menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Β' Αρσάκειο Τοσίτσειο Γυμνάσιο Εκάλης

Δράσεις συνεργασίας με την τοπική & ευρύτερη κοινωνία

Πρωτοβουλία

Όταν τα αστέρια μετράς πριν κοιμηθείς, να σκέφτεσαι τους άλλους

Όταν τα αστέρια μετράς πριν κοιμηθείς, να σκέφτεσαι τους άλλους
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

Β' Αρσάκειο Τοσίτσειο Γυμνάσιο Εκάλης

Ιδιωτικό εκπαιδευτήριο


Διευθυντής Σχολείου

Ευδοκία Γιαννικοπούλου

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

"Όταν τα αστέρια μετράς πριν κοιμηθείς, να σκέφτεσαι τους άλλους"

Mahmoud Darwish 

Κάθε χρόνο το σχολείο μας διοργανώνει δράσεις αλληλεγγύης και φιλανθρωπίας, οι οποίες αποσκοπούν στην ευαισθητοποίηση των μαθητών μας ως προς τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν πολλοί συνάνθρωποί μας. Οι μαθητές μας εμπλέκονται ενεργά στην υλοποίηση αυτών των δράσεων από το στάδιο του σχεδιασμού τους έως και την ολοκλήρωσή τους, με απώτερο στόχο την παροχή ανακούφισης και συμπαράστασης σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.

Φιλανθρωπική δράση Χριστούγεννα 2021

Φέτος στο σχολείο μας διενεργήθηκε διαδικτυακό - ανταλλακτικό παζάρι με στόχο τη συγκέντρωση χρημάτων, τα οποία δόθηκαν:

α) Στο "Κέντρο Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας Άνοιξης" της ΠΕΓΚΑΠ-ΝΥ (Πανελλήνια Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων Παιδιών – Νοητικά Υστερούντων). Το Κ.Δ.Η.Φ. Άνοιξης παρέχει υπηρεσίες (μεταφορά από και προς το Κέντρο με ειδικά διαμορφωμένα λεωφορεία,  διημέρευση και ημερήσια φροντίδα, παροχή ελαφριού γεύματος, εκπαίδευση στη διαχείριση προσωπικών αναγκών, εργοθεραπεία για την ανάπτυξη και βελτίωση δεξιοτήτων σε διάφορους τομείς της ζωής κ.ά) σε 30 ωφελούμενους. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα της ΠΕΓΚΑΠ-ΝΥ: https://www.pegkap.gr/.

β) Στη Χριστιανική Στέγη Κοριτσιού "Αγία Άννα". Το Ίδρυμα έχει ως προτεραιότητα την παροχή φροντίδας, φιλοξενίας, ψυχοκοινωνικής στήριξης και την εξασφάλιση ομαλής ένταξης σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης σε ανήλικα κορίτσια που έχουν υποστεί κακοποίηση ή κακομεταχείριση, στερούνται τον ένα ή και τους δύο γονείς τους ή το οικογενειακό περιβάλλον τους κρίνεται ακατάλληλο ή υπάρχει αδυναμία από τη φυσική οικογένεια να ανταποκριθεί στις κοινωνικοοικονομικές υποχρεώσεις της. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε την ιστοσελίδα του Ιδρύματος: http://idryma-agianna.gr/.

Για τη διενέργεια του διαδικτυακού - ανταλλακτικού παζαριού δημιουργήθηκε ιστολόγιο https://filanthropikidrasi.blogspot.com/ μέσω του οποίου διατέθηκαν προς πώληση βιβλία, γραφική ύλη, διακοσμητικά, χριστουγεννιάτικα στολίδια, κοσμήματα και αξεσουάρ, gadgets και παιχνίδια, τα οποία προσφέρθηκαν από τους μαθητές του σχολείου μας. Τα περισσότερα από αυτά δεν ήταν καινούργια, αλλά ήταν προσωπικά αντικείμενα των μαθητών που αποφάσισαν να τα χαρίσουν προκειμένου να συγκεντρωθούν χρήματα για τους παραπάνω φορείς. Μάλιστα, οι ίδιοι αποφάσισαν για την τιμή πώλησης κάθε αντικειμένου. Επίσης, προς πώληση διατέθηκαν φούτερ, τσάντες και κρεμαστές κλειδοθήκες με το λογότυπο της φιλανθρωπικής μας δράσης.

Επιπλέον, χρήματα για τους παραπάνω φορείς συγκεντρώθηκαν και από την αγορά τροφίμων που διενεργήθηκε κατά τη χριστουγεννιάτικη γιορτή μας στις 23 Δεκεμβρίου. Ακόμη, στη Χριστιανική Στέγη Κοριτσιού "Αγία Άννα" δόθηκαν τρόφιμα και είδη προσωπικής υγιεινής που συγκεντρώθηκαν.

Να σημειωθεί ότι ομάδα μαθητών του σχολείου μας επισκέφθηκε το "Κέντρο Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας Άνοιξης", όπου, αφού ενημερώθηκε για τις ιδιαιτερότητες των ατόμων με νοητική υστέρηση και για τους σκοπούς και τα προγράμματα του Κέντρου, συμμετείχε υπό την καθοδήγηση ειδικού εκπαιδευτή σε κοινή δράση ζωγραφικής (διακόσμηση τοίχου με πουά μοτίβα, εμπνευσμένη από το έργο της Γιαγιόι Κουσάμα) με τους ωφελούμενους. Εξάλλου, άλλη ομάδα μαθητών μας ενημερώθηκε από εκπρόσωπο της Χριστιανικής Στέγης Κοριτσιού "Αγία Άννα" που επισκέφθηκε το σχολείο μας για την αντιμετώπιση των παιδιών που στερούνται κατάλληλου οικογενειακού περιβάλλοντος στη χώρα μας, καθώς και για τη δράση της Στέγης.

Ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία

Το σχολείο μας, στο πλαίσιο της προσπάθειας ευαισθητοποίησης των μαθητών του για την ανθρωπιστική κρίση που έχει προκαλέσει ο πόλεμος στην Ουκρανία, υλοποίησε δύο δράσεις:

α) Την  Πέμπτη 17/3/22 οι μαθητές όλων των τάξεων παρακολούθησαν ομιλία σχετικά με το ιστορικό πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία και τις μορφές του πολέμου στον σύγχρονο κόσμο. Η ομιλία πραγματοποιήθηκε από τον κ. Γεράσιμο Ροδοθεάτο,  Επίκουρο Καθηγητή και Πρόεδρο του Τμήματος Security and Strategic Studies του American University in the Emirates.

β) Από τη Δευτέρα 14/3/22 έως και την Τετάρτη 23/3/22 συγκεντρώθηκαν τρόφιμα και είδη προσωπικής υγιεινής, τα οποία αφού συσκευάστηκαν από τους μαθητές, διατέθηκαν στον «Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό» για να προωθηθούν στους πληγέντες. Να σημειωθεί ότι οικογένεια μαθήτριάς μας στήριξε αυτή την προσπάθειά μας και ανέλαβε με ίδια μέσα τη μεταφορά των συγκεντρωμένων ειδών στον «Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό».

Καλλιεργούμε (με) οικολογική και κοινωνική συνείδηση

Ο βιολογικός λαχανόκηπος των Αρσακείων-Τοσιτσείων Γυμνασίων Εκάλης αποτελεί τμήμα του οικολογικού βιωματικού εργαστηρίου, που μαζί με τον βοτανικό κήπο λειτουργεί στα Σχολεία μας από το 2012.

Η διαμόρφωση του κήπου ακολουθεί τις αρχές του περιβαλλοντικού σχεδιασμού. Είναι απόλυτα εναρμονισμένος με το φυσικό περιβάλλον στο οποίο βρίσκεται και για την κατασκευή των παρτεριών χρησιμοποιήθηκαν φυσικά υλικά, όπως πέτρες που υπήρχαν στον χώρο, αλλά έμεναν αναξιοποίητες. Τα λαχανικά, που παράγουν οι μαθητές, είναι βιολογικά, καθώς δε γίνεται χρήση χημικών λιπασμάτων και εντομοκτόνων.

Την Παρασκευή 15 Απριλίου οι μαθητές του σχολείου μας, με την επίβλεψη της Λουκίας Σπυράτου, καθηγήτριας της Οικιακής Οικονομίας, μέσα σε κλίμα ενθουσιασμού και τηρώντας όλα τα μέσα προστασίας, συνέλεξαν και προσέφεραν τα λαχανικά τους (μαρούλια, σέλινο, μαϊντανό, κρεμμύδι), στο Οικοτροφείο Θηλέων “Η Αγ. Τριάς” Ι. Ν. Οσίας Φιλοθέης, Εκάλη. Η συνεργασία με κοινωφελή ιδρύματα μέσω της ΜΚΟ «Μπορούμε» ξεκίνησε το 2011 και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, στο πλαίσιο των προγραμμάτων εθελοντισμού και φιλανθρωπίας των σχολείων μας.

Ο σχολικός λαχανόκηπος αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο βιωματικής εκπαίδευσης τόσο για την αειφόρο ανάπτυξη όσο και για την υγιεινή διατροφή. Οι μαθητές μαθαίνουν να αναζητούν τρόπους βελτίωσης των συνθηκών ζωής τους. Η εκπαίδευση για την αειφορία στοχεύει στην απόκτηση γνώσεων, στη διαμόρφωση  στάσεων και στην καλλιέργεια δεξιοτήτων, οι οποίες θα συμβάλουν στην οικονομική ανάπτυξη, μια ανάπτυξη όμως κοινωνικά δίκαιη και περιβαλλοντικά βιώσιμη.

Σε μια εποχή που τα κοινωνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά προβλήματα πληθαίνουν, αυτό που πρέπει να διδάξουμε στα παιδιά μας είναι ότι η πραγματική ανάπτυξη και η ευημερία επιτυγχάνονται μέσα από μικρές καθημερινές αλλαγές που ο καθένας μας οφείλει στον εαυτό του, στους συνανθρώπους του  αλλά και στις επόμενες γενιές.


Αποτελέσματα / επίδραση

Το Β' Αρσάκειο - Τοσίτσειο Γυμνάσιο Εκάλης, με αφορμή τη γιορτή των Χριστουγέννων, οργάνωσε ποικίλες δράσεις κοινωνικού χαρακτήρα, ώστε όλοι, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί, να αισθανθούμε τη χαρά της ευλογίας του Θεού στη ζωή μας μέσα από την αλληλεγγύη και την προσφορά στους συνανθρώπους μας. Και αυτό γιατί πιστεύουμε ακράδαντα ότι το ενδιαφέρον και η προσφορά προς τον συνάνθρωπο βοηθά εκείνον που έχει ανάγκη, κυρίως όμως ζωογονεί εκείνον που προσφέρει. 

Όλη, λοιπόν, η σχολική μας κοινότητα, μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί, ο καθένας με τον τρόπο του, συμμετείχε στις κοινωνικές μας δράσεις:

α) στη δημιουργία ιστολογίου https://filanthropikidrasi.blogspot.com/

β) στη διενέργεια  διαδικτυακού - ανταλλακτικού παζαριού,

γ) στη διενέργεια χριστουγεννιάτικης αγοράς τροφίμων,

δ) στη συγκέντρωση τροφίμων και ειδών προσωπικής υγιεινής,

ε) στη δημιουργία καρτών με χριστουγεννιάτικες ευχές, οι οποίες σε συνεργασία με τη μη κερδοσκοπική εταιρεία WinCancer, διατέθηκαν κατά τις άγιες ημέρες των Χριστουγέννων στους πάσχοντες από καρκίνο που νοσηλεύονται στα νοσοκομεία της χώρας μας,

στ) στην ενημέρωση των μαθητών και στην ευαισθητοποίησή τους σχετικά με τα ιδρύματα

1) «Κέντρο Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας Άνοιξης» της ΠΕΓΚΑΠ-ΝΥ

2) «Χριστιανική Στέγη Κοριτσιού «Αγία Άννα»,

ζ) στην ευαισθητοποίηση των μαθητών μας ως προς τον εθελοντισμό,

η) στην κοινή δράση ζωγραφικής μαθητών μας και ωφελούμενων υπό την καθοδήγηση ειδικού εκπαιδευτή του «Κέντρου Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας Άνοιξης» της ΠΕΓΚΑΠ-ΝΥ.

Τα χρήματα και τα είδη που συγκεντρώθηκαν προσφέρθηκαν ως εξής:

Τα χρήματα προσφέρθηκαν:

α) 300 € στο «Κέντρο Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας Άνοιξης» της ΠΕΓΚΑΠ-ΝΥ,

β) 450 € στη Χριστιανική Στέγη Κοριτσιού «Αγία Άννα».

Τα τρόφιμα και τα είδη προσωπικής υγιεινής προσφέρθηκαν στη Χριστιανική Στέγη Κοριτσιού «Αγία Άννα».

Το Β΄ Αρσάκειο – Τοσίτσειο Γυμνάσιο  επιθυμώντας να ευαισθητοποιήσει τους μαθητές σχετικά με την ανθρωπιστική κρίση που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, αλλά και να συμβάλει ώστε οι μαθητές να κατανοήσουν βιωματικά τα προβλήματα που επιφέρει κάθε πόλεμος, ανταποκρίθηκε στην έκκληση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και αποφάσισε να συγκεντρώσει τρόφιμα και είδη προσωπικής υγιεινής για τους Ουκρανούς πρόσφυγες.

Συλλέξαμε, λοιπόν, από τις σχολικές μας κοινότητες και αποστείλαμε, την Παρασκευή 8-4-2022, στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό συνολικά 115  κούτες με τρόφιμα και 9 τσάντες με είδη προσωπικής υγιεινής.

Επίσης, οι μαθητές του σχολείου μας συνέλεξαν και προσέφεραν τα λαχανικά του σχολικού μας κήπου (μαρούλια, σέλινο, μαϊντανό, κρεμμύδι) στο Οικοτροφείο Θηλέων «Η Αγ. Τριάς» Ι. Ν. Οσίας Φιλοθέης, Εκάλη. Η συνεργασία με κοινωφελή ιδρύματα μέσω της Μ.Κ.Ο. «Μπορούμε» ξεκίνησε το 2011 και συνεχίζεται μέχρι και σήμερα, στο πλαίσιο των προγραμμάτων αλληλεγγύης και φιλανθρωπίας που υλοποιούμε.



Συνεργασίες

Χριστιανική Στέγη Κοριτσιού «Αγία Άννα»

«Κέντρο Διημέρευσης Ημερήσιας Φροντίδας Άνοιξης» της ΠΕΓΚΑΠ-ΝΥ (Πανελλήνια Ένωση Γονέων και Κηδεμόνων Ατόμων Παιδιών – Νοητικά Υστερούντων)

Οικοτροφείο Θηλέων «Η Αγ. Τριάς» Ι. Ν. Οσίας Φιλοθέης, Εκάλη

WinCancer, Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία

Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός

ΜΚΟ «Μπορούμε»

Γεράσιμος Ροδοθεάτος, Επίκουρος Καθηγητής και Πρόεδρος του Τμήματος Security and Strategic Studies του American University in the Emirates


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Αικατερίνη Ζαχαροπούλου ΠΕ02, Λάσκαρης Ιατρόπουλος ΠΕ01, Λουκία Σπυράτου ΠΕ80, Πολυξένη Τριάντη ΠΕ86

ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

Δημιουργία ιστολογίου https://filanthropikidrasi.blogspot.com/ και ηλεκτρονική αποστολή της διεύθυνσής του σε όλους τους μαθητές και γονείς του σχολείου μας, ανάρτηση αφισών σε  χώρους του σχολείου.

Αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων προς όλους τους γονείς, εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους του Σχολείου μας και συνεργασία με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων με στόχο την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη διάχυση του μηνύματος της δράσης μας.

Δημιουργία ενημερωτικών αφισών από τους μαθητές και τοποθέτησή τους σε κεντρικά σημεία όλων των Σχολικών Μονάδων των Αρσακείων Τοσιτσείων Σχολείων Εκάλης.


Στόχος δράσης

Ένας από τους βασικούς και σταθερούς στόχους του σχολείου μας είναι η διαμόρφωση ενεργών πολιτών που νοιάζονται για τους συνανθρώπους τους και για τα ποικίλα προβλήματα των σύγχρονων κοινωνιών. Για τον σκοπό αυτό σχεδιάζονται και υλοποιούνται δράσεις αλληλεγγύης και φιλανθρωπίας, στο πλαίσιο των οποίων οι μαθητές μας αναλαμβάνουν ενεργό ρόλο για την παροχή ανακούφισης και συμπαράστασης σε συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη.

Κοινό στο οποίο απευθύνεται

Μαθητές, εκπαιδευτικοί, γονείς

Χρόνος δράσης

Νοέμβριος - Απρίλιος

Τόπος Δράσης

Οι εγκαταστάσεις του σχολείου μας και της ΠΕΓΚΑΠ-ΝΥ

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 11


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας