menu

Σύνδεση | Εγγραφή

4ο Γυμνάσιο Γιαννιτσών

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Πείραμα του Ερατοσθένη

Πείραμα του Ερατοσθένη
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Το «πείραμα του Ερατοσθένη» αποτελεί μια ιστορική μέθοδο για τον υπολογισμό της περιφέρειας της Γης, που πραγματοποιήθηκε από τον σπουδαίο μαθηματικό τον 3ο αι. π.Χ. Μια μέθοδος στην οποία ο Ερατοσθένης χρησιμοποίησε ως μόνα εργαλεία μια ράβδο, «βηματιστές» της εποχής για τη μέτρηση αποστάσεων, βασικές αρχές της τριγωνομετρίας και καθαρή σκέψη.
Για εκπαιδευτικούς λόγους, η μέθοδός του εφαρμόζεται έως και σήμερα από μαθητές, ώστε -χρησιμοποιώντας βασικά στοιχεία τριγωνομετρίας- να υπολογίζουν την περιφέρεια του πλανήτη μας. Οι ισημερίες και τα ηλιοστάσια αποτελούν ιδανικές ημερομηνίες για την πραγματοποίηση του ιστορικού πειράματος του Ερατοσθένη.
Οι μαθητές είχαν επισκεφτεί πριν το Google earth και κατέγραψαν τις συντεταγμένες της αυλής του σχολείου. Επιπλέον, χρησιμοποίησαν κανόνες τριγωνομετρίας, έκαναν υπολογισμούς και βρήκαν την ακτίνα της γης.

Αποτελέσματα / επίδραση

Οι μαθητές έμαθαν να συνεργάζονται και να συνδυάζουν στην πράξη γνώσεις που έχουν αποκτήσει σε διάφορα μαθήματα που διδάσκονταν.



Συνεργασίες

Η ομάδα μαθητών του σχολείου μας με τους επιβλέποντες καθηγητές τους προσκάλεσαν μια ομάδα μαθητών από το 3ο ΓΕΛ Γιαννιτσών με επιβλέπουσα καθηγήτρια την κ. Γεωργια Λαζου για να εκτέλεσουν το πείραμα του Ερατοσθένη στην αυλή του σχολείου μας.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Άννα Κατσιούλα , την Χρύσα Γιοβάνη, Ιωαννίδης Οδυσσέας

Στόχος δράσης

Να μάθουν οι μαθητές να συνδυάζουν τις γνώσεις που έχουν από διάφορα μαθήματα που διδάσκονται όπως τα μαθηματικά, η πληροφορική, η φυσική

Χρόνος δράσης

Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 10



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας