menu

Σύνδεση | Εγγραφή

11o Νηπιαγωγείο Αργυρούπολης

Δράσεις συνεργασίας με την τοπική & ευρύτερη κοινωνία

Πρωτοβουλία

"Το βιβλίο, Φίλος Χρυσός!!!"_Επίσκεψη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη

"Το βιβλίο, Φίλος Χρυσός!!!"_Επίσκεψη στη Δημοτική Βιβλιοθήκη
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Η επίσκεψη στη βιβλιοθήκη ήταν μία μοναδική εμπειρία για τους μικρούς μας μαθητές/τριες, η οποία ενίσχυσε την αγάπη τους για τα βιβλία και την ανάγνωση. Ο χώρος, η ζεστή ατμόσφαιρα και η φιλοξενία συνέβαλαν σημαντικά στη δημιουργία μιας αξέχαστης εμπειρίας μάθησης. Μόλις ολοκληρώθηκε η δράση, τους χαρίσαμε μια αφίσα που φιλοτέχνησαν οι μικροί μας μαθητές/τριες, “βάζοντας το χεράκι τους” και “κρατώντας ένα βιβλίο”, στέλνοντας πάνω σε λευκά μικρά συννεφάκια το μήνυμα: “Όταν κρατάμε ένα βιβλίο μπορούμε να αλλάξουμε σελίδα στον κόσμο!!!”

Η εκπαιδευτική επίσκεψη υλοποιήθηκε στα πλαίσια της έναρξης της Δανειστικής Βιβλιοθήκης στο νηπιαγωγείο μας και της εφαρμογής του Προγράμματος Σπουδών «Δράσεις Ενεργού Πολίτη».

Με την επιστροφή μας στο νηπιαγωγείο ζωγραφίσαμε τον εαυτό μας να κρατά και να διαβάζει ένα βιβλίο με την ευχή το βιβλίο να γίνει “φίλος χρυσός”!!!


Αποτελέσματα / επίδραση

Η επίσκεψη αυτή και η λειτουργία μιας δανειστικής βιβλιοθήκης έχουν πολλαπλά θετικά αποτελέσματα τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο.

Θετικά αποτελέσματα επίσκεψης στη δανειστική βιβλιοθήκη:

  1. Ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας – Οι μαθητές/τριες έρχονται σε επαφή με τα βιβλία και αναπτύσσουν την αγάπη για το διάβασμα.
  2. Επέκταση των γνώσεων – Παρέχεται πρόσβαση σε πηγές γνώσης που βοηθούν στη βελτίωση των  επιδόσεων και της γενικής παιδείας.
  3. Ενίσχυση της κριτικής σκέψης – Η ανάγνωση ποιοτικού περιεχομένου προάγει την ανάλυση, τη σύγκριση και τη δημιουργική σκέψη.
  4. Καλλιέργεια ερευνητικών δεξιοτήτων – Τα παιδιά μαθαίνουν να αναζητούν, να επιλέγουν και να αξιοποιούν πληροφορίες από βιβλία και άλλες πηγές.
  5. Ενίσχυση κοινωνικών δεξιοτήτων – Μέσω ομαδικών δραστηριοτήτων και συζητήσεων, οι μαθητές/τριες αλληλεπιδρούν, ανταλλάσσουν απόψεις και συνεργάζονται.
  6. Ψυχική χαλάρωση και ευεξία – Η ανάγνωση λειτουργεί ως μέσο χαλάρωσης, μείωσης του άγχους και ενίσχυσης της συναισθηματικής νοημοσύνης.

Θετικά αποτελέσματα λειτουργίας δανειστικής βιβλιοθήκης:

  1. Ισότιμη πρόσβαση στη γνώση – Όλοι έχουν τη δυνατότητα να διαβάσουν και να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους χωρίς οικονομικούς περιορισμούς.
  2. Προώθηση της διά βίου μάθησης – Η βιβλιοθήκη ενθαρρύνει τη συνεχή εκπαίδευση.
  3. Ανάπτυξη υπευθυνότητας – Οι μαθητές δανείζονται βιβλία με την υποχρέωση να τα επιστρέψουν σε καλή κατάσταση, καλλιεργώντας την υπευθυνότητα.
  4. Ενίσχυση της τοπικής κοινότητας – Δημιουργείται ένας χώρος αλληλεπίδρασης, ανταλλαγής γνώσεων και συμμετοχής σε εκπαιδευτικές δράσεις.
  5. Μείωση των εκπαιδευτικών ανισοτήτων – Μαθητές που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση σε βιβλία βρίσκουν στη βιβλιοθήκη μια πολύτιμη εκπαιδευτική πηγή.
  6. Προώθηση του πολιτισμού – Οι βιβλιοθήκες διαφυλάσσουν και προβάλλουν την πολιτιστική κληρονομιά, συμβάλλοντας στη διάδοση της λογοτεχνίας, της ιστορίας και της τέχνης.
  7. Μείωση της χρήσης οθονών – Η ανάγνωση έντυπων βιβλίων μειώνει την υπερβολική ενασχόληση με τις ψηφιακές συσκευές, συμβάλλοντας στην ισορροπημένη ανάπτυξη των παιδιών.

Συνολικά, η επίσκεψη και η λειτουργία μιας δανειστικής βιβλιοθήκης ενισχύουν την εκπαίδευση, την προσωπική ανάπτυξη και τη συνοχή της κοινωνίας, προωθώντας έναν πιο μορφωμένο και συνειδητοποιημένο πληθυσμό.



Συνεργασίες

Δημοτική Βιβλιοθήκη Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Θεοχάρη Μαρία Πετροπούλου Μαρία

ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

Στόχος δράσης

Με την ολοκλήρωση της δράσης, οι μαθητές ενθαρρύνθηκαν να: Αναγνωρίζουν τη σημασία του βιβλίου και της φιλαναγνωσίας. Αναπτύξουν δεξιότητες οργάνωσης και υπευθυνότητας μέσω του δανεισμού βιβλίων. Μάθουν βασικές αρχές φροντίδας και διαχείρισης των βιβλίων. Ενισχύσουν τη γλωσσική τους ανάπτυξη και την κατανόηση μέσα από την αφήγηση και την αναδιήγηση ιστοριών. Καλλιεργήσουν τη συνεργασία και την κοινωνική αλληλεπίδραση με τους συμμαθητές τους. Εξοικειωθούν με τη λειτουργία μιας βιβλιοθήκης και τους κανόνες δανεισμού. Αναπτύξουν δεξιότητες επικοινωνίας, συνεργασίας και οργάνωσης. Ενισχύσουν τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους μέσα από την επαφή με τη λογοτεχνία. Δημιουργήσουν σχέσεις με τα βιβλία, ενισχύοντας την αφηγηματική και γλωσσική τους ικανότητα.

Κοινό στο οποίο απευθύνεται

Μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς

Χρόνος δράσης

Ιανουάριος-Μάιος

Τόπος Δράσης

Δημοτική Βιβλιοθήκη Νηπιαγωγείο

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας