menu

Σύνδεση | Εγγραφή

ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ ΚΑΛΥΒΙΩΝ '''ΜΠΟΙΚΟΣ. Β. -ΦΙΛΑΝΘΙΔΟΥ.Ε''

Μαθητικές δημιουργίες

Πρωτοβουλία

’Όχι άλλη βία, μίλα τώρα!

’Όχι άλλη βία, μίλα τώρα!
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

 

ΣΚΕΠΤΙΚΟ ΣΕΝΑΡΙΟΥ

Σκοπός της συγκεκριμένης Θεματικής Προσέγγισης είναι τα παιδιά να  ευαισθητοποιηθούν  για ζητήματα που υπάρχουν στην καθημερινότητα τους στην  ευρύτερη κοινωνία όπως η ενδοσχολική βία και οι μορφές της. Επομένως, να αναπτύξουν αξίες όπως ενσυναίσθηση,  ευαισθησία, αλληλεγγύη, κριτική σκέψη. Αυτό θα επιτευχθεί  διαμέσου της  βιωματικής μάθησης, το παιχνίδι και τη χρήση Νέων Τεχνολογιών. Δημιουργώντας διαφοροποιημένες δραστηριότητες  ανάλογα με το μαθησιακό προφίλ των μαθητών μας θα εξασφαλισθεί η ενεργός συμμέτοχή όλων των παιδιών  και θα επιτευχθεί ο απώτερος στόχος της ευαισθητοποίησης τους σχετικά με κοινωνικά ζητήματα.

 

α) Εναλλακτικές (πρότερες) αντιλήψεις,  ιδέες και αναπαραστάσεις των μαθητών/τριών

  • Τα παιδιά γνωρίζουν ότι ορισμένες συμπεριφορές στο σχολικό περιβάλλον και όχι μόνο, δεν είναι αποδεκτές.

 

 β)Πιθανές δυσκολίες της σκέψης τους σχετικά με τις έννοιες αυτές:

 

  • Τα παιδιά δεν γνωρίζουν όλες τις μορφές βίας, δε μπορούν να διακρίνουν την λεκτική ή την κοινωνική.

 

ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ ΔΙΔΑΚΤΙΚΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ

Α’ ΦΑΣΗ-ΕΞΟΙΚΕΙΩΣΗ: Δραστηριότητα 1: ‘’ Μία απρόσμενη μελανιά’’

Ο περπατούλης είναι μια κούκλα περσόνα από το ομώνυμο παραμύθι ‘’Ο Περπατούλης στον πλανήτη των Ζουμ’’ της Έρη Παπαμιχαλοπούλου και είναι η μασκότ της τάξης μας. Σήμερα είναι πολύ στεναχωρημένος και μάλιστα έχει έναν μώλωπα στο μάγουλο του.

-Γιατί είναι άραγε λυπημένος; Τι του συνέβη; Είχε κάποιο ατύχημα;

Τα παιδιά με την τεχνική της ιδεοθύελλας  λένε οτιδήποτε τους έρχεται στο μυαλό σχετικό με το θέμα. Αφού διατυπώσουμε τις απόψεις μας ρωτάμε τον Περπατούλη τι έχει συμβεί στην πραγματικότητα; 

Ο Περπατούλης μας αφηγείται πως απέκτησε την μελανιά. Μια ομάδα παιδιών στην παιδική χαρά γελούσαν με το χρώμα των μαλλιών του και τον χτύπησαν.

Αναμένουμε τις απαντήσεις και τον προβληματισμό των παιδιών ...Ακολουθεί συζήτηση και με την τεχνική του καταιγισμού ιδεών,  οι μαθητές ανακαλούν τις προϋπάρχουσες γνώσεις τους, αναφέρουν δικές τους εμπειρίες και με βάση τον εννοιολογικό πίνακα https://gitmind.com/app/docs/m102l5kd  τον οποίο δημιουργήσαμε στην αρχή της επεξεργασίας του θέματος  προβαίνουν στην  έκφραση ιδεών για το θέμα.

-Γιατί συμπεριφέρθηκαν έτσι τα παιδιά; Πώς ονομάζεται αυτή η συμπεριφορά; Τι ένιωσε ο Περπατούλης; Με την Ανακαλυπτική - Διερευνητική Μάθηση, τα παιδιά διατυπώνουν υποθέσεις και μπαίνοντας ‘’στα παπούτσια των άλλων’’ οδηγούνται  σε συμπεράσματα.

 

Β΄ ΦΑΣΗ-ΕΠΙΣΚΟΠΗΣΗ:  Δραστηριότητα 1: ‘’Τι συναίσθημα σου προκαλεί;’’

Τις προηγούμενες μέρες επεξεργαστήκαμε στην τάξη μας το θέμα: ‘’Όχι στη βία, ναι στη φιλία’’ , όπου με τα παιδιά διαβάσαμε  παραμύθια όπως  ‘’ΜΙΛΑ!’’ , ‘’Τα χέρια δεν είναι για να δέρνουμε’’  ‘’Οι λέξεις δεν είναι για να πληγώνουμε’’  ‘’Τα χέρια δε χτυπάνε τα χέρια αγαπάνε’’ και  συζητήσαμε για την ενδοσχολική βία. Τα παιδιά προσπαθούν να καλλιεργήσουν την ενσυναίσθηση και να εκφράσουν τα συναισθήματα που τους προκαλούν κάποιες εικόνες συμπεριφορών , με ένα παιχνίδι δραματοποίησης.  

Στην ολομέλεια τοποθετείται ένας καθρέφτης φωτιζόμενος όπου κάθε μαθητής με την σειρά καλείται μπροστά του να εκφράσει το συναίσθημα που του προκαλεί μια εικόνα που έχει διαλέξει τυχαία, χωρίς να δει. Το παιδί εξηγεί και με λόγια για το συναίσθημα του. Απέναντι του κάθεται ένας συμμαθητής του ο οποίος αφού παρατηρήσει το συναίσθημα που εκφράζει το παιδί μπροστά στον καθρέφτη, σηκώνει την  κάρτα με το ανάλογο συναίσθημα.  Την δραματοποίηση ξεκινά η νηπιαγωγός ώστε να ενθαρρύνει και τα πιο συνεσταλμένα παιδιά της ομάδας.

 

*Επειδή πρόκειται για ένα παιχνίδι ελεύθερης έκφρασης , σε περίπτωση που υπάρξει αναστάτωση στην ολομέλεια θα εφαρμοστούν παιχνίδια ηρεμίας όπως ‘’ο βασιλιάς της σιωπής’’ και ‘’η κλεψύδρα’’.

 

Γ΄ ΦΑΣΗ-ΕΠΕΞΗΓΗΣΗ: Δραστηριότητα 1: ‘’ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ!’’

 

Αποφασίζουμε με τα παιδιά να δώσουμε μια συμβουλή στον Περπατούλη αλλά και σε όποιον πέφτει θύμα ΒΙΑΣ. Τα παιδιά δημιουργούν το σύνθημα  ‘’ΜΙΛΑ ΤΩΡΑ! ‘’, ακολουθούν ένα αλγόριθμο σωστής συμπεριφοράς (δραστηριότητα κωδικοποίησης) και παίζουν μαθαίνοντας για τα συναισθήματα.  Χωρίζονται σε 4 ομάδες διαφορετικών ικανοτήτων και ηλικιών, με βάση το μαθησιακό τους προφίλ και τα ενδιαφέροντα τους.

 

1Η ομάδα: ‘’ΜΙΛΑ’’ .Τα παιδιά σε χαρτί κάνσον όπου έχουν σχηματίσει με αυγοθήκες και τη βοήθεια της νηπιαγωγού την λέξη ‘’ΜΙΛΑ’’ , συνεργάζονται και αντιστοιχίζουν το χρώμα που υπάρχει στο κέντρο κάθε αυγοθήκης με το αντίστοιχο γκοφρέ μπαλάκι χαρτί.

 

2Η ομάδα: ΤΩΡΑ!   Τα παιδιά σε χαρτί κάνσον όπου έχουν σχηματίσει με αυγοθήκες και τη βοήθεια της νηπιαγωγού την λέξη ‘’ΤΩΡΑ’’ , συνεργάζονται, ακολουθούν  και αντιστοιχίζουν τον αριθμό που υπάρχει στο κέντρο κάθε αυγοθήκης με το αντίστοιχο γκοφρέ μπαλάκι χαρτί.

Λόγου χάριν, ο αριθμός 1 αντιστοιχεί στο μπλε χρώμα, το 2 στο κίτρινο κ.ο.κ .

 

 3Η ομάδα: ΑΛΓΟΡΙΘΜΟΣ Τα παιδιά συνεργάζονται για να ακολουθήσουν την σωστή διαδρομή με τις αποδεκτές συμπεριφορές (No bulling) σε ένα πλέγμα διαδρομών σε χαρτί Α3.

 

4Η ομάδα : ΣΥΝΑΙΣΘΗΜΑΤΑ Στο τάμπλετ της τάξης δυο παιδιά συνεργάζονται για να παίξουν ένα παιχνίδι. Κάθε παιδί με την βοήθεια της κλεψύδρας έχει στη διάθεση του 5 λεπτά.  

ΚΟΥΙΖ      https://wordwall.net/resource/68592367/%cf%83%cf%85%ce%bd%ce%b1%ce%b9%cf%83%ce%b8%ce%b7%ce%bc%ce%b1%cf%84%ce%b1-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%b5%ce%bd%ce%b4%ce%bf%cf%83%cf%87%ce%bf%ce%bb%ce%b9%ce%ba%ce%b7-%ce%b2%ce%b9%ce%b1

 

 

 

 

 


Στόχος δράσης

Ως προς τις Γνώσεις: •Να αναγνωρίζουν θετικά και αρνητικά συναισθήματα . •Να διακρίνουν καταστάσεις που μπορεί να τους δημιουργούν θετικά και αρνητικά συναισθήματα. Ως προς τις Δεξιότητες: • Να ζητούν και να παρέχουν βοήθεια όταν χρειάζεται . • Να χρησιμοποιούν κατάλληλο λεξιλόγιο για να περιγράψουν τα συναισθήματα και να εξηγήσουν μία συναισθηματική κατάσταση . Ως προς τις Στάσεις • Να εξωτερικεύουν τα συναισθήματά τους

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας