menu

Σύνδεση | Εγγραφή

6ο Γυμνάσιο Αγ. Δημητρίου

Συνεργατικά Προγράμματα

Πρωτοβουλία

Πρόγραμμα Συνεκπαίδευσης του 6ου Γυμνασίου Αγ. Δημητρίου και του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Αγ. Δημητρίου για τη δημιουργία της πράσινης εικονικής επιχείρησης με κοινωνικό προσανατολισμό, ReUZ+

Πρόγραμμα Συνεκπαίδευσης του 6ου Γυμνασίου Αγ. Δημητρίου και του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Αγ. Δημητρίου για τη δημιουργία της πράσινης εικονικής επιχείρησης με κοινωνικό προσανατολισμό, ReUZ+
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

6ο Γυμνάσιο Αγ. Δημητρίου

Το 6ο Γυμνάσιο Αγίου Δημητρίου είναι το νεότερο Γυμνάσιο του Δήμου Αγίου Δημητρίου. Βρίσκεται στην οδό Στρατηγού Μακρυγιάννη 98 και έχει από την αρχή παρουσιάσει πλούσια περιβαλλοντική και κοινωνική δράση, σε πλήρη συστράτευση με τους παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ agenda 2030.


Διευθυντής Σχολείου

Καλλιόπη Πάτρα

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Μαθητές και μαθήτριες από το 6ο Γυμνάσιο Αγίου Δημητρίου σε συνεργασία με το ΕΕΕΕΚ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ, στο πλαίσιο ενός προγραμμάτος συνεκπαίδευσης, ιδρύουν και λειτουργούν τη δική τους πράσινη επιχείρηση με κοινωνικό προσανατολισμό, τη ReUZ+. Η ReUZ+ αποτελεί μια συνεργατική μαθητική εικονική επιχείρηση δύο δημόσιων σχολείων, του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Αγίου Δημητρίου (Ε.Ε.Ε.ΕΚ.) και του 6ου Γυμνασίου Αγίου Δημητρίου. Δραστηριοποιείται στο πλαίσιο της Κυκλικής Οικονομίας με αντικείμενο τη συλλογή και τη μεταποίηση παλιών οικιακών σκευών και εργαλείων σε μοναδικά έργα τέχνης. Οι μαθητές/τριες των δυο σχολείων κάνουν μάθημα μαζί κάθε εβδομάδα, το οποίο εντάσσεται για το μεν Γυμνάσιο στο μάθημα της Τεχνολογίας της Β' Γυμνασίου, όπου περιέχεται η δημιουργία και η λειτουργία εικονικής επιχείρησης και για το Ε.Ε.Ε.ΕΚ. στην πρακτική άσκηση των τελειόφοιτων στη λειτουργία επιχειρήσεων.

Το πρόγραμμα της συνεκπαίδευσης μέσα από καινοτόμα προγράμματα πράσινης επιχειρηματικότητας εξοικειώνει τους μαθητές και τις μαθήτριες με τις βασικές αρχές της κυκλικής οικονομίας,της βιώσιμης ανάπτυξης και της αειφορίας, αλλά παράλληλα με την έννοια της κοινωνικής επιχείρησης, η οποία καλύπτει κοινωνικές ανάγκες, με σεβασμό στο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον. Η αναζήτηση καινοτόμων λύσεων για σύγχρονα προβλήματα, η ανάληψη κοινωφελών πρωτοβουλιών, οδηγούν τους μαθητές και τις μαθήτριες να συνειδητοποιήσουν τη δυνατότητά τους να συντελούν στην οικονομική πρόοδο και στην πραγματοποίηση θετικών περιβαλλοντικών και κοινωνικών αλλαγών. Ο κύριος στόχος είναι να μπορέσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι να μάθουν να αποδέχονται και να διαχειρίζονται τη διαφορετικότητα, με βασικό σκοπό να ενσωματώνονται όλοι ομαλά και ισότιμα στην κοινωνία και να εξασφαλίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, δομές συνεργασίας και σύνδεσης με την κοινωνία αλλά και την αγορά εργασίας.
Γιατί Μαζί Γίνεται!

https://reuzplus.gr/


Αποτελέσματα / επίδραση

Το πρόγραμμα συνεκπαίδευσης έχει σαν αποτέλεσμα τη δημιουργία της ReUZ+ που αποτελεί συνεργατική μαθητική εικονική επιχείρηση δύο δημόσιων σχολείων, του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Ε.Ε.Ε.ΕΚ.) και του 6ου Γυμνασίου Αγίου Δημητρίου, πρότυπο εφαρμογής της συμπερίληψης στον εκπαιδευτικό και εργασιακό τομέα, αλλά ταυτόχρονα και μια επιχειρηματική ιδέα που έρχεται να καλύψει ένα σημαντικό κενό στο σύστημα διαχείρισης αποβλήτων. Δραστηριοποιείται στον τομέα της μεταποίησης και διαχείρισης αποβλήτων και έχει ως αντικείμενο τη συλλογή και επαναχρησιμοποίηση υλικών που προέρχονται από παλιά, χρησιμοποιημένα μαγειρικά σκεύη ή εργαλεία καθώς και την τελική μεταποίησή τους σε χρηστικά αντικείμενα όπως φωτιστικά, κρεμάστρες, ρολόγια, καθρέφτες, γλάστρες κ.α. Τα προϊόντα μεταποιούνται από τους μαθητές/τριες των Εργαστηρίων του ΕΕΕΕΚ και η εταιρική λειτουργία υποστηρίζεται από τους μαθητές/τριες του 6ου Γυμνασίου Αγ. Δημητρίου. Ο κλάδος της ανακύκλωσης θεωρείται ιδανικός για την εργασιακή ένταξη ΑμεΑ καθώς απαιτεί χειρωνακτικές δεξιότητες και εργασίες ρουτίνας (πχ διαλογή) στις οποίες αυτά τα άτομα μπορούν να ανταποκριθούν αποτελεσματικά. Από την πώληση των προΐόντων μας, υποστηρίζουμε το συσσίτιο των μαθητών/τριών του ΕΕΕΕΚ Αγ. Δημητρίου που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά ομάδες. Έτσι η ReUz+ είναι μια πράσινη κοινωνική επιχείρηση η οποία επιδιώκει παράλληλα αφενός τη μείωση των αποβλήτων και αφετέρου την εργασιακή ένταξη και υποστήριξη ατόμων με αναπηρίες. Καλύπτουμε παράλληλα την υποχρέωση των ΟΤΑ για δημιουργία Κέντρων Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Υλικών (ΚΕΔΥ), σύμφωνα με το ΕΣΔΑ 2020-30, δυνατότητα η οποία διερευνάται μέσα από τη συνεργασία μας με το Δήμο Αγ. Δημητρίου. 

Μέσα από τη συνεργασία/συνεκπαίδευση των μαθητών/τριών των δυο σχολείων, αποσκοπούμε να μεταδώσουμε μηνύματα για τoν σεβασμό προς το περιβάλλον και την αποδοχή της διαφορετικότητας, να ευαισθητοποιήσουμε και να συμπαρασύρουμε τις σχολικές κοινότητες, την τοπική και την ευρύτερη κοινωνία προκειμένου όλοι μαζί να προστατεύσουμε το περιβάλλον, να βελτιώσουμε την ποιότητα ζωής μας και να προωθήσουμε ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση και την απασχόληση για όλους και όλες.

Στόχος μας είναι να μετατρέψουμε την Εικονική Επιχείρηση σε μια πραγματική Κοινωνική Συνεταιριστική Επιχείρηση ένταξης, η οποία θα δώσει ευκαιρίες απασχόλησης σε άτομα με αναπηρίες και θα γίνει παράδειγμα συμπερίληψης και ισότιμης ένταξης στην εργασία και την κοινωνία. 



Συνεργασίες

Το πρόγραμμα συνεκπαίδευσης και η εικονική πράσινη επιχείρηση ReUZ+ που δημιουργήθηκε εντάχθηκε στο πρόγραμμα "Μαθητική Εικονική Επιχείρηση 2022" του Junior Achievement Greece, μέσα από το οποίο συνεργαστήκαμε με τον κορυφαίο brand strategist Peter Economides. 

Για τις δράσεις μας έχουμε λάβει την αιγίδα του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης, ενώ ο Δήμος Αγ. Δημητρίου έχει δεσμευθεί για την πλήρη υποστήριξη σε υποδομές και επικοινωνία. Έχει τοποθετήσει κάδους μας για τη συλλογή οικιακών σκευών σε κεντρικά σημεία του Δήμου και έχει εξασφαλίσει χώρο για την αποθήκευση των συλλεγόμενων υλικών. Επίσης, έχουμε συνεργασία με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό NoWaste21 και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών οι οποίοι μας παρέχουν την επιστημονική τους υποστήριξη και τεχνογνωσία, ενώ επιδιώκουμε και νέες συνεργασίες, όπως με το Πανεπιστήμιο Αιγαίου το Τμήμα Μηχανικών Σχεδίασης Προϊόντων στη Σύρο για την αισθητική αναβάθμιση των προϊόντων. 
https://reuzplus.gr/supporters/


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Συντονίστριες Εκπαιδευτικοί: Χριστοπούλου Μαρία, ΠΕ85 (6ο Γυμνάσιο Αγ. Δημητρίου) - Χρυσού Ευστρατία, ΠΕ80 (ΕΕΕΕΚ Αγ. Δημητρίου) - Συνεργαζόμενοι Εκπαιδευτικοί (ΕΕΕΕΚ): Σκαβάρας Γιώργος ΠΕ08, Κολλιός Γιώργος ΠΕ82, Μπουλμέτη Γεωργία ΠΕ30 Δημητρίου Αποστόλης ΠΕ82, Σερέτης Κωνσταντίνος ΠΕ78

Στόχος δράσης

Το πρόγραμμα συνεκπαίδευσης-συνεργασίας του 6ου Γυμνασίου και του ΕΕΕΕΚ Αγ. Δημητριου έχει πολλαπλά οφέλη για τους μαθητές/τριες, καθώς στοχεύει κατά κύριο λόγο στην ευαισθητοποίηση και στην ενεργοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης, περιβαλλοντικών και κοινωνικών φορέων και επιχειρήσεων. Ο κύριος στόχος είναι να μπορέσουν όλοι οι εμπλεκόμενοι να μάθουν να αποδέχονται και να διαχειρίζονται τη διαφορετικότητα, με βασικό σκοπό να ενσωματώνονται όλοι ομαλά και ισότιμα στην κοινωνία και να εξασφαλίζονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, δομές συνεργασίας και σύνδεσης με την αγορά εργασίας. Ειδικότερα τα οφέλη που θα αποκομίσουν από ένα πρόγραμμα πράσινης επιχειρηματικότητας με κοινωνικό προσανατολισμό μέσω συνεκπαίδευσης είναι πολλαπλάσια, καθώς ενσωματώνει τους στόχους της βιώσιμης ανάπτυξης: Μηδενική Φτώχεια (1), Μηδενική Πείνα (2), Ποιοτική Εκπαίδευση (4), Αξιοπρεπή Εργασία και Οικονομική Ανάπτυξη (8), Λιγότερες Ανισότητες (10), Υπεύθυνη Κατανάλωση και παραγωγή (12), Δράση για το Κλίμα (13) και όλα αυτά θα επιτευχθούν μέσα από τη Συνεργασία για τους στόχους (17).

Χρόνος δράσης

Νοέμβριος 2021-Ιούνιος 2022

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2


Videos 3

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας