menu

Σύνδεση | Εγγραφή

2ο Δημοτικό Σχολείο Αλιάρτου Βοιωτίας

Συνεργατικά Προγράμματα

Πρωτοβουλία

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ : etwinning - ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ : "EUROPEACE"

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ : etwinning - ΤΙΤΛΟΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ : "EUROPEACE"
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Η ανακάλυψη της ειρήνης είναι προσωπική μας ευθύνη. Όταν έχουμε ειρήνη με τον εαυτό μας, τότε μπορούμε να έχουμε ειρήνη και με τους γύρω μας.

Ξεκινάμε με το ειρηνικό περιβάλλον που επικρατεί στον εαυτό μας αλλά και στην τάξη μας. Αυτό γίνεται με παιχνίδια γνωριμίας . Ακολουθούν βιωματικές δραστηριότητες, τεχνικές θεάτρου για να επιτευχθούν οι στόχοι μας.

Γινόμαστε μικροί φιλόσοφοι και σε επίσκεψη στο κοντινό δασάκι της περιοχής μας διαβάζουμε παραμύθια σχετικά με τις διαπροσωπικές σχέσεις , την ειρήνη. Αφουγκραζόμαστε την ησυχία της φύσης και ... συζητάμε.Τα δευτεράκια μας και τα πεμπτάκια μας καταλαβαίνουν ότι είναι συμμαθητές και όχι οι μεγαλοι και οι μικροί. 

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος γνωρίζουμε σε διαδικτυακές συναντήσεις τους μαθητές και τις μαθήτριες των  χωρών,Πορτογαλίας, Ισπανίας, Εσθονίας, με τις οποίες συνεργαζόμαστε. Κοινός μας στόχος η ευρωπαϊκή ειρήνη και η παγκόσμια ειρήνη. Αφορμή ο πόλεμος στην Ουκρανία. Ανταλλάσουμε ιδέες αφού πρώτα έχει γίνει συνάντηση γνωριμίας.

Το πρόγραμμα δίνει μεγάλη έμφαση στην  ευαισθητοποίηση στα ανθρώπινα δικαιώματα, στα δικαιώματα του παιδιού που τα γιορτάζουμε με ιδιαίτερη χαρά στις 20 Νοεμβρίου, βλέποντας παρουσιάσεις ταινιών, φτιάχνοντας το κολάζ των δικαιωμάτων αλλά και λίγες μέρες αργότερα φτιάχνουμε το χαλί της ειρήνης που θα ταξιδέψει και θα σκορπίσει σε όλο τον κόσμο τα "καλά της". Ασχολούμαστε και σε θέματα προσφύγων. Κι αν ήμουν "εγώ;" Καλλιεργούμε την ενσυναίσθηση προσπαθώντας να μπούμε στα παπούτσια του άλλου.Η παραπάνω εικόνα που αναρτήθηκε είναι το logo μας που έγινε με συμμετοχή των χωρών που πήραν μέρος στο πρόγραμμα. Η διαδικτυακή ψηφοφορία είχε σίγουρα πολύ γέλιο...

Τα Χριστούγεννα οι χώρες ανταλλάξαμε ευχετήριες κάρτες, δωράκια, τουριστικόυς οδηγούς κά των χωρών μας. Διαδικτυακά ¨είπαμε και τα κάλαντα"...

Τι είναι δίκαιο και τι άδικο;

Ο Ισοκράτης για να τονίσει τη σημασία της δικαιοσύνης έχει πει, να μη ζηλεύεις εκείνους που κερδίζουν από αδικίες, αλλά περισσότερο να τιμάς εκείνους που ζώντας με δικαιοσύνη ζημιώθηκαν. Ο Χριστός μας όμως δεν είχε πει :«Μακάριοι οἱ πεινῶντες και διψῶντες τήν δικαιούνην…» (Ματθ. 5,6). Δηλαδή είναι μακάριοι όχι εκείνοι που επιζητούν απλά την δικαιοσύνη, αλλά εκείνοι που τη λαχταρούν σαν τους πεινασμένους και διψασμένους, που ψάχνουν να βρουν τροφή και νερό για να χορτάσουν και ξεδιψάσουν!

Καλλιεργώντας το αίσθημα του δικαίου στα παιδιά πρώτες από όλους όλους, εμείς,  οι δασκάλες τους τα ωθήσαμε και  αποδεχτήκαμε τη διαφωνία των παιδιών. Ελεύθερη γνώμη έχουν όλοι οι άνθρωποι όχι μόνο οι μεγάλοι.  Καλλιεργήσαμε τον διάλογο στις διαφωνίες και στους καβγάδες των παιδιών. “Πιστεύεις ότι αυτό που έγινε ήταν δίκαιο; Γιατί ναι ή γιατί όχι;” Μέσα απο μικρές ιστορίες βοηθήσαμε  τα παιδιά να μπουν στη θέση του ατόμου που αδικείται.

Έγιναν πολλές δράσεις κατά τη διάρκεια της χρονιάς με την τελευταία, τη δημιουργία παραμυθιού για την ειρήνη . Η Ελλάδα έγραψε το παραμύθι που θα "ανεβάσω"στο "Εισαγωγή αρχείου κειμένου" .


Αποτελέσματα / επίδραση

Τα αποτελέσματα ήταν θετικά και όλοι μας βγήκαμε κερδισμένοι. Η UNESCO υποστηρίζει ότι η εκπαίδευση είναι το «κλειδί» για την κοινωνική και οικονοµική ανάπτυξη. Με αυτήν την έννοια η Εκπαίδευση για την Ειρήνη αποσκοπεί στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και ικανοτήτων, οι οποίες θα εµποδίσουν µια µικρή παρεξήγηση να αναπτυχθεί σε σύγκρουση και στη συνέχεια σε κρίση ή ακόµα και σε πόλεµο. Για να επιτευχθεί, όµως, ο σκοπός αυτός θα πρέπει να ξεκινήσουµε από το ίδιο το άτοµο- µαθητή/τρια και πολίτη- και µάλιστα από πολύ νεαρή ηλικία µε τη διερεύνηση του τρόπου επίλυσης των διαφορών µεταξύ των ανθρώπων και των κρατών, τις επιπτώσεις ενός πολέµου στη ζωή των ανθρώπων, στο περιβάλλον και στον πολιτισµό και τη συνειδητοποίηση ότι η ειρήνη προασπίζει την ελευθερία και τα δικαιώµατα του ατόµου. Πιστεύουμε ότι φέτος βάλαμε ένα μικρό λιθαράκι. ΛΑΘΟΣ ΜΑΣ αν σταματήσουμε εδώ. Οι χαμένοι θα είμαστε πρώτοι εμείς οι εκπαιδευτικοί. Γιατί ενώ μπορούσαμε δε συνεχίσαμε. Γιατί ενώ μπορούσαμε είπαμε ¨εγώ θα σώσω τον κόσμο;¨ Γιατί ενώ θέλαμε να συνεχίσουμε,  ακούσαμε εκείνους που μας κορόιδεψαν ψιθυρίζοντας πίσω από την πλάτη μας. ΛΑΘΟΣ ΜΑΣ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΜΕ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΚΑΤΙ ΩΡΑΙΟ ΓΙΑΤΙ ... ΘΙΧΤΗΚΕ Ο ΕΓΩΙΣΜΟΣ ΜΑΣ!



Συνεργασίες

Συνεργασίες με τις ευρωπαϊκές χώρες Πορτογαλία, Ισπανία, Εσθονία και Ελλάδα.

Συνεργασία τμημάτων των τάξεων του σχολείου μας, Β΄και Ε΄. Δεν υπάρχουν μικροί και μεγάλοι μαθητές αλλά συμμαθητές!!!

Συνεργασία με τους γονείς των μαθητών μας . Θέλουμε τους γονείς στο πλάι μας, δίπλα μας και όχι απέναντί μας . Αυτό τα παιδιά το "έζησαν".


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

ΚΙΤΣΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ - ΗΛΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

Στόχος δράσης

Ειρήνη, δικαιοσύνη και ισχυροί θεσμοί

Χρόνος δράσης

8 μήνες

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας