menu

Σύνδεση | Εγγραφή

1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΚΡΑΤΑΣ

Μαθητικές δημιουργίες

Πρωτοβουλία

Πατρίδα μου είναι όλη η γη: μια φωτο-ιστορία προσφυγιάς

Πατρίδα μου είναι όλη η γη: μια φωτο-ιστορία προσφυγιάς
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Ιστορικές μνήμες ανεξίτηλες, που η θύμησή τους αποπνέει όλες τις δυσκολίες που απαιτεί η κατάκτηση της ελευθερίας. Μιας ελευθερίας που χάνεται ξαφνικά μετά την Καταστροφή ενός άδολου τόπου που φιλοξένησε στο χρόνο τόσους ανθρώπους που χάθηκαν μέσα στην προσφυγιά.

Ο ξεριζωμός του ματωμένου γένους, η ξαφνική του φυγή και η απώλεια αποτέλεσαν τα σημαντικότερα σημεία έμπνευσης των μαθητών για τη δημιουργία της συγκεκριμένης εικαστικής σύνθεσης.

Η φωτο-ιστορία αποτελεί αυθεντική αποτύπωση των παιδιών μέσα από μια προσπάθεια αναπαράστασης της εποχής, καταγραφής των ιστορικών ντοκουμέντων δίνοντας έμφαση στην έκπτωση της ζωής των ανθρώπων σε όλες τις πτυχές της. Κύριος προβληματισμός αποτέλεσε η πληγή της εκπαίδευσης και η στέρηση των παιδικών χρόνων ως καταλυτικές απόρροιες του πολέμου.

Τα κείμενα που συμπεριλαμβάνονται στο κολάζ αποτελούν δημιουργίες των μαθητριών ύστερα από μελέτη και ιστορική αναζήτηση μέσα από βιωματική προσέγγιση των γεγονότων. Έγινε ηχογράφηση των κειμένων με τη φωνή των μαθητών κι ενσωματώθηκε στην "φωτο-αφήγηση". Οι εικόνες που χρησιμοποιήθηκαν επιλέχθηκαν από τις μαθήτριες και τους μαθητές και αντλήθηκαν από διαδικτυακούς ιστότοπους. Το φόντο της αφίσας είναι ο χάρτης της Σμύρνης  την εποχή εκείνη πριν την καταστροφή της.

Η λήψη των πρωτότυπων φωτογραφιών πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας με τους μαθητές της Στ’ τάξης σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, να αναπαριστούν ανθρώπους της εποχής. Να σημειωθεί ότι συμμετείχαν όλοι οι μαθητές χωρίς αποκλεισμούς στο πλαίσιο της αρχής της συμπερίληψης. 

Για το σκοπό αυτό λήφθηκαν υπόψιν όλα τα πρωτόκολλα για την προστασία από την πανδημία και υποβλήθηκε η γραπτή συγκατάθεση των γονέων των μαθητών.

Την λήψη των φωτογραφιών επιμελήθηκε η εκπαιδευτικός Θεώνη Σμυρνιώτη και η επεξεργασία τους έγινε από τις εκπαιδευτικούς Δανάη Καλαχώρα και Αθηνά Μιχαηλίδου. Τα φροντιστηριακά αντικείμενα της φωτογράφισης, η ενδυματολογική επιμέλεια έγιναν από τις εκπαιδευτικούς Αναστασία Ευσταθίου, Αθηνά Μιχαηλίδου, τις μαθήτριες και τους μαθητές.

Συμμετέχουμε στον Διαγωνισμό του BRAVO SCHOOLS με τη δημιουργία ταινίας που  «περιγράφει» βήμα βήμα πώς δούλεψαν οι μαθητές, πώς συνεργάστηκαν και πώς έφεραν ένα αποτέλεσμα που συγκίνησε όλους όσοι συμμετείχαν.  Η ταινία "ντύθηκε" με πρωτότυπη μουσική -τραγούδι της Σμύρνης, επιμέλεια της Δήμητρας Πίτσου.

Θέλαμε μέσα από τη συνέργεια του τρίπτυχου: Μαθητής,  Δάσκαλοι, Οικογένεια να δώσουμε στους μαθητές μας να καταλάβουν πόσα κερδίζουν συνεργαζόμενοι.  


Στόχος δράσης

Στόχος ήταν οι μαθητές μας να ερευνήσουν στη βιβλιοθήκη και στο διαδίκτυο τα ιστορικά γεγονότα της εποχής του Μικρασιατικού πολέμου. Να συζητήσουν στο μάθημα της ιστορίας τον τρόπο ζωής, τα θλιβερά γεγονότα που έπληξαν τον Ελληνισμό της Μ. Ασίας την περίοδο 1920-1922. Στη συνέχεια, σε συνεργασία με την οικογένειά τους οι μαθητές έπρεπε να φέρουν αντικείμενα και ρούχα της εποχής και να διαδράσουν

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας