menu

Σύνδεση | Εγγραφή

1o ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ

Μαθητικές δημιουργίες

Πρωτοβουλία

Προσέχουμε τη Θάλασσα-Προστατεύουμε ..τη "ζωή"της

Προσέχουμε τη Θάλασσα-Προστατεύουμε ..τη "ζωή"της
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

1o ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ

Το 1ο Νηπιαγωγείο Ερμούπολης βρίσκεται στο κέντρο της πρωτεύουσας των Κυκλάδων ,της Ερμούπολης που πήρε το όνομα της από τον θεό των γραμμάτων και του εμπορίου Ερμη ,λόγω της μεγάλης οικονομικής ανάπτυξης που παρουσίασε κατά τον 19ο αιώνα. Αποτελείται από δύο πρωινά τμήματα και ένα ολοήμερο τμήμα αλλά και τμήμα ένταξης.


Διευθυντής Σχολείου

Παπουτσάνη Χριστίνα

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Το φαινόμενο της θαλάσσιας ρύπανσης και τα εκατοντάδες χιλιάδες απόβλητα που καταλήγουν στο βυθό προβλημάτισαν τη σχολική μας κοινότητα και συγκεκριμένα τους μικρούς μας μαθητές, στα πλαίσια των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων και με αφορμή το θέμα με το οποίο επιλέξαμε να ασχοληθούμε, που δεν ήταν άλλο από το νερό. Λύματα εργοστασίων, απόβλητα πλοίων και μη βιοδιασπώμενα υλικά που καταλήγουν στις όμορφες ακτές μας δημιουργούν μία κατάσταση, οι δραματικές συνέπειες της οποίας θα είναι ίσως μη αναστρέψιμες, εάν ο άνθρωπος εξακολουθήσει να συμπεριφέρεται με το ίδιο μοτίβο. Τα παιδιά προσέγγισαν το ζήτημα μέσα από ποικίλους τρόπους και κυρίως βιωματικά. Παρατήρησαν και περιέγραψαν εικόνες θαλασσών στις οποίες τα ζώα του βυθού ασφυκτιούν, έχουν αλλάξει χρώμα από τις τοξικές ουσίες, είτε βρίσκονται νεκρά στις ακτές τυλιγμένα με πλαστικές σακούλες. Άκουσαν σχετικά παραμύθια, προβληματίστηκαν και μοιράστηκαν τις απόψεις τους, παρακολούθησαν εκπαιδευτικά διαδραστικά βίντεο και παρακινήθηκαν ώστε να συζητήσουν και να προτείνουν λύσεις. Επιπλέον, κατασκεύασαν μία τρισδιάστατη εικόνα μολυσμένης θάλασσας αξιοποιώντας υλικά που δε διασπώνται, όπως πλαστικά μπουκάλια, υλικά από αλουμίνιο κ.α. Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσίασε η τελική δημιουργία του δικού μας παραμυθιού με τίτλο «Τα παιδιά σώζουν τη θάλασσα», όπως και η ομαδική κατασκευή της αφίσας, αλλά και η σύνταξη του τελικού συνθήματος, η οποία προέκυψε εξ ολοκλήρου από ιδέες των παιδιών.   


Στόχος δράσης

Να ευαισθητοποιηθούν και να προβληματιστούν οι μαθητές για το πρόβλημα της ρύπανσης της θάλασσας και των ακτών και κατ’ επέκταση για τις συνέπειες που επιφέρει η κατάσταση αυτή στη θαλάσσια ζωή. Να διαμορφώσουν οικολογική συνείδηση που θα συμβάλλει θετικά στο χτίσιμο της μελλοντικής κοινωνικής τους ταυτότητας. Να εντοπίσουν τις αιτίες από τις οποίες κινδυνεύει το θαλάσσιο οικοσύστημα. Να εξοικειωθούν με πρακτικές και συνήθειες προς υιοθέτηση, με τελικό σκοπό την ατομική παρέμβαση στο άμεσο περιβάλλον για τον περιορισμό του προβλήματος.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας