαθητών, ακολουθούμενα από συζήτηση και έκθεση των έργων σε χώρους του σχολείου και
- διαλέξεις από ειδικούς επιστήμονες και εκπροσώπους συνεργαζόμενων φορέων
Αποτελέσματα / επίδραση
-Να αντιμετωπίζουν επιθετική και αντικοινωνική συμπεριφορά, εκφοβισμό και διαδικτυακό εκφοβισμό, ενδοσχολική βία, εθισμό στο διαδίκτυο , στα ηλεκτρονικά παιχνίδια εφαρμόζοντας λύσεις , τεχνικές και συγκεκριμένες στρατηγικές που προτείνονται.
-Οι μαθητές κατάφεραν να συνάψουν πιο ισχυρούς δεσμούς μεταξύ τους, μέσα από τη αναγνώριση και την έκφραση των συναισθημάτων τους.
-Ανέπτυξαν κοινωνικές και επικοινωνιακές δεξιότητες κι έμαθαν πώς να διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους.
-Τα παιδιά μπορούν να βρουν τη λύση, η οποία δεν βλάπτει αυτά ή τους άλλους, για αρνητικά συναισθήματα και συμπεριφορές που βιώνουν σε ένα νέο πλαίσιο.
-Συνειδητοποίησαν το αίσθημα της απογοήτευσης που βιώνεται σε μια κατάσταση αποτυχίας ή και κοινωνικής απόρριψης και είναι σε θέση να επιλέξουν μια αποτελεσματική στρατηγική για την αντιμετώπιση της αποτυχίας( σχολικής ή επαγγελματικής) και της απόρριψης.
- Να αναπτύξουν επιμονή, κίνητρα και αφοσίωση σε προσωπικούς και ακαδημαϊκούς στόχους.
-Να βελτιώσουν την αυτοεκτίμηση και αυτό-αποτελεσματικότητά τους.
-Να είναι σε θέση να διαχειρίζονται διαφωνίες και να αναπτύξουν αποτελεσματικές στρατηγικές για τη διαχείριση της επικοινωνίας και της αποφασιστικότητας.
-Τα παιδιά είναι σε θέση να δουν τον κόσμο από τη σκοπιά άλλων ανθρώπων που μπορεί να έχουν ατομικές διαφορές (π.χ.μια συγκεκριμένη αναπηρία) και να κατανοήσουν από επιλογή διαφόρων τρόπων που μπορούν να προσφέρουν υποστήριξη.
-Βασική απόρροια του προγράμματος υπήρξε η δημιουργία θετικού κλίματος στη δυναμική της ομάδας και η ενθουσιώδης συμμετοχή τους.