menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Εκπαιδευτήρια Ν.Ζαγοριανάκου

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Παιχνιδομαθηματικά στη Β' Δημοτικού

Παιχνιδομαθηματικά στη Β Δημοτικού
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

Εκπαιδευτήρια Ν.Ζαγοριανάκου

Είμαστε ένα οικογενειακό ιδιωτικό εκπαιδευτικό ίδρυμα με έδρα μας τα Γλυκά Νερά. Στόχος του σχολείου είναι να προσφέρει στους μαθητές ένα πλούσιο, ευχάριστο και παραγωγικό πρόγραμμα, ώστε ο κάθε μαθητής με τη βοήθεια των δασκάλων να έχει τη δυνατότητα να ανακαλύψει και να εξελίξει όλα τα στοιχεία της προσωπικότητάς του. Παράλληλα, διαμορφώνουμε ένα σχολικό περιβάλλον κατάλληλο για τις δύσκολες σύγχρονες συνθήκες, το οποίο είναι ασφαλές, σίγουρο δημιουργικό.


Διευθυντής Σχολείου

Ζαγοριανάκος Φώτης

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Το  πρόγραμμα των Παιχνιδομαθηματικών στην ουσία είναι μια δραστηριότητα πολύ ευχάριστη για τους μαθητές, η οποία συνδέει τα μαθηματικά με την καθημερινή ζωή των παιδιών και αναπόσπαστα το παιχνίδι. Σε συγκεκριμένο χώρο του σχολείου μας -το εργαστήριο μαθηματικών- όπου εκεί υπάρχει συγκεντρωμένο όλο το απτικό υλικό που έχουν συλλέξει οι ίδιοι οι μαθητές νωρίτερα, τα παιδιά χωρίζονται σε ομάδες 3 ή 4 ατόμων. Δίνοντάς τους υλικά όπως τουβλάκια, καπάκια, λαστιχάκια, γλωσσοπίεστρα, αριθμοκάρτες, μεζούρες, μέτρα, κουκλάκια κ.ά. προσπαθούν σε συνεργασία να λύσουν διάφορους μαθηματικούς προβληματισμούς. Μέσα από την συζήτηση και ακολουθόντας την "μαιευτική μέθοδο" οι μαθητές οδηγούνται σε συμπεράσματα και στην θεωρία των μαθηματικών, η οποία σε άλλη περίπτωση δίνεται παθητικά μέσα από τα σχολικά εγχειρίδια. Επίσης, με διάφορα παιχνίδια που σχεδιάζουμε και με μαθηματικές κατασκευές που κατασκευάζουμε και χρησιμοποιούμε, παίζουμε και κατανοούμε τα μαθηματικά γύρω μας. Ένας επιπλέον στόχος του προγράμματος των Παιχνιδομαθηματικών, είναι να τονίσουμε στα παιδιά την αξία της επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης, καθώς όλα τα υλικά τα οποία χρησιμοποιούμε βρίσκονται στα σπίτια όλων πχ, καπάκια, συνδετήρες, κουκλάκια, κουμπιά κλπ. και χρησιμοποιούνται στο πρόγραμμα δίνοντάς τους έτσι ξανά ζωή.


Αποτελέσματα / επίδραση

Τα αποτελέσματα του προγράμματος μέχρι στιγμής είναι πολύ θετικά. Αρχικά, οι μαθητές μας δείχνουν μεγάλη ανυπομονησία κάθε φορά για τα Παιχνιδομαθηματικά, δεδομένο που επιβεβαιώνει το ότι έχουμε καταφέρει να ενώσουμε παιχνίδι με μάθηση. Επίσης, παρατηρήθηκε βελτίωση στις σχολικές επιδόσεις όλων των μαθητών στο μάθημα των Μαθηματικών, καθώς μέσα από τη συνεργασία και τα συμπεράσματα τα οποία προκύπτουν, όλοι οι μαθητές βοηθιούνται στο να αντιληφθούν ακόμα καλύτερα τις "αόριστες μαθηματικές έννοιες". Ένας επιπλέον τομέας στον οποίο παρατηρήσαμε βελτίωση, είναι η σχέσεις μεταξύ των μαθητών. Στη διάρκεια των Παιχνιδομαθηματικών τα παιδιά καλούνται να εργαστούν σε ομάδες, άρα μαθαίνουν πώς να συνεννοούνται μεταξύ τους, πώς να έχουν επιχειρηματολογία για να υποστηρίξουν ο καθένας τη σκέψη του και φυσικά να καταλήξουν μέσω του διαλόγου στη σωστή επιλογή. 



Συνεργασίες

Για την εφαρμογή του συγκεκριμένου προγράμματος είχε προηγηθεί επιμόρφωση, έρευνα και μελέτη δεδομένων του Lab Mαθηματικών που πραγματοποιήθηκε στο σχολείο μας, σε συνεργασία με την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία. Επιπλέον, υπήρξε συνεργασία με τους καθηγητές Μαθηματικών του Γυμνασίου και Λυκείου των εκπαιδευτηρίων μας, ώστε να σχεδιαστούνκατάλληλες δράσεις .


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Μπούτα Ιωάννα, Μυτιληναίου Μιράντα

Στόχος δράσης

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα που έχουμε εντάξει στα εβδομαδιαία μας μαθήματα έχει πολλούς άξονες στους οποίους στοχεύει. Αρχικά στοχεύουμε 1.στην καλλιέργεια της μαθηματικής σκέψης, η οποία δεν περιορίζεται στα

Χρόνος δράσης

Οκτώβριος 2022-Ιούνιος 2023

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας