menu

Σύνδεση | Εγγραφή

45o Δημοτικό Σχολείο Πάτρας

Συνεργατικά Προγράμματα

Πρωτοβουλία

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Όλοι μαζί για τη Γη» υλοποιείται με συνεργασία 4 Δημοτικών σχολείων της Πάτρας (Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κωφών-Βαρηκόων, το 12ο , 43ο και 45ο Δ.Σ. Πάτρας), με στόχο την καλλιέργεια μελλοντικά ενεργών και περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένων πολιτών. Με συντονιστή το Ειδικό σχολείο Κωφών Βαρηκόων Πάτρας, πραγματοποιήθηκε συνάντηση όλων των εμπλεκόμενων εκπαιδευτικών, στην οποία τέθηκαν οι στόχοι και αποφασίστηκαν οι κοινές δράσεις. Οι στόχοι που επιλέχθηκαν ανήκουν στους 17 στόχους του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη και το πλάνο εργασίας που αποφασίστηκε ήταν το κάθε σχολείο να δουλέψει με τους μαθητές του το στόχο που έχει επιλέξει και στην συνέχεια να πραγματοποιηθούν κοινές δράσεις με τους μαθητές και των τεσσάρων σχολείων.

Συγκεκριμένα: το Ειδ. Δημ. Σχολείο Κωφών Βαρηκόων επέλεξε να ασχοληθεί με τον 14ο  στόχο « ΖΩΗ ΣΤΟ ΝΕΡΟ», το 12ο Δημ. Σχολείο Πάτρας με τον 11ο στόχο «ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ», ενώ τα  43ο και 45ο Δημ. Σχολεία Πάτρας επέλεξαν το 13ο στόχο «ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ».

 

ΚΟΙΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ:

- Στις 25 Μαΐου θα γίνει παρέλαση των μαθητών στην πόλη μας. Οι μαθητές θα κρατούν πλακάτ και θα φορούν μπλουζάκια με τους 17 στόχους του ΟΗΕ.

- Η παρέλαση θα καταλήξει στην κεντρική πλατεία της πόλης όπου θα πραγματοποιηθούν διάφορες δράσεις. Παράλληλα θα υπάρχει δημιουργία φυλλαδίων τα οποία οι μαθητές θα μοιράσουν στους περαστικούς της πλατείας. Θα τους ενημερώνουν και θα συζητούν μαζί τους για τους 17 στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης.

- Από τις 25/5  έως τις 28/5 θα πραγματοποιηθεί έκθεση σε συγκεκριμένο χώρο της πόλης. Εκεί οι μαθητές θα παρουσιάσουν το πρόγραμμα και θα εκθέσουν εικαστικές δημιουργίες που κατασκεύασαν κατά την διάρκεια του προγράμματος. Την έκθεση θα ανοίξουν οι μαθητές με τραγούδια (προφορική – νοηματική γλώσσα) σε στίχους και μουσική πρωτότυπη.

   - Καθαρισμός παραλίας από όλους τους μαθητές των τεσσάρων   σχολείων  που συμμετέχουν στο πρόγραμμα  σε συνεργασία με την  Οικολογική Κίνηση Πάτρας.


Αποτελέσματα / επίδραση

  • Αλλαγή στάσεων και συμπεριφορών των μαθητών που δεν θα περιορίζονται στο πλαίσιο του σχολείου αλλά θα διαχέονται στο σπίτι, στην γειτονιά, στην πόλη, σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής ζωής
  • Να κατανοήσουν την αναγκαιότητα της αυτενέργειας και δράσης τους υιοθετώντας στάσεις και συμπεριφορές οι οποίες θα τα βοηθήσουν να γίνουν πολίτες του κόσμου στην ενήλικη ζωή τους.
  • Διάχυση γνώσεων και ιδεών στους γονείς, στα αδέλφια στους συγγενείς, στους φίλους, στους γείτονες,
  • Αρμονική συνεργασία σε ομάδες με τους μαθητές των συνεργαζόμενων σχολείων.
  • Οι μαθητές θα λειτουργήσουν ως θετικά πρότυπα για τους γονείς τους, ώστε αυτοί να εκδηλώσουν ενδιαφέρον και να συμμετέχουν ενεργά στις δράσεις του προγράμματος
  • Εικαστική έκφραση και  δημιουργία
  • Άνοιγμα του σχολείου και διάχυση των στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης στην τοπική κοινωνία. Στο τέλος του προγράμματος οι μαθητές θα έχουν συνειδητοποιήσει την ανάγκη αλληλεπίδρασης του ατόμου με την κοινωνία και τη σημασία της συλλογικής αλλά και της ατομικής ευθύνης για την διασφάλιση ενός υγιή πλανήτη για τους φιλοξενούμενους του.
  • Στο τέλος του προγράμματος οι μαθητές θα καταθέσουν τις προτάσεις τους στον Δήμαρχο Πατρέων.


Συνεργασίες

Τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί- συνεργάτες που αποτελούν το δίκτυο είναι:

  • Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κωφών/Βαρηκόων Πάτρας (συντονιστής προγράμματος)

Διευθύντρια Σχολείου: Αγγελική Νικολοπούλου

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί προγράμματος: Αθανασία Κυριακοπούλου, Αδαμαντία Κανάγια, Μαρία Σπανού, Ελένη Κακάβα.

  • 12ο Δημ. Σχολείο Πάτρας

Διευθύντρια Σχολείου – Μαριάννα Μπαρτζάκλη

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί προγράμματος: Χάρης Σταυλιώτης,Νίκη  Κλούρα, Αναστασία Ανδρικοπούλου, Εύη Ζέζα

 

  • 43ο Δημ. Σχολείο Πάτρας

Διευθύντρια Σχολείου: Μυρτώ Μαρκοπούλου

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί προγράμματος: Μαρία Κοκοτσή,  Άννα Νικολάου, Μαρία Μεταξά

 

  • 45ο Δημ. Σχολείο Πάτρας –

Διευθύντρια σχολείου -  Ερμιόνη  Τσιλιγκιριάν

Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί προγράμματος: Μαρία Δρόλια, Βενετία Υφαντίδου, Κωνσταντίνος Μυλωνάς, Δήμητρα Πίτσου.

  • Σύλλογοι γονέων των σχολείων
  • Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
  • Δήμος Πατρέων

ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Δρόλια Μαρία, Τσιλιγκιριάν Ερμιόνη, Υφαντίδου Βενετία, Μυλωνάς Κωνσταντίνος, Πίτσου Δήμητρα

Στόχος δράσης

1. Το πρόγραμμα έχει ως σημείο αναφοράς την κατανόηση της πολιτειότητας από τους μαθητές, με έμφαση στην ηθική, περιβαλλοντική και κοινωνική θεώρηση αυτής 2. Να αποκτήσουν γνώσεις σχετικά με την έννοια της Βιώσιμης Ανάπτυξης και πως αυτή επηρεάζει την ζωή του ανθρώπου 2. Να μάθουν για τους 17 στόχους του ΟΗΕ και να αντιληφθούν την ανάγκη ουσιαστικής συμμετοχής όλων μας για την θετική έκβαση της υλοποίησης των στόχων του ΟΗΕ ως το 2030 3. Να συνειδητοποιήσουν τους κινδύνους που απειλούν τον πλανήτη μας και να αποκτήσουν περιβαλλοντική συνείδηση 4. Η απόκτηση μιας ολιστικής και κριτικής στάσης των μαθητών για συγκεκριμένα θέματα όπως τα ανθρώπινα δικαιώματα, οι ανισότητες, η φτώχεια, η βιώσιμη ανάπτυξη, η εργασία, η ειρήνη, η δικαιοσύνη, το περιβάλλον 5. Να μάθουν να σέβονται και να αποδέχονται την διαφορετικότητα του άλλου είτε αφορά διάφορες στο φύλο, στη φυλή, στο χρώμα, στη θρησκεία, στη γλώσσα είτε αφορά διαφορές στη νοητική ή σωματική κατάσταση 6. Να προβληματιστούν για διάφορα κοινωνικά και περιβαλλοντικά προβλήματα της πόλης τους. 7. Να αναπτύξουν σχέσεις φιλίας και συνεργασίας με τους μαθητές των γενικών σχολείων του δικτύου 8. Να εκφραστούν εικαστικά και να νιώσουν τη χαρά της δημιουργίας.

Χρόνος δράσης

Φεβρουάριος - Μάιος 2022

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας