menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Α Δημοτικό Σχολείο Αγίου Δομετίου

Δράσεις συνεργασίας με την τοπική & ευρύτερη κοινωνία

Πρωτοβουλία

Ας πρασινίσουμε τη γη

Ας πρασινίσουμε τη γη
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Τα παιδιά την καθιερωμένη βδομάδα δασών μελέτησαν τα καλά των δασών, ζωγράφισαν κι έβαλαν λεζάντες στις ζωγραφιές τους για τα καλά των δασών.  Στη συνέχεια, κατά τη διδασκαλία της «Ενότητας 3 – Στη γη και στη θάλασσα» του βιβλίου τους και έφτιαξαν το δικό τους ποίημα για φυτά και δέντρα έχοντας ως πρότυπο το ποίημα «Σπίτι με κήπον» του Κ. Καβάφη που αναφερόταν στα ζώα.  Ακολούθως, κατά τη διδασκαλία της «Ενότητας 4 – Ο κόσμος γύρω μας» εμπνεύστηκαν από το πρώτο κείμενο «Πώς υιοθετήσαμε ένα κομμάτι γης» και αποφάσισαν να υιοθετήσουν το δικό τους κομμάτι σχολικής γης για να το δεντροφυτεύσουν αλλά και για να δημιουργήσουν ένα δικό τους λαχανόκηπο. Συνεργάστηκαν με το Τμήμα Δασών για να αποκτήσουν δενδρύλια και με γειτονικό φυτώριο για να αποκτήσουν τους σπόρους λαχανικών.  Επίσης, ζήτησαν από τον Σύνδεσμο Γονέων του σχολείου να τους προμηθεύσει με κατάλληλο χώμα αλλά και να βοηθήσει στο άνοιγμα λάκκων για το φύτεμα και στην εγκατάσταση συστήματος αυτοποτισμού.  Έστειλαν τις οδηγίες για τη δενδροφύτευση στα άλλα παιδιά των εταιρικών σχολείων στο κοινό eTwinning έργο τους.  Η δράση για τη δημιουργία λαχανόκηπου ξεπέρασε τα όρια του σχολείου Α΄ Αγίου Δομετίου αφού στάληκαν σπόροι σε όλα τα εταιρικά σχολεία για να δημιουργήσουν οι μαθητές/τριες των σχολείων τον δικό τους λαχανόκηπο.  Όλα τα σχολεία αντάλλαξαν σπόρους και βάλθηκαν να γνωρίσουν τα διάφορα λαχανικά και να φυτέψουν και να αναστήσουν τα δικά τους λαχανικά.


Αποτελέσματα / επίδραση

Όλοι οι συνεργάτες βοήθησαν στην υλοποίηση των δράσεων.  Τα παιδιά το καταχάρηκαν.  Υιοθέτησαν το κάθε δέντρο που φύτεψαν και το φροντίζουν καθημερινά.  Η παραλαβή των σπόρων έγινε μόλις πριν τις διακοπές του Πάσχα.  Για να φροντίσουν καλύτερα τα λαχανικά αποφάσισαν να δημιουργήσουν τον λαχανόκηπο μόλις πάμε πίσω στο σχολείο μετά τις διακοπές.  Οι μαθητές άρχισαν να γίνονται πιο υπεύθυνοι μέσα από τις δράσεις.  Οι γονείς ζήτησαν πληροφορίες και από τα παιδιά τους και από εμένα και ήταν πρόθυμοι να βοηθήσουν.  Οι εκπαιδευτικοί των άλλων τάξεων του σχολείου θέλησαν να φυτέψουν κι αυτοί με τα παιδιά των τάξεων τους δεντράκια.



Συνεργασίες

Μεταξύ σχολείων. Οι μαθητές και μαθήτριες Α΄ Αγίου Δομετίου έστειλαν οδηγίες για τη σωστή φύτευση των δέντρων στα υπόλοιπα σχολεία.  Όλα τα σχολεία αντάλλαξαν σπόρους με σκοπό να φτιάξουν το καθένα το δικό του λαχανόκηπο.

Με την τοπική κοινωνία.  Με το Τμήμα Δασών για την απόκτηση των δενδρυλίων. Με γειτονικό φυτώριο για την απόκτηση των σπόρων των λαχανικών.  Με τον Σύνδεσμο Γονέων του σχολείο για το άνοιγμα των λάκων για τη φύτευση και για το σύστημα αυτοποτισμού.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Μαρία Μιχαήλ Κολλύφα

ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

Η διάχυση θα γίνει μέσα από τις σχολικές ιστοσελίδες, τις σχολικές εφημερίδες, το περιοδικό "Παιδική Χαρά" και με τη συμμετοχή μας στο διαγωνισμό Bravo Schools.


Στόχος δράσης

Οι μαθητές και μαθήτριες να αναπτύξουν στάσεις κι αξίες απέναντι στη διατήρηση πρασίνου. Να κατανοήσουν τις ωφέλειες των δασών.

Κοινό στο οποίο απευθύνεται

Μαθητές, εκπαιδευτικοί και γονείς

Χρόνος δράσης

Φεβρουάριος μέχρι το τέλος της χρονιάς

Τόπος Δράσης

Σχολική αυλή

Δίκτυο

Η δράση γίνεται μέσω της πλατφόρμας eTwinning.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας