menu

Σύνδεση | Εγγραφή

12 ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

Συνεργατικά Προγράμματα

Πρωτοβουλία

Πέντε φίλοι ανταμώνουν στην Ευρώπη ξεφαντώνουν ...12ο Νηπιαγωγείο Κοζάνης

Πέντε φίλοι ανταμώνουν στην Ευρώπη ξεφαντώνουν ...12ο Νηπιαγωγείο Κοζάνης
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

12 ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ

12 ΟΛΟΗΜΕΡΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΟΖΑΝΗΣ ΜΕ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΑΡΙΘΜΟ ΝΗΠΙΩΝ 58


Διευθυντής Σχολείου

Βασιλική Νίκου

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Η εκπαιδευτική δράση με τίτλο : ΄΄Πέντε φίλοι ανταμώνουν στην Ευρώπη ξεφαντώνουν …΄΄, έχει ως κύριο και βασικό σκοπό να προκαλέσει το ενδιαφέρον των μαθητών και να τους εμπλέξει σε μια ενεργητική μαθησιακή διαδικασία ,μέσω της οποίας θα διερευνήσουν, θα ανακαλύψουν και θα οικοδομήσουν τις γνώσεις τους, ώστε να πετύχουν να συλλέξουν  ποικίλες πληροφορίες, για  το  γεωγραφικό και  πολιτισμικό ευρωπαϊκό γίγνεσθαι ,  αξιοποιώντας τη  συνεργατική μάθηση, αλλά και τα εργαλεία του Web 2.0.

Έμμεσα με διάφορες δράσεις βιωματικού τύπου και δραματοποίησης ,τα παιδιά θα εντάξουν στις δράσεις τους το σεβασμό στους άλλους λαούς ως προς  την ετερότητα τους, και θα αντιληφθούν τα κοινά και τις διαφορές, που υπάρχουν σε ετερογενείς πολιτισμούς. Πέντε παιδιά θα ανταμώσουν με τη βοήθεια της νεράιδας Πηνελόπης ,που ανησυχεί για την Ειρήνη στην Ευρώπη… Στην πορεία όλοι μαζί , αποφασίζουν  να μεταδώσουν το δικό τους μήνυμα, για Ειρήνη και αγάπη σε κάθε γωνιά της Ευρώπης.  Θα γνωρίσουν και θα ενώσουν τις ομορφιές που κρύβει η κάθε χώρα και στην πορεία θα γίνουν το εφαλτήριο για να ξεκινήσει το ταξίδι της γνωριμίας και της φιλίας τους ,για το κοινό καλό … Θα βρούνε άραγε ποια χώρα κρύβει την μεγαλύτερη ομορφιά και λάμψη ; Θα μεταδώσουν το μήνυμα της Ειρήνης σε κάθε γωνιά  της Ευρώπης ;

Οι πέντε φίλοι υπόσχονται να μεταδώσουν το μήνυμα της Ειρήνης απ’ άκρη σ΄άκρη και να διώξουν κάθε ενδεχόμενο σύννεφο πολέμου, που απειλεί να εμφανιστεί στην Ευρώπη .  Η νεράιδα Πηνελόπη χαρούμενη και ανακουφισμένη θα τους πει, πως εξίσου όλες οι χώρες είναι πανέμορφες και κάθε μια έχει τη δική της λάμψη και χάρη (κουκλοθεατρική  παράσταση με ποιηματάκια και διαλόγους ανάμεσα στις κούκλες …!).  Νοερά οι πέντε φίλοι μας  με τη βοήθεια της νεράιδας Πηνελόπης ,θα μας ταξιδέψουν και θα μας ξεναγήσουν στις ομορφιές των χωρών τους …Μνημεία, γεύσεις , ενδυμασίες, μουσικές και  σημαίες θα γίνουν τα στοιχεία, τα οποία θα επεξεργαστούν τα παιδιά μεθοδικά και αβίαστα με παιγνιώδη χαρακτήρα και με ενεργή συμμετοχή όλων των παιδιών .

Κατά την ανάπτυξη του σεναρίου λαμβάνονται υπόψη  οι σχετικές ατελείς γνώσεις και  οι αντιλήψεις των παιδιών προσχολικής ηλικίας,  που αφορούν τα γεωγραφικά δεδομένα του πλανήτη μας και του καταμερισμού του σε εκτάσεις και ηπείρους  .  Δυσκολεύονται να αντιληφθούν τη διάταξη των κρατών της Ευρώπης(βόρεια-νότια –ανατολικά-δυτικά), πάνω στο γεωγραφικό χάρτη και τη χωροθέτηση τους πάνω σε αυτόν. Επίσης δυσκολεύονται να αντιληφθούν τον όγκο και το μέγεθος των ηπείρων και των κρατών πάνω στον πλανήτη γη  … Η σφαιρικότητα του πλανήτη τους δημιουργεί πολλά ερωτηματικά και απορίες διότι η έννοια  της βαρύτητας δεν είναι με τους νόμους της φυσικής εύκολο να επεξηγηθεί διεξοδικά και  αναλυτικά με επιστημονικές ορολογίες και δεδομένα.

 


Αποτελέσματα / επίδραση

Οι μαθητές μέσω του εκπαιδευτικού προγράμματος :Πέντε φίλοι ανταμώνουν στην Ευρώπη ξεφαντώνουν ... Κατόρθωσαν :

- Να μάθουν το λόγο δημιουργίας της Ε.Ε.

- Να μάθουν ποια είναι τα μέλη –κράτη.

- Να εντοπίζουν τη θέση τους στον χάρτη.

- Να αναγνωρίζουν τις σημαίες των κρατών-μελών.

- Να γνωρίσουν τα  σημαντικότερα μνημεία, σημαίες, γεύσεις- εθνικά εδέσματα , τοπικές ενδυμασίες , μουσικές και το  διαφορετικό κλίμα της κάθε ευρωπαϊκής χώρας.

- Να προσδιορίζουν τα σύνορα της Ευρώπης.

- Να κάνουν χρήση του Η/Υ και του διαδικτύου για αναζήτηση πληροφοριών –εικόνων.

- Να γνωρίσουν τα τοπικά ήθη ,έθιμα, χορούς,μουσικές και τις παραδόσεις κάθε χώρας .

- Να εξελίξουν την αίσθηση της αλληλεγγύης και της ομαδικότητας για την υλοποίηση του σχεδίου δράσης.

- Να συνεργαστούν για το καλό κοινό σκοπό ..

- Να λειτουργήσουν  δημοκρατικά μέσα στην ομάδα.

- Να ταξιδεύουν νοερά σε νέους τόπους και πολιτισμικά δρώμενα.

- Να αποκτήσουν νέες απόψεις και εμπειρίες.

- Να επεκτείνουν το κριτικό τους πνεύμα και τις ερευνητικές τους ικανότητες.

- Να καλλιεργούν το σεβασμό στη διαφορετικότητα και την ενσυναίσθηση του άλλου οποιασδήποτε μειονότητας (κατά το θρήσκευμα, την εθνότητα, κτλ). Χρήση κούκλας κουκλοθέατρου.

-Να αντιστοιχίζουν ,να απαριθμούν ,να ομαδοποιούν και να διαβαθμίζουν δεδομένα σε διαδικτυακές εφαρμογές .

-Να εμπλέκονται σε νέες διαδικασίες μάθησης στην επαφή τους με τις νέες τεχνολογίες.

-Να χρησιμοποιούν λογισμικά γενικής χρήσης: λογισμικό επεξεργασίας κειμένου για παραγωγή κειμένων σε ψηφιακή μορφή, λογισμικό παρουσίασης για την προβολή των εργασιών τους, λογισμικό υπολογιστικού φύλλου για παρουσίαση και επεξεργασία μαθηματικών και γλωσσικών δεδομένων,

-Να εξασκούν τις βασικές δεξιότητες πλοήγησης και αναζήτησης στο διαδίκτυο χρησιμοποιώντας μηχανές αναζήτησης.

-Να αξιοποιούν διδακτικά το διαδίκτυο αναζητώντας πληροφορίες και να τις διαχειρίζονται κριτικά.

-Να χρησιμοποιούν λογισμικά οπτικοποίησης, ζωγραφικής και κατασκευής εννοιολογικών χαρτών .

Ο μαθητές ανακαλύπτουν τη γνώση συνεργατικά, επεξεργάζονται την πληροφορία και «ταξιδεύουν» σε χώρες που δεν έχουν επισκεφτεί ακόμη. Αποκτούν δεξιότητες σύνθεσης, γίνονται ευρηματικοί και παρακινούνται θετικά να αναζητούν στοιχεία αξιοποιώντας την υλικοτεχνική υποδομή του σχολείου και τα προϋπάρχοντα λογισμικά αναζήτησης του  Ηλεκτρονικού υπολογιστή της τάξης  . Θα αντιληφθούν την αξία της νέας τεχνολογίας του διαδικτύου ως προς τον επικοινωνιακό της χαρακτήρα αλλά και ως προς την ταχύτητα της πληροφορίας που εκπέμπει –μεταδίδει (Google Earth).

Οι Τ.Π.Ε. επιλέγονται από την εκπαιδευτικό για να εμπλουτίσουν τις μαθησιακές εμπειρίες των μαθητών, να ενισχύσουν τις βασικές ικανότητες και να προσδώσουν προστιθέμενη αξία στις εκπαιδευτικές πρακτικές. Επιπλέον, επιλέγονται από τα παιδιά για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων καθημερινών αναγκών και καταστάσεων. Σε κάθε περίπτωση χρησιμοποιούνται σε συνδυασμό με άλλα μέσα ή υλικά, παραδοσιακά και μη. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο καθημερινών δραστηριοτήτων, που έχουν νόημα για τα παιδιά μπορούν να αναπτυχθούν, αβίαστα, στοιχεία ψηφιακού γραμματισμού. Η χρήση των Τ.Π.Ε. θα πρέπει να υποστηρίζει και να λαμβάνει υπόψη τις προηγούμενες εμπειρίες, γνώσεις, δεξιότητες και δυσκολίες των παιδιών. Είναι σημαντικό η επιλογή της χρήσης των ηλεκτρονικών υπολογιστών και του διαδικτύου, να κινητοποιεί τα παιδιά να μάθουν και να τους παρέχει ευχάριστες εμπειρίες. Βασικό κριτήριο για την επιλογή χρήσης των Τ.Π.Ε. από την εκπαιδευτικό είναι η προστιθέμενη αξία τους, η δυνατότητά τους να είναι πιο αποτελεσματικές σε μια συγκεκριμένη κατάσταση σε σχέση με άλλα μέσα. Είναι σημαντικό η εκπαιδευτικός να γνωρίζει, σε παιδαγωγικό και διδακτικό επίπεδο, πότε και για ποιο λόγο θα επιλέξει να χρησιμοποιήσει τις Τ.Π.Ε. και πότε όχι. Η επιλογή αυτή αποτελεί στοιχείο του ψηφιακού γραμματισμού και αφορά τόσο στην ίδια όσο και στα παιδιά. Η εκπαιδευτικός αξιοποιεί συγκεκριμένες ευκαιρίες για να αναδείξει την προστιθέμενη αξία του διαδικτύου όταν τα παιδιά επιλέγουν να το χρησιμοποιήσουν.

 



Συνεργασίες

Συνεργασία μεταξύ των μαθητών και διάχυση της δράσης μας στην κοινωνία μέσω της σχολικής μας ιστοσελίδας και προβολή του εκπαιδευτικού προγράμματος σε γονείς και κηδεμόνες .


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

ΝΙΚΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

Στόχος δράσης

Το παρόν διδακτικό σενάριο έχει ως κύριο και βασικό σκοπό να αναδείξει τους μαθητές σε πρωταγωνιστές -ήρωες της δράσης που αφορά την Ευρώπη . Να μεταδοθεί το μήνυμα της Ειρήνης και να γίνει απώτερος στόχος για κάθε χώρα και κάθε λαό … Να επιτευχθεί η απόκτηση σύνθετων γνωστικών δεξιοτήτων, καλλιεργώντας τους άμεσα και έμμεσα την κριτική ικανότητα, την αφαιρετική σκέψη, τη συνδυαστική ικανότητα και τη μεταφορά της γνώσης. Να αναγνωρίσουν τις πολιτισμικές ιδιαιτερότητες (μνημεία ,αξιοθέατα, γεύσεις, σημαίες, παραδοσιακές ενδυμασίες και μουσικά ακούσματα , γλωσσικά ιδιώματα ) , τα βασικά γεωπολιτικά στοιχεία κάθε χώρας και τα ιδιαίτερα καιρικά, περιβαλλοντικά στοιχεία ,σε συνδυασμό που τη χλωρίδα και την πανίδα που κατέχουν .

Χρόνος δράσης

Μία εβδομάδα ... Έξι ημέρες .

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας