menu

Σύνδεση | Εγγραφή

ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΚΛΕΙΔΙ

Δράσεις συνεργασίας με την τοπική & ευρύτερη κοινωνία

Πρωτοβουλία

Πώς μπορώ να βοηθήσω, εγώ, αυτόν τον τόπο που αγαπώ!

Πώς μπορώ να βοηθήσω, εγώ, αυτόν τον τόπο που αγαπώ!
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΚΛΕΙΔΙ

Το Μυστικό Κλειδί προσφέρει στο παιδί εναλλακτικούς τρόπους παιδαγωγικής φιλοσοφίας και μεθοδολογίας, που στοχεύουν σε ένα παιδοκεντρικό σύστημα εκπαίδευσης. Σκοπός μας είναι η ανάπτυξη ενός μοναδικού εκπαιδευτικού πρότζεκτ αγωγής και διαπαιδαγώγησης που δίνει ευκαιρίες και ερεθίσματα ώστε τα παιδιά να αναπτύξουν τις ικανότητες και την προσωπικότητά τους. Οι χώροι μας είναι διαμορφωμένοι σε γωνιές με τρόπο, ώστε τα παιδιά να μπορούν να εκφραστούν μέσα από τις τέχνες και να αναπτύξουν ικανότητες που μέχρι τώρα ίσως να ήταν ανεκμετάλλευτες.


Διευθυντής Σχολείου

ΑΛΕΞΙΟΥ ΒΑΣΙΛΗΣ

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Στο πλαίσιο του ετήσιου project μας «Εγώ πώς έφτασα εδώ και που θέλω να βρεθώ» γνωρίσαμε καλύτερα την πόλη μας, την ιστορία της, την προϊστορία της, τη ζωή στη σύγχρονη εποχή καθώς και τα διάφορα προβλήματά της αλλά και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν κάποιοι από τους κατοίκους της.

Έτσι λοιπόν προέκυψε το συγκεκριμένο project με τίτλο «Πώς μπορώ να βοηθήσω, εγώ, αυτόν τον τόπο που αγαπώ!» με αφορμή τη εκδρομή μας στο δασάκι της πόλης και την παιδική χαρά του, κατά τη διάρκεια της οποίας παρατηρήσαμε τον μεγάλο όγκο σκουπιδιών που ήταν σκορπισμένα παντού. Έτσι, αποφασίσαμε να συμβάλλουμε όπως μπορούμε σε προβλήματα που αντιμετωπίζει η πόλη μας και οι κάτοικοί της.

Κατά την Περίοδο των  Χριστουγέννων, με αφορμή την συζήτησή μας για την σημασία της προσφοράς,  αποφασίσαμε να ενισχύσουμε  οικονομικά  την Μονή Ντουραχάνης όπου στεγάζεται οικοτροφείο και σχολείο . Οργανώσαμε  έτσι ένα εργαστήριο κατασκευής Χριστουγεννιάτικων  διακοσμητικών με τους γονείς και τα παιδιά στο σχολείο μας και στη συνέχεια πραγματοποιήσαμε ένα bazzar για την πώληση των κατασκευών μας.

Στην πορεία γεννήθηκε η απορία για το τι μπορούμε να κάνουμε με τα απορρίμματα τροφών και το αν μπορούμε να τις ανακυκλώσουμε, έτσι μιλήσαμε για την έννοια της κομποστοποίησης και ποιες τροφές μπορούμε να κομποστοποιήσουμε  και ποιες όχι. Μετά από πρόταση των παιδιών, τοποθετήσαμε ένα κάδο κομποστοποίησης στο σχολείο για την συλλογή τροφών, ενημερώσαμε όλα τα τμήματα για την κομποστοποίηση και στο τέλος της σχολικής χρονιάς θα παραχωρήσουμε το περιεχόμενο του κάδου στη φάρμα με βιολογικά προϊόντα με την οποία  συνεργαζόμαστε, για φυσικό λίπασμα.

Στη συνέχεια, με αφορμή το «Ο Bozzetto για τον πλανήτη που συνεχίζουμε να καταστρέφουμε!» μιλήσαμε  για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας και για το πώς μπορεί να βοηθήσει ο καθένας μας. Έτσι, κατά την διάρκεια των Αποκριών, φροντίσαμε να ενημερώσουμε τα υπόλοιπα τμήματα του σχολείου για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει ο πλανήτης μας και συμμετείχαμε στην παρέλαση ως «Σούπερ ήρωες της γης»!

Ένα από τα προβλήματα που εντοπίσαμε στο παραπάνω βίντεο είναι το ζήτημα της ενέργειας. Μιλήσαμε λοιπόν γι’ αυτήν και για το πόσο σημαντική είναι για τη ζωή μας και ότι οφείλουμε να μην τη σπαταλάμε, συνεργαστήκαμε με τους γονείς για να το δουλέψουνε και σπίτι και  μέσω της πλατφόρμας του σχολείου ζητήσαμε την συμβολή όλων. Επίσης, καλέσαμε το δήμο μέσω επιστολής που στείλαμε αλλά και τα υπόλοιπα σχολεία της πόλης, μέσω μίας διαφημιστικής καμπάνιας-βίντεο, να συμμετέχουν στην προσπάθειά μας αυτή. Γνωρίσαμε πώς φτάνει το ηλεκτρικό ρεύμα στο σπίτι μας, ότι δεν είναι τόσο απλή υπόθεση, ούτε τόσο φιλικός ο τρόπος παραγωγής του για τον  πλανήτη μας, όσο νομίζουμε. Μάθαμε λοιπόν για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και την αξία τους για τη ζωή μας.

Ενθαρρύναμε και τις οικογένειες των παιδιών να εμπλακούν ενεργά, με το να παρατηρήσουν και να καταγράψουν τις ηλεκτρικές συσκευές στο σπίτι και επίσης συμφωνήσουμε μια μέρα την εβδομάδα να σβήνουν όλες τι ηλεκτρικές συσκευές για ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα.

Στο πλαίσιο της «Παγκόσμιας μέρας των Δασών»,  21η  Μαρτίου, οργανώσαμε σε συνεργασία με την φάρμα που συνεργαζόμαστε, δεντροφύτευση και μιλήσαμε για το πλήθος αυτών που μας προσφέρουν τα δέντρα, μέσω του παραμυθιού «Το δέντρο που έδινε».

Με αφορμή την «Παγκόσμια μέρα του Νερού»  21η  Μαρτίου, μιλήσαμε για το νερό, το πόσο σημαντικό είναι για τον ανθρώπινο οργανισμό αλλά και για την ζωή σε όλο το πλανήτη. Μάθαμε τους λόγους για τους οποίους λιγοστεύει όλο και περισσότερο με την άνοδο της θερμοκρασίας. Για τη μόλυνση των υδάτων και πώς μπορούμε εμείς να συμβάλουμε στην προστασία του και πόσο σημαντικό είναι να μην το σπαταλάμε. Με αφορμή κάποιες διακοπές νερού που είχαμε στην περιοχή, προσπαθήσαμε να βρούμε λύση στο πρόβλημά μας και αποφασίσαμε να τοποθετήσουμε μία δεξαμενή που θα συλλέγει νερό της βροχής ώστε να προμηθευόμαστε από εκεί νερό όταν χρειάζεται.

Στο πλαίσιο της επετείου της 25ης Μαρτίου, μιλήσαμε για τον πόλεμο, τις επιπτώσεις που έχει καθώς και την αξία της ειρήνης. Ενημερωθήκαμε για την άφιξη προσφύγων του πολέμου από την Ουκρανία στην πόλη μας και αποφασίσαμε να δωρίσουμε ότι μπορεί ο καθένας μας για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους αυτούς και τα παιδιά τους, με συμμετοχή  στη δράση, όλων των τμημάτων του σχολείου. Τέλος, συμμετείχαμε σε ένα αντιπολεμικό βιωματικό εργαστήρι θεατρικού παιχνιδιού σε συνεργασία με το ΔΗΠΕΘΕ Ιωαννίνων.

Για την υλοποίηση των παραπάνω δράσεων ακολουθήσαμε τη μέθοδο  Project, συνυφασμένη με την ομαδο-συνεργατική μέθοδο διδασκαλίας, με έμφαση στις βιωματικές δράσεις και εντάσσοντας στοιχεία της προσέγγισης Reggio Emilia.

Δουλέψαμε ομαδικά, σε επίπεδο τάξης, σε ζευγάρια, σε συνεργασία με τους γονείς αλλά και ατομικά για την επίτευξη των στόχων που τέθηκαν αρχικά.

 


Αποτελέσματα / επίδραση

  • Τα παιδιά μέσα από το πρόγραμμα ήρθαν σε επαφή με τη φύση, ανέλαβαν πρωτοβουλίες, πρότειναν λύσεις, τις υλοποίησαν για το κοινό καλό και συνειδητοποίησαν τις συνέπειες που έχουν στο περιβάλλον οι αλόγιστες παρεμβάσεις των ανθρώπων!
  • Αντιλήφθηκαν πρώτα τη σπουδαιότητα της ατομικής δράσης και κατ επέκταση τα οφέλη των συλλογικών δράσεων και την δύναμη του «μαζί».
  • Μέσα από τις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν και τις δράσεις απέκτησαν θετικές συμπεριφορές ως προς το περιβάλλον και αντιλήφθηκαν ότι από τα αγαθά που υπάρχουν στην ζωή μας τίποτα δεν είναι δεδομένο και ότι η λύση για το μέλλον είναι η χρήση των φυσικών πόρων.
  • Έμαθαν εναλλακτικούς τρόπους ενέργειας φιλικούς προς το περιβάλλον και αντιλήφθηκαν τη σπατάλη νερού και των τροφίμων ,καθώς και τις συνέπειες αυτών . Ενισχύθηκε η ενσυναίσθηση τους και το αίσθημα της κοινωνικής προσφοράς και αλληλεγγύης και ένιωσαν τη χαρά του «προσφέρω».
  • Τέλος, πορεύτηκαν με αξίες που θα τους συντροφεύουν στην μετέπειτα ζωή τους και διαπίστωσαν ότι η κάθε πράξη του ενός έχει αντίκτυπο από το διπλανό μας …μέχρι και τον πλανήτη μας


Συνεργασίες

  • Φάρμα με βιολογικές καλλιέργειες Γεωργίου
  • Δήμος Ιωαννιτών
  • Μονάδα Προστασίας Παιδιού, Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Περιφέρειας Ηπείρου
  • Γονείς και κηδεμόνες σχολείου "Μυστικό Κλειδί" 
  • Σχολική εφημερίδα "Τα Νέα του Μυστικού Κλειδιού"
  • Πνευματικό Κέντρο Ιωαννίνων (πραγματοποίηση συναυλίας για φιλανθρωπικό σκοπό)

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Μαρία Μπίτου, Αικατερίνη Τσόγκα, Ελευθερία Κιτσαντά, Νατάσα Πάνου, Ευαγγελία Μπιντεβή, Αρχιμήδης Καβακίδης.

Στόχος δράσης

- Απόκτηση θετικών στάσεων και συμπεριφορών ως προς το περιβάλλον. - Καλλιέργεια της οικολογική τους συνείδησης μέσω περιβαλλοντικών δράσεων (ανακύκλωση ,δεντροφύτευση, κομποστοποίηση, δεξαμενή νερού), για την προστασία του περιβάλλοντος. - Πρόταση λύσεων και υλοποίηση προς όφελος δικό τους, της τοπικής κοινωνίας και του ευρύτερου φυσικού και κοινωνικού περιβάλλοντος. - Συνειδητοποίηση της αλληλεπίδρασης του φυσικού περιβάλλοντος με τις ανθρώπινες δραστηριότητες. - Εφαρμογή πρακτικών λύσεων και δραστηριοτήτων, που αφορούν τη σωστή διαχείριση του νερού στην καθημερινή ζωή. - Συνειδητοποίηση των αποτελεσμάτων συλλογικών δράσεων και της σημασίας της υιοθέτησης των καλών πρακτικών, για την προστασία του πλανήτη μας.

Χρόνος δράσης

4 μήνες

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2


Videos 3

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας