menu

Σύνδεση | Εγγραφή

4ο Γυμνάσιο Γιαννιτσών

Δράσεις συνεργασίας με την τοπική & ευρύτερη κοινωνία

Πρωτοβουλία

Πράσινο Σχολείο

Πράσινο Σχολείο
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Στο σχολείο μας τρέχουμε 2 περιβαλλοντικά προγράμματα και έχει δημιουργηθεί και σχετικός όμιλος. Έχουμε μπει στο δίκτυο "φυτεύω και υιοθετώ ένα δέντρο" και είμαστε ένα από τα σχολεία που μετέχουν στο πρόγραμμα "Η σχολική κοινότητα προστατεύει το Κλίμα" που είναι ένα Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης για την εξοικονόμησηενέργειας και την προστασία του κλίματος.

Η περιβαλλοντική ομάδα μας συμμετείχε σε δύο εκπαιδευτικές επισκέψεις στο ΚΕΠΕΑ Μελίτης Φλώρινας και στο ΚΕΠΕΑ Φιλίππων Καβάλας προκειμένου οι μαθητές μας να ευαισθητοποιηθούν περισσότερο σε θέματα περιβαλλοντικής συνείδησης. Στο πλαίσιο αυτό και σε συνεργασία με το Δήμο Πέλλας φυτέψαμε 15 πλατανομουριές στην αυλή του σχολείου μας και οι μαθητές μας έχουν αναλάβει το πότισμά και την περιποίησή τους με σκοπό η αυλή μας να γίνει πνεύμονας πρασίνου της περιοχής. Ενώ στο προσεχές διάστημα θα φυτέψουμε λουλούδια. Μέσα στο σχολείο έχουμε φυτέψει σε γλάστρες κάκτους και φυτά εσωτερικού χώρου και τα φροντίζουμε. Έχουμε, επίσης μια ελιά και μια λεμονιά. Οι μαθητές των τμημάτων ένταξης έχουν φυτέψει στην πίσω αυλή κηπευτικά και μυρωδικά φυτά και έχουν δημιουργήσει έναν μικρό λαχανόκηπο.

Επιπλέον, για την εξοικονόμηση ενέργειας και νερού στη σχολική μας μονάδας, μαθητές μας σχεδίασαν και προγραμμάτισαν ένα δικό τους κύκλωμα σε micro:bit, μέσω του οποίου ελέγχουν τις συνθήκες του περιβάλλοντος και την υγρασία των γλαστρών μας για να ενημερωθούν αν χρειάζονται πότισμα. Η δράση αυτή παρουσιάστηκε στο 15ο μαθητικό συνέδριο Πληροφορικής και θα παρουσιαστεί και στο Φεστιβάλ Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Τεχνολογίας 2023.

Όσον αφορά τις δράσεις ανακύκλωσης του σχολείου μας, οι οποίες επίσης γίνονται για την προστασία του περιβάλλοντος, φέτος ενισχύθηκαν οι δράσεις μας και πέραν από καπάκια, πλαστικό και χαρτί σε συνεργασία με την εταιρεία Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. έχουν πλέον τοποθετηθεί στο σχολείο μας και κάδη για ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών, λαμπτήρων και άδειων toner. Για την ενημέρωσή μας σε θέματα ανακύκλωσης οι μαθητές μας επισκέφτηκαν το Περιβαλλοντικό Πάρκο Θέρμης μας στο πλαίσιο του μαθήματος των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων. Συμμετείχαμε στη Δράση Ανακύκλωσης ρούχων που διοργανώθηκε από την Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Καθαριότητας του Δήμου Πέλλας με θέμα Βιώσιμα Κλωστοϋφαντουργικά Προϊόντα με βάση το τρίπτυχο Μείωση, Επαναχρησιμοποίηση, Ανακύκλωση.


Αποτελέσματα / επίδραση

Οι μαθητές απέκτησαν περιβαλλοντική συνείδηση και οι εμπειρίες τους πέρασαν και στην οικογένειά τους αλλά και ευρύτερα στην κοινωνία μας.

Οι μαθητές έμαθαν να συνεργάζονται και να είναι υπεύθυνοι. Μέσα στις διακοπές του Πάσχα ανέλαβαν να ποτίζουν τα δέντρα και τα λαχανικά.

Το σχολείο μας αποτελεί πράσινο πνεύμονα της περιοχής.



Συνεργασίες

Ο Δήμος Πέλλας μας παρείχε δέντρα και λουλούδια.

Η εταιρεία Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. μας παρείχε τους κάδους ανακύκλωσης.

Τα ΚΕΠΕΑ Μελίτης Φλώρινας και Φιλίππων Καβάλας υποδέχτηκαν την περιβαλλοντική μας ομάδα και προώθησαν την περιβαλλοντική συνείδηση των μαθητών/τριών μας.

Το Περιβαλλοντικό Πάρκο Θέρμης υποδέχτηκαν την Α τάξη του σχολείου μας και τους ενημέρωσαν για θέματα ανακύκλωσης.

Η Διεύθυνση Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Καθαριότητας του Δήμου Πέλλας μας ενημέρωσε για τη βιωσιμότητα των κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων .

Η Περιφερειακή Εκπαίδευση Πρωταβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Κεντρικής Μακεδονίας μας έδωσε την ευκαιρία να πάρουμε μέρος στο 15ο μαθητικό Συνέδριο Πληροφορικής και να παρουσιάσουμε τις ιδέες μας και εκεί ο χορηγός του συνεδρίου , η εταιρεία OTS, μας πρότεινε ιδέες για να επεκτείνουμε τις εφαρμογές μας.

Η ΔΔΕ Πέλλας μας έδωσε την ευκαιρία να παρουσιάσουμε τις ιδέες μας στο Φεστιβάλ Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Τεχνολογίας 2023, που διοργανώνει.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Αναργυρίδου Δέσποινα, Αντωναρίδου Ιωάννα, Κατσιούλα Άννα, Γιοβάνη Χρύσα, Νικέζης Θωμάς, Μιχαηλίδης Μενέλαος, Ουσταμπασίδης Παρασκευάς, Συκά Μυρσίνη, Ιωαννίδης Οδυσσέας, Σεβαστίδου Αγγελική

ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

Οι δράσεις δημοσιοποιούνται στην σελίδα του σχολείου μας https://blogs.sch.gr/4gymgian/ καθώς και στη σελίδα μας στο FB https://www.facebook.com/profile.php?id=100063953827354.

Τα αποτελέσματα των δράσεων της περιβαλλοντικής ομάδας θα σταλούν και στη ΔΔΕ Πέλλας.

Παρουσίαση των δράσεων στο Φεστιβάλ Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Τεχνολογίας 2023 και στο 15ο μαθητικό συνέδριο Πληροφορικής..


Στόχος δράσης

Ευαισθητοποίηση για την Κλιματική αλλαγή και την προστασία του περιβάλλοντος

Κοινό στο οποίο απευθύνεται

Απευθύνεται σε μαθητές, εκπαιδευτικούς, γονείς και στην ευρύτερη κοινωνία

Χρόνος δράσης

Νοέμβριος 2022- Απρίλιος 2023

Τόπος Δράσης

Δήμος Πέλλας

Δίκτυο

Έχουμε ενταχθεί στο δίκτυο "φυτεύω και υιοθετώ ένα δέντρο". Δίκτυο "Η σχολική κοινότητα προστατεύει το Κλίμα" , ΑΝΤΙΓΟΝΗ-Κέντρο Πληροφόρησης και Τεκμηρίωσης για το Ρατσισμό, την Οικολογία, την Ειρήνη και τη Μη Βία

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 55


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας