menu

Σύνδεση | Εγγραφή

5ο Νηπιαγωγείο Γιαννιτσών

Μαθητικές δημιουργίες

Πρωτοβουλία

Όχι στη βία! Μίλα τώρα!

Όχι στη βία! Μίλα τώρα!
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Ο σχολικός εκφοβισμός αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο που απασχολεί όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο, όσο και στον ελλαδικό χώρο. Τελευταίες έρευνες έδειξαν πως ο σχολικός εκφοβισμός έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις στις μικρές ηλικίες, έχοντας σοβαρές επιπτώσεις σε θύμα και θύτη αντίστοιχα. Για τον λόγο αυτό επιλέχθηκε το θέμα και η συμμετοχή μας στην εκστρατεία κατά της σχολικής βίας από το Χαμόγελο του Παιδιού και του Μίλα Τώρα, μάς έδωσε την ώθηση να εμβαθύνουμε στο θέμα.

Αρχικά πραγματοποιήθηκε συζήτηση με τους μικρούς μαθητές για να διερευνηθούν οι προϋπάρχουσες γνώσεις για το θέμα και να σχεδιαστεί η εκπαιδευτική διδασκαλία πάνω σε αυτές. Παρακολουθήσαμε εκπαιδευτικό οπτικοακουστικό υλικό για τον εκφοβισμό, μιλήσαμε για τα συναισθήματα του θύτη και του θύματος μπαίνοντας στη θέση και τον δύο. Δραματοποιήσαμε περιστατικά βίας στο σχολείο και προσπαθήσαμε να τα επιλύσουμε με διάλογο και ενεργητική ακρόαση.

Νήπια και προνήπια εργάστηκαν ατομικά με φύλλα εργασίας αλλά και ομαδικά επιτυγχάνοντας τους αρχικούς μας στόχους. Τέλος, όλοι μαζί και με την βοήθεια των εκπαιδευτικών γράψαμε ένα ποιηματάκι σχετικό με τον σχολικό εκφοβισμό και την ενθάρρυνση των θυμάτων να μιλούν για το περιστατικό, αλλά και των υπολοίπων παιδιών- παρατηρητών. Τα μοναδικά προβλήματα που δεν επιλύονται είναι εκείνα που δεν συζητιούνται!

«Άκου τους ήχους της σιωπής κι έλα στ’ αυτί μου να μου πεις…

σε μένα να μιλήσεις ξέρεις πως μπορείς,

θα είμαι δίπλα σου ότι και αν χρειαστείς!»

ΚΑΜΙΑ ΣΙΩΠΗ στα  σχολεία, ΚΑΜΙΑ ΣΙΩΠΗ πουθενά, από κανένα παιδί! ΜΙΛΗΣΤΕ ΤΩΡΑ! ΕΙΜΑΣΤΕ ΔΙΠΛΑ ΣΑΣ!


Στόχος δράσης

Η δράση του 5ου Νηπιαγωγείου Γιαννιτσών και η συμμετοχή του στον διαγωνισμό, καλλιέργησε στα παιδιά προσχολικής ηλικίας την ενσυναίσθηση, την αποδοχή της διαφορετικότητας, την αξία της ειρήνης, την επίλυση προβληματικών- απαιτητικών καταστάσεων με την ενεργητική ακρόαση και την καταπολέμηση κάθε μορφής βίας. Ωστόσο επιτεύχθηκαν οι επιμέρους μαθησιακές επιδιώξεις των γνωστικών πεδίων του νηπιαγωγείου, όπως ο εμπλουτισμός του λεξιλογίου, η ανάπτυξη προφορικού λόγου, η καλλιέργεια δεξιοτήτων γραφής, η ενεργός συμμετοχή σε προβληματικές καταστάσεις και η επίλυσή τους, η ανάπτυξη της δημιουργικότητας και της φαντασίας και η συμμετοχή σε παιχνίδια ρόλων. Τέλος, μέσα από την συνεργασία των παιδιών είτε σε ομάδες, είτε στην ολομέλεια αναπτύχθηκαν κοινωνικές δεξιότητες, οι οποίες είναι απαραίτητες για ενεργούς πολίτες.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας