menu

Σύνδεση | Εγγραφή

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΚΑΙΣΑΡΗ

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Πρόγραμμα Ψυχοκοινωνικής και Συναισθηματικής Αγωγής

Πρόγραμμα Ψυχοκοινωνικής και Συναισθηματικής Αγωγής
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Διανύοντας ακόμα την περίοδο της πανδημίας, η επιστροφή στην καθημερινότητα του σχολείου τη φετινή σχολική χρονιά 2021-2022 αποτέλεσε πρόκληση για όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας, μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικούς. Μετά την περσινή χρονιά, όπου το μεγαλύτερο διάστημα εφαρμόστηκε το σύστημα της τηλεκπαίδευσης, πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα, και επίσης επιστρέφοντας στο σχολείο με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας (μάσκες, αποστάσεις κλπ.), όλοι αναρωτήθηκαν και εξέφρασαν τις ανησυχίες τους για τη μαθησιακή και ψυχοκοινωνική επαναπροσαρμογή των μαθητών και μαθητριών.

Στο πλαίσιο αυτό, και βασιζόμενοι στις έρευνες που έχουν διεξαχθεί σε πρώτο επίπεδο για τις επιπτώσεις της πανδημίας στα παιδιά και τους εφήβους, αποφασίσαμε να πραγματοποιήσουμε στο σχολείο μας καθ’ όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς, σε όλες τις τάξεις του Γυμνασίου, ένα πρόγραμμα ψυχοκοινωνικής και συναισθηματικής αγωγής, πρωτογενούς πρόληψης, με στόχο την προαγωγή της ψυχικής υγείας και ευεξίας, τόσο σε επίπεδο ατόμου όσο και σε επίπεδο συστήματος.

Οι θεματολογίες ήταν διαφορετικές σε κάθε συνάντηση.

Συνάντηση νο 1:

Διεξήχθησαν δραστηριότητες για το δέσιμο της ομάδας και τέθηκαν οι κανόνες λειτουργίας και συμπεριφοράς της ομάδας.

Συνάντηση νο 2:

Οι μαθητές/τριες κλήθηκαν να αναγνωρίσουν τις θετικές και αρνητικές μορφές επικοινωνίας που χρησιμοποιούν στην καθημερινότητά τους και μέσα από βιωματικά παιχνίδια, βίντεο και διδακτικές ιστορίες, προτάθηκαν τρόποι ώστε να βελτιώσουν τις δεξιότητες επικοινωνίας τους.

Συνάντηση νο3:

Συζητήθηκαν θέματα που σχετίζονται με την εικόνα εαυτού, την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμηση των μαθητών/τριών και όλοι/ες κλήθηκαν να αναρωτηθούν τι αυξάνει και τι μειώνει την αυτοεκτίμηση, μέσω μιας ατομικής εργασίας.

Συνάντηση νο4:

Μέσα από την προβολή βίντεο, έγινε αναφορά στην αναγνώριση και αποδοχή της ετερότητας και της διαφορετικότητας και στη συνέχεια συζητήθηκαν και επισημάνθηκαν οι ομοιότητες μεταξύ των μαθητών/τριών, ώστε να μάθουν να προσεγγίζουν αποτελεσματικότερα και να αποδέχονται ο ένας τον άλλον.

Συνάντηση νο5:

Δόθηκε η δυνατότητα και ο χώρος στους μαθητές/τριες να αναγνωρίσουν, να αποδεχτούν, να εκφράσουν και να διαχειριστούν τόσο τα ευχάριστα όσο και τα δυσάρεστα συναισθήματα που βιώνουν στην καθημερινότητά τους,

Συνάντηση νο6:

Αναφερόμενοι σε όλα τα είδη των διαπροσωπικών σχέσεων, οι μαθητές/τριες εστίασαν στο τι διευκολύνει και τι εμποδίζει μια σχέση ώστε να είναι λειτουργική, και στη συνέχεια δόθηκε ο χρόνος ώστε να ετοιμάσουν μια αφίσα με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μιας σχέσης.

Συνάντηση νο7:

Συζητήθηκαν το πώς προκαλούνται οι συγκρούσεις, οι τρόποι αντίδρασης σε καταστάσεις συγκρούσεων κι οι συνέπειες του κάθε τύπου αντίδρασης και επίσης προτάθηκε ένα σχέδιο διαχείρισης και επίλυσης συγκρούσεων, ώστε οι μαθητές/τριες να ασκηθούν σε δεξιότητες που θα τους/τις βοηθήσουν να διαχειρίζονται αποτελεσματικότερα τις εκάστοτε συγκρούσεις.

Συνάντηση νο8:

Στην τελευταία συνάντηση δόθηκε η δυνατότητα στους μαθητές/τριες να εκφράσουν τις απόψεις τους και τα συναισθήματά τους σχετικά με το πρόγραμμα και μέσω ερωτηματολογίου έγινε η αξιολόγηση του προγράμματος.


Αποτελέσματα / επίδραση

Με βάση τα αποτελέσματα της αξιολόγησης αλλά και μέσω της παρατήρησης της συμπεριφοράς των μαθητών και μαθητριών του Γυμνασίου, το πρόγραμμα φάνηκε να έχει θετική επίδραση στους μαθητές και μαθήτριες. Ειδικά σε μια απαιτητική σχολική χρονιά, όπως ήταν η φετινή, δόθηκε προσοχή και χρόνος για έκφραση, επικοινωνία και αναστοχασμό. Ειδικότερα, οι μαθητές και οι μαθήτριες συνειδητοποίησαν τα οφέλη της θετικής επικοινωνίας, έμαθαν τρόπους να εκφράζουν λειτουργικότερα τα συναισθήματά τους. Επίσης, τονώθηκε η αυτοπεποίθησή τους και βελτιώθηκαν οι κοινωνικές τους δεξιότητες.



Συνεργασίες

Το πρόγραμμα εφαρμόστηκε ενδοσχολικά.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Θεοδότη Κωνσταντοπούλου- Σχολική Ψυχολόγος

Στόχος δράσης

Στόχος του προγράμματος ήταν η προαγωγή της ψυχικής υγείας και ευεξίας τόσο σε επίπεδο ατόμου όσο και σε επίπεδο συστήματος. Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα είχε στόχο τη βελτίωση των δεξιοτήτων επικοινωνίας, την αναγνώριση και έκφραση συναισθημάτων, την τόνωση της αυτοπεποίθησης και τη βελτίωση των διαπροσωπικών σχέσεων.

Χρόνος δράσης

8 συναντήσεις, διάρκειας 45΄η καθεμία, από τον Οκτώβριο του 2021 έως τον Απρίλιο του 2022.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας