menu

Σύνδεση | Εγγραφή

ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΧΙΛΛΕΙΟΥ

Μαθητικές δημιουργίες

Πρωτοβουλία

Πολιτιστική κληρονομιά

Πολιτιστική κληρονομιά
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

    Φέτος  οι μαθητές της Ε- ΣΤ του σχολείου μας  ασχολήθηκαν με την Παγκόσμια και Τοπική Πολιτιστική κληρονομιά.

    Η πολιτιστική κληρονομιά είναι ένα ψηφιδωτό πολιτιστικής και δημιουργικής έκφρασης. Είναι η κληρονομιά μας από τις προηγούμενες γενιές αλλά και το κληροδότημά μας στις επόμενες γενιές.

  Περιλαμβάνει φυσικές περιοχές, κτίρια, αρχαιολογικούς χώρους, μουσεία, μνημεία, έργα τέχνης, λογοτεχνικά, μουσικά καθώς και γνώσεις, έθιμα, παραδόσεις, φαγητά, εργόχειρα και κάθε είδους μοναδικά έργα του ανθρώπου και της φύσης.

   Σε έναν τόπο όπως η Ελλάδα, που κάθε κομμάτι του εδάφους της μαρτυρεί πολιτισμό και ιστορία, η προστασία των έργων του Πολιτισμού δεν είναι μόνο ηθικό χρέος αλλά και συμφέρον, επειδή η πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί πλούτο με την κυριολεκτική σημασία του όρου.

 

   .

 

  Αφού μελέτησαν διάφορα μνημεία που προστατεύονται από την UNESCO ,τόσο αρχιτεκτονικά, φυσικά αλλά και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς επέλεξαν και παρουσίασαν στο σχολείο κάποια από αυτά.

  Στη συνέχεια έφτιαξαν αφίσες με τη φιγούρα του Καραγκιόζη-Πρεσβευτή , αφού το Θέατρο σκιών είναι στον κατάλογο μνημείων της UNESCO, βάζοντάς τον να μιλάει για την αναγκαιότητα διατήρησης της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

  Ανήσυχα πνεύματα όμως τα παιδιά, εξοικειωμένα με την τεχνολογία, σκέφτηκαν μήπως θα ήταν καλύτερο να μεταδώσουν τα μηνύματά τους κάπως «αλλιώς», πιο «σύγχρονα». Μου είπαν τον προβληματισμό τους και με προθυμία βοήθησα. Έτσι από κοινού δημιουργήσαμε πρώτα τα ανθρωπάκια  μας από πλαστελίνη. Κάθε μαθητής και κάθε μαθήτρια δημιούργησε το δικό του ανθρωπάκι δίνοντάς του τη μορφή που το ίδιο  επιθυμούσε. Έπειτα χρησιμοποιώντας μια απλή εφαρμογή από το κινητό μου stop motion animation φτιάξαμε το μικρό σποτ όπου τα ανθρωπάκια  μας   ζωντάνεψαν με  τη φωνή των παιδιών  και με τη μουσική του Νίκου Σκαλκώτα , τον κλέφτικο, που είναι πλέον στον κατάλογο των μνημείων της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς.

  Ελπίζουμε τα μηνύματά μας να ακουστούν σε όσους το δυνατόν περισσότερους και η προστασία των έργων του πολιτισμού  να γίνει ευθύνη όλων μας.


Στόχος δράσης

Να γνωρίσουν την παγκόσμια και τοπική πολιτιστική κληρονομιά

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας