menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Νηπιαγωγείο Κεντριού

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Το περιστέρι της Ειρήνης ταξιδεύει

Το περιστέρι της Ειρήνης ταξιδεύει
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

Νηπιαγωγείο Κεντριού

Το Νηπιαγωγείο μας βρίσκεται σε ένα χωριό κοντά στην Ιεράπετρα Κρήτης. Φοιτούν σε αυτό 33 μαθητές και εργάζονται 3 εκπαιδευτικοί. Το νηπιαγωγείο κάθε χρόνο συμμετέχει σε ευρωπαϊκά προγράμματα (eTwinning - και Erasmus), σε καινότομα ( steam- ρομποτική, περιβαλλοντικά κλπ) και έχει αποσπάσει βραβεία για τις δράσεις του ( στον 10ο εθνικό διαγωνισμό eTwinning - 1η θέση στην κατηγορία Νηπ. Δημ(5-12) / πρώτη θέση στο 7ο Πανελλήνιο Φεστιβάλ Μαθητικού Ραδιοφώνου 2020 «Κάντο να ακουστεί» του ERS στην κατηγορία : ραδιοφωνικό μήνυμα)


Διευθυντής Σχολείου

Παπουτσάκη Καλλιόπη

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Το περιστέρι της Ειρήνης ταξιδεύει. Δράσεις για την ειρήνη και τον πόλεμο μέσα από τα μάτια και το ταξίδι ενός περιστεριού !

Πρώτη δράση: Αποστολή : Βρες το περιστέρι

Το φετινό μας ταξίδι  ξεκίνησε με αφορμή την 28η Οκτώβρη και μέσα  από ένα ψηφιακό διαδραστικό «κυνήγι θησαυρού» στην εφαρμογή Actionbound .

 Δημιουργήθηκε στην εφαρμογή ένα παιχνίδι που μέσα από κουίζ και αποστολές ανακαλύψαμε ένα τραυματισμένο περιστέρι και μία παλιά βαλίτσα !

Τα παιδιά ολοκληρώνοντας την αποστολή βρήκαν ένα παζλ περιστέρι που συναρμολόγησαν και μία βαλίτσα.

Αναρωτήθηκαν από πού ερχόταν το περιστέρι και τι περιείχε η Βαλίτσα :
Από που είσαι περιστέρι;

«-Απ ’τον πόλεμο παλιά

-Πως τα λέγαν τα παιδιά σου;

-Στρατιώτες και παιδιά

-Και τι άκουγες εκεί;

-Βόμβες κ βουβή σιωπή

-Και πως ήρθες μέχρι εδώ?

-Πέταξα στον ουρανό

-Κάτσε λίγο να σε δούμε Περιστέρι μου γλυκό

-Βιάζομαι πολύ σας λέω….αλλά μια ιστορία θα σας πω….»

Δράση Δεύτερη: Η Βαλίτσα του 40

Γιατί το περιστέρι είναι λυπημένο; Από που έρχεται ; Τι εικόνες έχει πάνω του ; Ελάτε να ανοίξουμε τη βαλίτσα να μας πει την ιστορία του ! Στήνουμε μία γωνιά με τα στοιχεία της βαλίτσας του ’40 και σχολιάζουμε τις φωτογραφίες, ακούμε τραγούδια εποχής, παίζουμε παγωμένες εικόνες , ζωγραφίζουμε το όνειρο του στρατιώτη στο μέτωπο.

 

Δράση Τρίτη : Λέξεις Ειρήνης

Εστιάσαμε σε  φωτογραφίες του 40 με τις γυναίκες που πλέκαν για τους στρατιώτες !

Διαβάσαμε το παραμύθι «Ο Ραφτάκος των λέξεων»   και δημιουργήσαμε τα δικά μας νήματα , γράφοντας σε κορδέλες, λόγια αγάπης , συμπαράστασης, θάρρους , ζεστασιάς για τους φαντάρους που ήταν στο μέτωπο . Με αυτά τα «λεξο-νήματα» ράψαμε μπούζα σκουφί , κάλτσες !

Στη συνέχεια με την εφαρμογή wordart βρήκαμε εικόνες με ρούχα και φτιάξαμε συννεφόλεξα με λέξεις ειρήνης και ενθάρρυνσης με τα οποία ντύσαμε τους φαντάρους !

Δράση Τέταρτη : Πόλεμος

Μα πως είναι ο πόλεμος ; Πως επηρεάζει τους ανθρώπους, τη ζωή τους , την ίδια τη γη ;  Χρησιμοποιώντας τις καταπληκτικές φωτογραφίες από την Παγκόσμια καμπάνια « Know Where You Stand» και μία εφαρμογή του διαδραστικού πίνακα, «την κουρτίνα» , αποκαλύπτονταν σιγά σιγά διάφορα τοπία πως ήταν τον καιρό της Ειρήνης και πως άλλαζαν στον Πόλεμο.  Συζητούσαμε τις αλλαγές και τα συναισθήματα που μας δημιουργούσαν!


Αποκαλύπτονται οι φωτογραφίες σιγά , σιγά. Κλείνουμε τα μάτια και με τη φαντασίας μας γινόμαστε περιστέρια που πετάμε πάνω από πόλεις που γίνεται πόλεμος. Τι ακούμε, τι μυρίζουμε, τι βλέπουμε;

Αποτυπώνουμε την φαντασίας μας σε φύλλα εργασίας χρησιμοποιώντας μαύρους και γκρι μαρκαδόρους. Παρουσιάζουμε τα έργα μας  στο περιστέρι και δημιουργούμε μία ομαδική  εργασία με τοπίου πολέμου για να την επισκεφτεί.

Δράση Πέμπτη: Ειρήνη

-Πως μπορούμε να κάνουμε χαρούμενο το περιστέρι μας ;

– Να του ζωγραφίσουμε χαρούμενες εικόνες-εικόνες της Ειρήνης !

Ανατρέχουμε στα βάζα των λέξεων που είχαμε δημιουργήσει διαβάζοντας τις προηγούμενες μέρες το καταπληκτικό βιβλίο « Συλλέκτης λέξεων» των εκδόσεων Μεταίχμιο.

Λέμε στο περιστέρι μας λέξεις χαρούμενες , μυρωδάτες, πολύχρωμες κλπ. Ας βρούμε τώρα καινούργιες λέξεις να γεμίσουμε το βάζο της Ειρήνης !

Και τότε ήρθε η ιδέα από το παραμύθι του συλλέκτη λέξεων ! Να κάνουμε αυτό που έκανε ο Τζερόμ στο παραμύθι !

Να στείλουμε το περιστέρι να σκορπίσει λέξεις ειρήνης στη χώρα του Πολέμου! Να θυμηθούν οι άνθρωποι την Ειρήνη , την αγάπη , τη ζεστασιά , την οικογένεια….

Δανειστήκαμε λοιπόν και άλλες λέξεις από τα υπόλοιπα βάζα που είχαμε φτιάξει τις προηγούμενες μέρες. Μυρωδάτες, νόστιμες, πολύχρωμες, αστείες. Τις βάλαμε σε μια σακούλα και το περιστέρι τις σκόρπισε στην πόλη που γινόταν πόλεμος αλλάζοντας όψη στο τοπίο του πολέμου από την προηγούμενη ομαδική εργασία μας.

Δράση έκτη : Τα γυαλιά της Ειρήνης

Τώρα οι άνθρωποι θα αρχίσουν να βλέπουν με άλλη οπτική τη ζωή τους , πιο «χρωματιστή» , πιο χαρούμενη ! Όπως την βλέπουμε φορώντας τα μαγικά χρωματιστά γυαλιά μας !

Ας δούμε τις εικόνες που ζωγραφίσαμε τον πόλεμο πλέον με άλλη οπτική , την οπτική της ειρήνης !! Αρχίζει σιγά σιγά και παίρνουν χρώμα !!  Υπάρχει μία ΕΛΠΙΔΑ.
κολλώντας τα γυαλιά της Ελπίδας και της Ειρήνης δίνουμε χρώμα επιλεκτικά στα μονόχρωμα φύλλα εργασίας ( Στιγμές πολέμου) που χαμε ζωγραφίσει στην Τέταρτη δράση.

Δράση έβδομη : Ελπίδα

Άραγε γίνεται σήμερα πόλεμος; Ας ρωτήσουμε το περιστέρι . Και το περιστέρι μας έδειξε τον πόλεμο που γίνεται κοντά μας ! Στη Συρία, στην Ουκρανία μέσω μιας μηχανής αναζήτησης στο διαδίκτυο.  Μας έδειξε τα παιδιά που εγκαταλείπουν τα σπίτια τους, την χώρα τους, που γίνονται πρόσφυγες ! Πρόσφυγας ; Τι είναι πρόσφυγας; Πως αισθάνεται ;

Εισάγουμε τότε τον πίνακα του ζωγράφου Picasso : «Peace Between People». Εδώ ο ζωγράφος δεν χρησιμοποιεί χρώμα! Απλά ιχνογραφεί !

Τοποθετούμε τον πίνακα στον παγκόσμιο χάρτη. Οι 4 άνθρωποι βλέπουν στα 4 σημεία του ορίζοντα  έχοντας ανάμεσά τους το Περιστέρι !

Αποδομούμε τον πίνακα και αναφερόμαστε στα συναισθήματα αυτών των τεσσάρων ανθρώπων. Τι σκέφτονται άραγε; Αυτός που ίσα που χαμογελάει, ίσως βλέπει και αυτός μία ελπίδα !

Υπάρχει Ελπίδα και η ελπίδα είναι τα παιδιά μας ! Από όλες τις φωτογραφίες που είδαμε στο διαδίκτυο σταθήκαμε σε μία που παιδιά πρόσφυγες από τον πόλεμο χαμογελούν στο φακό  ! Στα χαμόγελα αυτών των παιδιών !

Δημιουργήσαμε τους δικούς μας πίνακες με τη βοήθεια της τεχνολογίας, αντικαθιστώντας τους 4 ανθρώπους πρόσωπα του Picasso με τα δικά μας,  αγναντεύοντας  πλέον εμείς, τα παιδιά,  με Ελπίδα τα τέσσερα σημεία του Ορίζοντα.

«Υπερασπίσου το παιδί γιατί αν γλιτώσει το παιδί , υπάρχει Ελπίδα » , γίνεται το σύνθημά μας !

Δράση όγδοη :  Μηνύματα Ειρήνης:
Ας μεταφέρουμε τα μηνύματά μας σε όλους ! Ας βοηθήσουμε το περιστέρι! Δημιουργούμε χαρταετούς με μηνύματα Ειρήνης ! Με την υπέροχη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη : «Χαρταετοί» και με την βοήθεια του Ουράνιου τόξου ταξιδεύουν  και μεταφέρουν τα μηνύματά μας !

Οι χαρταετοί τοποθετούνται στην είσοδο του σχολείου  για να διαβάσουν οι γονείς και οι επισκέπτες του σχολείου μας τα μηνύματα τους !


Αποτελέσματα / επίδραση

Οι μαθητές συνειδητοποίησαν ότι η Ειρήνη  αποτελεί υπέρτατη αξία για την ανθρώπινη ύπαρξη και είναι χρέος όλων μας να τη διαφυλάξουμε γιατί αποτελεί προϋπόθεση για την ευτυχία  ολόκληρης της ανθρωπότητας.
Εστίασαν στις διαφορές πολέμου και Ειρήνης καθώς τις απέδωσαν δημιουργικά μέσω της τέχνης. 
Ευαισθητοποιήθηκαν στο ζήτημα του πολέμου και τις συνέπειές του. Δούλεψαν ομαδικά και συνεργατικά. Μετέφεραν τα δικά τους μηνύματα για την Ειρήνη. Ανακάλυψαν τρόπους να επικοινωνήσουν τις ιδέες τους και τα συναισθήματά τους. 



Συνεργασίες

Με το σύλλογο γονέων και την κονότητα του χωριού στο οποίο βρισκεται το σχολείο ( τους απευθύναμε πρόσκληση για να δούνε τους χαρταετούς μας με τα μηνύματα της Ειρήνης. 


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Παπουτσάκη Καλλιόπη - Ανδρομάχη Τσιάντα

Στόχος δράσης

Να κατανοήσουν οι μαθητές τις έννοιες της ειρήνης και του πολέμου. Να επισημάνουν τις διαφορές τους. Να αναλογιστούν τις συνέπειες ενός πολέμου και τα αγαθά της Ειρήνης. Να αναπτύξουν την κριτική σκέψη, την καλλιέργεια κοινωνικής συνείδησης και την ευαισθητοποίηση σε κοινωνικά ζητήματα. Να μάθουν να εργάζονται σε ομάδες και να συνεργάζονται μεταξύ τους. Να παρατηρούν, να ανακαλύπτουν, να αξιολογούν, να συνθέτουν. Να ανακαλύπτουν και να ενεργούν συμμετοχικά στη μαθησιακή διαδικασία. Να αναπτύξουν τη φαντασία τους και τη δημιουργικότητά τους. Να επικοινωνήσουν τα έργα τους και τις ιδέες τους στην τοπική κοινωνία. Να εξοικειωθούν με τη χρήση ΤΠΕ και νέων τεχνολογιών.

Χρόνος δράσης

2 Εβδομάδες

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας