menu

Σύνδεση | Εγγραφή

1/Θ Νηπιαγωγείο Αγίου Κήρυκου

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

“Όταν το νηπιαγωγείο συνάντησε την κάθετη καλλιέργεια…”

“Όταν το νηπιαγωγείο συνάντησε την κάθετη καλλιέργεια…”
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Το έργο «Όταν το νηπιαγωγείο συνάντησε την κάθετη καλλιέργεια...» σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από τους μαθητές του Νηπιαγωγείου Αγίου Κήρυκου, κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2022-2023. Στο έργο συνέβαλαν με το δικό τους τρόπο όλοι οι μαθητές του νηπιαγωγείο, 21 παιδιά (10 νήπια και 11 προνήπια).

Η επιλογή του θέματος έγινε με βασικό σκοπό, οι μαθητές να ασχοληθούν άμεσα με την περιβαλλοντική βιωσιμότητα και την αειφορία. Μέσα από την εμπλοκή τους με την υδροπονία (hydroponics) οι μαθητές κατανοούν τη φιλοσοφία των νέων μορφών καλλιέργειας αλλά και την προστασία του περιβάλλοντος σχεδιάζοντας και κατασκευάζοντας ένα ρομποτικό μηχανισμό με υδροπονικό σύστημα καλλιέργειας.

Η εισαγωγή των παιδιών στο θέμα έγινε σταδιακά, καθώς πρώτα έπρεπε να κατανοηθεί ότι η κλιματική αλλαγή που παρουσιάζεται τα τελευταία χρόνια στον πλανήτη μας συνδέεται άμεσα με το φαινόμενο της λειψυδρίας. Επομένως, υπάρχει ανάγκη για ένα γεωργικό σύστημα που χρησιμοποιεί το νερό με σύνεση και ταυτόχρονα δεν χρησιμοποιεί τη γη με κίνδυνο παραμέλησης και αποψίλωσης. Η λύση είναι η υδροπονία σε συνδυασμό με την κάθετη καλλιέργεια. Με τον τρόπο αυτό, θα γίνεται εξοικονόμηση του νερού, ενώ θα διοχετεύεται επιπλέον νερό, εφόσον και εάν το χρειάζεται το φυτό.

https://blogs.sch.gr/nipagkir/2023/06/17/quot-otan-to-nipiagogeio-synantise-tin-katheti-kalliergeia-quot/

https://openedtech.ellak.gr/robotics2023/nipagioskirikoszak-ta-ydro-nipiakia/

https://github.com/nipagioskirikoszak/Ta--Ydro-nipiakia


Αποτελέσματα / επίδραση

Τα παιδιά ήρθαν σε επαφή με καθημερινά προβλήματα, όπως η λειψυδρία. Μέσα από την αναζήτηση, αντηλήφθηκαν πόσο σημαντικό είναι το νερό και η χρήση του. Αναζήτησαν εναλλακτικούς τρόπους καλλιέργειας και κατέληξαν σε συμπεράσματα μέσα από τη συνεργασία και την αλληλεπίδραση. Παράλληλα, ήρθαν σε επαφή με τη δημιούργια ενός αυτόματου ποτίσματος, όπου έπρεπε να το σκεφτούν και να προγραμματίσουν. Μέσα από τη δοκιμή, το λάθος εισήχθαν με επιτυχία στον προγραμματισμό



Συνεργασίες

ΕΝΕΕΓΥΛ Ρόδου, τομέας γεωπονίας, τροφίμων και περιβάλλοντος


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Λιάπη Αλεξάνδρα- Λίτσα Ευαγγελία

Στόχος δράσης

Οι στόχοι που θέσαμε ήταν οι εξής: Να αποκτήσουν οι μαθητές περιβαλλοντική εκπαίδευση και συνείδηση ώστε να γίνουν ενεργοί πολίτες. Να έρθουν σε επαφή με πραγματικά περιβαλλοντικά προβλήματα που η γενιά τους θα κληθεί να αντιμετωπίσει στο μέλλον. Να συμμετέχουν ενεργά στη διερευνητική μάθηση και στον πειραματισμό (hands on learning). Να μάθουν να συνεργάζονται για την επίλυση προβλημάτων χρησιμοποιώντας την επιστημονική μέθοδο. Να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη και την αυτοπεποίθησή τους. Να μάθουν να επικοινωνούν τα αποτελέσματα της εργασίας τους και της έρευνάς τους. Να κάνουν συσχετισμούς και να εξάγουν συμπεράσματα.

Χρόνος δράσης

3 μήνες

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας