menu

Σύνδεση | Εγγραφή

Πρότυπο ΓΕΛ Μυτιλήνης

Μαθητικές δημιουργίες

Πρωτοβουλία

Όμιλος Δημοσιογραφίας: Εις τον Τύπον... των φίλων (Ιστολόγιο)

Όμιλος Δημοσιογραφίας: Εις τον Τύπον... των φίλων (Ιστολόγιο)
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Ο Όμιλος Αριστείας, Καινοτομίας και Δημιουργικότητας "Εις τον Τύπον... των φίλων" λειτούργησε στο Πρότυπο ΓΕ.Λ. Μυτιλήνης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, κατά το σχολ. έτος 2020 - 21, αποσκοπώντας να δώσει τη δυνατότητα στους μαθητές να εξοικειωθούν με τον δημοσιογραφικό λόγο (ειδησεογραφικό και ερμηνευτικό) και να διατυπώσουν τους προβληματισμούς και τις απόψεις τους για ενδιαφέροντα ζητήματα τόσο της σχολικής κοινότητας όσο και της τοπικής κοινωνίας. Παράλληλα, παρείχε ένα εφαλτήριο για να ξεδιπλώσουν τα ταλέντα και τις καλλιτεχνικές κλίσεις τους σε πεδία της τέχνης και του πνεύματος (π.χ. φωτογραφία, σκίτσο …) και να καλλιεργήσουν τις γλωσσικές και ψηφιακές τους δεξιότητες μέσω του ψηφιακού δημοσιογραφικού λόγου. Λόγω της αναστολής σχολικών μονάδων, που επέβαλλαν οι ειδικές υγειονομικές συνθήκες covid 19, αξιοποιήθηκε η εκπαιδευτική πλατφόρμα e-class για την επικοινωνία - συνεργασία των συμμετεχόντων μαθητών μεταξύ τους και με τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς. Στο πλαίσιο της ομάδας συναποφασίστηκε να δημιουργηθεί  αντίστοιχο ιστολόγιο "Εις τον Τύπον... των φίλων" (https://omilos-dimosiofrafias.blogspot.com/), στο οποίο γίνονταν:

  • η ανάρτηση των διορθωμένων επιλεγμένων άρθρων
  • προτάσεις άρθρων για γεγονότα της επικαιρότητας - από τους ίδιους τους μαθητές ή τους εκπαιδευτικούς - τα οποία έδιναν τροφή για σκέψη και αφορμή για σχολιασμό στις σύγχρονες συναντήσεις του ομίλου.
  • αφιερώματα σε συγκεκριμένες παγκόσμιες ημέρες
  • δημοσιογραφική προβολή δράσεων του σχολείου μας
  • ανάρτηση συνεντεύξεων που πήραν τα μέλη της ομάδας 
  • ενδιαφέρουσες προτάσεις προς τους συμμαθητές τους (π.χ. "Μας άρεσαν... σας τα προτείνουμε"). Ο Βασικό μέλημα του Ομίλου Δημοσιογραφίας ήταν η έκδοση του 5ου τχ του περιοδικού "ΚΕΝΤΡΙΚΟ ΒΗΜΑ", που φιλοξενεί άρθρα, προτάσεις, δράσεις μαθητών/τριών του Πρότυπου ΓΕ.Λ. Μυτιλήνης. https://issuu.com/lykpeirm/docs/_._5_1
  • Εκτός από τα σχετικά printscreen, επισυνάπτεται η βοηθητική παρουσίαση που αξιοποιήθηκε για την παρουσίαση του Ομίλου δημοσιογραφίας κατά τη λήξη της σχολικης χρονιάς 2020 - 2021.

Στόχος δράσης

Ευαισθητοποίηση για ζητήματα που τους αφορούν και συνδέονται με τη σχολική ζωή ή με την τοπική κοινωνία στην οποία ζουν Εξοικείωση με τα βασικά γνωρίσματα και τις μορφές του δημοσιογραφικού λόγου (ως προς το περιεχόμενο, τη δομή, τη γλώσσα) Βελτίωση της ικανότητας να διατυπώνουν τεκμηριωμένα – σύμφωνα με τους κανόνες δημοσιογραφικής δεοντολογίας και τα γνωρίσματα κάθε κειμενικού τύπου - την άποψή τους για θέματα που τους ενδιαφέρουν Καλλιέργεια γλωσσικών και επικοινωνιακών δεξιοτήτων Ανάπτυξη ικανοτήτων συνεργατικής συγγραφής και διόρθωσης κειμένων Εξοικείωση με τη χρήση των ψηφιακών μέσων συνεργασίας και διαδικτυακής επικοινωνίας

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας