menu

Σύνδεση | Εγγραφή

ΠΡΟΤΥΠΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

ΠΡΟΤΥΠΑ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ... ΜΙΚΡΟΙ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ!

ΠΡΟΤΥΠΑ ΑΕΙΦΟΡΙΑΣ... ΜΙΚΡΟΙ ΕΝΕΡΓΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΑΥΡΙΟ!
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Το πρόγραμμα περιλάμβανε διάφορες δραστηριότητες που συνδύαζαν την οικολογική συνείδηση, την καλλιτεχνική έκφραση και την εκπαίδευση για τις βιώσιμες πόλεις. Τα παιδιά συμμετείχαν σε δράσεις που συνδέονταν με τη φύτευση και την καλλιέργεια φυτών, χρησιμοποιώντας ανακυκλώσιμα υλικά, ενώ παράλληλα ανέπτυσσαν δημιουργικές δεξιότητες μέσω της τέχνης και της καταγραφής της ανάπτυξης των φυτών.

Δραστηριότητες Κηπουρικής: Τα παιδιά δημιούργησαν αστικούς κήπους χρησιμοποιώντας υλικά που ήταν φιλικά προς το περιβάλλον και ανακυκλώσιμα. Φύτεψαν διάφορους σπόρους, όπως λαχανικά και μυρωδικά, και παρακολούθησαν την ανάπτυξή τους. Οι δραστηριότητες αυτές ενίσχυσαν την κατανόηση της έννοιας των βιώσιμων πόλεων και κοινοτήτων, προάγοντας την οικολογική συνείδηση και τη σύνδεση του ανθρώπου με τη φύση.

Καλλιτεχνικές Δραστηριότητες: Στο πρόγραμμα περιλαμβάνονταν δραστηριότητες ζωγραφικής και δημιουργίας. Μέσω αυτών των δραστηριοτήτων, εξερεύνησαν τη σύνδεση μεταξύ της τέχνης και του περιβάλλοντος, προωθώντας τις βιώσιμες πρακτικές και την οικολογική συνείδηση.

Συστηματική Παρατήρηση: Τα παιδιά δημιούργησαν ημερολόγια καταγραφής της ανάπτυξης των φυτών και παρατήρησαν τη διαδικασία από τη φύτευση έως τη συγκομιδή. Μέσα από αυτή τη διαδικασία έμαθαν να παρακολουθούν τη φύση και να κατανοούν τη σημασία της φροντίδας για το περιβάλλον.

Πιο συγκεκριμένα:

  • «Αυτοποτιζόμενος λαχανόκηπος!»

Aξιοποίησαν πλαστικά μπουκάλια, με σκοπό να φτιάξουν ένα αυτοποτιζόμενο φυτώριο για το μπαλκόνι τους μέσα στο οποίο καλλιέργησαν λαχανικά. Στο επάνω μέρος του καθενός άνοιξαν τρεις τρύπες με διάμετρο τόση, ώστε να χωράνε τρία διάτρητα πλαστικά ποτήρια με χώμα. Τα παιδιά φύτεψαν λαχανικά όπως: σέλινο, καρότο, αγγούρι, κρεμμυδάκι και ραπανάκι, τα οποία ποτίζονταν αυτόματα από τη βάση των μεγάλων δοχείων που γεμίστηκαν ως τη μέση με νερό.

  • «Το δικό μας θερμοκήπιο!»

Μ’ έναν διασκεδαστικό τρόπο φέραμε τη φύση μέσα στην τάξη φτιάχνοντας το δικό μας θερμοκήπιο. Τα παιδιά έβαψαν ένα μεγάλο χάρτινο κουτί με καφέ χρώμα. Το κουτί χρησιμοποιήθηκε ως βάση καθώς είχαμε δημιουργήσει τα κατάλληλα κενά για να τοποθετηθούν σακουλάκια με σπόρους φυτών. Στα διάφανα σακουλάκια έβαλαν βαμβάκι, τους σπόρους από φακές, φασόλια, πιπεριά κ.ά. με λίγο νεράκι.

  • «Επιτοίχιος κήπος»

Τα παιδιά χρησιμοποιώντας τις παλιές γαλότσες τους και μια παλέτα έφτιαξαν έναν πρωτότυπο κήπο! Γέμισαν τις γαλότσες με χώμα και φύτεψαν φυτά και σπόρους. Έπειτα, έβαψαν την παλέτα χρησιμοποιώντας πινέλα και διάφορα χρώματα. Τέλος, στερέωσαν τις γαλότσες πάνω στην παλέτα δημιουργώντας έτσι, έναν υπέροχο επιτοίχιο κήπο!


Αποτελέσματα / επίδραση

  • Εκπαίδευση για τις Βιώσιμες πόλεις:

Τα παιδιά κατανόησαν τη σημασία των αστικών κήπων και των πρακτικών φροντίδας των φυτών στις σύγχρονες πόλεις. Μέσα από τις δραστηριότητες κηπουρικής, έμαθαν πώς μπορούμε να δημιουργήσουμε βιώσιμες και πράσινες κοινότητες που να υποστηρίζουν την οικολογική ισορροπία και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στις αστικές περιοχές.

 

 

 

  • Ανάπτυξη Οικολογικής Συνείδησης

Μέσω της ενασχόλησης με το φυσικό περιβάλλον και τις βιώσιμες πρακτικές, τα παιδιά μας ενίσχυσαν την οικολογική τους συνείδηση και έμαθαν να συνδέουν την καθημερινή τους ζωή με τη φροντίδα του περιβάλλοντος. Κατανόησαν πώς οι μικρές πράξεις όπως η φύτευση φυτών και η ανακύκλωση, συμβάλλουν στη δημιουργία ενός πιο βιώσιμου κόσμου.

  • Συνεργασία και Κοινωνική Ευθύνη

Μέσα από τις δραστηριότητες του προγράμματος, τα παιδιά παροτρύνθηκαν ενίσχυσαν τις επικοινωνιακές και συνεργατικές τους ικανότητες. Έμαθαν τη σημασία της ομαδικότητας για την επίτευξη ενός κοινού στόχου και ανέπτυξαν αίσθημα κοινωνικής ευθύνης για τη δημιουργία βιώσιμων κοινοτήτων.



Συνεργασίες

-


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

ΚΟΥΤΣΑΚΗ ΠΕΝΥ, ΛΙΟΥΡΑ ΑΘΑΝΑΣΙΑ, ΚΑΡΑΒΑΣΙΛΗ ΞΑΝΘΟΥΛΑ

Στόχος δράσης

Εκπαίδευση για τις Βιώσιμες Πόλεις, Ανάπτυξη Οικολογικής Συνείδησης, Συνεργασία και Κοινωνική Ευθύνη

Χρόνος δράσης

4 Μαρτίου έως 31 Μαρτίου

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (2)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας