menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Ε.Ε.Ε.ΕΚ. ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Δράσεις συνεργασίας με την τοπική & ευρύτερη κοινωνία

Πρωτοβουλία

Όταν τα σκουπίδια γίνονται Τέχνη

Όταν τα σκουπίδια γίνονται Τέχνη
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

Ε.Ε.Ε.ΕΚ. ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Το Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Ε.Ε.Ε.ΕΚ.) Αγίου Δημητρίου (πρώην Ειδική Επαγγελματική Σχολή Αθηνών, E.E.E.EK. Καλλιθέας), είναι δημόσιο Σχολείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, υπάγεται στη Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας και είναι το μεγαλύτερο της κατηγορίας του στη χώρα. Στο Σχολείο φοιτούν 240 έφηβοι μαθητές, ηλικίας από 13 έως 22 ετών, με νοητικές αναπηρίες και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, αυτισμό και πολυαναπηρίες, που έχουν τελειώσει ειδικό ή γενικό Δημοτικό. Η φοίτηση διαρκεί 6 έτη. Το Ε.Ε.Ε.ΕΚ. παρέχει επαγγελματική εκπαίδευση στις εξειδικεύσεις: Κεραμική Κηπουρική Ξυλουργική Υδραυλική Μαγειρική-Ζαχαροπλαστική Ραπτική Το πρόγραμμα του Ε.Ε.Ε.ΕΚ. εκτός από την επαγγελματική εκπάιδευση στις παραπάνω ειδικεύσεις, περιλαμβάνει τα ακόλουθα μαθήματα: Γλώσσα Μαθηματικά Φυσική Αγωγή Μουσική Καλλιτεχνικά Πληροφορική Κοινωνική και Επαγγελματική Αγωγή Το Ε.Ε.Ε.ΕΚ. διαθέτει επίσης υπηρεσίες διάγνωσης, αξιολόγησης και υποστήριξης: Κοινωνική Υπηρεσία Τμήμα Ψυχολογικής Υποστήριξης Τμήμα Εργοθεραπείας Τμήμα Λογοθεραπείας Τμήμα Φυσικοθεραπείας Τμήμα Σχολικής Νοσηλευτικής


Διευθυντής Σχολείου

Σωτήρης Ριμπάπης

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Στο διάστημα από 20 έως 24/11/2023, το Ε.Ε.Ε.ΕΚ Αγίου Δημητρίου σε συνεργασία με το 1ο Γυμνάσιο Αγίου Δημητρίου και με την υποστήριξη του Δήμου Αγίου Δημητρίου οργάνωσαν βιωματικές δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης με τίτλο «Όταν τα σκουπίδια γίνονται Τέχνη», στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας μείωσης αποβλήτων EWWR23 με εθνικό συντονιστή τον ΕΟΑΝ Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης.
Στόχος των δράσεων ήταν η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση της ευρύτερης τοπικής κοινωνίας και του μαθητικού πληθυσμού με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέσα από κοινές δράσεις, αναπτύσσοντας συνεργασίες με μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς όπως την ΑΜΚΕ No Waste 21 για τη μείωση των αποβλήτων με δημιουργικό τρόπο.
Τις Δράσεις μας τίμησαν με την παρουσία τους η πρώην Δήμαρχος του Δήμου Αγίου Δημητρίου κα. Μ. Ανδρούτσου, η εκπρόσωπος του ΕΟΑΝ κα. Μαρίνη Ρουμπινή ο εκπρόσωπος της ΑΜΚΕ No Waste 21 κος Μ. Μάλλιαρης καθώς και 14 σχολεία της περιοχής του δήμου Αγίου Δημητρίου (Ε.Ε.Ε.ΕΚ, ΕΝΕΕΓΥ-Λ, ΕΠΑΛ, Γενικά Λύκεια, Γυμνάσια, Δημοτικά σχολεία), αλλά και πιο μακρινά όπως το 2ο Πρότυπο Γυμνάσιο Κιλκίς.
Η συμμετοχή μας στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων 2023 επικεντρώθηκε σε βιωματικές δράσεις με επιδίωξη να εξοικειωθεί η σχολική κοινότητα με έννοιες που σχετίζονται με τη διαχείριση απορριμμάτων όπως η πρόληψη, η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση.
Οι δράσεις αφορούσαν:
-τη δημιουργία σημείων συλλογής απορριμμάτων συσκευασίας στα δύο συνεργαζόμενα σχολεία
-την ολοκλήρωση ενός συνεργατικού καλλιτεχνικού γλυπτού και Χριστουγεννιάτικων στολιδιών από τα συλλεγόμενα απορρίμματα συσκευασίας από όλους τους συμμετέχοντες μαθητές/τριες στο πλαίσιο της συνεκπαίδευσης (ειδικά και γενικά σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης)
-τη διοργάνωση διαδικτυακής δράσης με περιβαλλοντικό προσανατολισμό μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του σχολείου webex, όπου τα συμμετέχοντα σχολεία μοιράστηκαν και συζήτησαν για τις πρωτοβουλίες τους για τη μείωση των απορριμμάτων και την ανακύκλωση με εκπροσώπους περιβαλλοντικών ΜΚΟ και του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, την οργάνωση μουσικής εκδήλωσης με τη διαδικτυακή συμμετοχή του μουσικού συγκροτήματος «Πέρα Πλάσματα» με το νέο τους άλμπουμ για την Ανακύκλωση, την Κυκλική Οικονομία και την Κομποστοποίηση και με καλλιτεχνικές παρουσιάσεις από μαθητές και καθηγητές γύρω από το ολοκληρωμένο γλυπτό
-τη διοργάνωση διαγωνισμού όπου οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να κερδίσουν έργα τέχνης φτιαγμένα από επαναχρησιμοποιημένα αντικείμενα από την πράσινη εικονική επιχείρηση του σχολείου ReUZ+.
Ταυτόχρονα, τοποθετήθηκαν ειδικοί κάδοι συλλογής απορριμμάτων συσκευασίας στα συνεργαζόμενα σχολεία με την υποστήριξη της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης No Waste 21 και οι δράσεις προωθήθηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκειμένου να ευαισθητοποιηθούν όλες οι ομάδες-στόχοι, να ενημερωθούν και να συμβάλλουν στη μείωση της περιττής κατανάλωσης.
Τονίστηκε η αναγκαιότητα προγραμμάτων συνεκπαίδευσης και συμπεριληπτικών δράσεων με την κοινότητα, αναπτύχθηκαν συνεργασίες με τους συμμετέχοντες προκειμένου να δημιουργηθεί ένα ηχηρό αποτύπωμα για την επαναχρησιμοποίηση και την ευαισθητοποίηση για περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα της εποχής μας.
Οι μαθητές/τριες που συμμετείχαν στη συνεργαζόμενη δράση αντιλήφθηκαν τις δυνατότητές τους να συμβάλουν στην οικονομική πρόοδο και στην πραγματοποίηση θετικών περιβαλλοντικών και κοινωνικών αλλαγών. Ταυτόχρονα, τους δόθηκε η ευκαιρία να καλλιεργήσουν τις δεξιότητες που χρειάζονται για να γίνουν κοινωνικά υπεύθυνοι πολίτες.
Στις συζητήσεις που έγιναν, μεταξύ εκπαιδευτικών και μαθητών /τριων των σχολείων εκφράστηκε το ενδιαφέρον για μελλοντική συνεργασία μεταξύ των περιβαλλοντικών ομάδων και σε άλλες δράσεις με σκοπό την ανάδειξη της σημασίας της ανακύκλωσης, ιδιαίτερα μέσω της συμμετοχής μαθητών/τριων από διαφορετικά υπόβαθρα με στόχο τον σεβασμό και την αποδοχή διαφορετικότητας. Με τη διάχυση των δράσεων των μαθητών/τριων στο πλαίσιο της μείωσης των απορριμμάτων συσκευασίας, θα μπορέσει να επιτευχθεί η αναζήτηση καινοτόμων λύσεων σε σύγχρονα προβλήματα καθώς και η ανάληψη κοινωφελών πρωτοβουλιών.
Η συμμετοχή μας στον Ευρωπαϊκό διαγωνισμό διακρίθηκε καθώς λάβαμε το 2ο βραβείο στον διαγωνισμό φωτογραφίας και εκπροσωπήααμε την κατηγορία Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας μας στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Μείωσης Αποβλήτων 2023.
Η καινοτομία της δράσης μας έγκειται στο γεγονός ότι υλοποιήθηκε με τη συνεργασία μαθητών/τριών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες με μαθητές/τριες τυπικών σχολείων, γεγονός που ενισχύει την ένταξη τους και κατά συνέπεια βελτιώνει τις συνθήκες ισότιμης συμμετοχής τους στην κοινωνία. Η ευαισθητοποίηση έχει επιτευχθεί με βιωματικές μεθόδους όπως το παιχνίδι ρόλων, την αξιοποίηση διαφόρων μορφών τέχνης και τεχνολογικών εργαλείων αλλά και μέσω συνεργασιών με οργανισμούς περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης. Επιδιώξαμε να εξοικειώσαμε τη σχολική κοινότητα με έννοιες που σχετίζονται με τη διαχείριση απορριμμάτων όπως η πρόληψη, η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση. Αναπτύξαμε συνεργασίες με τους συμμετέχοντες προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα ηχηρό αποτύπωμα για την επαναχρησιμοποίηση και την ευαισθητοποίηση για περιβαλλοντικά και κοινωνικά ζητήματα της εποχής μας. Στοχεύουμε στην περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση της ευρύτερης τοπικής κοινωνίας μέσω του Δήμου Αγίου Δημητρίου και του μαθητικού πληθυσμού με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης οργανώνοντας μέσα από κοινές δράσεις, αναπτύσσοντας συνεργασίες με μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς όπως τη No Waste 21 με στόχο τη μείωση των αποβλήτων. Η δημιουργική επαναχρησιμοποίηση θα μπορούσε να δώσει νέα πνοή στα απορριπτόμενα υλικά, εμφυσώντας τους αξία και σκοπό, ενώ παράλληλα θα αυξήσει την ευαισθητοποίηση σχετικά με την υπερκατανάλωση και τη διαχείριση των απορριμμάτων. Το έργο μας υπερβαίνει τη συμβατική ανακύκλωση υλικών και περιλαμβάνει την μετατροπή των απορριπτόμενων υλικών και των απορριμμάτων συσκευασίας σε καλλιτεχνικές δημιουργίες. Πλαστικά μπουκάλια, χάρτινες σακούλες και άλλα απορρίμματα συσκευασίας που θα κατέληγαν να γεμίζουν χωματερές ή να επιπλέουν στη θάλασσα, στα χέρια πιθανών νέων «καλλιτεχνών», γίνονται μια μορφή βιώσιμης τέχνης που αναδεικνύει την υποβάθμιση του περιβάλλοντος.


Αποτελέσματα / επίδραση

Η δημιουργική ανακύκλωση θα μπορούσε να δώσει νέα πνοή στα απορριπτόμενα υλικά, εμφυσώντας τους αξία και σκοπό, ενώ παράλληλα αυξάνει την ευαισθητοποίηση σχετικά με την υπερκατανάλωση και τις δυνατότητες επαναχρησιμοποίησης των απορριμμάτων. Το έργο μας υπερβαίνει τη συμβατική ανακύκλωση υλικών και περιλαμβάνει την επαναχρησιμοποίηση των απορριμμάτων συσκευασίας και τη μετατροπή τους σε καλλιτεχνικές δημιουργίες. Πλαστικά μπουκάλια, χάρτινες σακούλες και άλλα απορρίμματα συσκευασίας που θα κατέληγαν να γεμίζουν χωματερές ή να επιπλέουν στη θάλασσα, στα χέρια πιθανών νέων «καλλιτεχνών», γίνονται μια μορφή βιώσιμης τέχνης που αναδεικνύει την υποβάθμιση του πλανήτη και εκπλήσσει με την πρωτοτυπία της . Η δράση συνδυάζει πολύ ενδιαφέροντα εκπαιδευτικά βιωματικά εργαλεία για την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας σχετικά με τις συνέπειες των πράξεών μας στο περιβάλλον και τη σημασία της ανακύκλωσης, ιδιαίτερα μέσω της συμπερίληψης με στόχο τον σεβασμό και αποδοχή της διαφορετικότητας. Με τη διάχυση των δράσεων των μαθητών/τριών στο πλαίσιο της μείωσης των απορριμμάτων συσκευασίας, θα επιτευχθεί η αναζήτηση καινοτόμων λύσεων σε σύγχρονα προβλήματα καθώς και η ανάληψη κοινωφελών πρωτοβουλιών. Οι μαθητές που συμμετείχαν στη συνεργατική δράση συνειδητοποίησαν τις δυνατότητές τους να συμβάλουν στην οικονομική πρόοδο και στην πραγματοποίηση θετικών περιβαλλοντικών και κοινωνικών αλλαγών. Ταυτόχρονα, τους δόθηκε η ευκαιρία να καλλιεργήσουν τις δεξιότητες που χρειάζονται για να γίνουν κοινωνικά υπεύθυνοι πολίτες.

Δημιουργία blog:  https://ewwr23trashart.blogspot.com/



Συνεργασίες

Η δράση υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το 1ο Γυμνάσιο Αγίου Δημητρίου, τον Δήμο Αγίου Δημητρίου, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Τομέα Αττικής και τη Nowaste21  και με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.Η καινοτομία της δράσης μας έγκειται στο γεγονός ότι υλοποιήθηκε από μαθητές/τριες με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες σε συνεργασία με μαθητές τυπικών σχολείων, γεγονός που ενισχύει την ένταξη των μαθητών και κατά συνέπεια βελτιώνει τις συνθήκες συμμετοχής τους στην κοινωνία. Η ευαισθητοποίηση επετεύχθη μέσω βιωματικών μεθόδων όπως το παιχνίδι ρόλων, η αξιοποίηση διαφόρων μορφών τέχνης και τεχνολογικών εργαλείων αλλά και μέσω συνεργασιών με οργανώσεις περιβαλλοντικού προσανατολισμού. Στόχος μας είναι να εξοικειώσουμε αποτελεσματικά τη σχολική κοινότητα με έννοιες που σχετίζονται με τη διαχείριση απορριμμάτων όπως η πρόληψη, η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

ΕΥΣΤΡΑΤΙΑ ΧΡΥΣΟΥ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΑΝΕΛΛΟΥ, ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΑΣΗΜΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

Η δράση υλοποιήθηκε σε συνεργασία με το 1ο Γυμνάσιο Αγίου Δημητρίου, τον Δήμο Αγίου Δημητρίου, τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Τομέα Αττικής και τη Nowaste21 (αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία, που ιδρύθηκε από διακεκριμένους επιστήμονες στον τομέα της κυκλικής οικονομίας και της βιώσιμης διαχείρισης απορριμμάτων και της ανακύκλωσης) και με το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Δελτίο τύπου και ενημερωτικό υλικό αναρτήθηκε και προωθήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τα συνεργαζόμενα μέρη για την ενημέρωση των ενδιαφερομένων και δημιουργήθηκε σχετική πλατφόρμα συμμετοχής για τη διευκόλυνση της συμμετοχής τους.


Στόχος δράσης

Να είναι σε θέση οι μαθητές/τριες: -να προσδιορίσουν τα ανακυκλώσιμα υλικά -να ενημερωθούν για την διαδικασία επαναχρησιμοποίησης ανακυκλώσιμων υλικών -να εφαρμόσουν καινοτόμες μεθόδους επαχρησιμοποίησης συσκευασιών - να αναγνωρίσουν την περιβαλλοντική αξία της δημιουργικής επαχρησιμοποίσης και τη συμβολή της στην κυκλική οικονομία -να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος -να αναπτύξουν αξίες όπως η συνεργασία και ο σεβασμός μεταξύ των μαθητών/τριών -να διαμορφώσουν μια στάση ζωής υπέρ της αειφορίας -να αναπτύξουν δεξιότητες συνεργασίας προκειμένου να δημιουργούν χρηστικά διακοσμητικά αντικείμενα και να προωθήσουν τις δράσεις τους στην σχολική, τοπική και ευρύτερη κοινότητα

Κοινό στο οποίο απευθύνεται

Στόχος των δράσεων ήταν η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση της ευρύτερης τοπικής κοινωνίας και του μαθητικού πληθυσμού Στόχος των δράσεων ήταν η περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση της ευρύτερης τοπικής κοινωνίας και του μαθητικού πληθυσμού (μαθητές/τριες, εκπαιδευτικοί, γονείς) με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέσα από κοινές δράσεις, αναπτύσσοντας συνεργασίες με μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς όπως την ΑΜΚΕ No Waste 21 για τη μείωση των αποβλήτων με δημιουργικό τρόπο. με την υποστήριξη της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, μέσα από κοινές δράσεις, αναπτύσσοντας συνεργασίες με μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς όπως την ΑΜΚΕ No Waste 21 για τη μείωση των αποβλήτων με δημιουργικό τρόπο.

Χρόνος δράσης

5 ΗΜΕΡΕΣ

Τόπος Δράσης

Ε.Ε.Ε.ΕΚ. ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Δίκτυο

Το Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Αγίου Δημητρίου σε συνεργασία με το 1ο Γυμνάσιο Αγίου Δημητρίου, στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μείωσης Αποβλήτων 2023, κάλεσαν τα σχολεία των νοτίων προαστίων της Αθήνας να συμμετάσχουν στις κοινές βιωματικές τους δράσεις περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης μέσω Trash Art με τίτλο «Όταν τα Σκουπίδια γίνονται Τέχνη». Φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε μια κοινότητα ευαισθητοποίησης βασισμένη στη μείωση αποβλήτων και την ανακύκλωση συσκευασιών με στόχο τη μετάβαση σε μια βιώσιμη διαχείριση απορριμμάτων. Η ιδέα μας ξεπερνά τη συμβατική ανακύκλωση υλικών και περιλαμβάνει την επαναχρησιμοποίηση απορριμμάτων συσκευασίας και τη μετατροπή τους σε έργα τέχνης προάγοντας τόσο την περιβαλλοντική συνείδηση όσο και τη δημιουργικότητα.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2


Videos 2

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας