menu

Σύνδεση | Εγγραφή

2o Δημοτικό Σχολείο Ορχομενού

Μαθητικές δημιουργίες

Πρωτοβουλία

Το ψηφιακό επιτραπέζιο για τους 17 στόχους

Το ψηφιακό επιτραπέζιο για τους 17 στόχους
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

2o Δημοτικό Σχολείο Ορχομενού

Το 2ο δημοτικό σχολείο Ορχομενού βρίσκεται στον τόπο όπου ο μύθος συναντά την ιστορία. Ο Ορχομενός του Φρίξου και της Έλλης, των πηγών των τριών Χαρίτων, η γη των Μινυών όπου ο εμβληματικός Θολωτός Τάφος, το Αρχαίο Θέατρο, η Μακεδονική Ακρόπολη και ο βυζαντινός Ιερός Ναός της Παναγίας της Σκριπούς αποδεικνύουν τη μακραίωνη και ιστορικά συνεχή πορεία του τόπου. Το 2ο δημοτικό σχολείο Ορχομενού είναι ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία που πολλάκις έχει διακριθεί για τα καινοτόμα προγράμματα που εφαρμόζει. Ακολουθώντας τις επιταγές των καιρών βελτιώνει συνεχώς τις εγκαταστάσεις του. Τα τελευταία χρόνια λειτουργεί οργανωμένη σχολική βιβλιοθήκη και 2 εργαστήρια ΤΠΕ πλήρως εξοπλισμένα προσφέροντας στους μαθητές πολυτροπικά περιβάλλοντα μάθησης.


Διευθυντής Σχολείου

Κωνσταντίνος Πατσαλής

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Με τους μαθητές της Στ’ τάξης μετατρέψαμε το επιτραπέζιο παιχνίδι "Έχουμε στόχους" που βρίσκεται στη σελίδα εδώ, σε ψηφιακό παιχνίδι, ώστε να μπορούμε να παίξουμε στο εργαστήριο πληροφορικής χωρίς την εκτύπωση όλων των καρτών και του ταμπλό αλλά και να δώσουμε τη δυνατότητα στους μαθητές μας να παίξουν με τους γονείς τους.

 Σύλληψη ιδέας: Οι μαθητές ενθουσιάζονται πολύ με τα ψηφιακά παιχνίδια και τα δωμάτια απόδρασης, και διασκεδάζουν μαθαίνοντας παράλληλα. Έτσι, αποφασίσαμε να δημιουργήσουμε ένα επιτραπέζιο παιχνίδι. Βρήκαμε στη σελίδα του Bravo Schools το επιτραπέζιο "Έχουμε στόχους" και αποφασίσαμε να το ψηφιοποιήσουμε ώστε να μπορούμε να παίξουμε όλοι ακόμα και από το σπίτι μας. Οι μαθητές είχαν ήδη παίξει το παιχνίδι στη φυσική του μορφή με τους εκπαιδευτικούς της τάξης τους.

 Διαδικασία: Αποθηκεύσαμε την εικόνα από το ταμπλό του παιχνιδιού με στιγμιότυπο οθόνης από την αρχική του σελίδα. Χρησιμοποιήσαμε τις κάρτες που είχαν εκτυπώσει οι δάσκαλοι των δύο τμημάτων και επιλέξαμε τις ερωτήσεις για κάθε άξονα. Οι μαθητές χωριστήκανε σε ομάδες των 2 ατόμων, επέλεξαν ερωτήσεις ανά κατηγορία και τις απαντήσεις αυτών.

Επόμενο βήμα ήταν η δημιουργία του παιχνιδιού. Αξιοποιήθηκε μια εφαρμογή για τη δημιουργία διαδραστικών έργων και η εισαγωγή των μαθητών έγινε με το λογαριασμό του εκπαιδευτικού ώστε να μη χρειαστεί να δημιουργήσουν δικό τους.

Οι μαθητές με τη σειρά, ανά ομάδα, εισάγανε το διαδραστικό στοιχείο στο παιχνίδι και δημιούργησαν το κουίζ για αυτό.

Στη συνέχεια,  αποφασίσαμε για τα χρώματα από τα πιόνια και τα τοποθετήσαμε. Τέλος, αποφασίσαμε για τους κανόνες του παιχνιδιού, πότε ολοκληρώνεται το παιχνίδι και γράψαμε τους κανόνες στο παιχνίδι.

Αποτέλεσμα: Οι μαθητές παίξανε με πολλή χαρά το παιχνίδι που δημιουργήσανε και περιμένουν να δούνε τα σχόλια των συμμαθητών τους και των άλλων χρηστών. Μέσα από τις ερωτήσεις του παιχνιδιού, πήρανε νέες γνώσεις και μάθανε πράγματα που δεν ξέρανε.

Το παιχνίδι μπορείτε να το δείτε και να το παίξετε εδώ. Οι ερωτήσεις σε κάθε κουτάκι στόχου είναι δύο ώστε αν κάποιος από τους παίκτες έχει απαντήσει σωστά την 1η ερώτηση, να πηγαίνει στη 2η ερώτηση πατώντας το δεξί βελάκι >. Κερδίζει όποιος φτάσει ή ξεπεράσει το κουτάκι του τερματισμού.


Στόχος δράσης

Οι μαθητές να γνωρίσουν τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης, Οι μαθητές να συνεργαστούν δημιουργώντας ομάδες, Να αξιοποιήσουν τα web εργαλεία, Να δημιουργήσουν μια εφαρμογή που να αξιοποιηθεί από άλλους μαθητές

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας