menu

Σύνδεση | Εγγραφή

4ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΑΥΠΛΙΟΥ

Δράσεις συνεργασίας με την τοπική & ευρύτερη κοινωνία

Πρωτοβουλία

ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: «Ιωάννης Καποδίστριας-Διαδρομές στην ιστορία του»

ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ: «Ιωάννης Καποδίστριας-Διαδρομές στην ιστορία του»
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

4ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΑΥΠΛΙΟΥ

Το 4ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπλίου βρίσκεται το αστικό ιστό της πόλης. Σε αυτό φοιτούν 340 μαθητές. Το Σχολείο μας επιδιώκει τη συνεργασία με τη τοπική κοινότητα, ενθαρρύνει τη συμμετοχή των μαθητών σε δράσεις εθελοντισμού, αναπτύσσει συνεργασίες με φορείς, υποστηρίζει τη συμμετοχή σε διαγωνισμούς, εφαρμόζει καινοτόμες διδακτικές πρακτικές, στοχεύει στην καλλιέργεια δεξιοτήτων ενεργούς πολιτειότητας.


Διευθυντής Σχολείου

ΑΡΓΥΡΗ ΜΠΙΛΙΟΥΡΗ

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Μια καινοτόμο δράση εγκαινίασε το σχολείο μας τη σχ. χρονιά 2019-20. Η αξιοποίηση των μουσείων, των εκθέσεων και των εκθεμάτων τους στην εκπαιδευτική πράξη κερδίζει συνεχώς έδαφος καθώς τα οφέλη είναι πολλαπλά και η παρακολούθηση προγραμμάτων μουσείων έχει προστιθέμενη αξία στην διδακτική διαδικασία. Με γνώμονα τα οφέλη της καθημερινής επαφής των μαθητών με εκθέματα μιας επιτυχημένης έκθεσης φέραμε μια έκθεση στο σχολείο συνεργαστήκαμε με τον ΔΟΠΠΑΤ Δήμου Ναυπλιέων που διέθεσε το υλικό και την κ. Τζομάκα, Υπεύθυνη του Europe Direct του Δήμου Ναυπλιέων και επανεκθέτουμε σε χώρο του σχολείου μέρος της έκθεσης “Ιωάννης Καποδίστριας: Διαδρομές στην ιστορία του” . Η έκθεση περιλαμβάνει υλικό από την ομώνυμη έκθεση της Βουλής των Ελλήνων και αποτελεί αφετηρία υλοποίησης εκπαιδευτικού προγράμματος Μουσειακής Αγωγής και Τοπικής Ιστορίας με θέμα τον Ιωάννη Καποδίστρια. Αφενός θεμελιώνουμε τη δράση “Το Μουσείο έρχεται Σχολείο” με στόχο να αναδείξουμε την αξία της μουσειακής εκπαίδευσης (learning in a museum) και αφετέρου να συνεχίσουμε τη δράση του σχολείου μας “Μαθητές ξεναγούν μαθητές”. Φιλοδοξία μας ήταν να δεχτούμε μαθητές άλλων σχολείων και να τους ξεναγήσουν μαθητές στην έκθεση. 

Αφού υλοποιήθηκε πρόγραμμα Μουσειακής Αγωγής με τους μαθητές της ΣΤ΄τάξης και υπεύθυνη την κ. Αργυρή Μπιλιούρη, με στόχο την καλλιέργεια κριτικής σκέψης, θεμελίωση δεξιοτήτων δημοκρατικού πνεύματος, ευρωπαϊκών αξιών και ενεργούς πολιτειότητας , οι μαθητές γνώρισαν τον Πρώτο Κυβερνήτη της Ελλάδος. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με την παραγωγή εκπαιδευτικό υλικού: ενός παιχνιδιού με κάρτες, ψηφιακού και έντυπου.

Τότε, υποδεχτήκαμε την μουσειοσκευή του Μουσείου Καποδίστρια, και η κ. Κοσκόρου τους παρουσίασε τη μουσειοσκευή και τα παιδιά της μίλησαν για τη δουλειά τους. Επίσης, έγινε επιμόρφωση των εκπαιδευτικών του σχολείου μας από την Διευθύντρια του Μουσείου Καποδίστρια Ντάρια Κοσκόρου για τον εκπ/κό ρόλο του μουσείου Καποδίστρια στην Κέρκυρα και την μουσειοσκευή του μουσείου.

Οι προγραμματισμένες δραστηριότητες για την μουσειακή αγωγή ολοκληρώθηκαν την ημέρα γέννησης του Ι. Καποδίστρια (10/2) με την ξενάγηση των γονέων των μαθητών στην έκθεση από τα παιδιά τους, παρουσιάσαμε το πρόγραμμα στους γονείς και τους χαρίσαμε από ένα παιχνίδι.

Επειδή άρχισε η καραντίνα, λόγω covid-19, και μείναμε σπίτι δημιουργήσαμε μια ψηφιακή περιήγηση στην έκθεση. Ετοιμάσαμε μία εικονική έκθεση με το υλικό της έκθεσής μας και την ΗΜΕΡΑ ΜΟΥΣΕΙΩΝ 2020 οι μαθητές την παρουσίασαν (18-5-2020, 6.00 μ.μ.)  σε γονείς και μαθητές. Την αναρτήσαμε στην ιστοσελίδα μας και τη μοιραζόμαστε με το διαδικτυακό κοινό.
Αποτελέσματα / επίδραση

Οι μαθητές που δούλεψαν στο project και "υιοθέτησαν" την έκθεση έμαθαν πώς να λειτουργούν σε μία έκθεση, πως να μαθαίνουν μέσα σε αυτή, μετέδωσαν τις γνώσεις τους σε άλλους, ετοίμασαν πρωτότυπα και καινοτόμα προϊόντα (παιχνίδι με κάρτες και εικονική έκθεση). Οι μαθητές τους σχολείου συνεχίζουν να απολαμβάνουν την έκθεση και να την «διαβάζουν». Η virtual exhibition προσφέρεται ελεύθερα στο διαδικτυακό κοινό μέσω της ιστοσελίδας του σχολείου. Τα έντυπα παιχνίδια μοιράστηκαν σε σχολεία της περιφερειακής ενότητας Αργολίδας. Σχολεία εξέφρασαν το ενδιαφέρον να επισκεφθούν την έκθεση αλλά λόγω covid

-19 δεν έχει επιτευχθεί ακόμη. Έχουν κι άλλα σχολεία ζητήσει από τον Δήμο Ναυπλιέων να φιλοξενήσουν την έκθεση στο σχολείο τους. Εκπαιδευτικοί του σχολείου μας και άλλων σχολείων επιμορφώθηκαν .Το σχολείο συνεργάστηκε με Τοπικούς και Εκπαιδευτικούς Φορείς.

 Συνεργασίες

Δ.Ο.Π.Π.Α.Τ Δήμου Ναυπλιέων

Europe Direct Δήμου Ναυπλιέων

Μουσείο Καποδίστρια Κέρκυρας


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Μπιλιούρη Αργυρή

ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

Τα εγκαίνια της έκθεσης (29/9/2019) που απευθύνονταν στην τοπική κοινότητα, η εκδήλωση ξενάγησης των γονέων των μαθητών στην έκθεση η εικονική ξενάγηση σε όλο το σχολείο μέσω webex 18/5/2020.Όλες αυτές οι δράσεις αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του Σχολείου και στην σελίδα του Δήμου Ναυπλιέων, έχουν δημοσιευθεί στον Τοπικό Τύπο και στο alfavita και η Δ/ντρια κ. Μπιλιούρη, είχε δώσει ραδιοφωνική συνέντευξη στην ΕΡΤ1 και για όλες είχαν εκτυπωθεί αφίσες για τη διάχυση της δράσης


Στόχος δράσης

17. Συνεργασία για τους στόχους, 4. Ποιοτική Εκπαίδευση

Κοινό στο οποίο απευθύνεται

Μαθητές, Γονείς, Εκπαιδευτικούς, Τοπική κοινωνία

Χρόνος δράσης

2019-2020

Τόπος Δράσης

ΝΑΥΠΛΙΟ- 4ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπλίου

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους


Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας