menu

Σύνδεση | Εγγραφή

1 ΕΠΑΛ Δράμας

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Πόσα βακτήρια υπάρχουν στο σφουγγάρι της κουζίνας του σπιτιού μας

Πόσα βακτήρια υπάρχουν στο σφουγγάρι της κουζίνας του σπιτιού μας
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Η εκπαιδευτική διαδικασία που θα ακολουθήσουμε είναι μεθοδολογία STEM γιατί συνδυάζει την Φυσική, την πληροφορική  και την βιολογία.

 Η μεγάλη ιδέα του μαθήματος είναι αν μπορούμε να δούμε τα βακτήρια πέρα από το ηλεκτρονικό μικροσκόπιο και με άλλους τρόπους.

Η επίλυση προβλήματος είναι η χρήση laser

Για να επιλύσουν το πρόβλημα οι μαθητές θα πρέπει να κάνουν κάποιες υποθέσεις που σχετίζονται με το δείγμα για εξέταση.

Οι μαθητές καλούνται να  συλλέξουν δείγματα από διάφορες εστίες μόλυνσης των βακτηρίων. Οι λύσεις πολλές. Πολλοί μαθητές σκεφτήκαν το σφουγγάρι που χρησιμοποιούμε στο πλύσιμο των πιάτων. Η όλη διαδικασία  βιντεοσκοπείται

Η βίντεο ανάλυση είναι ένα πανίσχυρο εργαλείο για τη μελέτη της κίνησης των βακτηρίων.

Η πρακτική επίλυσης προβλήματος στο εργαστήριο ιδιαίτερα για τη Βιολογία γίνεται πιο αποδοτική και πρόσφορη με τη video ανάλυση της κίνησης αφού αυτή εξαφανίζει τους περισσότερους φραγμούς για την ενσωμάτωση των ερευνών του πραγματικού κόσμου των βακτηρίων.

Το όργανο επίδειξης είναι μια κατασκευή που την εγκαταστήσαμε στο σχολείο  και σε κάθε σχολείο αν χρειαστεί, για να μπορούν οι συνάδελφοι και οι μαθητές να γνωρίσουν καλύτερα αυτήν την καινοτόμα δραστηριότητα. Σκοπό έχει  όλη αυτή η δραστηριότητα να τραβήξει το ενδιαφέρον όλων, ειδικότερα    κεντρίζοντας  το ενδιαφέρον των μαθητών για έρευνα.

Το όργανο αυτό είναι μια  ηλεκτρονική διάταξη με λέιζερ συγκεκριμένης συχνότητας ώστε να μπορεί  να ενεργοποιεί  τα βακτήρια και να παρέχει μια μεγέθυνση  με συνδυασμό  την μεγέθυνση που  προσφέρει μια σταγόνα νερού.


Αποτελέσματα / επίδραση

Η μέθοδος που ακολουθήθηκε στην παρούσα εργασία έχει ένα πυλώνα:


  • Παιδαγωγική ανάλυση του βαθμού αντίληψης των διάφορων παρεμβάσεων STEM στην εκπαίδευση από τους μαθητές και της επίδρασης των διεπιστημονικών αυτών προσεγγίσεων σε θέματα κατανόησης βασικών εννοιών γνωστικών αντικειμένων καθώς και σε θέματα διερευνητικής μάθησης, επιστημονικής και κριτικής σκέψης.
    Τα εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν στην εργασία είναι:
    • Επιστημονικά άρθρα που είναι σχετικά με την ακτινοβόληση τροφίμων και την επίδραση της στην ασφάλεια και την ποιότητα τροφίμων..
    • Σχετικές ιστοσελίδες του διαδικτύου.
    • Εξειδικευμένα βιβλία που αφορούν τη διδακτική των Φυσικών Επιστημών μέσω της προσέγγισης STEM.


Συνεργασίες

Με όλους ειδικότερα με τους δήμους για το 2 μερος της εργασίας


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Σαχινίδης Συμεών καθηγητής/ Σαλής Αναστασιος Δντης

ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

θα το δω αργοτερα


Στόχος δράσης

Κύριος στόχος των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων STEM που θα αναπτυχθούν, θα είναι η κατανόηση κάποιον εννοιών που θα αναδυθούν από κάθε δραστηριότητα. Το θέμα άπτεται διεπιστημονικής προσέγγισης STEM, αφού περιλαμβάνει θεωρητικές έννοιες πολλών επιστημών (Φυσική, Βιολογία, Χημεία, Περιβάλλον) επιδρώντας ταυτόχρονα σε θέματα επιστημονικής σκέψης, διερευνητικής μάθησης και κριτικής σκέψης.Βασικός σκοπός της έρευνας είναι: - να κατακτήσουν οι μαθητές τη γνώση πάνω στους μικροοργανισμούς. Ειδικότερα των βακτηρίων. -να μπορούν να αναγνωρίζουν το πολύ μικρό μέγεθος των προκαρυωτικών κυττάρων. -να μπορούν να διακρίνουν την διαφορά αυτών των βακτηρίων όταν τα παρατηρούν από το μικροσκόπιο χρησιμοποιώντας νωπά παρασκευάσματα με της έρευνας μας με χρόνους σύντομους. Το δείγμα για την ερευνά μας να μπορεί ο καθένας μαθητής να το συλλέξει γρήγορα και χωρίς άγχος. -να διαπιστώσουν οι μαθητές την διαφορά εικόνας (μικροστοπίου) και βίντεο στην παρατήρηση των βακτηρίων. -να αποτελέσει η ερεύνα αυτή ως πολύτιμο εργαλείο για την προβολή του σχολείου ως παρακαταθήκη για την εργασιακή τους πορεία στο μέλλον.

Χρόνος δράσης

μια ωρα

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1


Videos 3

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας