Πρασινίζω τη γειτονιά μου

menu
Μαθητικές δημιουργίες
Το σχολείο δραστηριοποιείται σε δράσεις που άπτονται των 17 Παγκόσμιων Στόχων για τη Βιώσιμη Ανάπτυξη, προσπαθώντας να δημιουργήσουμε μαθητές και αυριανούς πολίτες με οικολογική παιδεία, οικολογική συνείδηση , ενεργούς και υπεύθυνους στο κοινωνικό πεδίο. Με τις δράσεις στοχεύουμε να ευαισθητοποιήσουμε και την τοπική κοινωνία.
Ειρήνη Τζοβλά
Επικοινωνία με σχολείοΠρασινίζω τη γειτονιά μου.
Η δράση υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Περιβαλλοντικού Προγράμματος «Πρασινίζω τη γειτονιά μου» σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) και το δίκτυο «Πράσινες γωνιές της γειτονιάς μου». Συμπεριλαμβάνει δύο επιμέρους δράσεις. Ας δούμε όμως το ιστορικό.
Από τη σχολική χρονιά 2019-2020 είχαμε υιοθετήσει το Δάσος Κάσδαγλη, το οποίο βρίσκεται δίπλα στο σχολείο μας. Το επισκεφτήκαμε αρκετές φορές προκειμένου να δημιουργήσουμε την αφίσα του δασο-οικοκώδικα, η οποία και βραβεύτηκε από την Ελληνική Εταιρεία της Φύσης. Το εν λόγω δάσος αποτελεί μια πράσινη γωνιά της γειτονιάς μας η οποία επιδρά θετικά, βελτιώνοντας την ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής. (https://www.canva.com/design/DAEbXYRo7Qs/xDcz_0RLA5uO4i5iwl6ILw/view?utm_content=DAEbXYRo7Qs&utm_campaign=designshare&utm_medium=link&utm_source=publishsharelink)
Παρατηρώντας την περιοχή γύρω από το σχολείο τα παιδιά διαπίστωσαν ότι υπάρχουν πολλές πολυκατοικίες. Δέντρα υπάρχουν, εκτός από το δάσος, μόνο στα πεζοδρόμια γύρω από το σχολείο μας και σε μερικές αυλές. Έτσι πρότειναν να δημιουργήσουν τη δική τους πράσινη γωνιά και να την περιποιούνται.
Αρχικά, υιοθετήσαμε ένα από τα παρτέρια που βρίσκονται έξω από το σχολείο μας. Αφού οι μαθητές αποφάσισαν ποια φυτά θα φυτέψουν, προχώρησαν τις επόμενες μέρες στη φύτευσή τους. Δημιουργήσαμε έτσι ένα νέο, δικό μας οικοσύστημα. Στη συνέχεια, οι μαθητές περιποιούνταν και πότιζαν το παρτέρι τους στα διαλείμματα, ξερίζωναν τα αγριόχορτα, πρόσθεταν φυλλόχωμα και παρατηρούσαν την ανάπτυξη των φυτών και τις ανάγκες του οικοσυστήματος που είχαν δημιουργήσει. Κάθε φορά, μάλιστα, που έβλεπαν να πλησιάζουν μέλισσες στα φυτά, ο ενθουσιασμός τους ήταν πολύ μεγάλος. Η παρούσα δράση αποτυπώνεται στο παρακάτω βίντεο: https://youtu.be/bR6X0-zNuRw
Λίγες μέρες αργότερα, στο Κτήμα Τζερμιά, σπείραμε και φυτέψαμε στον λαχανόκηπό μας, δημιουργώντας ένα δεύτερο οικοσύστημα. Όταν μετά από δύο μέρες πήγαμε να ποτίσουμε τον λαχανόκηπο, διαπιστώσαμε ότι οι χελώνες είχαν φάει τα τρυφερά φύλλα των μαρουλιών που είχαμε φυτέψει και τα μυρμήγκια να κουβαλάνε στη φωλιά τους τους σπόρους σιταριού! Δεν απογοητευτήκαμε, γιατί καταλάβαμε πως έτσι λειτουργούν τα οικοσυστήματα, δημιουργούνται σχέσεις αλληλεπίδρασης, οι τροφικές αλυσίδες. Ωστόσο προμηθευτήκαμε τα κατάλληλα εξαρτήματα και περιφράξαμε τον λαχανόκηπό μας. Η παρούσα δράση αποτυπώνεται στο παρακάτω βίντεο: https://youtu.be/aMdWabuwDQk
Οι δράσεις μας είναι δημοσιευμένες στην ιστοσελίδα του σχολείου μας: http://4dim-pefkis.att.sch.gr/site/?page_id=1189
στο τηλέφωνο 210 –
6898593
ή email [email protected]