menu

Σύνδεση | Εγγραφή

3o Γυμνάσιο Αργυρούπολης

Συνεργατικά Προγράμματα

Πρωτοβουλία

Παίζοντας με τις διαλέκτους: Γλώσσα Μητέρα

Παίζοντας με τις διαλέκτους: Γλώσσα Μητέρα
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

3o Γυμνάσιο Αργυρούπολης

Το σχολείο μας έχει δυναμικό 215 μαθητών, σε αστική περιοχή, με 40 περίπου μαθητές πολυπολιτισμικής ταυτότητας δεύτερης γενιάς.


Διευθυντής Σχολείου

Γαβαλά Ειρήνη

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα γνωριμίας με τις διαλέκτους "Γλώσσα Μητέρα"  ξεκίνησε από την προηγούμενη σχολική χρονιά με την ανάλυση και βιωματική επεξεργασία της κυπριακής διαλέκτου και το παραδοτέο - επιτραπέζιο παιχνίδι "Γλώσσα Μητέρα: Κυπριακή Διάλεκτος". Κατά την φετινή χρονιά οι νέοι μαθητές Α Γυμνασίου αναγνωρίζοντας τα οφέλη του Προγράμματος ανέλαβαν τη συνέχειά του μέσα από την επεξεργασία της ποντιακής διαλέκτου και τη σύνθεση ενός νέου επιτραπέζιου παιχνιδιού, "Γλώσσα Μητέρα: Ποντιακή Διάλεκτος". Ο ευχάριστος και παιγνιώδης τρόπος αλληλεπίδρασης με το υλικό όσο και με το τελικό μας προϊόν αποτελεί μια ανοιχτή πρόσκληση γνωριμίας με τις ελληνικές διαλέκτους την οποία ευελπιστούμε να συνεχίσουμε και τα επόμενα χρόνια με ανάλογες δημιουργίες. Το Πρόγραμμα επιλέχθηκε και παρουσιάστηκε ως καλή πρακτική σχολείου στο 7ο Συνέδριο "Εκπαίδευση και Πολιτισμός τον 21ο αιώνα" λειτουργώντας πολλαπλασιαστικά για τα οφέλη μιας κουλτούρας συνεργασίας της εκπαιδευτικής κοινότητας με στόχο την ποιοτική εκπαίδευση.


Αποτελέσματα / επίδραση

Η γνωριμία των  μαθητών με την ελληνική επικράτεια στην οποία αναπτύχθηκε διαχρονικά ο Κυπριακός και Ποντιακός Ελληνισμός.

Η κατανόηση του εθνικού μας πλούτου και το ενδιαφέρον για αυτόν, με δυνατότητα  κριτικής θεώρησης της τοπικής, εθνικής και παγκόσμιας ιστορίας.

Η διεκδίκηση της αλληλεπίδρασης με τα αγαθά του Κυπριακού και Ποντιακού ελληνισμού.

Η συνειδητοποίηση και υπεράσπιση των δημοκρατικών ιδεωδών που απηχεί ο Κυπριακός και Ποντιακός ελληνισμός καλλιεργώντας πνεύμα αγάπης, αποδοχής, ομόνοιας.

Η ενσυναίσθηση για τις  ιδιαίτερες συνθήκες κάτω από τις οποίες χιλιάδες Ελληνόπουλα, φορείς του Κυπριακού και Ποντιακού ελληνισμού, ζουν σε χώρες του εξωτερικού προσπαθώντας να διατηρήσουν τη γλώσσα και την εθνική τους ταυτότητα.

Η επικοινωνία, η  συνεργασία και συνδημιουργία με κοινή βάση και κοινούς στόχους.

Η γνωριμία με τις σύγχρονες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ελληνικό έθνος εν όψει της παγκοσμιοποίησης.

Η ενθάρρυνση για επισκέψεις σε τόπους και μνημεία σχετικά με τον Κυπριακό και τον Ποντιακό ελληνισμό.

Η δημιουργική έκφραση  των μαθητών ως προς τον Κυπριακό και τον Ποντιακό Ελληνισμό.

Η συμβολή των μαθητών στην αλληλεπίδραση με τον Κυπριακό και τον Ποντιακό ελληνισμό με τη διάχυση του παιχνιδιού σε μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας όλων των βαθμίδων (από την Ελλάδα και την Ομογένεια), προσκαλώντας τους σε μια ψυχαγωγική και ευχάριστη δραστηριότητα



Συνεργασίες

Συνεργασία μαθητών Α Γυμνασίου 2020-21 και 2021-22.

Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών-  Υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης)-  Πρεσβεία της Κύπρου στην Ελλάδα – Μορφωτικό Γραφείο – Σπίτι της Κύπρου και το Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδος.

Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Σερρών, Υπουργείο Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Τμήμα Εκπαιδευτικής Ραδιοτηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του Υ.ΠΑΙ.Θ., Έδρα Ποντιακών Σπουδών του Α.Π.Θ., Πανελλήνιος Συνδέσμος Ποντίων Εκπαιδευτικών.

Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης - Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Διάσωσης Σχολικού Υλικού

 


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Σουρίδη Παναγιώτα

Στόχος δράσης

Η αλληλεπίδραση με τον πλούτο της ελληνικής γλώσσας

Χρόνος δράσης

10/20-5/22

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας