menu

Σύνδεση | Εγγραφή

19ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Παιδιά φιλικά προς τη φύση

Παιδιά φιλικά προς τη φύση
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Το πρόγραμμα που υλοποιήθηκε συνδέεται άμεσα με τον 15ο Παγκόσμιο Στόχο σχετικά με την  προώθηση της βιώσιμης χρήσης των χερσαίων οικοσυστημάτων, καταπολέμηση της ερημοποίησης, αναστροφή της 
υποβάθμισης του εδάφους και της βιοποικιλότητας. Το πρόγραμμα εντάσσεται ως μέρος του etwinning με τίτλο: “Natural friendly kids” και στο οποίο συμμετέχει το σχολείο μας με τα τμήματα της ΣΤ τάξης. Εμείς πήγαμε λίγο πιο πέρα από τις απαιτήσεις του προγράμματος και προσθέσαμε περισσότερες καινοτόμες δράσεις σύμφωνα με τις δυνατότητες και τις ανάγκες των μαθητών μας. Επειδή η ευαισθητοποίηση για την προστασία των βιοτόπων περνά από το μονοπάτι της γνώσης, θεωρούμε ότι το πρόγραμμα  θα συμβάλλει  στο να γνωρίσουν  τα παιδιά την λειτουργία  της φύσης  και τη σημασία της  για τη ζωή μας.

  • Γνωρίζουμε φυτά και ζώα και μαθαίνουμε για τους κινδύνους που παραμονεύουν από την αλόγιστη χρήση του πλούτου της φύσης. Στην εφαρμογή Genial.ly επιλέγουμε τα μηνύματα που θέλει να μας στείλει η φύση. Σίγουρα θέλει κάτι να μας πει.
  • Δημιουργούμε ιστορίες στο Story board με ζώα που κινδυνεύουν με εξαφάνιση. Φτιάχνουν κολάζ με αυτά τα είδη των ζώων.
  • Συλλέγουμε φθινοπωρινά φύλλα και κάνουμε κατασκευές με φυτά και ζώα. Βάζουμε τις κατασκευές στην εφαρμογή «Chatter kid» προκειμένου να μιλήσουν. Τι θέλουν άραγε να μας πουν; 
  • Με την βοήθεια των δασκάλων κατασκευάζουμε ταΐστρες για τα πουλιά.
  • Ενημερωνόμαστε για τους τρόπους που μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε και πειραματιζόμαστε με την κομποστοποίηση, το φύτεμα σπόρων και την παρασκευή οργανικών καθαριστικών που φτιάχνουμε στο σχολείο μας. Διανέμουμε, την Παγκόσμια ημέρα περιβάλλοντος, φυλλάδιο με ενημέρωση και οδηγίες προς τους γονείς για την ανάγκη υλοποίησης των παραπάνω τεχνικών και στο σπίτι τους.
  • Μετά από επίσκεψη στο φυτώριο της γειτονιάς και την ενημέρωση από τον γεωπόνο, φυτεύουμε ελιές, άνθη και αρωματικά φυτά στους χώρους του σχολείου αλλά και στην ταράτσα του καθώς το σχολείο μας είναι βιοκλιματικό.
  • Επισκεπτόμαστε το πάρκο της πόλης μας προκειμένου να φέρουμε τα παιδιά στο ανοιχτό ύπαιθρο, στη φύση και να τα αφήσουμε εκεί ελεύθερα να «διαβάσουν» από μόνα τους το ανοιχτό βιβλίο της. Εκεί ακολουθούν μια σειρά από δραστηριότητες ώστε να μάθουν να βλέπουν τον φυσικό κόσμο με εντελώς διαφορετική ματιά. 
  • Προγραμματίζουμε και υλοποιούμε καθαρισμούς δημοτικών σταδίων, αθλητικών κέντρων και παιδότοπων της περιοχής μας και ενημερώνουμε τους υπεύθυνους καθαριότητας του Δήμου για την εγκατάσταση επιπλέον κάδων όπου χρειάζεται.
  • Ενθαρρύνουμε και βοηθούμε τις άλλες τάξεις για την κατασκευή αυτοσχέδιων κάδων ανακύκλωσης ώστε να υπάρχουν σε κάθε αίθουσα ξέχωρα από τους κοινόχρηστους χώρους. Κάνουμε την ανακύκλωση διασκέδαση. Προσπαθώντας να βρούμε τρόπους να μειώσουμε τον όγκο των σκουπιδιών και να δώσουμε μια δεύτερη ζωή σε άχρηστα υλικά , κατασκευάσαμε ένα όμορφο φαράσι από πλαστικό δοχείο απορρυπαντικού, μικρά γλαστράκια από πλαστικά μπουκάλια, αεροπλανάκι από μπουκάλι νερού, μολυβοθήκη από ρολό χαρτιού υγείας και καλάθι για μανταλάκια από μπουκάλι νερού.
  • Προτείνουμε τρόπους μετακίνησης για τη μείωση των καυσαερίων και την προστασία του περιβάλλοντος. Κάνουμε τις προτάσεις μας κατασκευές, ένα ποδήλατο από CD και ένα πατίνι από ξυλάκια και καπάκια μπουκαλιών.
  • Παίρνουμε συνέντευξη από τους μεγαλύτερους σε ηλικία κατοίκους της γειτονιάς σχετικά με την εικόνα του «πράσινου» παλαιότερα και τώρα.
  • Διοργανώνουμε διαγωνισμό για το καλύτερο μπαλκόνι-κήπο, ενημερώνουμε τους γείτονες, φωτογραφίζουμε και απονέμουμε έπαινο συμμετοχής για όλους βραβεύοντας το καλύτερο.
  • Την Παγκόσμια ημέρα νερού, 22 Μαρτίου, κατασκευάζουμε κάρτες και σταγόνες με μηνύματα για την ανάγκη εξοικονόμησής του, τις κολλάμε σε μπουκαλάκια νερού και τα μοιράζουμε σε όλους τους μαθητές των σχολείων.
  • Σε εκδήλωση του σχολείου παρουσιάζουμε τις δράσεις μας και ενημερώνουμε για τα συμπεράσματά μας.
  • Αναρτούμε το πρόγραμμά μας στην ιστοσελίδα του σχολείου

 

(Οι φωτογραφίες και τα κείμενα στο Genial.ly είναι από το el.Wikipedia)


Αποτελέσματα / επίδραση

Αποτελέσματα / επίδραση *

Ανακάλυψαν μέσω της βιωματικής διδασκαλίας (καλλιέργεια φυτών, καθαρισμό χώρων από απορρίμματα και πλαστικά κ.α.) ότι η διατήρηση ενός υγιούς περιβάλλοντος είναι ένα καθήκον που εναπόκειται σε εμάς υιοθετώντας το σεβασμό για αυτό.

Φρόντισαν  φυτά και  ζώα. Το πότισμα τους, η τροφή τους, ο σεβασμός προς τα έντομα ήταν μερικοί  τρόποι να αναπτυχθεί η ενσυναίσθηση στα παιδιά.

Διδάχτηκαν  για τα φυτά και  τα λουλούδια,  όχι μόνο για το τι παίρνουμε από αυτά, αλλά και για το πώς επηρεάζουν την ευαίσθητη ισορροπία του οικοσυστήματος.

Κατανόησαν την αξία της διατήρησης της φύσης ώστε  να διασφαλίσουμε την επιβίωση του ανθρώπου.

Η χρήση προϊόντων της φύσης για το καθημερινό τραπέζι, ο στολισμός των εσωτερικών χώρων με καλλωπιστικά φυτά, των εξωτερικών με δέντρα τους βοήθησε στην κατανόηση της αλληλεπίδρασης του ανθρώπου με το περιβάλλον.

Η κομποστοποίηση στο σχολείο ανέδειξε την ανάγκη προστασίας του περιβάλλοντος για μια ποιοτικότερη ζωή με σεβασμό στη φύση.  

Κατανόησαν ότι η  προσπάθεια για φυσικότερο καθαρισμό του σπιτιού μας μέσω της παρασκευής οργανικών καθαριστικών όχι μόνο ωφελεί την υγεία της οικογένειάς μας, ιδιαίτερα μάλιστα των παιδιών, που η ανάπτυξή τους βλάπτεται από την επαφή με χημικές ουσίες αλλά εξοικονομούμε ακόμη χώρο και χρήματα, απλοποιούμε τη ζωή μας και βοηθούμε το περιβάλλον. Τα ποτάμια και τα υπόγεια νερά, καθώς και η άγρια ζωή ωφελούνται από τη μείωση των χημικών οικιακών αποβλήτων.

Τα παιδιά είναι σαν πλαστελίνη. Μπορούν να διαμορφωθούν και να σχηματιστούν σε ανθρώπους που σκέφτονται, βάζοντας τις ανάγκες του περιβάλλοντός τους πριν από τον εαυτό τους. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να διατηρήσουμε αυτό που έχουμε. Με δεδομένο  ότι έχουμε μόνο μία γη είναι επιτακτικό να την προστατεύσουμε. Αυτό ήταν και το μήνυμα που αποκόμισαν.

Διάχυση των αποτελεσμάτων

  • Ανάρτηση του προγράμματος και του παραγόμενου υλικού στο ιστολόγιο του σχολείου
  • Παρουσίαση του προγράμματος, σε ειδική εκδήλωση, στους γονείς και στην τοπική κοινότητα.
  • Συνοπτική παρουσίαση του προγράμματος μας στο Δημοτικό ραδιόφωνο Κατερίνης και στην εκπομπή Αθλητικό magazino όπου αναδείχτηκε η αξία του αθλητισμού για τα παιδιά κυρίως στο φυσικό περιβάλλον.
  • Δελτία τύπου σε τοπικά blog και ιστοσελίδες.
  • Αίτηση για παρουσίαση του προγράμματος στο Πανελλήνιο συνέδριο Εκπαιδευτικής Καινοτομίας του ΕΕΠΕΚ


Συνεργασίες

Σε τοπικό επίπεδο:

Με το Δήμο της πόλης και τον υπεύθυνο ανακύκλωσης, καθαριότητας

Την τοπική κοινωνία(φυτώρια, γεωπόνους, καλλιεργητές, τους γείτονες του σχολείου)

Τους γονείς των μαθητών μας

 

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο:

Συνεργαστήκαμε στα πλαίσια του etwinning με 21 εκπαιδευτικούς αντίστοιχων σχολείων από έξι διαφορετικές χώρες (Αζερμπαϊτζάν, Ελλάδα, Τουρκία, Ιορδανία, Πολωνία, Ρουμανία)


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Μαργαρίτη Θωμαή, Τασιώνα Σεβαστή

Στόχος δράσης

Οι μαθητές: • Να μπορέσουν να κατανοήσουν τη φύση και τη φυσική της λειτουργία ώστε να γνωρίσουν τι μπορούν να κάνουν για να είναι φιλικοί προς τη φύση. • Να αντιληφθούν την αναγκαιότητα και τη σημασία του οικολογικού τρόπου σκέψη και λειτουργίας και να μάθουν τις αρετές της φύσης και της ισορροπημένης ζωής • Να έχουν επίγνωση της ύπαρξης άλλων έμβιων όντων και να ενεργούν ανάλογα. • Να εξοικειώνονται με τα στοιχεία της φύσης (μυρωδιές, ήχοι) • Να γνωρίσουν διάφορα είδη χλωρίδας και πανίδας • Να αντιλαμβάνονται τη σημασία της ύπαρξης πράσινων χώρων για τη ζωή των έμβιων όντων • Να συνειδητοποιούν τις απειλές των ανθρώπινων δραστηριοτήτων για το φυσικό περιβάλλον • Να αναγνωρίσουν την αξία των χώρων πρασίνου ως καταφυγίων ζωής και να βλέπουν κάθε μικρή και μεγάλη πράσινη περιοχή ως μέρος ενός μεγαλύτερου οικοσυστήματος σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο • Να γίνουν μέρος του κοινωνικού συνόλου, συμμετέχοντας στην καταγραφή των περιβαλλοντικών προβλημάτων • Να αναπτύξουν οικολογική συνείδηση και να συμβάλλουν στην καλύτερη ποιότητα ζωής • Να δημιουργούν έργα σχετικά με τη φύση • Να αναπτύξουν την επικοινωνία, τη συνεργασία, την έρευνα, τη χρήση τεχνολογιών πληροφορίας, την επίλυση προβλημάτων, την έρευνα, τη λήψη αποφάσεων και τις δεξιότητες του 21ου αιώνα. • Να συμμετέχουν ενεργά στη διαδικασία βελτίωσης των συνθηκών ζωής του τόπου τους

Χρόνος δράσης

Οκτώβριος2021 – Μάιος 2022

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας