menu

Σύνδεση | Εγγραφή

3ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Παιχνίδι Κρυμμένου Θησαυρού για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου

Παιχνίδι Κρυμμένου Θησαυρού για τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Με ένα διαφορετικό, βιωματικό τρόπο γιορτάσαμε φέτος την επέτειο της 25ης Μαρτίου στο 3ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου. Μαθητές και εκπαιδευτικοί γίναμε όλοι μια μεγάλη ομάδα από καπεταναίους και καπετάνισσες και παίξαμε ένα παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού με επίκεντρο ήρωες και γεγονότα της Ελληνικής Επανάστασης, προς τιμήν των οποίων έχουν πάρει τα ονόματά τους δρόμοι της πόλης μας.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες κάθε τμήματος, αλλά και οι εκπαιδευτικοί που τους συνόδευαν, ανέλαβαν τον ρόλο των ηρωικών αγωνιστών ενός οπλαρχηγού: του Αθανασίου Διάκου, του Δασκαλογιάννη, του Καπετάν Καζάνη, του Καπετάν Κοζύρη, του Καπετάν Ταβλά, του Καπετάν Κόρακα, του Αλεξομανώλη, του Παπά Πόθου. Λύνοντας γρίφους, άνοιγαν σταδιακά τις αίθουσες που είχαν μετονομαστεί σε Οδό Αρκαδίου, Οδό Μεσολογγίου, Οδό Σουλίου, Οδό Λατούς, Οδό 25ης Μαρτίου. Σε κάθε αίθουσα-οδό υπήρχε πληροφοριακό διαδραστικό υλικό, τόσο για το ιστορικό γεγονός από το οποίο είχε πάρει το όνομά της, αλλά και για το πού βρίσκεται η συγκεκριμένη οδός στην πόλη μας, καθώς και μια σχετική δοκιμασία: στην Οδό Αρκαδίου πληροφορήθηκαν για το ολοκαύτωμα της Μονής, φούσκωσαν και έσκασαν μπαλόνια για να αναπαραστήσουν την ανατίναξη της πυριτιδαποθήκης× στην Οδό Μεσολογγίου προσέγγισαν βιωματικά την πείνα των «Ελεύθερων Πολιορκημένων» μυρίζοντας και προσπαθώντας να μαντέψουν το περιεχόμενο βάζων× στην Οδό Σουλίου τραγούδησαν και χόρεψαν τον χορό του Ζαλόγγου× στην Οδό Λατούς γνώρισαν τη Ροδάνθη και την μάχη στην Κουτάραντο κοντά στην Αρχαία Λατώ, την οποία και προσπάθησαν να αναπαραστήσουν θεατρικά× στην Οδό 25ης Μαρτίου άκουσαν τον Θούριο και κλήθηκαν να βάλουν στη σειρά τους ανακατεμμένους στίχους του. Επίσης, σε κάθε αίθουσα υπήρχε κι ένα μήνυμα για την αξία της ειρήνης και της ελευθερίας.

Τέλος, κάθε ομάδα μάζεψε τα κομμάτια ενός παζλ που σχημάτιζε έναν πίνακα της εποχής με την ιδέα της ειρήνης – ελευθερίας στο επίκεντρο. Όλες οι ομάδες ένωσαν τα κομμάτια του παζλ στην αυλή του σχολείου. Στη συνέχεια, μαθητές και εκπαιδευτικοί, γράψαμε σε ένα χαρτάκι το συναίσθημα που μας προκαλεί η ειρήνη-ελευθερία και σχηματίζοντας το σύμβολο της ειρήνης φωνάξαμε δυνατά καθένας το συναίσθημά του! Κλείσαμε τη γιορτή μας τραγουδώντας όλοι μαζί τον Εθνικό Ύμνο.


Αποτελέσματα / επίδραση

Μαθητές και εκπαιδευτικοί συνεργάστηκαν και ήρθαν σε επαφή με την τοπική και όχι μόνο ιστορία με τρόπο βιωματικό. Μέσα από την όλη διαδικασία προωθήθηκαν οι αξίες του σεβασμού, της ειρήνης, της συνεργασίας, της ομαδικότητας.



Συνεργασίες

Συνεργάστηκαν συνάδελφοι διαφορετικών ειδικοτήτων (Φιλόλογος, Αγγλικών, Κοινωνική Λειτουργός). Επίσης, υπήρξε συνεργασία με το 3ο Δημοτικό Σχολείο Αγίου Νικολάου.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Μαρία Δεμέτζου - Αναστασία Μελισσίδου - Ανθή Ρουμπελάκη

Στόχος δράσης

Στόχος της όλης δράσης ήταν να διαδράσουν ευχάριστα μαθητές και εκπαιδευτικοί, να επικοινωνήσουν και να συνεργαστούν. Παράλληλα, να μάθουν όχι μόνο σημαντικά γεγονότα-σταθμούς στην Επανάσταση του 1821, αλλά και πιο άγνωστες πτυχές και προσωπικότητές της, με έμφαση στην τοπική μας ιστορία, καθώς αναδείχθηκαν οι Κρητικές επαναστάσεις και οι Λασιθιώτες οπλαρχηγοί.

Χρόνος δράσης

Προετοιμασία: 2 σχολικές χρονιές. Δράση αυτή καθαυτή: 2 ώρες (σχολική γιορτή 25ης Μαρτίου)

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας