menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Νηπιαγωγείο Λίμνης Ευβοίας

Δράσεις συνεργασίας με την τοπική & ευρύτερη κοινωνία

Πρωτοβουλία

Πορεία προς την Αειφορία

Πορεία προς την Αειφορία
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

Νηπιαγωγείο Λίμνης Ευβοίας

Το Αειφόρο Νηπιαγωγείο Λίμνης Ευβοίας είναι ένα ανοιχτό στην κοινωνία σχολείο με έντονη κοινωνικοπολιτιστική και περιβαλλοντική δράση. Συμμετέχει ενεργά στα διεθνή δίκτυα «ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ» και «ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΣΗ» καθώς και σε εθελοντικές και κοινωνικές δράσεις. Έχει αποσπάσει Εθνικές και Ευρωπαϊκές διακρίσεις και βραβεία σε συνεργατικά προγράμματα και διαγωνισμούς και έχει τιμηθεί με τη σημαία eTwinning School. Απέσπασε το 1ο Βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Safer Internet Day (SID2020), ετικέτα Silver eSafety Label από το European Schoolnet για τις πρακτικές και δράσεις σχετικά με την ψηφιακή ασφάλεια καθώς και Gold και Platinum βραβεία στα EDUCATION LEADERS AWARDS (2020,2021,2022). Υπάρχει άριστη και συνεχής συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων καθώς και με τοπικούς φορείς (Δήμος, Δασαρχείο, Λιμενικό, Πυροσβεστική Υπηρεσία, Μουσεία). Τα μηνύματά μας διαχέονται μέσα από την ιστοσελίδα του σχολείου, τη σελίδας μας στο facebook και τις δημοσιεύσεις στα τοπικά ΜΜΕ.


Διευθυντής Σχολείου

Παρασκευή Μιλούλη

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Σύμφωνα με το νέο μαθησιακό πεδίο «Περιβάλλον και Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη» (Π.Ε.Α.Α) που εντάχτηκε στο Αναλυτικό Πρόγραμμα της Α/θμιας και Δ/θμιας Εκπαίδευσης από το σχολικό έτος 2022-23  «Η Εκπαίδευση για την Αειφόρο Ανάπτυξη είναι μετεξέλιξη της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΠΕ) αλλά έχει ευρύτερο προσανατολισμό, καθώς συμπεριλαμβάνει και άλλες θεματικές ενότητες όπως για παράδειγμα η εκπαίδευση για την ειρήνη, τα ανθρώπινα δικαιώματα , η διαφορετικότητα και η εκπαίδευση για την υγεία.

Σηματοδοτεί ένα νέο όραμα και μία διαφορετική εκπαιδευτική προσέγγιση που θα επιτρέψει στους μαθητές και τις μαθήτριες να κατανοήσουν καλύτερα τον κόσμο μέσα στον οποίο ζουν, να αντιληφθούν τη διασύνδεση των προβλημάτων (π.χ. υπερκατανάλωση, εξάντληση φυσικών πόρων, παρακμή των πόλεων, ανισότητα των φύλων και φυλών, παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, περιβαλλοντική υποβάθμιση κ.ά.) και τελικά να καταστούν ικανοί να αντιμετωπίσουν την πολυπλοκότητα της πραγματικότητας. Εισάγοντας στην εκπαίδευση τον όρο «Αειφόρος Ανάπτυξη», ουσιαστικά παραδεχόμαστε τη σχέση αλληλεξάρτησης μεταξύ ανθρώπου και φυσικού περιβάλλοντος.»

Κάθε χρόνο, στο σχολείο μας  υλοποιούμε περιβαλλοντικά προγράμματα. Ωστόσο, μετά την καταστροφική πυρκαγιά τον Αύγουστο του 2021, όπου όλη η κοινωνία της Λίμνης ζήσαμε τραγικές και απερίγραπτες καταστάσεις και τα παιδιά βίωσαν έναν εφιάλτη βλέποντας τη Λίμνη να καίγεται, εγκαταλείποντας τα σπίτια τους και φεύγοντας  με τις οικογένειές τους μέσω θαλάσσης με φέριμποτ, νιώσαμε την ανάγκη να δράσουμε ολιστικά και στοχευμένα, ως σχολείο-κοινότητα στη στροφή του σχολείου μας προς την αειφορία, με την ενεργή και ουσιαστική συμμετοχή, προσπάθεια και συνεργασία όλων των μελών της σχολικής μονάδας αλλά και με τη συνεργασία φορέων και συλλόγων.

Σκοπός και όραμά μας ήταν, αφενός, να προσφέρουμε στα παιδιά ένα σχολικό περιβάλλον χαρούμενο, δημοκρατικό, συμπεριληπτικό, όμορφο και καλαίσθητο, για να ξεχάσουν τη μαυρίλα που υπάρχει γύρω τους και αφετέρου να ενισχυθεί η ελπίδα και η αισιοδοξία τους για το μέλλον, μέσα από την ενεργό δράση και ανάληψη πρωτοβουλιών στην προστασία και αποκατάσταση του φυσικού τους περιβάλλοντος.


Αποτελέσματα / επίδραση

Tο σχολείο μας, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές έλαβαν τα παρακάτω Βραβεία/Διακρίσεις

  • Την Πράσινη Σημαία των Οικολογικών Σχολείων-Eco School (η βράβευση και η απονομή της σημαίας έγινε από την ΕΕΠΦ στις 30 Μαρτίου 2024).
  • Τη Σημαία Αειφόρου Ελληνικού Σχολείου από την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού ΕΛΛΕΤ (Οκτώβριος 2023)
  • Τη Σημαία Αειφόρου Σχολείου -Aeiforum (Οκτώβριος 2022)
  • Δύο βραβεία για τα προγράμματα που υλοποιήσαμε στο πλαίσιο του διεθνούς δικτύου «Μαθαίνω για τα δάση» της ΕΕΠΦ τα σχολικά έτη 2021-22 και 2022-23 (η βράβευση θα γίνει το Νοέμβριο του 2024)
  • Βραβείο στον πανελλήνιο διαγωνισμό «Περιβαλλοντικά Εκπαιδευτικά Παιχνίδια για το Δάσος» της ΕΕΠΦ που υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικτύου ΠΕ «Μαθαίνω για τα Δάση». Τα παιχνίδια μας συμπεριλήφθηκαν στο αντίστοιχο βιβλίο της ΕΕΠΦ.
  • Δύο πανελλήνιες διακρίσεις στον διαγωνισμό “Bravo Schools 2022”, στο στόχο 11 με τη δράση «Το περιβάλλον…μιλάει» και στο στόχο 15 με τη συνέντευξη του Δημάρχου στα παιδιά «Το δάσος μας κάηκε…τώρα τι κάνουμε;» (Το σχολείο μας είναι Πρεσβευτής των 17 Παγκόσμιων στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ)
  • Βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ανοιχτών Τεχνολογιών ΕΕΛΛΑΚ 2023,που είχε θέμα την Πράσινη Οικονομία που θα είναι Ανοιχτή και Ίση για όλους με το έργο μας «Ecoβηματίζω» και την ομάδα μας «Τα φυλλαράκια»
  • Βραβείο στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής WRO 2022 ,που είχε θέμα «Αγροτική παραγωγή-Ο πλούτος του τόπου μου», με την ομάδα «Οι καλλιτέχνες της ΠΟΠ…παραγωγής».
  • Δύο πανελλήνιες διακρίσεις στον διαγωνισμό “Bravo Schools 2021”, στο στόχο 12 με το έργο «Ορθή ανακύκλωση με..QR codes!» και στο στόχο 4 με τη μαθητική δημιουργία «Στο Διαδίκτυο..»

Το Αειφόρο, Οικολογικό Νηπιαγωγείο Λίμνης πορεύεται πλέον με βάση τις αρχές και τους πυλώνες της αειφορίας. Είναι ένα «ανοιχτό» στην κοινωνία σχολείο, βασίζεται στην επικοινωνία και τη συνεργασία όλων των μελών της σχολικής κοινότητας και στην καθημερινή σχολική ζωή δίνει ευκαιρίες να ασχοληθούν όλοι (μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς, βοηθητικό προσωπικό, τοπική κοινότητα) με τα κοινά και την αειφορική διαχείρισή τους μέσα σε πνεύμα ομαδικό και συμμετοχικό.

Οι μαθητές μας απέκτησαν  γνώσεις, αξίες, στάσεις και έναν κώδικα φιλοπεριβαλλοντικής και αειφορικής συμπεριφοράς που τον εφαρμόζουν στην καθημερινότητά τους στο σχολείο αλλά και στο σπίτι. Στον σχολικό μας κήπο φυτεύουμε εποχικά λαχανικά, βότανα και λουλούδια, φτιάχνουμε φυσικό λίπασμα στον κομποστοποιητή μας, οι κατασκευές μας γίνονται με ανακυκλώσιμα και «άχρηστα» υλικά, φροντίζουμε να ξοδεύουμε λιγότερο χαρτί, έχουμε σύστημα αυτόματου ποτίσματος, φυτεύουμε νέα δέντρα στην αυλή μας.

Επιπλέον, τα παιδιά ανέλαβαν πρωτοβουλίες και δράσεις, ως ενεργοί μελλοντικοί πολίτες, για την αντιμετώπιση περιβαλλοντικών προβλημάτων αλλά και για την αποκατάσταση και προστασία του δικού τους δάσους.

Συμμετέχουμε σε εθελοντικές δράσεις (δεντροφυτεύσεις, καθαρισμούς, Let’s do it Greece) και σε παγκόσμιες καμπάνιες (Global Action Days, Earth Hour, Earth Day, Biodiversity Day, World Soil Day κ.α) .

Το σχολείο μας αναβαθμίστηκε και εξοπλίστηκε σε όλα τα επίπεδα μέσα από δωρεές διαφόρων φορέων και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων:

  • Κτιριακά (αλλαγή όλων των κουφωμάτων, αλλαγή του λέβητα, ανακαίνιση της κουζίνας και της τουαλέτας, εσωτερικός και εξωτερικός ελαιοχρωματισμός), ηλεκτρονικά (διαδραστικοί πίνακες, laptop, desktop, tablet, κλιματιστικό, εκτυπωτές), αισθητικά (τοιχογραφίες) και υλικοτεχνικά (ντουλάπες, γραφεία, έπιπλα, συρταροθήκες, τραπέζια, κ.ά.).
  • Υλοποιήθηκε εξωραϊσμός/ανάπλαση του κήπου και διαμόρφωση/ εξοπλισμός της αυλής με παιχνίδια εξωτερικού χώρου (ξύλινο μεγάλο κιόσκι, τραπεζοπάγκοι, επιδαπέδια παιχνίδια, ξύλινα σπιτάκια, σύνθετο πολυόργανο, κάμπια, καντίνα, τραμπάλα, ζαρντινιέρες, δεντροφυτεύεις, φύτεμα βοτάνων, αρωματικών φυτών, εποχικών λαχανικών και λουλουδιών στο κήπο μας, αυτόματο πότισμα, κομποστοποιητής κ.ά.)

Συμπερασματικά, θα λέγαμε ότι η βράβευση του σχολείου μας, με την Πράσινη Σημαία του Διεθνούς Δικτύου των Οικολογικών σχολείων και με τις Σημαίες του  Αειφόρου Σχολείου, αποτελεί για εμάς δέσμευση για συνέχιση της πορείας προς ένα βιώσιμο κόσμο με την εκπαίδευση ενεργών ευαισθητοποιημένων μελλοντικών πολιτών.



Συνεργασίες

Το σχολείο μας ανέπτυξε συνεργασίες στο πλαίσιο υλοποίησης δράσεων με τους παρακάτω φορείς:

  • Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων
  • Δημοτική αρχή, Δήμαρχος
  • Δασαρχείο Λίμνης
  • Πυροσβεστικά Κλιμάκια Λίμνης & Μαντουδίου
  • ΣΕΔΔΕ (Σωματείο Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Διασωστών Ελυμνίων)
  • Ομοσπονδία Φορέων Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης ΑΡΓΩ
  • ActionAid
  • Συστεγαζόμενο Δημοτικό σχολείο

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Παρασκευή Μιλούλη, Αυγή Τουλκιαρίδου, Ιωάννα Φασούλα

ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

Στόχος δράσης

Βασικός σκοπός είναι οι μαθητές/τριες να αποκτήσουν γνώσεις και να καλλιεργήσουν δεξιότητες, ώστε να γίνουν ενεργά μέλη της κοινωνίας ικανά να αντιμετωπίζουν τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα και να συν-διαμορφώνουν το μέλλον με όρους περιβαλλοντικής και κοινωνικής αειφορίας. Αναλυτικά οι στόχοι είναι οι μαθητές/τριες: • Να ευαισθητοποιηθούν και να αναπτύξουν αίσθηση υπευθυνότητας σε θέματα που σχετίζονται με το περιβάλλον (κοντινό και παγκόσμιο) και τον πολιτισμό και να αναλάβουν προσωπική και συλλογική δράση, ενημερώνοντας και ευαισθητοποιώντας παράλληλα τη σχολική κοινότητα και τις οικογένειές τους. • Να μετασχηματιστούν από παθητικοί δέκτες σε συμμέτοχους ερευνητές, αναζητητές της γνώσης με ενεργητικές σωματικές, συλλογικές και διερευνητικές εργασίες. • Να εμπλακούν σε δραστηριότητες σχετικές με την τέχνη και τον πολιτισμό και να αναπτύξουν τη δημιουργικότητα και τη φαντασία τους. • Να αναπτύξουν δεξιότητες του 21ου αιώνα (επικοινωνία, συνεργασία, κριτική σκέψη, δημιουργικότητα)

Κοινό στο οποίο απευθύνεται

Μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς και πολίτες της τοπικής κοινωνίας.

Χρόνος δράσης

Σχολικά έτη 2021-22, έως 2023-24

Τόπος Δράσης

Λίμνη Ευβοίας

Δίκτυο

Από το Σεπτέμβριο του 2021 το σχολείο μας συμμετέχει και εκπονεί κάθε χρόνο με επιτυχία προγράμματα: του Διεθνούς Δικτύου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ): “Οικολογικά Σχολεία” (Eco Schools) και “Μαθαίνω για τα Δάση” του Ελληνικού Αειφόρου Σχολείου της Ελληνικής Εταιρείας Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΛΛΕΤ) του Αειφόρου Σχολείου (Aeiforum)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας