menu

Σύνδεση | Εγγραφή

3ο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Κομοτηνής

Δράσεις συνεργασίας με την τοπική & ευρύτερη κοινωνία

Πρωτοβουλία

Πόσο εφικτή είναι η πρόσβαση στο σχολείο μας για έναν μαθητή με αμαξίδιο;

Πόσο εφικτή είναι η πρόσβαση στο σχολείο μας για έναν μαθητή με αμαξίδιο;
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

3ο Πειραματικό Γενικό Λύκειο Κομοτηνής

Το σχολείο μας αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα Γενικά Λύκεια της πόλης και έχει μαθητικό δυναμικό που κάποιες χρονιές ξεπέρασε τους 400 μαθητές και 40 εκπαιδευτικούς. Το σχολικό έτος 2022-23 χαρακτηρίστηκε και λειτουργεί ως 3ο Πειραματικό Γενικό Λύκειο, ενώ τα προηγούμενα χρόνια λειτούργησε ως το 3ο Γενικό Λύκειο Κομοτηνής. Κάθε σχολική χρονιά οι εκπαιδευτικοί οργανώνουν και υλοποιούν ποικίλες εκπαιδευτικές δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των μαθητών για θέματα, υγείας, εθελοντισμού, αιμοδοσίας, πρώτων βοηθειών αλλά και πολιτισμού, ασφάλειας στο διαδίκτυο και περιβάλλοντος. Επίσης εκπονούνται προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων, συνεργασίες με τοπικούς φορείς, αθλητικές δραστηριότητες, εκπαιδευτικές επισκέψεις καθώς και ενθαρρύνονται οι μαθητές να συμμετέχουν σε μαθητικούς διαγωνισμούς και μαθητικά συνέδρια. Τα δύο προηγούμενα έτη (2020 και 2021) το σχολείο εντάχθηκε στο Δίκτυο Σχολείων Πρεσβευτών για τους 17 Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης, διαδίδοντας στην τοπική κοινωνία τα μηνύματα για τη Δημιουργία ενός Kαλύτερου Kόσμου! Φέτος στο σχολείο λειτουργούν 5 Όμιλοι Δημιουργικότητας και Καινοτομίας με σκοπό την ανάπτυξη των ιδιαίτερων ικανοτήτων, κλίσεων και ενδιαφερόντων των μαθητών. 1.Όμιλος Αστυνομικής Λογοτεχνίας 2.Όμιλος Δημοσιογραφίας 3.Όμιλος: Κλιματική Αλλαγή 4.Όμιλος: Μαθηματικές Περιπλανήσεις 5.Όμιλος Ρομποτικής & Προγραμματισμού Στην ιστοσελίδα: https://3lyk-komot.rod.sch.gr/ μπορείτε να ενημερωθείτε για όλες τις δράσεις από το σχολικό έτος 2022-23, ενώ στην http://3lyk-komot-old.rod.sch.gr/3gel/ για όλες τις δράσεις των προηγούμενων ετών του 3ου ΓΕΛ Κομοτηνής.


Διευθυντής Σχολείου

Παρασκευά Ευσταθία

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Το σχολείο μας συμμετείχε στο πρόγραμμα “Ιχνηλατώντας την προσβασιμότητα. Μπορεί ο συμμαθητής μου με αμαξίδιο να έρθει στο σχολείο;” Οι μαθητές κατέγραψαν μέσω ειδικής εφαρμογής τη διαδρομή απο το σπίτι τους μέχρι το σχολείο και φωτογράφησαν-σχολίασαν τα θετικά και αρνητικά σημεία αυτής. Στην συνέχεια μέσω του Maps Fields τα πέρασαν σε ψηφιακό χάρτη αποτυπώνοντας με κόκκινο τα αρνητικά και πράσινο τα θετικά σημεία πρόσβασης. Συμπληρωματικά πραγματοποιήσαμε και τη διαδρομή κέντρο πόλης-σχολείο σε συνεργασία με το σύλλογο “Περπατώ” ώστε να διαπιστώσουμε ιδίοις όμμασι τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οιχ ρήστες αμαξιδίου. Τέλος συζητήσαμε τα συμπεράσματά μας.

Η πορεία της συνεργασίας περιελάμβανε τα εξής στάδια:

  1. Επιλογή θέματος
  2. Συνεργασία μαθητών με τη χρήση της ειδικής εφαρμογής
  3. Ψηφιακή καταγραφή των θετικών και αρνητικών σημείων πρόσβασης στη διαδρομή σπίτι-σχολείο
  4. Ψηφιακή απεικόνιση σε χάρτη Maps Field
  5. Γνωριμία-συνεργασία με το Σύλλογο “Περπατώ” και κοινή εξόρμηση στην πόλη
  6. Ρεαλιστική απεικόνιση της διαδρομής από το κέντρο της πόλης προς το σχολείο συνοδεία των μαθητών του προγράμματος, δύο μελών του “Περπατώ” που είναι χρήστες αμαξιδίου, ψυχολόγου και κοινωνικών λειτουργών
  7. Καταγραφή θετικών και αρνητικών σημείων
  8. Σύνοψη συμπερασμάτων

Αποτελέσματα / επίδραση

Ευασθητοποίηση σχετικά με θέματα πρόσβασης

Χρήση των νέων τεχνολογιών και της ψηφιακής εφαρμογής

Καταγραφή προβλημάτων για τους χρήστες αμαξιδίων

Αναπτυξη ορθών πρακτικών που εξυπηρετούν τους χρήστες αμαξιδίων

η ανάπτυξη της συνεργατικής δεξιότητας στους μαθητές



Συνεργασίες

Με την Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία (spotin) που λειτουργεί ως κόμβος για την προώθηση της καινοτομίας σε διάφορους τομείς δράσεις προς όφελος της κοινωνίας, η οποία μας στήριζε και μας καθοδηγούσε σε όλη τη διάρκεια του προγράμματος.

Με τον σύλλογο Περπατώ του οποίου τα μέλη, χρήστες αμαξιδίου, μας συνόδευσαν στην βόλτα κέντρο πόλης- σχολείο και μας εξήγησαν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινή τους μετακίνηση.

Οι μαθητές συνεργάστηκαν μεταξύ τους αλλά και με τους καθηγητές τους ώστε να ολοκληρωθεί το πρόγραμμα με επιτυχία.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Τσαρδακλής Αθανάσιος ΠΕ02, Παιδαράκη Κυριακίτσα ΠΕ02, Χατζηγιαννάκη Ελένη ΠΕ02

ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

Στόχος δράσης

1. Εξοικείωση με την τεχνολογία και συγκεκριμένα με τη χρήση του λογισμικού “ArcGIS online” και την εφαρμογή “Field Maps” 2. Συνεργασία με το Σύλλογο “Περπατώ” 3. Καταγραφή προβλημάτων πρόσβασης 4. Ανάπτυξη καλών πρακτικών που εξυπηρετούν την κίνηση των αμαξιδίων 5.Ευαισθητοποίηση των μαθητών για τους χρήστες αμαξιδίου

Κοινό στο οποίο απευθύνεται

Μαθητές, μαθήτριες, εκπαιδευτικοί, γονείς

Χρόνος δράσης

Νοέμβριος 2022 - Απρίλιος 2023

Τόπος Δράσης

Κομοτηνή

Δίκτυο

Δίκτυο σχολείων που συμμετέχουν στο 2ο πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό: https://mapcompetition.gr/  με τίτλο "Χαρτογραώντας την προσβασιμότητα"

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 4


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας