ΟΜΑΔΑ ΔΙΑΜΕΣΟΛΑΒΗΣΗΣ ΟΜΟΤΙΜΩΝ ΜΟΥΣΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΣΑΜΟΥ

menu
Εφαρμοσμένα σενάρια/καινοτόμα προγράμματα
Η σχολική διαμεσολάβηση είναι μία πρακτική επίλυσης των σχολικών συγκρούσεων και εφαρμόζεται με τον διάλογο, την ενσυναίσθηση και την ενεργητική ακρόαση. Αποτελεί μία μορφή ειρηνικής επίλυσης επιθετικών συμπεριφορών, η οποία οργανώνεται και εφαρμόζεται εντός του σχολικού πλαισίου, μεταξύ των μαθητριών, μαθητών, ως εναλλακτική πρακτική που αντικαθιστά το πειθαρχικό σύστημα τιμωρίας. Οι μαθητές οικειοποιούνται την επίλυση του προβλήματος ή της διαφοράς τους και τους δίνεται η δυνατότητα να εκφράσουν τα συναισθήματά τους καθοδηγούμενοι από εκπαιδευμένους διαμεσολαβητές μέσα από μία σειρά βημάτων, ώστε να βρουν τον δικό τους δρόμο στο να λύσουν τα προβλήματά τους.
Η κύρια στοχοθεσία της σχολικής διαμεσολάβησης θα μπορούσε να συνοψιστεί στα εξής :
i. Μείωση πειθαρχικών προβλημάτων και αποβολών
ii. Απελευθέρωση εκπαιδευτικών από τον ρόλο της «αστυνόμευσης» των μαθητών
iii. Μείωση των βίαιων και αντικοινωνικών συμπεριφορών και αποφυγή διάλυσης των φιλικών σχέσεων
iv. Κλίμα συνεργασίας, αυτονομίας και εποικοδομητικού διαλόγου
v. Ενδυνάμωση ατομικότητας και ισότητας
vi. Εύρεση κοινά αποδεκτών λύσεων
vii. Ανάπτυξη στρατηγικών διαχείρισης μελλοντικών προβλημάτων
viii. Βελτίωση εν γένει της σχολικής καθημερινότητας.
Μέσα από τη στοχοθεσία φαίνεται η έμφαση που δίνεται στην όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ικανοποίηση και των δύο πλευρών- του θύτη και του θύματος. Παράλληλα εάν κανείς έχει στο μυαλό του την αποκαταστατική δικαιοσύνη, η οποία αποτελεί θεμέλιο της διαμεσολάβησης των συνομηλίκων, σε συνδυασμό με τους στόχους που μόλις παρουσιάστηκαν, αντιλαμβάνεται τους λόγους για τους οποίους οφείλει να επιλέγει αυτή τη διαδικασία έναντι παραδοσιακότερων τρόπων διαχείρισης.
Σε ένα συμπεριληπτικό περιβάλλον όπου τα μέλη της κοινότητας αισθάνονται συνυπεύθυνα και μοιράζονται υποχρεώσεις και δικαιώματα σε μη ιεραρχική δομή, σε ένα συνεργατικό μοντέλο μάθησης όπου τα παιδιά και οι ενήλικες εκφράζουν ελεύθερα τις απόψεις τους και τα συναισθήματα τους, δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για κακοποιητικές συμπεριφορές μεταξύ τους, Αυτά θα έπρεπε κανονικά να τα μαθαίνουμε βιωματικά από τη νηπιακή ηλικία . Αυτή η τακτική είναι η μοναδική που εγγυάται άμεσα αποτελέσματα στο φλέγον ζήτημα του bullying και στην αποφυγή κάθε λογής εξαρτήσεων και βίας. Η εκπαίδευση στη διαμεσολάβηση αποτελεί εργαλείο προς αυτήν την κατεύθυνση.Στο Μουσικό σχολείο Σάμου η πρόθεσή εκπαιδευτικών και μαθητών είναι να δημιουργούμε τους χώρους που μας κάνουν να νιώθουμε όμορφα.
Συνεργαζόμαστε με ψυχολόγους από το Κ.Π Φάρος.οι οποίοι επιβλέπουν και καθοδηγούν την εκπαίδευση των μαθητών.Ανήκουμε στο Πανελλήνιο Δίκτυο Σχολείων που εφαρμόζουν τη σχολική διαμεσολάβηση και συμμετέχουμε τα τελευταία 2 χρόνια ως εισηγήτριες στο φεστιβάλ που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων.Συνεργαζόμαστε σε επίπεδο εκπαίδευσης αλλά και πρακτικής εφαρμογής της δράσης με το 2ο Γυμνάσιο Σάμου.
στο τηλέφωνο 210 –
6898593
ή email [email protected]