menu

Σύνδεση | Εγγραφή

ΠΡΟΤΥΠΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΠΕΡΙΠΕΤΕΙΕΣ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΩΝ ΤΕΧΝΩΝ
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Το σχολείο μας, τα Πρότυπα Εκπαιδευτήρια Θεσσαλονίκης, έχοντας πάνω από μισό αιώνα εμπειρίας, πρωταγωνιστεί στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση και με κεντρικό άξονα τα ενδιαφέροντα του κάθε παιδιού στοχεύει στην ολόπλευρη ανάπτυξη του, γνωστική και κοινωνικοσυναισθηματική. Παρέχει στα παιδιά όλα τα απαραίτητα εφόδια ώστε, αφού νιώσουν πρώτα την αποδοχή και τον σεβασμό, να διαμορφώσουν την προσωπικότητά τους μέσα από το ήθος, την ομαδικότητα, την ευγενή άμιλλα και την επιβράβευση.

Στο πλαίσιο υλοποίησης ενός προγράμματος αισθητικής  αγωγής, τα παιδιά  ήρθαν σε επαφή και με τις εννέα μορφές τέχνης, ζωγραφική, γλυπτική, μουσική, θέατρο, αρχιτεκτονική, κόμικς, ποίηση, λογοτεχνία, κινηματογράφο, μέσα από τη θεματική ενότητα με τίτλο:  «Παιδικές περιπέτειες στον κόσμο των τεχνών». Μέσα από μια εκπαιδευτική και διερευνητική διαδρομή στις τέχνες τα παιδιά παρατηρήσαν, πειραματίστηκαν, ανακαλύψαν, συνεργάστηκαν και αλληλεπίδρασαν με τους άλλους. Κατάφεραν  να αναπτύξουν τη δημιουργικότητα, τη φαντασία τους, την κριτική τους ικανότητα, την αισθητική αντίληψη και να ενισχύσουν την αυτοπεποίθηση τους. Ταυτόχρονα  προσέγγισαν γλωσσικές και μαθηματικές έννοιες αναπτύσσοντας τις γνωστικές τους  δεξιότητες.

Όλα όσα επεξεργάστηκαν, παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Σχολείο μας στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, την Κυριακή 31 Μαρτίου 2024, με καλεσμένους γονείς και φίλους των παιδιών, αλλά και αξιότιμους ομιλητές.

 Πρόγραμμα

Τα παιδιά ήρθαν σε επαφή και γνώρισαν τον μαγικό κόσμο της τέχνης μέσα σε βιωματικές συνθήκες μάθησης που τα επέτρεψαν να παίξουν, να πειραματιστούν, να ανακαλύψουν, δημιουργήσουν, να διερευνήσουν και να μάθουν. Συγκεκριμένα:

  • Δημιούργησαν εικαστικά έργα χρησιμοποιώντας ποικίλες τεχνικές και υλικά (κολάζ, χαρακτική, ζωγραφική με τέμπερες και νερομπογιές, νερομπογιές, ξηρά παστέλ, μαρκαδόρους κ.α.) εμπνευσμένα από διάσημους ζωγράφους όπως τους Picasso, Claude Monet, Piet Mondrian, Yiayoi Kusama, James Rizzfri, Paul Klee, Van Gogh, Frida Kahlo, Salvador Dali.

 

  • Κατασκεύασαν γλυπτά από πηλό, γύψο και ανακυκλώσιμα υλικά.

 

 

  • Δημιούργησαν και έγραψαν αυτοσχέδια ποιήματα και limericks καθώς και εικονόλεξα των ποιημάτων εμπνευσμένα από Έλληνες ποιητές όπως τους Κ. Παλαμά, Γ. Ρίτσο, Θ. Χορτιάτη, Ζ. Παπαντωνίου, Γ. Δροσίνη, Γ. Κρόκο, Δ. Σολωμό, Β. Ρώτα.

 

  • Δημιούργησαν τα δικά τους κόμικς και αξιοποιήσαν την εφαρμογή chatterpix για να δώσουν φωνή στους ήρωές τους.

 

 

  • Συνδύασαν διαφορετικά υλικά και κατασκεύασαν μακέτες με παράξενα κτίρια, σπίτια και γέφυρες.

 

  • Οργάνωσαν έκθεση φωτογραφίας με τοπία και στιγμιότυπα από τη φύση.

 

  • Διακόσμησαν το δικό τους photobooth, πήραν πόζα και φωτογραφήθηκαν στη γωνιά του κινηματογράφου.

 

  • Έπαιξαν διαδραστικά παιχνίδια εμπνευσμένα από κλασσικά παραμύθια.

 

  • Κατασκεύασαν τις δικές τους κούκλες με υφάσματα και χρωματιστά χαρτόνια.

 

  • Ζωγράφισαν εμπνευσμένα από μουσικές μελωδίες, χόρεψαν και συμμετείχαν σε αυτοσχέδια θεατρικά δρώμενα.

 


Αποτελέσματα / επίδραση

Τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με τις εννέα μορφές των καλών τεχνών, σπουδαίους καλλιτέχνες όλων των εποχών, ρεύματα, μοτίβα, τεχνοτροπίες, τεχνικές και βρήκαν τον δικό τους τρόπο έκφρασης. Οι μικροί μαθητές μας με ενθουσιασμό και περηφάνια παρουσίασαν τα έργα τους και μέσα από όλη αυτή τη βιωματική προσέγγιση διασκέδασαν, ενημερώθηκαν και βρήκαν καινούρια ενδιαφέροντα και ιδέες.



Συνεργασίες

κ. Σοφία Χατζηγεωργιάδου, Σύμβουλος Εκπαίδευσης Ανατ. Θεσσαλονίκης

κ. Φανή Τσατσάια, Γενική Διευθύντρια του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης- ΜΟΜus

 κ. Άννα Θωμαΐδου, χορογράφος

κ. Βασιλική Χουζούρη, δασκάλα μουσικής προπαιδείας

κ. Μαρία Τριανταφυλλίδου, δασκάλα μουσικής προπαιδείας

κ. Ελένη Πάλλη, δασκάλα εικαστικών

κ. Σοφία Σκλαβούνου, δασκάλα Πρότυπου Ωδείου Θεσσαλονίκης

κ.  Ελισάβετ Τάρη, συγγραφέας

κ. Αργυρώ Σκίτσα,  Νηπιαγωγός

κ Νίκος Καμκαμιτζέ, δάσκαλος Ρομποτικής

κ.  Παύλος Χατζηαδάμ , φωτογράφος

κ. Αλέξανδρος Σκαρίμπας, σχεδιαστής comic

Θεατρική ομάδα REDICOLO


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Γιουβάνογλου Βάγια, Κετεντζόγλου Κατερίνα, Βαρυπάτη Μαρία, Λευκοχειρίδου Βίκυ, Τσέλιου Στέλλα, Μαζλουμίδου Ελένη, Δημητριάδου Χριστίνα, Αξούριστου Θάλεια, Αργύρη Φλώρα

Στόχος δράσης

Η συμμετοχή των μαθητών μας στον σχολικό διαγωνισμό Bravo Schools αποτελεί μία μοναδική εμπειρία και μια ευκαιρία να αναδείξουμε το έργο τους και να προβάλουμε την προσπάθεια που καταβάλλουν για την ανάπτυξη της αισθητικής αντίληψης και δημιουργικότητας. Κυρίαρχος στόχος της συμμετοχής των παιδιών στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα με θέμα «Παιδικές περιπέτειες στον κόσμο των τεχνών», ήταν να γνωρίσουν και να έρθουν σε επαφή με τον μαγικό κόσμο της τέχνης. Η ενασχόληση του παιδιού με την τέχνη κινητοποιεί τη φαντασία, τη γνώση και τις δεξιότητές του. Αποκτά ένα σημαντικό μέσο αυτό- έκφρασης που τις περισσότερες φορές είναι λυτρωτικό. Η χαρά και η ικανοποίηση όταν το παιδί έχει ολοκληρώσει ένα έργο τέχνης, τονώνει την αυτοπεποίθησή του, ενώ η ανακάλυψη των ταλέντων και ικανοτήτων του το βοηθούν να κατανοήσει καλύτερα τον εαυτό του. Μαθαίνει με έναν τρόπο υγιή να λειτουργεί δημιουργικά μέσα σε ομάδες. Καλλιεργείται η αισθητική του αντίληψη και μαθαίνει να αισθάνεται και να κατανοεί τη μοναδικότητα του κάθε πράγματος. Η επαφή των παιδιών με έργα τέχνης και η καλλιέργεια της αισθητικής τους αντίληψης συνδέεται με έναν από τους 17 Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και συγκεκριμένα με τον τέταρτο στόχο «Πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση και προώθηση ευκαιρίας».

Χρόνος δράσης

Οκτώβριος 2023-Μάρτιος 2024

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας