menu

Σύνδεση | Εγγραφή

9ο Νηπιαγωγείο Τρίπολης

Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα

Πρωτοβουλία

Όπως οι εποχές αλλάζουν, αλλάζει κι η ζωή. Ας δράσουμε για το κλίμα όλοι μαζί!

Όπως οι εποχές αλλάζουν, αλλάζει κι η ζωή. Ας δράσουμε για το κλίμα όλοι μαζί!
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ

9ο Νηπιαγωγείο Τρίπολης

Το 9ο Νηπιαγωγείο Τρίπολης είναι ένα 1/θέσιο Νηπιαγωγείο, στο οποίο λειτουργεί 1 τμήμα που ακολουθεί το Πρωινό υποχρεωτικό πρόγραμμα. Εκπαιδευτικός και Προϊσταμένη του Νηπιαγωγείου είναι η Ελένη Κατσιάβου. Τα τελευταία χρόνια το νηπιαγωγείο συμμετέχει σε Ευρωπαϊκά Συνεργατικά Προγράμματα (e-STEP, eTwinning, T4E, STEM.2, STEM.3,Eramus+), αλλά και σε καινοτόμες εκπαιδευτικές δράσεις(Eurocode week, Global Action Days, δράσεις γονεϊκής εμπλοκής κ.α.). Έχει βραβευτεί με Εθνικές κι Ευρωπαϊκές Ετικέτες Ποιότητας για τα έργα eTwinning, που έχουν υλοποιηθεί. Από το 2021 είναι Code Week School κι έχει ενταχθεί στο Δίκτυο Σχολείων Πρεσβευτών για τους Παγκόσμιους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης.


Διευθυντής Σχολείου

Ελένη Κατσιάβου

Επικοινωνία με σχολείο


Περιγραφή

Το εκπαιδευτικό αυτό πρόγραμμα βασίστηκε στο εκπαιδευτικό βιωματικό πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης της πρωτοβουλίας "In action for a better world - Δημιουργούμε ένα καλύτερο κόσμο", "Όπως οι εποχές αλλάζουν".

Τα παιδιά ενθαρρύνθηκαν μέσα από οπτικοακουστικό υλικό, μουσικοκινητικά παιχνίδια, τη χρήση της τεχνολογίας, καλλιτεχνικές δημιουργίες και βιωματικές δραστηριότητες να εξοικειωθούν με την έννοια του χρόνου και να ανακαλύψουν τις εποχές και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Επιπλέον, κατάφεραν να ευαισθητοποιηθούν πάνω στο θέμα της κλιματικής αλλαγής και της επίδρασης της στο περιβάλλον, αλλά και να αναλάβουν ενεργό δράση προτείνοντας λύσεις για την προστασία του.

Το εν λόγω πρόγραμμα συνδέεται με τον Παγκόσμιο Στόχο 13 (Δράση για το Κλίμα) της Βιώσιμης Ανάπτυξης στην πλατφόρμα www.inactionforabetterworld.com που κάνει χρήση διεθνών εκπαιδευτικών υλικών που διατίθενται στην ελληνική εκπαιδευτική κοινότητα μέσω των διεθνών συνεργασιών του QualityNet. Ενισχύει τη σύνδεση της εκπαιδευτικής κοινότητας με την τοπική κοινωνία, δίνοντας τη δυνατότητα για δράσεις διάδρασης και κοινής αντιμετώπισης των μεγάλων κοινωνικών & περιβαλλοντικών θεμάτων που προκύπτουν από την Agenda 2030.

Το πρόγραμμα εμπλουτίστηκε με επιπλέον δραστηριότητες. Αξιοποιήθηκαν σχετικά βιβλία και οι ήρωες αυτών, ώστε να ενεργοποιηθεί το ενδιαφέρον των παιδιών και να οδηγηθούν σε δράση, αλλά και διάφορα πειράματα με στόχο την ενεργητική συμμετοχή των παιδιών. Επίσης, αξιοποιήθηκε  το εργαλείο "dibl", το οποίο βασίζεται στη Μάθηση μέσω Διλήμματος (Dilemma Based Learning). Έτσι, τα παιδιά ακολουθώντας μια σειρά από διλήμματα που προέκυψαν από το βιβλίο "Παμούκ, λιώνουν οι πάγοι;" της Ιωάννας Κυρίτση-Τζιώτη και μέσα από συνεργατικές τεχνικές, οδηγήθηκαν στην ανάληψη μιας σημαντικής δράσης. Να σκεφτούν και να φτιάξουν μια σειρά από προτάσεις με πράγματα που μπορούμε να κάνουμε στο σχολείο μας, ώστε να αντιμετωπίσουμε τη κλιματική αλλαγή. Σαν αποτέλεσμα, δημιούργησαν ένα ενημερωτικό φυλλάδιο το οποίο διένειμαν στους γονείς τους και στα παιδιά του συστεγαζόμενου  Δημοτικού Σχολείου, με στόχο να ευαισθητοποιοηθούν κι αυτοί. Τέλος, συμμετείχαμε στην παγκόσμια δράση "Global Action Days 2024, όπου φέτος περιστρέφεται γύρω από τη δράση για το κλίμα, αλλά και σε δράσεις με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Γης με στόχο την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Μπορείτε να δείτε κάποιες από τις δράσεις μας στους ακόλουθους συνδέσμους.

https://blogs.sch.gr/9nitrip/2024/04/24/opos-oi-epoches-allazoyn-allazei-ki-i-zoi-as-drasoyme-gia-to-klima-oloi-mazi/

https://blogs.sch.gr/9nitrip/2024/04/23/ekpaideytikes-draseis-gia-tin-imera-tis-gis-22-aprilioy/


Αποτελέσματα / επίδραση

Μέσα από το πρόγραμμα αυτό τα παιδιά με παιγνιώδη και βιωματικό τρόπο ενημερώθηκαν κι ευαισθητοποιήθηκαν για ένα σημαντικό πρόβλημα της εποχής, τη κλιματική αλλαγή. Μέ αφορμή την ενασχόληση με την εναλλαγή των εποχών, συνειδητοποίησαν ότι πλέον έχουν αλλάξει πολλά. Ανακάλυψαν τα αίτια και τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής και συνειδητοποίησαν πως όλα αυτά οφείλονται στις ενέργειες και το τρόπο ζωής των σύγχρονων ανθρώπων και πως είναι πια στο χέρι τους να αλλάξουν αυτό που συμβαίνει. Προσπάθησαν να αναλάβουν ενεργό δράση ξεκινώντας από μικρές καθημερινές ενέργειες που μπορούμε να κάνουμε στο σχολείο μας και στο σπίτι μας, βοηθώντας  στη μεγάλη αλλαγή του πλανήτη μας ως το 2030. Παράλληλα κατάφεραν να καλλιεργήσουν δεξιότητες του 21ου αιώνα, όπως  Κριτική σκέψη, Επικοινωνία, Συνεργασία, Δημιουργικότητα, Aυτομέριμνα, Υπευθυνότητα, Ενσυναίσθηση, Πρωτοβουλία,  Ψηφιακό γραμματισμό και δεξιότητες του νου όπως Στρατηγική Σκέψη  Επίλυση Προβλήματος.



Συνεργασίες

Στο πλαίσιο του προγράμματος πραγματοποιήθηκαν οι ακόλουθες συνεργασίες

1. Συνεργασία με την εθελοντική ομάδα "Πράκτορες του Πλανήτη", όπου μέσα από τη διαδικτυακή εκπαιδευτική δράση "Γίνε κι εσύ Μαθητευόμενος Μαχητής του Ντάο", συνειδητοποιήσαμε ότι έχει χαθεί η ισορροπία στη φύση και δώσαμε την υπόσχεση να αγωνιστούμε γι αυτό.

https://blogs.sch.gr/9nitrip/2024/04/02/ekpaideytiko-programma-quot-gine-ki-esy-mathiteyomenos-machitis-toy-ntao-quot/ 

2. Συνεργασία με με την ομάδα του έργου Erasmus+ “Gamified Introduction to Gamification”, στο πλαίσιο αξιοποίησης του εργαλείου “dibl” και της μάθησης μέσω διλήμματος (DBL), που χρησιμοποιήθηκε στο εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα. Το εργαλείο αυτό σε συνδυασμό με μαθητοκεντρικές τεχνικές συνεργασίας αξιοποιήθηκε στο πλαίσιο του έργου Erasmus+ που αναφέρθηκε, στο οποίο συμμετέχουμε ως μέλη σύμπραξης.

https://blogs.sch.gr/9nitrip/2024/04/24/pamoyk-mi-fovasai-erasmus-gamified-introduction-to-gamification/

3. Συνεργασία με τον FEE (Foundation for Environmental Education), όπου συμμετείχαμε στη διεθνή δράση "Global Action Days 2024".Το φετινό θέμα περιστρέφεται γύρω από τη δράση για το κλίμα, τονίζοντας τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζουν τα σχολεία στην αντιμετώπιση της έκτακτης ανάγκης για το κλίμα. Σε αυτό το πλαίσιο καλούνται σχολεία από όλο τον κόσμο να συμμετέχουν και να  μοιραστούν 5 ενέργειες που μπορεί να κάνει ο καθένας για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Το κίνημα Global Action Days της FEE καταδεικνύει πώς μεμονωμένες ενέργειες, ανεξάρτητα από το πόσο μικρές φαίνονται, μπορούν να επηρεάσουν σημαντικά τη δική μας και την ευημερία της Γης μας. Συμμετείχαμε και στις 5 ενέργειες που είναι οι εξής:

  • Action 1-Κλιματική ετοιμότητα μέσω της Βιοοικονομίας
  • Action 2 - Ετοιμότητα για το κλίμα μέσω διατροφής
  • Action 3 - Ετοιμότητα για το κλίμα μέσω της κυκλικής οικονομίας
  • Action 4 -Κλιματική ετοιμότητα σε μεταβαλόμενες καιρικές συνθήκες
  • Action 5 - Ετοιμότητα για το κλίμα μέσω της αποκατάστασης των οικοσυστημάτων

https://blogs.sch.gr/9nitrip/2024/04/23/global-action-days-2024/

4. Συνεργασία με την εκπαιδευτικό και συγγραφέα Χριστίνα Κασιντή, όπου με τη βοήθεια της ηρωίδας του βιβλίου της "Οι περιπέτειες μιας σακούλας στο δάσος", τη Σούλα, παίξαμε και μάθαμε να προστατεύουμε τα δάση που είναι τόσο σημαντικά για τον πλανήτη μας και συντελούν στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

https://blogs.sch.gr/9nitrip/2024/04/06/ekpaideytiki-drasi-gia-tin-pagkosmia-imera-dason/


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Ελένη Κατσιάβου

Στόχος δράσης

Το πρόγραμμα έχει στόχο τα παιδιά να: 1. Μάθουν την έννοια του χρόνου και την αξία του 2. Ανακαλύψουν τις εποχές, την εναλλαγή τους και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους 3. Καταλάβουν τη διάρκεια της μέρας και της νύχτας 4. Ευαισθητοποιηθούν με την επίδραση της κλιματικής αλλαγής 5. Βρουν τρόπους μείωσης των επιπτώσεων κλιματικής αλλαγής ως υπεύθυνοι πολίτες του αύριο 6. Να καλλιεργήσουν στοχευμένες δεξιότητες του 21ου αιώνα όπως Δημιουργικότητα, Κριτική σκέψη, Συνεργασία, Αυτομέριμνα, Ενσυναίσθηση και Ευαισθησία, Πρωτοβουλία, Υπευθυνότητα, Ψηφιακό γραμματισμό, Στρατηγική σκέψη και δεξιότητες επίλυσης προβλημάτων

Χρόνος δράσης

Φεβρουάριος - Απρίλιος 2023

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2


Videos 3

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας