Όμιλος “Προγραμματισμού και Ρομποτικής”

menu
Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα
19 μαθητές της 6ης και 5ης τάξης του σχολείου μας συναντιόμαστε κάθε Παρασκευή μετά το τέλος των μαθημάτων για να πειραματιστούμε, να συνεργαστούμε, να δοκιμαστούμε στην κατασκευή ρομπότ και να μάθουμε να εφαρμόζουμε υπολογιστική σκέψη.
Ξεκινήσαμε στις 18 0κτωβρίου θέτοντας στόχο να φτάσουμε στον πλανήτη Άρη και να οργανώσουμε μια βιώσιμη αποικία εκεί. Ο Άρης είναι ο τέταρτος πλανήτης του Ηλιακού μας Συστήματος. Λόγω της κλίσης του άξονα περιστροφής εμφανίζει εποχές. Οι θερμοκρασίες στην επιφάνειά του ξεκινάνε από -143°C τον χειμώνα στους πόλους και φτάνουν τους 35°C στις ισημερινές περιοχές.
Η επιφάνεια του Άρη είναι παρόμοια με της Γης, έχει κοιλάδες και ηφαιστειακά βουνά, περιοχές με διαφορετικά χρώματα και νέφη, καθώς και πάγους στους πόλους του. Έχει αρκετούς κρατήρες και ανενεργά ηφαίστεια. Το κόκκινο χρώμα του οφείλεται στην οξείδωση του σιδήρου στην επιφάνειά του. Εικάζεται ότι στο παρελθόν ο πλανήτης αυτός είχε νερό σε υγρή μορφή.
Για να οργανώσουμε την αποικία μας και να δώσουμε ζωή στις ιδέες μας έπρεπε να ενισχύσουμε την συνεργασία, τις δεξιότητες ανάλυσης και σύνθεσης, την υπολογιστική σκέψη. Έτσι ξεκινήσαμε από την Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Προγραμματισμού στην οποία συμμετείχαμε.
Εξερευνήσαμε την δομή του micro:bit και τα φυσικά χαρακτηριστικά του. Ξεκινήσαμε με το MakeCode να χρησιμοποιούμε το μοντέλο προγραμματισμού με μπλοκ αφού δημιουργήσαμε την δική μας εικονική τάξη (classroom). Εισάγαμε τις κατάλληλες εντολές σε σειρά για ένα συγκεκριμένο αποτέλεσμα (το όνομά μας, emoji με χαμόγελο, λυπημένο ή θυμωμένο) αλλά προσθέσαμε και μουσική.
Ξεκινήσαμε να κατασκευάζουμε εργαλεία που θα ήταν χρήσιμα στην αποικία μας.Ο ανιχνευτής μετάλλων είναι ένα μοντέλο που χρησιμοποιεί κυρίως το ενσωματωμένο μαγνητόμετρο του micro:bit. Το μοντέλο είναι ευαίσθητο σε σίδηρο, κοβάλτιο, νικέλιο ή άλλες μαγνητικές ουσίες.
Κάθε micro:bit μπορεί να έχει διαφορετικό επίπεδο ευαισθησίας στις μαγνητικές δυνάμεις και οι ενδείξεις του αισθητήρα μπορεί να είναι διαφορετικές μεταξύ διαφορετικών συσκευών.
Συναρμολογήσαμε μοντέλο "Φανάρι Κυκλοφορίας"( Χρώματα και Θέσεις)για να δούμε στην χρήση τον αισθητήρα δύναμης
Συναρμολογήσαμε έναν Εκσκαφέα για να εντοπίσουμε και να εξορύξουμε στον Άρη μέταλλα χρήσιμα ή επικίνδυνα
Δοκιμάσαμε το Σύστημα οπίσθιων κατευθυντήριων τροχών.
Ελέγξαμε το φως με ένα φακό για να επηρεάσουμε την ταχύτητα του εκσκαφέα.
Τροποποιήσαμε το πρόγραμμα χρησιμοποιώντας ένα νέο πρόγραμμα τηλεχειρισμού.
Επαληθεύσαμε και καταγράψαμε τις δεξιότητες λογικής και τηλεχειρισμού .
Και φυσικά εν όψη των γιορτών των Χριστουγέννων, στο micro:bit προσπαθήσαμε να παίξουμε μια χριστουγεννιάτικη μελωδία που τη δημιουργήσαμε εμείς με την εντολή «Play melody … at tempo».
Κατασκευάσαμε το δικό μας strandbeast - ένα τετράποδο σκαθάρι που μάλλον θα μπορεί να κινηθεί πάνω στην επιφάνεια του πλανήτηι
Μάθαμε τη σύνδεση και λειτουργία των γραναζιών, την πιο συχνά χρησιμοποιούμενη μέθοδο μετακίνησης για strandbeasts για να δημιουργηθεί κίνηση όπως το βάδισμα ενός ζώου. Με ξεχωριστά μπροστινά και πίσω πόδια με συντονισμό, το «ζώο» κινείται προς τα εμπρός, προς τα πίσω, γρήγορα , αργά ή διστακτικά!
Ένας ρομποτικός βραχίονας είναι ένας χρήσιμος εξοπλισμός αυτόματου ελέγχου στη Γη ή στον Άρη. Προσπαθεί να εκτελέσει διάφορες λειτουργίες που μπορεί να κάνει ένας ανθρώπινος βραχίονας, ειδικά τις κινήσεις του καρπού και των δακτύλων. Πολλαπλές διαφορετικές αρθρώσεις του επιτρέπουν να εκτελεί διάφορες κινήσεις και μετατοπίσεις σε ένα χώρο.
Kατασκευάσαμε όχημα παρακολούθησης που μπορεί να κινείται αυτόματα και να ταξιδεύει κατά μήκος μιας προγραμματισμένης τροχιάς στο έδαφος.
Επιπλέον πλοηγηθήκαμε στο περιβάλλον του Tinkercad
Δημιουργήσαμε τη δική μας τάξη (Robotics classroom)
Γνωρίσαμε τα κυριότερα εργαλεία μετατροπής ενός σχήματος στο περιβάλλον του TinkerCad για να μορφοποιήσουμε αντικείμενα στο περιβάλλον του.
Αντιγράψαμε, επικολλήσαμε, αντιστρέψαμε ένα ή περισσότερα αντικείμενα. Επίσης μάθαμε να ευθυγραμμίζουμε, να ομαδοποιούμε και να απομονώνουμε αντικείμενα δημιουργώντας νέα.
Και φυσικά εκτυπώσαμε στον 3D εκτυπωτή σχήματα από αυτά που σχεδιάσαμε και προσαρμόσαμε με το λογισμικό CURA.
ΌΛες οι δραστηριότητες μας έχουν αποτυπωθεί στο ημερολόγιο του Ομίλου που δημιουργήθηκε με τη μορφή blog https://codingrobotics.blogspot.com/
Και φυσικά συνεχίζουμε……..
Η συμμετοχή στον όμιλο ρομποτικής αποδείχτηκε ότι ενίσχυσε τις δεξιότητες των μαθητών.
Τα αποτελέσματα δείχνουν θετική επίδραση στη μαθησιακή διαδικασία και την ανάπτυξη δεξιοτήτων του 21ου αιώνα.
Κατέκτησαν :
Συνεργάστηκαν εκπαιδευτικοί διαφορετικών ειδικοτήτων και μαθητές διαφορετικών τάξεων και τμημάτων
στο τηλέφωνο 210 –
6898593
ή email [email protected]