menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Εκπαιδευτήρια "Ο Πλάτων"

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Πρόγραμμα έρευνας και Μεγάλη Έκθεση για τους 17 Στόχους

Πρόγραμμα έρευνας και Μεγάλη Έκθεση για τους 17 Στόχους
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

Εκπαιδευτήρια "Ο Πλάτων"

Τα εκπαιδευτήρια «Ο Πλάτων» είναι ιδιωτικό εκπαιδευτήριο, ιδρύθηκε το 1969 και εδρεύει στα Γλυκά Νερά Αττικής, Ελευθερίου Βενιζέλου, Τ.Κ.15354 και ανήκει στον δήμο Παιανίας-Γλυκών Νερών. Είναι πιστοποιημένο σχολείο από τον διεθνή εκπαιδευτικό οργανισμό του ΙΒ (International Baccalaureate) για όλες τις βαθμίδες του (3-18 ετών). Η φιλοσοφία των Εκπαιδευτηρίων «Ο Πλάτων» είναι να υποστηρίξει την εκπαιδευτική πορεία των μαθητών από τη νηπιακή ηλικία έως την εφηβεία, σε ένα ασφαλές περιβάλλον, γεμάτο φροντίδα. Στον Πλάτωνα προσφέρουμε εκπαίδευση, που ενισχύεται από τις νέες τεχνολογίες, σχεδιασμένη να διαφοροποιείται για τους ξεχωριστούς μαθησιακούς τύπους των παιδιών. Στόχος μας είναι να καλλιεργήσουμε διεθνή αντίληψη και την αίσθηση μιας παγκόσμιας ταυτότητας, δομώντας ένα εθνικό και διεθνές εκπαιδευτικό πρόγραμμα, σε ένα πραγματικά δίγλωσσο περιβάλλον, που προάγει ακαδημαϊκή ελευθερία, πνευματική διαφοροποίηση, πειραματισμό και τεχνολογικά επιτεύγματα. Αποβλέπουμε στη δημιουργία μαθητών, που είναι δια-βίου ερευνητές, που αναζητούν και καθορίζουν τον εαυτό τους, που κυνηγούν τα όνειρά τους και κάνουν πράξη τις αξίες τους. Χτίζουμε προσωπικότητες με γνώση, αλλά και ενσυναίσθηση, ανθρώπους ισορροπημένους, ελεύθερα σκεπτόμενους, δημοκράτες πολίτες, ικανούς να κατακτήσουν προσωπική επιτυχία και να βοηθήσουν στη δημιουργία ενός καλύτερου, πιο ειρηνικού κόσμου.


Διευθυντής Σχολείου

Δρ. Διονύσης Τσαφταρίδης

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Πρωτοβουλία

 Τα παιδιά συνεργάζονται και ερευνούν σε βάθος, αναδεικνύοντας την υπευθυνότητά τους και το ότι κατέχουν γνώσεις και δεξιότητες του 21ου αιώνα και αναλαμβάνουν δράση ως αποτέλεσμα της έρευνάς τους. Οι 17 βιώσιμοι στόχοι προωθούνται σε όλη τη σχολική κοινότητα, με σκοπό την ενημέρωση, την ευαισθητοποίηση και τη δράση για έναν δικαιότερο, πιο ειρηνικό, ευημερούντα και πιο υγιή πλανήτη.


Γενικά:

   Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε στο πλαίσιο της Μεγάλης Έκθεσης (PYP Exhibition) την οποία προετοιμάζουν κάθε χρόνο στο σχολείο οι μαθητές/τριες της Ε΄ Δημοτικού. Όπως σε όλα τα IBσχολεία ανά τον κόσμο, η τελευταία τάξη των πρώτων χρόνων του προγράμματος ΙΒ (PYP/PrimaryYears Programme), (Ε’ Δημοτικού στο σχολείο μας), οργανώνει την έκθεση αυτή ως τελευταία μεγάλη δράση, η οποία σηματοδοτεί τη μετάβασή τους στη ΣΤ’ τάξη και στα μεσαία χρόνια (MYP/Middle YearsProgramme). Το πρόγραμμα έρευνας των παιδιών καταλήγει στη δημιουργία ποικίλλων τελικών προϊόντων και σε μια μεγάλη ανοιχτή γιορτή και παρουσίαση στον χώρο του σχολείου στα μέσα Μαΐου, στο οποίο τα παιδιά παρουσιάζουν τις δουλειές τους και γιορτάζουν την επιτυχία τους, με προσκεκλημένη όλη τη σχολική κοινότητα.

Το παιδαγωγικό πλαίσιο:

Το παιδαγωγικό πλαίσιο είναι η διαθεματική και διερευνητική προσέγγιση της μάθησης. Επιπλέον, πολύ σημαντικά στοιχεία στην προετοιμασία της Μεγάλης Έκθεσης είναι η ομαδοσυνεργατικότητα, η χρήση της τεχνολογίας, η δουλειά των παιδιών σε ευέλικτα μαθησιακά περιβάλλοντα και η συνεργασία των παιδιών με δασκάλους-μέντορες αλλά και με ειδικούς στα θέματα που ερευνούν, από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό.

  • Διαθεματική προσέγγιση: Οι 17 στόχοι βιώσιμης ανάπτυξης είναι μία εξαιρετική ευκαιρία για τα παιδιά, να δουλέψουν πάνω σε θέματα επίκαιρα και ενδιαφέροντα, τα οποία περιλαμβάνουν γνωστικό περιεχόμενο από όλα τα μαθήματα και όλα τα αντικείμενα της Ε΄ Δημοτικού. Μέσα από τη δουλειά και την έρευνά τους, όπως θα δούμε στην περιγραφή, είχαν τη δυνατότητα να μάθουν από προγραμματισμό ψηφιακού παιχνιδιού για tablet μέχρι το ποιες ήταν οι σημαντικότερες γυναίκες επιστήμονες της ιστορίας και από το να ερευνούν αποδοτικά και με ασφάλεια στο διαδίκτυο μέχρι να κατασκευάζουν μακέτες και πειράματα για τα τελικά τους προϊόντα.

  • Διερευνητική προσέγγιση: Στη Μεγάλη Έκθεση, οι μαθητές/τριες κάνουν μια πρώτη προσπάθεια ερευνητικής εργασίας. Αφού επιλέξουν μόνοι τους το θέμα τους, διαμορφώνουν ερευνητικά ερωτήματα και στη συνέχεια ερευνούν, μέσα στο σχολείο, ψάχνοντας απαντήσεις σε διάφορες πηγές. Βασικότερες από αυτές είναι το διαδίκτυο, τα βιβλία της βιβλιοθήκης, άνθρωποι εντός ή και εκτός της σχολικής κοινότητας που γνωρίζουν το θέμα τους (συνεντεύξεις) αλλά και οι γονείς και τα παιδιά του σχολείου (ερωτηματολόγια). Οι εκπαιδευτικοί δεν παίζουν τον ρόλο του παντογνώστη, αλλά του υποστηρικτή στην έρευνα των παιδιών και είναι κοντά τους για να τους υποστηρίζουν στη διαδικασία της έρευνας ως σύμβουλοι, μέντορες και συνεργάτες.

  • Ομαδοσυνεργατικότητα: Αφού το κάθε παιδί αποφάσισε με ποιον από τους 17 στόχους θέλει να ασχοληθεί, τα παιδιά δημιούργησαν τις ομάδες τους, με βάση τις επιλογές και τα ενδιαφέροντά τους. Έτσι, δημιουργήθηκαν συνολικά 26 ομάδες παιδιών, οι οποίες κυμαίνονται από 4 ως και 7 μέλη η καθεμία. Πολλές από τις ομάδες αυτές προέκυψαν και «διατμηματικές», με παιδιά από διαφορετικά τμήματα, δηλαδή, με σκοπό τα παιδιά να βρουν πραγματικά συμμαθητές/τριες με τους οποίους ενδιαφέρονται να δουλέψουν το ίδιο θέμα και όχι απλά να φτιάξουν μια ομάδα με την παρέα τους. Στο πλαίσιο της έρευνάς τους, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δουλέψουν και να δημιουργήσουν και ομαδικά αλλά και ατομικά, ερευνώντας τα θέματα που έχουν επιλέξει.

  • Χρήση της Τεχνολογίας: Η τεχνολογία παίζει βασικό ρόλο και σε πολλαπλά επίπεδα στην όλη διαδικασία. Αρχικά, σε επίπεδο έρευνας, τα παιδιά χρησιμοποιούν καθημερινά στον χώρο του σχολείου tablets, laptops και σταθερούς υπολογιστές για την πρόσβασή τους στο διαδίκτυο και τη διευκόλυνση της έρευνάς τους. Σε επίπεδο συνεργασίας, τα παιδιά χρησιμοποιούν την πλατφόρμα του Microsoft Teams, στην οποία έχουν δημιουργηθεί ομάδες με βάση το θέμα τους και στις οποίες εντάσσονται τα παιδιά της κάθε ομάδας και οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί. Μέσα στις ομάδες αυτές, τα παιδιά αποθηκεύουν τις ψηφιακές τους πηγές, ανεβάζουν τις ομαδικές και τις ατομικές τους εργασίες και συνεργάζονται σε κοινόχρηστα αρχεία για τη δημιουργία των τελικών τους προϊόντων και παρουσιάσεων. Επίσης, μέσω του Microsoft Forms δημιουργούν online ερωτηματολόγια και λαμβάνουν τα αποτελέσματα και τα στατιστικά στοιχεία, τα οποία στη συνέχεια επεξεργάζονται και συμπεριλαμβάνουν στις παρουσιάσεις τους. Τέλος, στο εργαστήριο των Υπολογιστών, με τη βοήθεια του υπεύθυνου εκπαιδευτικού δημιούργησαν βίντεο, Sway presentations και κάποια παιχνίδια μέσω Wordwall που μπορούν οι γονείς να παίξουν στο κινητό τους την ημέρα της παρουσίασης. Αξίζει να αναφερθεί ότι όλα τα τελικά προϊόντα που έχουν ψηφιακή μορφή (PPTs, Sways, βίντεο, παιχνίδια) θα παίζουν την ημέρα της παρουσίασης μέσω QR codes που θα έχουν φτιάξει τα παιδιά από το QR code generator και τα οποία θα σκανάρουν οι γονείς με τα κινητά τους.
  • Ευέλικτα μαθησιακά περιβάλλοντα: Πέρα από το Εργαστήριο των Υπολογιστών στο οποίο, όπως προαναφέρθηκε, τα παιδιά είχαν τη δυνατότητα όχι μόνο να ερευνήσουν αλλά και να διαμορφώσουν πολλά και διαφορετικά προϊόντα, κεντρικό ρόλο έπαιξαν και οι χώροι στους οποίους τα παιδιά δούλευαν και συνεργάζονταν. Πιο συγκεκριμένα, για μία ώρα κάθε μέρα, τα παιδιά δούλευαν με τις διατμηματικές τους ομάδες και περνούσαν κυλιόμενα από χώρους εκτός της τάξης τους. Πιο συγκεκριμένα, από τη βιβλιοθήκη του σχολείου, το εργαστήριο εικαστικών, το εργαστήριο Φυσικών επιστημών, το εργαστήριο Πληροφορικής και το εργαστήριο «συνεργασίας» του Δημοτικού. Στη βιβλιοθήκη, είχαν πρόσβαση σε δεκάδες τίτλους βιβλίων σχετικών με το θέμα τους, σε σταθερούς υπολογιστές για έρευνα και την υποστήριξη της βιβλιοθηκονόμου του σχολείου. Στο εργαστήριο των Εικαστικών είχαν τη δυνατότητα να προετοιμάζουν το εικαστικό σκέλος από τα τελικά τους προϊόντα, όπως αφίσες και διακόσμηση. Στο εργαστήριο των Φυσικών επιστημών είχαν την ευκαιρία να φτιάξουν και να κάνουν πειράματα σχετικά με τους στόχους βιώσιμης ανάπτυξης, από το πώς φιλτράρεται και καθαρίζεται το νερό, μέχρι το πώς περνάνε οι ουσίες στο χώμα και πώς επηρεάζονται τα φυτά. Τέλος, το εργαστήριο «συνεργασίας» είναι ένας ευέλικτος χώρος με μεγάλα τραπέζια και ένα μικρό «θεατράκι» ιδανικά για συνεργασία, έρευνα σε tablets και laptops και συζητήσεις μεταξύ των ομάδων και των εκπαιδευτικών.

 

Οι κεντρικές ιδέες – θέματα που επέλεξαν τα παιδιά να ερευνήσουν:

Παρακάτω βλέπουμε τα θέματα που επέλεξαν οι 28 ομάδες παιδιών που δημιουργήθηκαν:

  1. Σε μερικές χώρες δεν υπάρχει επαρκές φαγητό, συνεπώς απαιτούνται δράσεις για άμεση διόρθωση αυτού του φαινομένου,
  2. Το φαινόμενο της πείνας εξελίσσεται, έχει διάφορες αιτίες και είναι ευθύνη των κρατών να την εξαλείψουν.
  3. Το θέμα της ισότητας των φύλων αλλάζει με την πάροδο του χρόνου, έχει διάφορες αιτίες και υπάρχουν πολλές οπτικές για αυτό.
  4. Η καταστροφή των δασών έχει πολλές αιτίες, επηρεάζει τη ζωή των έμψυχων όντων και είναι ευθύνη μας να τα προστατεύουμε.
  5. Το θέμα της ισότητας των φύλων αλλάζει με την πάροδο του χρόνου, επηρεάζει την εκπαίδευση των ανθρώπων και έχει διαφορετικές οπτικές.
  6. Η ζωή στο νερό επηρεάζεται από την κλιματική αλλαγή, πολλά θαλάσσια είδη κινδυνεύουν και είναι ευθύνη των ανθρώπων να τα προστατεύσουν.
  7. Η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τα αρκτικά ζώα και το φαινόμενο του θερμοκηπίου και υπάρχουν πολλοί τρόποι για την καταπολέμησή της.
  8. Η οικονομία των χωρών αλλάζει με την πάροδο του χρόνου, σχετίζεται με το θέμα της παιδικής εργασίας και είναι ευθύνη των εργοδοτών να κατοχυρώνουν τα εργασιακά δικαιώματα.
  9. Οι πηγές ενέργειας αλλάζουν με την πάροδο του χρόνου, συνδέονται με την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και με τις διαφορετικές οπτικές των ανθρώπων.
  10. Παράγοντες που οδηγούν σε φτώχεια στην χώρα μας καθώς και στο εξωτερικό και κρατική μέριμνα.
  11. Η καταπολέμηση της θαλάσσιας μόλυνσης είναι σημαντική για την επιβίωση των ζώων του νερού πουκινδυνεύουν ακόμα και από τα σκουπίδια .
  12. Διάφοροι παράγοντες οδηγούν στην κλιματική αλλαγή ,η οποία επηρεάζει και τα αρκτικά ζώακαι υπάρχουν πολιτικές για την καταπολέμηση της .
  13. Η ισότητα των φύλων αλλάζει και επηρεάζει τα εργασιακά δικαιώματα και υπάρχουν πολλές απόψεις.
  14. Τρόποι να διατηρηθεί η βιωσιμότητά στα δάση, ιδιαιτέρα την Ν. Αμερικής καθώς και μέσα για αν επιτευχθεί δυνατή σχέση μεταξύ ανθρώπου και ζώων εκεί.
  15. Η ρύπανση και η αλιεία επηρεάζει τους θαλάσσιους οργανισμούς.
  16. Η εξέλιξη και η συνδρομή του ανθρώπινου παράγοντα στην μόλυνση, την ρύπανση και την προστασία στη ζωή στο νερό.
  17. Η εξέλιξη της ανισότητας των φύλων επηρεάζει τον μητρικό ρόλο σε κάποια κράτη που οι γυναίκες έχουν λιγότερα δικαιώματα.
  18. Τα διαφορετικά εκπαιδευτικά συστήματα και η εκπαίδευσητων εκπαιδευτικών εξελίσσονται με την πάροδο των χρόνων.
  19. Τρόποι καταπολέμησης της φτώχειας και η ανάληψη της ευθύνης από τους ανθρώπους.
  20. Η σημασία του καθαρού νερού, αιτίες μόλυνσης και ρύπανσής του και η αξία της εφεύρεσης της αποχέτευσης.
  21. Υπάρχουν τρόποι στους οποίους η τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει εμάς να συνυπάρξουμε με το περιβάλλον, μας βοηθά να αποκτούμε όλοι πρόσβαση στην τεχνολογία αυτή και να καταφέρουμε να μειώσουμε καταστροφές εντός του περιβάλλοντος.
  22. Η ισότητα των φύλλων αλλάζει δικαιώματα και υπάρχουν πολλές απόψεις.
  23. Η κλιματική αλλαγή προκαλεί το λιώσιμο των πάγων, θέτει σε κίνδυνο τα ζώα και ο άνθρωπος έχει ευθύνη για τον περιορισμό του.
  24. Τα προβλήματα αλλά και τα συστήματα υγείας διαφέρουν ανά τον κόσμο και επηρεάζονται από τις συνθήκες της κάθε χώρας.
  25. Η κλιματική αλλαγή προκαλεί το λιώσιμο των πάγων, θέτει σε κίνδυνο τα ζώα και ο άνθρωπος έχει ευθύνη να την περιορίσει.
  26. Το φαινόμενο του αναλφαβητισμού επηρεάζεται από παράγοντες όπως το οικονομικό επίπεδο της χώρας και από έκτακτες συνθήκες όπως ο πόλεμος.
  27. Η θάλασσα μας προσφέρει πολλά προϊόντα απαραίτητα για τη ζωή μας, τα οποία πρέπει να προστατεύσουμε μειώνοντας τη ρύπανση και τη μη υπεύθυνη αλιεία.
  28. Η ζωή στο νερό εξελίσσεται με την πάροδο του χρόνου ενώ παρατηρείται σημαντική μόλυνση των θαλασσών με μεγάλη ευθύνη του ανθρώπου.

Τα ερευνητικά ερωτήματα των παιδιών (Συγκεντρωτικά, από όλες τις ομάδες):

  • Τι ορίζεται ως φτώχεια και ποια είναι τα χαρακτηριστικά της; Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί η φτώχεια; Ποιες είναι οι διαστάσεις της φτώχειας ανά τον κόσμο; Ποιοι παράγοντες οδηγούν στη φτώχεια στην Ελλάδα; Τι ομοιότητες και διαφορές υπάρχουν μεταξύ της Ελλάδας και του εξωτερικού σχετικά με τα ποσοστά και τα επίπεδα φτώχειας;Με ποιους τρόπους μπορεί να συμβάλλει το κράτος στην καταπολέμηση της φτώχειας;
  • Σε ποιες περιοχές υπάρχει εντονότερα το φαινόμενο της πείνας; Ποια είναι τα αίτια του φαινομένου της πείνας; Πώς μπορούμε να οδηγηθούμε στο να υπάρχει επαρκής και υγιεινή τροφή για όλους; Ποια είναι η ευθύνη των κρατών για την εξάλειψη της πείνας; Ποιες είναι οι αιτίες που έχουν οδηγήσει στην πείνα των ανθρώπων; Πώς έχει εξελιχθεί το φαινόμενο της πείνας με το πέρασμα του χρόνου;
  • Ποια είναι τα χαρακτηριστικά του συστήματος υγείας των αναπτυσσόμενων χωρών; Ποιες είναι οι αιτίες που προκαλούν προβλήματα υγείας στα παιδιά σε διάφορες χώρες ανά τον κόσμο; Ποια είναι τα προβλήματα του συστήματος υγείας στη χώρα μας;
  • Με ποιον τρόπο τα ζώα βοηθούν τους ανθρώπους με ειδικές ανάγκες; Πώς λειτουργούν οι οργανισμοί που αξιοποιούν τη βοήθεια των ζώων στους άτομα με αναπηρία; Ποια είναι τα αποτελέσματα της επίδρασης αυτής της σχέσης στα ίδια τα ζώα;
  • Τι ισχύει με το φαινόμενο του αναλφαβητισμού ανά τον κόσμο; Πώς λειτουργεί η εκπαίδευση στα παιδιά του τρίτου κόσμου; Πώς έχει επηρεάσει ο πόλεμος στην Ουκρανία την εκπαίδευση στη χώρα; Πώς έχει εξελιχθεί η εκπαίδευση με τη πάροδο του χρόνου; Τι διαφορές έχουν τα εκπαιδευτικά συστήματα ανά τον κόσμο; Πώς εκπαιδεύονται και πώς επιμορφώνονται οι εκπαιδευτικοί;
  • Πώς έχει εξελιχθεί ανά τον πλανήτη το φαινόμενο της ανισότητας των φύλων με την πάροδο του χρόνου; Πώς επηρεάζει το φύλο την εργασιακή πορεία και τα εργασιακά δικαιώματα (το φαινόμενο της γυάλινης οροφής); Ποια είναι η άποψη των ανθρώπων σήμερα για την ισότητα των φύλων; Ποια είναι η ιστορική εξέλιξη της ανισότητας των φύλων; Πώς επηρεάζει τον μητρικό ρόλο η ένταξη της γυναίκας στην αγορά εργασίας; Για ποιον λόγο σε κάποια κράτη, κοινωνίες ή κοινότητες οι γυναίκες έχουν λιγότερα δικαιώματα από άλλα/ες; Ποιες είναι οι διαφορετικές οπτικές των ανθρώπων για το θέμα της ισότητας των φύλων; Πώς επηρεάζει η ανισότητα των φύλων το δικαίωμα της εκπαίδευσης; Πώς επηρεάζει η εκπαίδευση των ανθρώπων την εξάλειψη των ανισοτήτων;
  • Ποια είναι η σημασία του καθαρού νερού για τη ζωή μας; Ποιες είναι οι αιτίες μόλυνσης και ρύπανσης του νερού; Πώς βελτίωσε την υγιεινή στη ζωή μας η λειτουργία των συστημάτων αποχέτευσης; Πώς έχουν αλλάξει οι πηγές ενέργειας που χρησιμοποιούμε με την πάροδο του χρόνου;
  • Πώς συνδέονται οι διαφορετικές μορφές ενέργειας με την προστασία του περιβάλλοντος; Ποιες είναι οι διαφορετικές οπτικές των ανθρώπων για τις ανανεώσιμες και μη ανανεώσιμες πηγές ενέργειας;
  • Πώς μπορεί μια χώρα να αναπτυχθεί οικονομικά; Πώς έχει εξελιχθεί ιστορικά στην Ελλάδα το θέμα της παιδικής εργασίας; Ποια είναι η ευθύνη των εργοδοτών σχετικά με τα εργασιακά δικαιώματα;
  • Πώς μπορεί η εξέλιξη της τεχνολογίας να συμβάλει στην προστασία του περιβάλλοντος; Πώς θα έχουν πρόσβαση σε αυτή την τεχνολογία όχι μόνο τα μεγάλα αστικά κέντρα, αλλά ολόκληρες οι χώρες;
  • Πώς μπορούμε να μειώσουμε τις επιπτώσεις των φυσικών καταστροφών; Πώς επηρεάζει η κλιματική αλλαγή τα ζώα;Ποια είναι η ευθύνη του ανθρώπου για την κλιματική αλλαγή; Ποιες είναι οι συνέπειες του λιωσίματος των πάγων; Πώς η αλλαγή του κλίματος επηρεάζει την ζωή των αρκτικών ζώων;
  • Ποιοι παράγοντες συμβάλλουν στην επιτάχυνση του φαινόμενου του θερμοκηπίου; Ποιες κοινές πολιτικές ακολουθούν οι μεγάλες πόλεις καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής; Πώς επηρεάζεται η ζωή στη θάλασσα από την κλιματική αλλαγή αλλά και από την χρήση της από τον άνθρωπο;
  • Γιατί κάποια θαλάσσια είδη κινδυνεύουν με εξαφάνιση; Πώς μπορούν οι άνθρωποι να συμβάλουν στην προστασία της ζωής στο νερό; Πώς έχει εξελιχθεί η ζωή στο νερό με την πάροδο του χρόνου; Τι μπορεί να κάνει ο άνθρωπος για να μειωθεί η μόλυνση των θαλασσών; Πώς συνδέεται η μόλυνση των θαλασσών με την υγεία των ανθρώπων; Ποια προϊόντα μπορούν να προέλθουν από τη θάλασσα και πώς μπορούμε να τα εκμεταλλευτούμε;
  • Τι θα μπορούσε να κάνει ο άνθρωπος για μειωθεί η ρύπανση της θάλασσας; Ποιες είναι οι συνέπειες της λαθραίας αλίευσης και της υπεραλίευσης; Ποιες είναι οι αιτίες της ρύπανσης της θάλασσας; Ποια είναι η ευθύνη του ανθρώπου να προλαμβάνει και να μειώνει την ρύπανση της θάλασσας; Πώς επηρεάζει η αλιεία τη ζωή στο νερό; Πώς ο ανθρώπινος παράγοντας συμβάλλει στην μόλυνση και τη ρύπανση των (θαλάσσιων) υδάτων;Πως επηρεάζεται η βιωσιμότητα των ζώων του νερού από την μόλυνση των υδάτων;
  • Με ποια μέσα μπορούμε να διαφυλάξουμε και να ενισχύσουμε την βιωσιμότητα την δασών; Ποια είναι τα χαρακτηριστικά της χλωρίδας της Νότιας Αμερικής. Με ποια μέσα μπορούμε να ενισχύσουμε τη σχέση του ανθρώπου με τα ζώα του πλανήτη μας; Ποιες είναι οι αιτίες καταστροφής των δασών στη σύγχρονη εποχή; Πώς επηρεάζει η καταστροφή των δασών τη ζωή των έμψυχων όντων; Ποια είναι η ευθύνη των ανθρώπων απέναντι στην προστασία των δασών;

Αποτελέσματα / επίδραση

Τα τελικά προϊόντα που επέλεξαν τα παιδιά να προετοιμάσουν και να δημιουργήσουν για να παρουσιάσουν τη δουλειά και την έρευνά τους στην κοινότητα την ημέρα της παρουσίασης της Μεγάλης Έκθεσης καταγράφονται παρακάτω:

  1. Posters/αφίσες με πληροφορίες, εικόνες και ραβδογράμματα από την έρευνά τους. Κάθε ομάδα θα έχει τα δικά της ξεχωριστά Posters τα οποία θα διακοσμήσουν το περίπτερό της την ημέρα της παρουσίασης.
  2. Ενημερωτικά φυλλάδια και μικρά περιοδικά με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση.
  3. Ψηφιακά παιχνίδια γνώσεων που θα παίξουν οι επισκέπτες για να διασκεδάσουν και να τεστάρουν τις γνώσεις τους. Τα παιχνίδια είναι διαφορετικά, ανάλογα με την ομάδα. Υπάρχουν ομάδες με παιχνίδια στην online πλατφόρμα «Wordwall», κάποια παιχνίδια Quiz στο Kahoot και κάποια Quiz στο Microsoftforms.
  4. Παιχνίδια γνώσεων επιτραπέζια και επιδαπέδια με κάρτες ερωτήσεων.
  5. Παρουσιάσεις Powerpoint που θα είναι στα περίπτερά τους είτε κολλημένα είτε σε μορφή βιβλίου, αλλά και σε online μορφή στην οποία οι επισκέπτες θα έχουν πρόσβαση με QRcodes.
  6. Μακέτα με ανεμογεννήτρια και πάνελ, μακέτα με βιώσιμη πόλη
  7. Ιστοριογραμμή με στόχο την ανάδειξη της εξέλιξης του φαινομένου της ισότητας των φύλων.
  8. Διαδραστικό ψηφιακό παιχνίδι με κοράλια που αλλάζουν χρώμα ανάλογα με τη μόλυνση της θάλασσας.
  9. Πείραμα καθαρισμού και φιλτραρίσματος νερού που θα έχουν προετοιμάσει για να κάνουν οι επισκέπτες.
  10. Βελάκια για τα περίπτερά τους με τα βήματα που ακολούθησαν σε όλη τη διαδικασία της έρευνας και προετοιμασίας της Μεγάλης Έκθεσης.

Βέβαια, σημαντικότερη ήταν η διαδικασία και όχι μόνο τα τελικά προϊόντα, γι’ αυτό και αυτό ήταν το βασικότερο στο οποίο οι εκπαιδευτικοί προέτρεψαν τα παιδιά να εστιάσουν.

Με τη συμμετοχή τους στη διαδικασία της Μεγάλης Έκθεσης του ΙΒ, οι μαθητές/τριες απόκτησαν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, ανεξαρτησία και αναστοχάστηκαν, ώστε να αναπτύξουν κριτική σκέψη και την ικανότητα της αυτογνωσίας. Συνεργάστηκαν αποτελεσματικά ως μέλη μιας ομάδας με αυτοσεβασμό, αλληλοσεβασμό και υπομονή. Μέσα, λοιπόν, από την όλη διαδικασία προέκυψαν πολύ σημαντικά οφέλη για τα παιδιά και το σχολείο. Ειδικότερα:

  1. Έμαθαν σε ένα ιδιαίτερα καλό επίπεδο για την ηλικία τους να ερευνούν σε διάφορες πηγές.
  2. Δούλεψαν και συνεργάστηκαν ομαδικά για μια δύσκολη εργασία σε ένα δύσκολο για την ηλικία τους θέμα.
  3. Συνεργάστηκαν και γνώρισαν παιδιά και από άλλα τμήματα.
  4. Αυτενέργησαν και διάλεξαν αυτό που ήθελαν, αυτό που τους ταιριάζει να ερευνήσουν.
  5. Επέλεξαν μόνοι τους το πώς θα παρουσιάσουν τη δουλειά τους.
  6. Έκαναν συμφωνίες, τις τήρησαν, ήταν επιμελείς, υπεύθυνοι και απόλαυσαν τον κόπο τους.
  7. Ευαισθητοποιήθηκαν από μικρή ηλικία για το πολύ σημαντικό θέμα των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης.
  8. Ανέλαβαν δράση και ευαισθητοποίησαν και τα υπόλοιπα μέλη της σχολικής κοινότητας μέσω των τελικών προϊόντων και των παρουσιάσεων που ετοίμασαν.
  9. Γνώρισαν ανθρώπους (μέντορες και experts) πάνω σε αντικείμενα που τους ενδιαφέρουν και συνεργάστηκαν μαζί τους.
  10. Έθεσαν στόχους, αξιολόγησαν τον εαυτό τους και τους συμμαθητές/τριες τους με βάση αυτούς.
  11. Συνέβαλαν τα μέγιστα στην καλλιέργεια μιας κουλτούρας έρευνας, συνεργασίας και ευαισθητοποίησης στον χώρο του σχολείου.

Ως Σχολείο που στηρίζει την παγκόσμια ευαισθητοποίηση, μέσω του συγκεκριμένου θέματος των 17 παγκόσμιων στόχων και της παρουσίασης τους στην Μεγάλη Έκθεση, δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές/τριες να ενημερωθούν και να κατανοήσουν κύρια παγκόσμια ζητήματα. Ήρθαν σε επαφή, όχι μόνο με τον παγκόσμιο στόχο που επέλεξαν αλλά και με τις επιλογές των υπολοίπων ομάδων, καθώς είχαν τη δυνατότητα να περιηγηθούν στα περίπτερα που στήθηκαν για τη Μεγάλη Έκθεση και να ενημερωθούν από τους ίδιους τους/τις συμμαθητές/τριες τους βοηθώντας την ανάπτυξη της γνώσης τους.



Συνεργασίες

  1. Εκπαιδευτικοί-μέντορες: Κάθε ομάδα παιδιών, είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί, εκτός από την/τον εκπαιδευτικό της τάξης και με έναν εκπαιδευτικό του σχολείου που είχε κάποιες πιο εξειδικευμένες γνώσεις με το θέμα που ερευνά η ομάδα. Για παράδειγμα, η ομάδα που ασχολήθηκε με το θέμα: «Ζωή στο Νερό», συνεργάστηκε με εκπαιδευτικό του σχολείου ο οποίος έχει ασχοληθεί με θέματα θάλασσας και Ναυτιλίας με Μεταπτυχιακές σπουδές στο συγκεκριμένο αντικείμενο. Αντίστοιχα, η ομάδα που ασχολήθηκε με τον στόχο «Ποιοτική εκπαίδευση», συνεργάστηκε με εκπαιδευτικό του σχολείου με Μεταπτυχιακές σπουδές στη Διοίκηση Εκπαιδευτικών Οργανισμών και Συγγραφικό έργο πάνω στο θέμα της Ποιότητας. Τα παιδιά και οι μέντορες έκαναν ένα εβδομαδιαίο ραντεβού, στο οποίο τα συνεργάζονταν πάνω στην έρευνά τους. Ο ρόλος των μεντόρων ήταν να:
  • Συμβουλεύουν τους μαθητές/τριες στην εύρεση και χρήση πηγών και υλικού.
  • Κάνουν ερωτήσεις που καθοδηγούν την έρευνα και δεν είναι ούτε πολύ δύσκολες αλλά ούτε και πολύ εύκολες για τα παιδιά.
  • Κρατούν αρχείο από τις συναντήσεις με τα παιδιά, με τα βασικά θέματα που συζητήθηκαν και με τις υποχρεώσεις τους για την επόμενη συνάντηση.
  • Διασφαλίζουν ότι οι μαθητές/τριες έχουν πλάνο και επόμενα βήματα για την εβδομάδα που έρχεται.
  • Υποστηρίζουν τα παιδιά να θέτουν στόχους και να διαχειρίζονται τον χρόνο τους.
  • Υποστηρίζουν τα παιδιά στο να βρίσκουν καλές και ποιοτικές πηγές.
  • Βοηθούν τα παιδιά στο να ερμηνεύουν δύσκολες πληροφορίες.
  • Βοηθούν τα παιδιά αν χρειάζεται να έρθουν σε επαφή/επικοινωνία με κάποιον άνθρωπο/οργανισμό/φορέα κ.λπ.
  • Υποστηρίζουν, να ενθαρρύνουν, αλλά και να δίνουν ειλικρινές feedback στα παιδιά.
  1. Κάποιοι experts στα θέματα έρευνας των παιδιών, εντός κι εκτός σχολικής κοινότητας:
  • Βιολόγος, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Μιλάνο, μίλησε μέσω ZOOM στα παιδιά που είχαν το θέμα «Ισότητα φύλων» για την ισότητα των φύλων στην επιστήμη και τη δική της εμπειρία ως επιστήμων.
  • Έλληνας εκπαιδευτικός που ζει και εργάζεται στο Νεπάλ, μίλησε μέσω ΖΟΟΜ στα παιδιά που ερευνούν το θέμα «Ποιοτική εκπαίδευση» για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το Νεπάλ στον τομέα αυτόν.
  • Μητέρα παιδιού του σχολείου, που ασχολείται η ίδια επαγγεματικά με ένα έργο που αφορά στον στόχο 13, έφερε τα παιδιά σε επαφή με την πλατφόρμα Space for Our Planet και τους μίλησε για αυτήν, υποστηρίζοντας έτσι την έρευνά τους. Αυτή η πλατφόρμα αφορά μια διεθνή έκθεση με αντικείμενο τη συμβολή των δορυφορικών δεδομένων στην υλοποίηση των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης. Για κάθε στόχο υπάρχουν 1-2  παραδείγματα έργων.
  1. Η σχολική κοινότητα: Όλοι οι γονείς έλαβαν μέσω email την πρόσκληση να απαντήσουν στα ψηφιακά ερωτηματολόγια που δημιούργησαν τα παιδιά και υπήρξε πολύ μεγάλη ανταπόκριση, όπως κάθε χρόνο. Φέτος η διαδικασία συνεχίζεται, αλλά την περσινή χρονιά συλλέξαμε πάνω από 300 απαντήσεις σε ψηφιακά ερωτηματολόγια των παιδιών.

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

• Βρεττού Σπυριδούλα – ΠΕ70 • Ιατρίδη Μαρία – ΠΕ70 • Γεωργίου Ηλέκτρα – ΠΕ70 • Μήνας Γιώργος – ΠΕ70 • Σπυροπούλου Χριστίνα – ΠΕ70 • Μάρκου Παναγιώτα - Βιβλιοθηκονόμος • Καπέλλα Σοφία – Υπεύθυνη Εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών • Καλόγρη Κατερίνα – Υπεύθυνη Εργαστηρίου Εικαστικών • Ιωακείμ Άγγελος – Υπεύθυνος Εργαστηρίου ΤΠΕ

Στόχος δράσης

1. Γνώσεις Α. Φυσικές Επιστήμες • Εξετάζω τις αλλαγές σε διαφορετικές χρονικές περιόδους. • Κατανοώ τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ του ανθρώπου και του φυσικού περιβάλλοντος. • Διατυπώνω έννοιες με σαφή και ακριβή λόγο. • Χρησιμοποιώ τις αισθήσεις τους αλλά και εργαλεία για τη συλλογή και καταγραφή δεδομένων. • Κάνω παρατηρήσεις και διατυπώνω υποθέσεις τις οποίες επαληθεύω ή απορρίπτω. • Αναγνωρίζω ότι διάφορες μεταβλητές επηρεάζουν μια αλλαγή. • Εντοπίζω τα μέρη ενός συστήματος. • Κατανοώ περίπλοκες σχέσεις αίτιου και αποτελέσματος. • Χρησιμοποιώ τις αισθήσεις μου αλλά και εργαλεία για τη συλλογή και καταγραφή δεδομένων. • Εξερευνώ τον τρόπο που τα αντικείμενα και τα φαινόμενα λειτουργούν • Εξετάζω το πώς τα αντικείμενα και τα εργαλεία εξελίσσονται μέσω της επιστημονικής προόδου. • Αναστοχάζομαι για θέματα ηθικής που σχετίζονται με την επιστήμη. • Αναστοχάζομαι σχετικά με το αντίκτυπο της επιστήμης και της τεχνολογίας. • Χρησιμοποιώ τη γνώση μου στις επιστήμες για να σχεδιάσω δράσεις θετικές για τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Β. Εικαστικά: • Αξιολογώ νέες πληροφορίες και τις μετουσιώνω για να εμπλουτίζω τα έργα μου  • Κατανοώ το θέμα και δημιουργώ βάσει αυτού  • Κρίνω ο ίδιος τα έργα μου εντοπίζοντας θετικά στοιχεία και αδυναμίες  • Χρησιμοποιώ πηγές και πληροφορίες για απλές καλλιτεχνικές εργασίες  • Εκφράζω τη γνώμη μου, την προτίμησή μου και τις σκέψεις μου για έργα τέχνης  • Αξιοποιώ τη φαντασία μου με εικαστικό τρόπο  Γ. Πληροφορική: • Γνωρίζω τη χρήση ψηφιακών εργαλείων για δημιουργία βίντεο, αφίσας, παρουσίασης, online σελίδας και online παιχνιδιού. • Γνωρίζω τη χρήση του διαδικτύου ως μέσο έρευνας και συλλογής υλικού και πληροφοριών. • Γνωρίζω τη χρήση πλατφόρμας επικοινωνίας με συμμαθητές/τριες και εκπαιδευτικούς για λόγους έρευνας. Δ. Κοινωνικές Επιστήμες: • Χρησιμοποιώ και αναλύω υλικό από διάφορες πηγές. • Ελέγχω την ορθότητα και την αξιοπιστία των πηγών. • Αναγνωρίζω σχέσεις, ρόλους, δικαιώματα και υποχρεώσεις στις ομάδες και στην κοινωνία. • Έχω αίσθηση του χώρου και του χρόνου. • Περιγράφω, εξηγώ και ερμηνεύεω γεγονότα και δράσεις. • Κατανοώ κανόνες και αξίες της θρησκείας και τις προεκτάσεις τους στην καθημερινή ζωή. • Διαμορφώνω και κάνω ερωτήσεις. • Κατανοώ την επίδραση των ανθρώπων, των γεγονότων και της τεχνολογίας, στη ζωή και στο περιβάλλον. • Προβαίνω σε συσχετισμούς, αξιολογήσεις και δυνητικές γενικεύσεις. 2. Δεξιότητες: Α. Σκέψης: • Αναλύω • Αξιολογώ • Παίρνω αποφάσεις • Έχω καινοτόμες ιδέες • Σκέφτομαι διάφορες οπτικές • Αναστοχάζομαι • Ξέρω πώς μαθαίνω καλύτερα Β. Έρευνας: • Βρίσκω ενδιαφέρουσες ερωτήσεις • Βρίσκω κατάλληλες πηγές • Συλλέγω και οργανώνω πληροφορίες • Ξεχωρίζω τις αξιόπιστες πηγές Γ. Επικοινωνίας: • Ξέρω να ακούω • Μιλάω καθαρά και κατανοητά • Γράφω και σημειώνω με σαφήνεια • Διαβάζω και κατανοώ Δ. Κοινωνικές: • Ενδιαφέρομαι για τους άλλους • Σέβομαι τους άλλους • Λειτουργώ ομαδικά • Βοηθώ τους άλλους • Μοιράζομαι • Περιμένω τη σειρά μου • Διαπραγματεύομαι • Παίρνω ρόλους • Διαχειρίζομαι τις συγκρούσεις • Μπαίνω στη θέση των άλλων Ε. Αυτοδιαχείρισης: • Δεν τα παρατάω • Αναλαμβάνω τις ευθύνες μου • Διαχειρίζομαι τον θυμό μου • Ξέρω τον εαυτό μου • Ελέγχω το άγχος μου • Διαχειρίζομαι την αποτυχία 3. Δράση • Συμμετέχω ως άτομο και ως μέλος της ομάδας • Υποστηρίζω τις αλλαγές • Υπερασπίζομαι τα δικαιώματα, την ισότητα και τη δικαιοσύνη • Προωθώ κοινωνικές αλλαγές • Είμαι ευσυνείδητος, προστατεύω το περιβάλλον

Χρόνος δράσης

Από τον Ιανουάριο μέχρι τον Μάρτιο, αφιερώθηκε μία ώρα την εβδομάδα στην τάξη. Το θέμα των 17 στόχων παρουσιάστηκε στα παιδιά μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων, τον Ιανουάριο. Για την παρουσίαση αυτή χρησιμοποιήθηκε το υλικό για παιδιά και εκπαιδευτικούς που είναι διαθέσιμο στην επίσημη ιστοσελίδα του ΟΗΕ για τους 17 στόχους. Στη συνέχεια, έγινε αναλυτική επεξήγηση στα παιδιά του τι είναι η Μεγάλη Έκθεση, πώς λειτουργεί και πότε και πώς ολοκληρώνεται. Στη συνέχεια, μέχρι τα μέσα Φεβρουαρίου, τα παιδιά εργάστηκαν με στόχο να επιλέξουν το θέμα τους, να διαμορφώσουν τις ομάδες τους, να διαμορφώσουν τα ερευνητικά τους ερωτήματα και να καταγράψουν τις ιδέες και τους προβληματισμούς τους. Σε αυτό τους βοήθησαν οι δάσκαλοί τους αλλά και τα παιδιά της Στ’ Δημοτικού, τα οποία είχαν πραγματοποιήσει τη Μεγάλη Έκθεση την προηγούμενη χρονιά. Ακολούθως, μέχρι τα μέσα Μαρτίου όπου και ξεκίνησε η έρευνα, τα παιδιά διαμόρφωσαν και κατέγραψαν στο έντυπο της Μεγάλης Έκθεσης που τους μοιράστηκε τα εξής: • Στόχοι-κριτήρια επιτυχίας του προγράμματος • Ποιος χρειαζόμαστε να μας βοηθήσουν • Πώς θα ξέρουμε τι έχουμε μάθει • Τη «συμφωνία» της Μεγάλης Έκθεσης, με τις υποχρεώσεις και τις δεσμεύσεις μαθητών και εκπαιδευτικών • Τι μπορώ να κάνω για να αναλάβω δράση ως αποτέλεσμα αυτών που έμαθα • Πώς θα μοιραστούμε με τη σχολική κοινότητα αυτό που έχουμε μάθει, τι χρειάζεται να ετοιμάσουμε Στη συνέχεια, από τα Μέσα Μαρτίου, μέχρι τα μέσα Μαΐου, ξεκίνησε το κύριο μέρος της έρευνας και της διαμόρφωσης των τελικών προϊόντων στους διάφορους σταθμούς μάθησης, όπως αναλύθηκε παραπάνω, και ο χρόνος ενασχόλησης των παιδιών στο σχολείο ήταν μία ώρα την ημέρα στους σταθμούς και επιπλέον μία ώρα την εβδομάδα στην τάξη τους. Στα μέσα Μαΐου είναι προγραμματισμένη η παρουσίαση της Μεγάλης έκθεσης στον χώρο του σχολείου και συγκεκριμένα στο κλειστό Γυμναστήριο του Σχολείου, το οποίο θα διαμορφωθεί ως εκθεσιακός χώρος, με ένα «περίπτερο» για την κάθε ομάδα παιδιών. Τέλος, μετά την ολοκλήρωση και την παρουσίαση της Μεγάλης Έκθεσης, θα ακολουθήσει ο αναστοχασμός, όπου θα ληφθούν υπόψη οι αξιολογήσεις και τα σχόλια των επισκεπτών, καθώς και οι προσωπικές διηγήσεις, εμπειρίες και αυτοαξιολογήσεις των παιδιών, αλλά και τα σχόλια και η ανατροφοδότηση των υπεύθυνων εκπαιδευτικών.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 19



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας