menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Ζάννειο Εκπαιδευτήριο

Δράσεις συνεργασίας με την τοπική & ευρύτερη κοινωνία

Πρωτοβουλία

ΤΟ ''ΠΕΡΙΒΟΛΙ'' ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ

ΤΟ ΠΕΡΙΒΟΛΙ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

Ζάννειο Εκπαιδευτήριο

Πρόκειται για ένα εκπαιδευτικό οργανισμό ο οποίος στέκεται και βαδίζει κοντά στην κάθε οικογένεια, στο κάθε παιδί ξεχωριστά. Αποτελείται από ανθρώπους προσιτούς, ανθρώπους που είναι κοντά στο παιδί και την οικογένεια, ανθρώπους που προσπαθούν καθημερινά για την ποιότητα μέσα στη σχολική καθημερινότητα. Προσανατολισμένο στη σύγχρονη παιδαγωγική επιστήμη, η εκπαιδευτική του ταυτότητα αντικατοπτρίζει όλα όσα είναι απαραίτητα για την εκπαίδευση και την ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών για ένα βιώσιμο και ποιοτικό μέλλον.


Διευθυντής Σχολείου

Ελένη Λευκαδίτη - Δημήτριος Κέφης

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Στο πλαίσιο της διαρκούς εξέλιξης των μαθητών και των μαθητριών μας, η σχολική μας μονάδα αποφάσισε να δράσει ενεργά προς όφελος του περιβάλλοντος και της εκπαίδευσης των μαθητών/τριών. Έτσι, ξεκίνησε τη λειτουργία του δικού της κήπου με στόχο τη σύνδεση των μαθητών/τριών με τη φύση και τις διαδικασίες φύτευσης και φροντίδας των φυτών. "Το περιβόλι των παιδιών" είναι ένας νέος χώρος του Σχολείου μας ο οποίος προορίζεται για όλους τους/τις μαθητές/τριες του σχολείου, ώστε να έχουν άμεση επαφή με τη φύση αλλά και τις διαδικασίες φύτευσης, σποράς, φροντίδας και συγκομιδής διάφορων καρπών.

Στο πλαίσιο των Εργαστηρίων Δεξιοτήτων μέσω της θεματικής «Φροντίζω το Περιβάλλον», οι μαθητές/τριες της Γ’ και Ε’ Δημοτικού αντιμετώπισαν ένα από τα σημαντικότερα παγκόσμια θέματα, την κλιματική αλλαγή. Με την καθοδήγηση των εκπαιδευτικών τους, ενσωμάτωσαν την κατανόηση της κλιματικής αλλαγής στο πλαίσιο του Παγκόσμιου Στόχου 13 της Βιώσιμης Ανάπτυξης και στήριξαν δράσεις που προωθούν αυτόν τον στόχο.

Παράλληλα, η συμμετοχή τους στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα LIFE Grin, υπό τον συντονισμό του Ελληνικού Γεωργικού Οργανισμού "ΔΗΜΗΤΡΑ" και του Δήμου Ηρακλείου, έδωσε στα παιδιά την ευκαιρία να εφαρμόσουν τις γνώσεις τους για την κλιματική αλλαγή στην πράξη. Με τη φύτευση αρωματικών φυτών Κρήτης στο "Περιβόλι των παιδιών", συνέβαλαν ενεργά στη βελτίωση του περιβάλλοντος και την ενίσχυση της τοπικής βιοποικιλότητας.

Με αυτές τις πρωτοβουλίες, οι μαθητές μας ανέδειξαν τη σημασία της προστασίας του περιβάλλοντος και της δράσης για το κλίμα, δείχνοντας ότι η εκπαίδευση και η δράση πηγάζουν από τη βαθιά κατανόηση και τη συμμετοχή στην πράξη.

 

 


Αποτελέσματα / επίδραση

Μετά από μια περίοδο εμβάθυνσης στο θέμα της κλιματικής αλλαγής, οι μαθητές και οι μαθήτριες μας ανέπτυξαν μια νέα συνειδητότητα για τον πλανήτη και το περιβάλλον μας. Εμπνευσμένοι από τη γνώση και την εμπειρία που αποκόμισαν μέσα και έξω από την τάξη, συνειδητοποίησαν ότι η κλιματική αλλαγή δεν είναι απλώς ένα πρόβλημα της συγκεκριμένης κοινότητάς τους, αλλά ένα παγκόσμιο ζήτημα που αφορά και επηρεάζει όλους μας. Μέσα από αυτήν την επίγνωση, άνοιξαν ορίζοντες και ενισχύθηκε η οικολογική τους συνείδηση.



Συνεργασίες

Ελληνικός Γεωργικός Οργανισμός "ΔΗΜΗΤΡΑ''

Δήμος Ηρακλείου


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΕΦΗΣ, ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΒΑΜΒΑΚΑ, ΜΑΡΙΑ ΣΟΥΡΓΙΑ

ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

1) Μ.Μ.Ε.

2) Σελίδες κοινωνικής δικτύωσης

3) Ιστοσελίδα σχολείου


Στόχος δράσης

Άσκηση σε δεξιότητες μάθησης 21ου αιώνα, γνωριμία με το φαινόμενο του θερμοκηπίου και της κλιματικής αλλαγής, ανάπτυξη δεξιοτήτων συνεργάσιας και κριτικής σκέψης, ανάληψη πρωτοβουλιών, προώθηση της βιώσιμης ανάπτυξης

Κοινό στο οποίο απευθύνεται

ΜΑΘΗΤΕΣ, ΓΟΝΕΙΣ, ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ, ΤΟΠΙΚΗ ΚΑΙ ΕΥΡΥΤΕΡΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χρόνος δράσης

ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2023 - ΝΟΕΜΒΡΙΟΣ 2023

Τόπος Δράσης

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 6



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας