menu

Σύνδεση | Εγγραφή

3ο Νηπιαγωγείο Τυρνάβου

Δράσεις συνεργασίας με την τοπική & ευρύτερη κοινωνία

Πρωτοβουλία

ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΔΕΝΤΡΟΦΥΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ!

ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΗ ΔΕΝΤΡΟΦΥΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΔΑΣΟΥΣ!
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

3ο Νηπιαγωγείο Τυρνάβου

Το 3ο Νηπιαγωγείο Τυρνάβου είναι 2/θέσιο. Το νηπιαγωγείο μας συμμετέχει σε δράσεις και προγράμματα περιβαλλοντικού ενδιαφέροντος. Οι μικροί μαθητές μας είναι ευαισθητοποιημένοι σε θέματα αειφορίας και προστασίας του περιβάλλοντος.


Διευθυντής Σχολείου

Αθηνά Καρατάσιου

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Τα παιδιά του 3ου Νηπιαγωγείου Τυρνάβου μαζί με τις εκπαιδευτικούς , τους γονείς τους και εκπροσώπους του Δήμου, συμμετείχαν σε εθελοντική δράση δενδροφύτευσης και καθαρισμού  στο λόφο του Άι Λια του Δήμου Τυρνάβου.

Συγκεκριμένα, το σχολείο μας ανέλαβε-κατόπιν συνεννόησης με την  Δασική Υπηρεσία του Δήμου Τυρνάβου και τον υπεύθυνο Πράσινου- τη δενδροφύτευση και τον καθαρισμό στο λόφο του Αι Λια στον Τύρναβο, έναν αγαπημένο, πανέμορφο χώρο αναψυχής και πολιτιστικών εκδηλώσεων στην βορειοδυτική πλευρά της κωμόπολης. Φυτέψαμε δέντρα και καθαρίσαμε τον περιβάλλοντα χώρο. Τα παιδιά δούλεψαν με διάθεση για ώρες, δίνοντας το παράδειγμα, ως ενεργοί μελλοντικοί πολίτες που νοιάζονται για τον τόπο τους και το περιβάλλον του.

Νιώθουμε μεγάλη υπερηφάνεια για τους μαθητές/τριες μας!

Στη συνέχεια συζητώντας με τα παιδιά ,καταγράψαμε Προτάσεις Προστασίας και Βελτίωσης του δάσους του Αι Λια σε ομαδική εργασία  και τις καταθέσαμε στον κ. Δήμαρχο   που μας δέχτηκε στο Δημαρχείο.

Επίσης δημιουργήσαμε αφίσα  με τα ΔΕΝ του δάσους  με την οποία ενημερώσαμε την τοπική κοινωνία  και  τον Δήμαρχο Τυρνάβου κατά την επίσκεψή μας!!


Αποτελέσματα / επίδραση

Μέσα σε ένα πλούσιο σε ερεθίσματα περιβάλλον και με τη μελέτη στο πεδίο, με τις επισκέψεις που  πραγματοποιήθηκαν,  οι μαθητές/μαθήτριες απόκτησαν εμπειρίες και κατάφεραν να συνδέσουν τις γνώσεις που κατέκτησαν κατά την ανάπτυξη των θεματικών ενοτήτων της συγκεκριμένης περιόδου μέσα στην τάξη, με αυτές που βίωσαν κατά τις επισκέψεις.

Ενισχύθηκε η περιβαλλοντική τους συνείδηση, ευαισθητοποιήθηκαν σχετικά με το δασικό οικοσύστημα και τα περιβαλλοντικά προβλήματα που συνδέονται με αυτό και ανέλαβαν δράση για την προστασία τουΕπίσης έδειξαν πως προτιμούν τις δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στην ύπαιθρο και όχι μέσα στην τάξηΕίναι βιωματικές και ενισχύουν το ενδιαφέρον  και  να αναλαμβάνουν  ρόλο ενεργού πολίτη  στις διάφορες περιβαλλοντικές δράσεις. Τους άρεσε ιδιαίτερα το γεγονός ότι εργάζονταν ομαδικά, τόσο για τις ενδιάμεσες δράσεις όσο και για τις τελικές επισκέψεις. Προσέγγισαν – κατανόησαν «περιβαλλοντικές  έννοιες»  όπως και τρόπους σωστής συμπεριφοράς κατά τη διάρκεια επίσκεψης στο δάσος.

 

Επίσης τα αποτελέσματα του προγράμματος φάνηκαν και στις οικογένειες των παιδιών ,οι οποίες συμμετείχαν κι αυτές κατανοώντας την σπουδαιότητα των δράσεων μας και επισκέπτονται συχνά το δασάκι με τα παιδιά μαζί για να ποτίσουν τα δεντράκια που φυτεύσαμε, για να καθαρίσουν το δασάκι από σκουπίδια ή για να κάνουν  πικ νικ.

 



Συνεργασίες

Ελληνική  Εταιρία Προστασίας της Φύσης

Συνεργασία με τον Δήμο Τυρνάβου, τον κ. Δήμαρχο, τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Αθλητισμού και Πρόεδρο Α/θμιας Σχολικής Επιτροπής,  την Δασική Υπηρεσία του Δήμου Τυρνάβου ,τον Δασοφύλακα, την Δασολόγο, την Υπεύθυνη Προστασίας Πράσινου, τον Προϊστάμενο Πράσινου.

Συνεργασία του συλλόγου διδασκόντων του σχολείου μας με τους γονείς και κηδεμόνες των νηπίων, με τον Διευθυντή  και τους εκπαιδευτικούς του 5οΔημοτικού Σχολείου Τυρνάβου καθώς και την τοπική κοινωνία της πόλης μας.


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

ΚΑΡΑΤΑΣΙΟΥ ΑΘΗΝΑ -ΠΑΛΤΣΑΝΙΤΙΔΟΥ ΜΑΡΘΑ

ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

Η διάχυση αποτελεσμάτων έγινε  με την διανομή αφίσας στον κ.Δήμαρχο, σε φορείς και ιδιώτες της τοπικής  κοινωνίας του Τυρνάβου αλλά και στους μαθητές και εκπαιδευτικούς του 5ου Δημοτικού Σχολείου Τυρνάβου.

Με δημοσιεύσεις στον τύπο και στην ιστοσελίδα του σχολείου μας

Με την παρουσίαση του προγράμματος στους γονείς και κηδεμόνες του σχολείου μας.

 


Στόχος δράσης

Βασική επιδίωξη του προτεινόμενου προγράμματος είναι η ευαισθητοποίηση των παιδιών μας σχετικά με το δασικό οικοσύστημα και τα περιβαλλοντικά προβλήματα που συνδέονται με αυτό και η ανάληψη δράσης για την προστασία του.

Κοινό στο οποίο απευθύνεται

Μαθητές, εκπαιδευτικοί,γονείς και τοπική κοινωνία του Δήμου Τυρνάβου

Χρόνος δράσης

3 ΜΗΝΕΣ

Τόπος Δράσης

ΤΟ ΔΑΣΑΚΙ ΤΟΥ ΑΪ ΛΙΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΤΥΡΝΑΒΟΥ

Δίκτυο

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ ΔΙΚΤΥΟ :ΜΑΘΑΙΝΩ ΓΙΑ ΤΑ ΔΑΣΗ

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας