menu

Σύνδεση | Εγγραφή

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΡΕΝΤΙΝΑΣ (ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΣΤΑΥΡΟΥ)

Δράσεις συνεργασίας με την τοπική & ευρύτερη κοινωνία

Πρωτοβουλία

ΠράσσεινOΣχολείο

ΠράσσεινOΣχολείο
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

ΓΕΝΙΚΟ ΛΥΚΕΙΟ ΡΕΝΤΙΝΑΣ (ΠΑΡΑΛΙΑΣ ΣΤΑΥΡΟΥ)

Το Γενικό Λύκειο Ρεντίνας ιδρύθηκε το 1988 στον Σταυρό Θεσσαλονίκης , έδρα του Δήμου Βόλβης. Είναι δημόσιο σχολείο και δέχεται μαθητές που έχουν φοιτήσει στο Γυμνάσιο Ρεντίνας και στο Γυμνάσιο Αρέθουσας . Το σχολικό έτος 2023-2024 ο αριθμός των μαθητών /τριών είναι 129 ενώ ο σύλλογος διδασκόντων αποτελείται από 23 εκπαιδευτικούς. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό ( >90%) του μαθητικού πληθυσμού συνεχίζει τις σπουδές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Στο σχολείο μας κάθε χρόνο με πρωτοβουλία των εκπαιδευτικών υλοποιούνται Προγράμματα Σχολικών Δραστηριοτήτων με ποικίλες θεματικές , Περιβαλλοντικές δράσεις , Θεατρικές παραστάσεις , Εικαστικά έργα καθώς και πολλές εκπαιδευτικές επισκέψεις κι εκδρομές. Σε συνεργασία με τον Δήμο, το Κέντρο Υγείας ,τους Πολιτιστικούς συλλόγους και άλλους φορείς πραγματοποιούνται δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του μαθητικού πληθυσμού σε θέματα Αγωγής Υγείας, Εθελοντισμού, Προστασίας του Περιβάλλοντος κ.α. Στόχος του σχολείου μας είναι η διάπλαση ενεργών πολιτών για μια δημοκρατική κοινωνία αλληλεγγύης, ισότητας, αποδοχής της ετερότητας και σεβασμού στο περιβάλλον. Πληροφορίες για το σχολείο και τις δράσεις μας μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα μας lyk-paral-stavr.thess.sch.gr


Διευθυντής Σχολείου

ΚΟΥΜΛΑ ΜΑΓΔΑΛΗΝΗ

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

 

Το ΠράσσεινΟσχολείο είναι ένα σχέδιο δράσης με μεγαλόπνοο όραμα την οριζόντια εφαρμογή της  πράσινης φιλοσοφίας σε κάθε λειτουργία και δράση του σχολείου μας. Σπέρματα για αυτή την ιδέα υπήρξαν πολλά χρόνια πριν με την προσπάθεια ανακύκλωσης τηγανέλαιου σε συνεργασία με το τμήμα Μηχανικών Ορυκτών Πόρων του τότε ΤΕΙ Κοζάνης. Επίσης διάφορες δράσεις περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος είχαν πραγματοποιηθεί στο παρελθόν και κατάφεραν να αναδείξουν τόσο την  ανάγκη βελτίωσης του σχολείου μας ώστε να γίνει πιο φιλικό στο περιβάλλον όσο και εκπαιδευτικούς με ιδιαίτερη περιβαλλοντική ευαισθησία πρόθυμους  να ασχοληθούν  οργανωμένα και σε τακτική βάση με αυτό το θέμα.

Η ιδέα ωρίμασε πέρυσι όταν τρεις εκπαιδευτικοί του συλλόγου διδασκόντων συγκρότησαν μία ομάδα η οποία όρισε το πλαίσιο του σχεδίου δράσης  ΠράσσεινΟσχολείο. Η βασική αρχή του σχεδίου αυτού είναι ότι η  παιδεία είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τον σεβασμό στο περιβάλλον και την ενεργό συμμετοχή όλων για ένα καλύτερο κόσμο. Το σχέδιο δράσης  περιλαμβάνει τον σχεδιασμό και προγραμματισμό τακτικών  δράσεων και καινοτόμων προγραμμάτων στην αρχή κάθε σχολικού έτους από την περιβαλλοντική ομάδα (εκπαιδευτικών και μαθητών) και την αποτίμηση των αποτελεσμάτων στο τέλος του έτους. Στόχος των δράσεων είναι η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση της εκπαιδευτικής κοινότητας και της τοπικής κοινωνίας σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και βιώσιμης ανάπτυξης.

Υλοποίηση  1ου  Προγράμματος

Ως άμεση προτεραιότητα  θεωρήθηκε η οργάνωση της ανακύκλωσης στον χώρο του σχολείου με επέκταση των ρευμάτων της. Ενόψει της Παγκόσμιας ημέρας ανακύκλωσης (Μάρτιος 2023) διοργανώθηκε εκδήλωση στην οποία οι μαθητές και οι μαθήτριες ενημερώθηκαν για την ανακύκλωση στον Δήμο Βόλβης από τον αντιδήμαρχο καθαριότητας, για την ανακύκλωση ηλεκτρικού  και ηλεκτρονικού υλικού από εκπρόσωπο  της εταιρείας Φωτοκύκλωση και για την ανακύκλωση τηγανέλαιου από τον υπεύθυνο της εταιρείας Green Solution. Η εκδήλωση δημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα του σχολείου και στην τοπική ηλεκτρονική εφημερίδα Volvipress.

Τις επόμενες μέρες ακολούθησε  συζήτηση και τέθηκαν προτάσεις για την εφαρμογή της ανακύκλωσης στο σχολείο. Έτσι, ο Δήμος μετά από αίτημά μας,  έφερε στο σχολείο  κατάλληλους κάδους για ανακύκλωση τόνερ, ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού υλικού . Στη συνέχεια συμφωνήθηκε η εταιρεία Green Solution να αναλάβει την ανακύκλωση με ανταπόδοση του τηγανέλαιου και του χαρτιού που θα συγκεντρώναμε. Αποφασίστηκε, τέλος ,να συγκεντρωθούν  σχολικά βιβλία προς ανακύκλωση από όλη την περιοχή.

Μαθητές και μαθήτριες από την Α’ κυρίως τάξη ανέλαβαν την υλοποίηση της πρωτοβουλίας σε αυτή την φάση . Συγκεκριμένα  ενημέρωσαν τους συμμαθητές τους και τα υπόλοιπα σχολεία της περιοχής για την δράση μας και αναλυτικά   για την διαδικασία συλλογής του τηγανέλαιου. Οι γονείς και οι κηδεμόνες ενημερώθηκαν μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για την πρωτοβουλία και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ανέλαβε να την διαδώσει προφορικά και μέσω ΜΚΔ .   

Η ανταπόκριση του κόσμου στο κάλεσμα μας  ήταν  μεγάλη και θερμή (και συνεχίζεται..) αφού μέσα σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα ( Ιούλιος 2023) καταφέραμε να ανακυκλώσουμε 450 κιλά τηγανέλαιου, 1 τόνο χαρτιού και 1 τόνο ηλεκτρικού-ηλεκτρονικού υλικού .

Αξίζει να σημειωθεί πως οι μαθητές/τριες του Α2 στο πλαίσιο του Πολιτιστικού προγράμματος «Το θυμωμένο Ποσειδώνα ΜΗ φοβάσαι..» (Μάιος 2023)κι ευαισθητοποιημένοι ως προς την επαναχρησιμοποίηση των υλικών φιλοτέχνησαν  βιώσιμο εικαστικό έργο με έναν παλιό μαυροπίνακα και θαλασσόξυλα.

Η δράση συνεχίστηκε με την  επένδυση της ανταπόδοσης από την ανακύκλωση του τηγανέλαιου (Νοέμβριος 2023). Συγκεκριμένα, μετά από συζήτηση και διάλογο με τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου αποφασίστηκε το χρηματικό ποσό  να το επενδύσουμε πάλι  στο περιβάλλον. Πώς;

  • Υποστηρίζοντας το έργο της wwf με την συμβολική υιοθεσία μιας πολικής αρκούδας …που την ονομάσαμε Ρεντίνα.
  • Συμμετέχοντας στην αγορά ενός ψύκτη* νερού ώστε όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες  να μπορούν να έχουν πρόσβαση σε καθαρό νερό  αλλά κυρίως για να μειώσουμε τα πλαστικά απορρίμματα από την αγορά εμφιαλωμένου νερού με την χρήση επαναχρησιμοποιούμενων δοχείων νερού .  

 

Ο κύκλος  έκλεισε με τη συμμετοχή του σχολείου μας στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων  με αφίσα που επιμελήθηκαν μαθητές μας κι ενημερώνει για τη δράση μας.

* Στο χώρο του σχολείου μας η πρόσβαση σε πόσιμο νερό είναι προβληματική καθώς υπάρχουν βρύσες μόνο στις τουαλέτες και στην αυλή του σχολείου( τις οποίες πολύ συχνά λερώνουν αδέσποτα ζώα).


Αποτελέσματα / επίδραση

Στο σχολείο μας πλέον γίνεται οργανωμένα  ανακύκλωση 5 ρευμάτων (χαρτιού, πλαστικού, ηλεκτρικού-ηλεκτρονικού υλικού, τηγανέλαιου και γραφίτη ).

Σε διάστημα 6 μηνών ανακυκλώθηκαν 450 κιλά τηγανέλαιου, 1 τόνος χαρτιού και 1 τόνος ηλεκτρικού-ηλεκτρονικού υλικού ( στα άλλα υλικά δεν προγραμματίστηκε μέτρηση) γεγονός που δείχνει την μεγάλη ανταπόκριση που είχε η δράση στον μαθητικό πληθυσμό αλλά και στην τοπική κοινωνία (συνάδελφοι, γονείς, φίλοι, γείτονες).

Σύμφωνα με ερωτηματολόγιο που απάντησαν  μαθητές και μαθήτριες  από όλες τις τάξεις ,το 52,8 % άρχισε να χρησιμοποιεί επαναχρησιμοποιούμενο δοχείο νερού μετά την εγκατάσταση του ψύκτη. Από αυτούς  το 51,4% το χρησιμοποιεί καθημερινά . Το 22,2%  συμμετέχει στην ανακύκλωση τηγανέλαιου και το 20,8% συμμετέχει στην ανακύκλωση ηλεκτρικού-ηλεκτρονικού υλικού που γίνεται στο σχολείο.

Σύμφωνα με το ίδιο ερωτηματολόγιο το 65,3% των μαθητών/τριών θεωρούν πως είναι πολύ ευαισθητοποιημένοι σχετικά με το περιβάλλον και τη βιώσιμη ανάπτυξη ,το 48,6% πιστεύουν πως η χρήση των ψηφιακών εργαλείων στην τάξη συμβάλλει στην προστασία του περιβάλλοντος και το 48,6% συμφωνεί πως η ενσωμάτωση πράσινων πρακτικών στα μαθήματα θα βοηθήσει στην καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης.

Οι μαθητές/τριες που συμμετείχαν στη πρόγραμμα έδειξαν να κατανοούν αλλά κυρίως να απολαμβάνουν τις περισσότερες από τις φάσεις του και εκτός από την ανακύκλωση ,η χρήση επαναχρησιμοποιούμενου δοχείου νερού είναι πλέον γι’ αυτούς καθημερινότητα. Επίσης σχεδόν όλοι θέλησαν να συμμετάσχουν και σε άλλο Περιβαλλοντικό πρόγραμμα γεγονός που επιβεβαιώνει την επιτυχία δραστηριοποίησης τους σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος .

Αναφορικά με την απήχηση σε ολόκληρη την μαθητική κοινότητα τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά αλλά  έχουμε δρόμο μπροστά μας . Η επιμόρφωση των διδασκόντων σε σχέση με την χρήση ψηφιακών εργαλείων και την υιοθέτηση πράσινων πρακτικών στη διδασκαλία κρίνεται απαραίτητη όπως και η οριζόντια διάχυση της περιβαλλοντικής κουλτούρας  στη διάρθρωση των  αναλυτικών προγραμμάτων του ΙΕΠ . Μέχρι τότε, το ΠράσσεινΟσχολείο μας θα συνεχίσει να «πράττει» ανακύκλωση και να αγωνίζεται με κάθε τρόπο για ένα καλύτερο κόσμο για όλους.

 Συνεργασίες

Δήμος Βόλβης ( Ενημέρωση από τον αντιδήμαρχο καθαριότητας και ανακύκλωσης , Συμμετοχή στην Ευρωπαϊκή εβδομάδα μείωσης αποβλήτων )

Φωτοκύκλωση ( Ενημέρωση για την ανακύκλωση ηλεκτρικού και ηλεκτρονικού υλικού)

GreenSolution ( Συνεργασία για την ανακύκλωση χαρτιού και τηγανέλαιου)

WWF ( Συνεργασία για επιμορφωτικό σεμινάριο , υιοθεσία απειλούμενου ζώου )

Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ( Συνεργασία για την ενημέρωση των γονέων και κηδεμόνων, φίλων και γνωστών  για την ανακύκλωση τηγανέλαιου )

Δημοτικά και Γυμνάσιο Σταυρού ( Συνεργασία για την ανακύκλωση βιβλίων)

Κα. Ιουλία Ρούσσου, εκπαιδευτικός Πρωτοβάθμιας  ( Συνεργασία για την κατασκευή εικαστικού με θαλασσόξυλα)


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Ζαχαρέα Μαρία ,Καρπούζη Παρασκευή, Σαχινίδου Παναγιώτα

Στόχος δράσης

Οι μαθητές/τριες αναμένεται : 1.Να γνωρίσουν τις βασικές διαστάσεις της βιωσιμότητας και να ενημερωθούν αναλυτικά για τους 17 στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης . Ιδιαίτερα να κατανοήσουν την αξία της ορθής χρήσης, της επαναχρησιμοποίησης και της ανακύκλωσης των φυσικών πόρων . 2.Να αναλύσουν τα δεδομένα της έρευνάς τους σχετικά με τη δυνατότητα ανακύκλωσης στον χώρο του σχολείου, να συνθέσουν και να οργανώσουν τα συμπεράσματά τους σε ένα σχέδιο δράσης. 3. Να συνεργαστούν στην εφαρμογή του σχεδίου ,να αξιολογήσουν τα αποτελέσματά του και να αναζητήσουν τη δυνατότητα συνέχισης ή και επέκτασής του. 4.Να αναγνωρίσουν την ανάγκη ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης του μαθητικού πληθυσμού κι ευρύτερα της τοπικής κοινωνίας σχετικά με την βιώσιμη ανάπτυξη και να αναπτύξουν πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση αυτή. Επιπλέον, οι μαθητές/τριες αναμένεται: 5.Να αξιοποιήσουν κριτικά και δημιουργικά τα υλικά μέσα τεχνολογίας που τους παρέχονται (τάμπλετ, υπολογιστής) καθώς και πλατφόρμες ,εφαρμογές και λογισμικά (eclass, AI) και να αναγνωρίσουν την συμβολή των ψηφιακών μέσων στην βιώσιμη ανάπτυξη. 6.Να καλλιεργήσουν την ενσυναίσθηση, την αλληλεγγύη , την αποδοχή της ετερότητας και τον σεβασμό στο περιβάλλον.

Χρόνος δράσης

Μάρτιος 2023-Νοέμβριος 2023

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 3Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους


Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας