Η πόλη της Κομοτηνής, πριν 2 χρόνια, έλαβε ειδική μνεία ως «η πόλη που αντιμετώπισε την προσβασιμότητα σαν ευκαιρία» καθώς κατάφερε να γίνει πιο προσιτή, προκειμένου να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του πληθυσμού της και να διασφαλίσει ότι όλοι – ανεξαρτήτως ηλικίας, κινητικότητας ή ικανότητας – έχουν ίση πρόσβαση στο αστικό περιβάλλον. Οι διαδρομές των ατόμων που κινούνται με αναπηρικό αμαξίδιο γίνονται ανεμπόδιστα με τα κατάλληλα πεζοδρόμια και τις ράμπες που υπάρχουν στους κεντρικούς δρόμους.
Ωστόσο το πρόβλημα στους χώρους στάθμευσης είναι υπαρκτό και ειδικά σε θέσεις οδηγών ΑμεΑ. Αντιλαμβανόμενοι την σημασία που πρέπει να δείχνουν όλοι οι οδηγοί για τις συγκεκριμένες θέσεις και θέλοντας να κάνουμε την δική μας πρόταση για να ενισχύσουμε της προσπάθεια της πόλης μας αρχίσαμε να σκεφτόμαστε πως μπορεί να οργανωθεί αυτοματοποιημένα ένας χώρος παρκινγκ και πως να αποτραπεί η παράνομη στάθμευση στις θέσεις για ΑμεΑ.
Επισκεφθήκαμε το δημοτικό πάρκινγκ, περπατήσαμε στην πόλη εντοπίζοντας θέσεις στάθμευσης για Άτομα με Αναπηρία, μιλήσαμε με υπευθύνους του δήμου για την προσβασιμότητα και συναντήσαμε άτομα με αναπηρικό αμαξίδιο από το σύλλογο «ΠΕΡΠΑΤΩ».
Τελικά υλοποιήσαμε την πρόταση μας με μία μακέτα, ενδεικτικά 4 θέσεων και 1 θέσης ΑμεΑ, που παρουσιάζει ένα πάρκινγκ με αυτοματισμούς και ειδική διαχείριση θέσης στάθμευσης Ατόμων με Αναπηρία, τον αυτοματισμό Arduino με τα περιφερειακά και το ηλεκτρονικό κύκλωμα του και το application για φορητές συσκευές android που διασφαλίζει ότι δεν θα μπορεί να σταθμεύσει κανένα όχημα χωρίς τον ειδικό κωδικό PIN.
Το μήνυμα που θέλουμε να περάσουμε με την πρόταση μας είναι: «Οδηγέ αν βρίσκεις βολική αυτή τη θέση, τότε φαντάσου πόσο εξυπηρετεί αυτόν που την έχει πραγματικά ανάγκη!»
Όσον αφορά το software, δηλαδή τα λογισμικά, που χρησιμοποιήθηκαν για την υλοποίηση του Project αρχικά οι μαθητές/τριες ξεκινήσαν με το εικονικό περιβάλλον tinkercad, έτσι ώστε να γίνουν τις πρώτες δοκιμές ψηφιακά, προτού περάσουν στην κατασκευή του πάρκινγκ και μετά συνέχισαν με το ολοκληρωμένο περιβάλλον ανάπτυξης (IDE) του Arduino. Παράλληλα για τη δημιουργία της εφαρμογής για φορητές συσκευές android που θα ελέγχει την χρήση του παρκινγκ ΑμεΑ χρησιμοποιήθηκε το ΜΙΤ App Inventor, ένα περιβάλλον οπτικού προγραμματισμού. Τέλος, για την επεξεργασία των εικόνων και τα γραφικά αξιοποιήθηκε το online λογισμικό canva.
Σχετικά με το hardware, στο project χρησιμοποιήθηκαν:
- 1 Arduino UNO (που είναι μια μητρική πλακέτα ανοιχτού κώδικα η οποία περιέχει ένα ενσωματωμένο μικροελεγκτή)
- 4 πλακέτες δοκιμών (breadboard)
- 3 αισθητήρες Υπερήχων για τον υπολογισμό απόστασης (τόσο για την είσοδο και έξοδο όσο και για τη θέση ΑμεΑ)
- 2 σερβοκινητήρες για το αυτοματοποιημένο άνοιγμα και κλείσιμο της μπάρας της εισόδου και εξόδου του παρκινγκ
- 2 οθόνες LCD για την εμφάνιση μηνυμάτων στην είσοδο του παρκινγκ και στη θέση ΑμεΑ
- 4 μικρές λυχνίες - leds για την είσοδο και έξοδο του πάρκινγκ
- 1 βομβητή ειδοποιήσεων ( buzzer) σε περίπτωση παράνομης στάθμευσης στη θέση ΑμεΑ
- 1 Bluetooth Module για την επικοινωνία της κατασκευής με την εφαρμογή του AppInventor
- Πολλά καλώδια
- χαρτόνια και φελιζόλ για τοίχους και διαχωριστικά
- 2 καλαμάκια ως μπάρες
- 1 μαύρο μακετόχαρτο
Σενάριο λειτουργίας
Είσοδος
Στην είσοδο του πάρκινγκ είναι τοποθετημένη μια οθόνη LCD η οποία εμφανίζει τις συνολικές κενές θέσεις και τις θέσεις στάθμευσης Ατόμων με Αναπηρία. Όταν όλες οι θέσεις είναι κατειλημμένες στην οθόνη εμφανίζονται κατάλληλα μηνύματα. Εφόσον υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις, κάθε φορά που μπαίνει ένα όχημα για να παρκάρει η κεντρική οθόνη LCD εμφανίζει μία κενή θέση λιγότερη.
Όταν δεν υπάρχει όχημα στην είσοδο του πάρκινγκ το κόκκινο led της εισόδου είναι αναμμένο και η μπάρα κλειστή. Όταν εμφανιστεί όχημα και πλησιάσει την μπάρα σε προκαθορισμένη απόσταση, ανάβει το πράσινο led της εισόδου, σβήνει το κόκκινο και η μπάρα ανοίγει για να εισέλθει το όχημα με ασφάλεια. Μετά ανάβει το κόκκινο και η μπάρα αρχίζει να κλείνει.
Θέση ΑμεΑ
Όταν πλησιάζει όχημα στη θέση ΑμεΑ, ενεργοποιείται η οθόνη LCD του παρκινγκ ΑμεΑ και ζητά τον απαραίτητο κωδικό (PΙΝ).
Όταν δοθεί λάθος κωδικός ή αν δεν δοθεί κωδικός: ηχεί το buzzer και εμφανίζεται στην οθόνη LCD μήνυμα απομάκρυνσης ενώ στην εφαρμογή του κινητού εμφανίζεται ανάλογο μήνυμα και ηχεί ήχος λάθους. Στη συνέχεια εμφανίζεται ξανά μήνυμα στην οθόνη LCD και ζητείται και πάλι έγκυρος κωδικός.
Όταν δοθεί σωστός κωδικός μέσω της εφαρμογής: εμφανίζεται στην οθόνη LCD του παρκινγκ ΑμεΑ η απόσταση για να διευκολύνει τον οδηγό να παρκάρει και στην εφαρμογή του κινητού ηχεί ήχος επιβεβαίωσης.
Η εφαρμογή επικοινωνεί με τον αυτοματισμό Arduino μέσω Bluetooth.
Έξοδος
Η εξόδος απο το parking λειτουργεί όπως και η είσοδος. Όταν εμφανιστεί όχημα και πλησιάσει την μπάρα σε προκαθορισμένη απόσταση, ανάβει το πράσινο led, σβήνει το κόκκινο και η μπάρα ανοίγει για να βγει το όχημα με ασφάλεια. Τέλος, η κεντρική οθόνη LCD εμφανίζει μία κενή θέση περισσότερη.
Οι μαθητές/τριες εργαστήκαμε αρμονικά και κάθε φορά που κρινόταν αναγκαίο εναλλάσσαν ρόλους βοηθώντας ο ένας τον άλλο, καθώς η συνεργασία και το ομαδικό πνεύμα είναι απαραίτητα για την υλοποίηση τέτοιων project.