menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Δημοτικό σχολείο Σοφικού Κορινθίας

Συνεργατικά Προγράμματα

Πρωτοβουλία

Παρουσίαση Παραολυμπιακών Αθλημάτων : Η γιορτή της συμπερίληψης

Παρουσίαση Παραολυμπιακών Αθλημάτων : Η γιορτή της συμπερίληψης
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία τιμάται κάθε χρόνο στις 3 Δεκεμβρίου. Η Ημέρα αυτή δίνει την ευκαιρία στις κυβερνήσεις, τους οργανισμούς και στις κοινωνίες να εστιάσουν την προσοχή τους στα δικαιώματα και τις δυνατότητες των ατόμων με αναπηρία. Σκοπός της δράσης ήταν η επίτευξη συγκεκριμένων παιδαγωγικών στόχων, όπως η καλλιέργεια του "ευ αγωνίζεσθαι", της συνεργασίας, της ομαδικότητας, η κατανόηση της αξίας της συμπερίληψης με απώτερους στόχους τη μεγιστοποίηση της αποδοχής και της συμμετοχής, καθώς και την ψυχοκινητική ανάπτυξη των μαθητών με την ταυτόχρονη ελαχιστοποίηση των διακρίσεων. Στην τανία μικρού μήκους με τίτλο "Παρουσίαση Παραολυμπιακών Αθλημάτων : Η γιορτή της συμπερίληψης" συμμετείχαν 24 μαθητές Στ τάξης του Αριστοτέλειου Κορινθιακού Εκπαιδευτηρίου και 26 μαθητές των τάξεων Ε και Στ του Δημοτικού Σχολείου Σοφικού Κορινθίας. Ειδικότερα, σε σχέση με τη μεταβλητή του φύλου, πρόκειται για 27 κορίτσια και 23 αγόρια. Επιπλέον, στη δράση συμμετείχαν εκ μέρους της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, ο παραολυμπιονίκης κολύμβησης, Κωνσταντίνος Καραούζας αλλά και οι συντονιστές της δράσης. Τα γυρίσματα έλαβαν χώρα στο Σοφικό Κορινθίας, ενώ τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν δόθηκαν από Αθλητικού Ομίλους, φορείς και οργανισμούς ή κατασκευάστηκαν από τους μαθητές με την επίβλεψη των εκπαιδευτικών. Πιο συγκεκριμένα, στο ντοκιμαντέρ αυτό παρουσιάζονται αθλήματα από το πρόγραμμα Παραολυμπιακών Αγώνων (γκολμπολ, μπότσια, επιτραπέζια αντισφαίριση, σφαίρα, ακόντιο, 100 μ., ξιφασκία) στο οποίο συμμετέχουν οι μαθητές των δύο σχολείων. Στην αρχή του, γίνεται μια ιστορική αναδρομή των Παραολυμπιακών αγώνων από τους μαθητές ενώ παράλληλα γίνεται προσπάθεια απόδοσης του νοήματος στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα. 


Αποτελέσματα / επίδραση

Μετά το τέλος της δράσης οι μαθητές δήλωσαν πως η συμμετοχή τους επέφερε συναισθήματα χαράς, ενθουσιασμού, συγκίνησης και περηφάνιας. Καθ' όλη τη διάρκεια των γυρισμάτων συνεργάστηκαν αρμονικά, ενώ βιωματικά αντιλήφθηκαν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τόσο τις ανάγκες των ατόμων με αναπηρία όσο και την υποχρέωση όλων μας να δημιουργήσουμε ένα πιο φιλικό περιβάλλον σε οικουμενικό επίπεδο. Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι η βιωματική μάθηση βασίζεται στα αξιώματα του μηχανισμού της αυτοολοκλήρωσης που στοχεύει στην προσωπική ανάπτυξη, στη λειτουργία ως μέσου επίλυσης κοινωνικών προβλημάτων αλλά και στην ευκαιρία του ατόμου να απελευθερωθεί από κοινωνικές και πολιτιστικές περιοριστικές αντιλήψεις με σκοπό την αλλαγή της κοινωνίας. Το πιο σημαντικό, όμως, είναι η κατανόηση του εαυτού τους, η αυτεπίγνωση καθώς και η κατανόηση των άλλων μέσω της ενσυναίσθησης. Επιπλέον, ο βιωματικός χαρακτήρας του εκπαιδευτικού δράματος με την ενεργοποίηση τόσο των αισθήσεων όσο και της κριτικοστοχαστικής σκέψης, βοηθά το παιδί να μεταλλάσει τη σχέση του με τους άλλους και τον εαυτό του. Συνεργασίες

Οι δύο σχολικές μονάδες συνεργάστηκαν άψογα μεταξύ τους αρκετούς μήνες πριν υλοποηθεί η βιντεοσκόπηση της δράσης. Πιο συγκεκριμένα, η συνεργασία των δύο μονάδων ξεκινησε από τον Αύγουστο του 2023 και ως ημέρα βιντεοσκόπησης ορίστηκε η 22 Νοεμβρίου 2023 στο Σοφικό Κορινθίας. Παράλληλα, οι δύο σχολικές μονάδες συνεργάστηκαν με την Ελληνική Παραολυμπιακή Επιτροπή και το Σωματείο ΑμεΑ Κορινθίας για την επίτευξη αυτού του σπουδαίου παιδαγωγικού εγχειρήματος, αφού αμφότερες συνέδραμαν τόσο με τις γνώσεις τους όσο και στα υλικά που χρειάστηκαν. 


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Σταμάτης Γκούμας, Αριστοτέλειο Κορινθιακό Εκπαιδευτήριο - Θεοδώρα Κουρεμένου, Δημοτικό Σχολείο Σοφικού Κορινθίας

Στόχος δράσης

Συνεργασία, ομαδικότητα, συμπερίληψη, αποδοχή, ενσυναίσθηση

Χρόνος δράσης

Σεπτέμβριος του 2023 - Δεκέμβριος του 2023

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους


Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας