Όχι στον Διαδικτυακό Εκφοβισμό

menu
Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα
Σύντομη περιγραφή της Δράσης
Η δράση στοχεύει στην ευαισθητοποίηση των μαθητών για τον διαδικτυακό εκφοβισμό, αναδεικνύοντας τις επιπτώσεις του και προτείνοντας στρατηγικές αντιμετώπισης. Μέσα από βιωματικά εργαστήρια, συζητήσεις και δημιουργικές δραστηριότητες, οι μαθητές θα ενισχύσουν την κριτική σκέψη και την ενσυναίσθηση.
Μάθημα ή τομέας του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων που εντάσσεται:
Η δράση εντάσσεται στο μάθημα της Κοινωνικής και Πολιτικής Αγωγής, όπου δίνεται έμφαση στα ανθρώπινα δικαιώματα και ειδικότερα στα δικαιώματα των παιδιών. Επιπλέον, σχετίζεται με το Εργαστήριο Δεξιοτήτων στη θεματική «Ενδιαφέρομαι και Ενεργώ» και στην υποθεματική «Συμπερίληψη: Αλληλοσεβασμός και διαφορετικότητα». Εντάσσεται στον κύκλο εργαστηρίων με τίτλο «Σέβομαι το διαφορετικό», δίνοντας έμφαση στη δημιουργία ενός σχολικού περιβάλλοντος όπου η διαφορετικότητα γίνεται σεβαστή και ενισχύεται η κοινωνική συνοχή.
Φάσεις Υλοποίησης Δράσης (10 διδακτικές ώρες):
Διερεύνηση (1 διδακτική ώρα)
Στη φάση της διερεύνησης, οι μαθητές θα έρθουν σε επαφή με πραγματικά περιστατικά διαδικτυακού εκφοβισμού μέσω αφηγήσεων, βίντεο και άρθρων. Θα ακολουθήσει ανοιχτή συζήτηση στην οποία θα εντοπίσουν τις διαφορετικές μορφές που μπορεί να πάρει το φαινόμενο, ενώ θα εκφράσουν και τις προσωπικές τους εμπειρίες. Θα γίνει καταιγισμός ιδεών για το πώς μπορούν να προστατευθούν από τέτοιες συμπεριφορές και θα δημιουργηθεί ένας χάρτης συναισθημάτων που προκαλεί ο διαδικτυακός εκφοβισμός.
Προετοιμασία/Σχεδιασμός (2 διδακτικές ώρες)
Στη φάση της προετοιμασίας και του σχεδιασμού, οι μαθητές θα εργαστούν σε ομάδες για να δημιουργήσουν αφίσες και ψηφιακό υλικό με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας σχετικά με τον διαδικτυακό εκφοβισμό. Επιπλέον, θα οριστούν ρόλοι και αρμοδιότητες για κάθε ομάδα, ώστε να υπάρχει συντονισμένη δράση. Παράλληλα, θα γίνει προετοιμασία για συνεντεύξεις με ειδικούς, όπως ψυχολόγους ή ειδικούς στην ασφάλεια του διαδικτύου, οι οποίοι θα δώσουν πολύτιμες πληροφορίες και πρακτικές συμβουλές για την αντιμετώπιση του φαινομένου.
Υλοποίηση (4 διδακτικές ώρες)
Κατά την υλοποίηση της δράσης, οι μαθητές θα συμμετάσχουν σε βιωματικά εργαστήρια, όπου μέσα από παιχνίδια ρόλων και προσομοιώσεις περιστατικών διαδικτυακού εκφοβισμού θα κατανοήσουν καλύτερα πώς μπορεί να νιώθει ένα θύμα και πώς μπορούν να αντιδράσουν για να βοηθήσουν. Επιπλέον, θα συνεργαστούν με ειδικούς που θα τους καθοδηγήσουν στην παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού, όπως οδηγούς αυτοπροστασίας από τον διαδικτυακό εκφοβισμό. Η βιωματική προσέγγιση θα τους βοηθήσει να εσωτερικεύσουν τις πληροφορίες και να αποκτήσουν δεξιότητες για την αναγνώριση και την πρόληψη του φαινομένου.
Επικοινωνία-Διάχυση (2 διδακτικές ώρες)
Στη φάση της επικοινωνίας και διάχυσης, οι μαθητές θα δημιουργήσουν ένα σύντομο ενημερωτικό βίντεο και αφίσες, τα οποία θα παρουσιάσουν σε όλη τη σχολική κοινότητα. Παράλληλα, θα οργανώσουν μια ημερίδα ενημέρωσης, όπου θα κληθούν να συμμετάσχουν γονείς και μαθητές άλλων τάξεων, ώστε να διαδοθεί το μήνυμα ενάντια στον διαδικτυακό εκφοβισμό. Τέλος, το παραγόμενο υλικό θα αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του σχολείου και στα κοινωνικά δίκτυα, ώστε να έχει ευρύτερη απήχηση και να αποτελέσει εργαλείο ενημέρωσης για περισσότερους μαθητές.
Αναστοχασμός (1 διδακτική ώρα)
Στο τελευταίο στάδιο της δράσης, οι μαθητές θα συζητήσουν τις εμπειρίες και τα συναισθήματα που αποκόμισαν μέσα από τη διαδικασία. Θα εκφράσουν τις απόψεις τους για το πόσο χρήσιμη και αποτελεσματική θεωρούν τη δράση και θα καταγράψουν σκέψεις και προτάσεις για τη συνεχή αντιμετώπιση του φαινομένου στο σχολείο. Στο τέλος, θα δημιουργήσουν ένα ομαδικό μανιφέστο ενάντια στον διαδικτυακό εκφοβισμό, το οποίο θα περιλαμβάνει τις αξίες που θέλουν να προωθήσουν και τις δεσμεύσεις τους ως ενεργοί πολίτες του διαδικτύου. Αυτό το μανιφέστο θα μπορούσε να παρουσιαστεί δημόσια και να αποτελέσει σημείο αναφοράς για τη σχολική κοινότητα.
Η δράση θα πραγματοποιηθεί τόσο στον ψηφιακό χώρο του διαδικτύου, όπου οι μαθητές θα διερευνήσουν περιπτώσεις διαδικτυακού εκφοβισμού και θα δημιουργήσουν σχετικό υλικό, όσο και στους φυσικούς χώρους του σχολείου, όπως το εργαστήριο πληροφορικής, η σχολική αίθουσα και η αυλή, όπου θα διεξαχθούν βιωματικές δραστηριότητες και συζητήσεις.
στο τηλέφωνο 210 –
6898593
ή email [email protected]