ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΓΙΑ ΤΗ ΓΗ

menu
Συνεργατικά Προγράμματα
Είμαστε δύο ανεξάρτητες σχολικές μονάδες, συστεγαζόμενες. Όμως λειτουργούμε στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας, ως μία. Δηλαδή το Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό υποστηρίζει εβδομαδιαία το πρόγραμμα του Νηπιαγωγείου, έχουμε κοινές δράσεις , όπως το πρόγραμμα, το οποίο σας καταθέτουμε. Τα σχολεία μας είναι ανοικτά στην τοπική κοινωνία, αλλά και στην ευρύτερη. Πιστεύουμε ακράδαντα, ότι εμείς χρειάζεται να κάνουμε το βήμα προς τον άλλο, ώστε να μας γνωρίσει , να μας εμπιστευτεί. Να γίνουμε ο συνεργάτης, ο φίλος, ο άνθρωπος που σέβεται. Συνεργαζόμαστε στενά με το Πανεπιστήμιο Πατρών και ιδιαίτερα με το τμήμα των Νηπιαγωγών και το Παιδαγωγικό Τμήμα. Κατά καιρούς έχουμε συνεργαστεί και με άλλα Πανεπιστήμια και ΑΤΕΙ. Έχουμε συμμετάσχει σε αρκετούς διαγωνισμούς και έχουμε διακριθεί. Τελευταία διάκρισή μας στο διαγωνισμό : Κύπρο- Ελλάδα – Ομογένεια Εκπαιδευτικές Γέφυρες (2016- 2017) , 1ο & 2ο Βραβείο – τραγούδι – videoclip https://www.youtube.com/watch?v=zoz3HAtaOpA https://www.youtube.com/watch?v=Bdf0DuQEf5w Με μία πρόταση θα λέγαμε είμαστε το σχολείο της χαράς, που προσπαθεί καθημερινά και υπεύθυνα να προάγει την εκπαίδευση, ευαισθητοποιώντας, πρώτα τους δικούς μας μαθητές .
ΑΓΓΕΛΙΚΗ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ
Επικοινωνία με σχολείοΤο Ειδ. Δημ. Σχολείο Πάτρας Κωφών-Βαρηκόων Πάτρας έκανε κάλεσμα στα σχολεία γενικής αγωγής 12ο, 43ο και 45ο για συμμετοχή τους και συνεργασία στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα « Όλοι μαζί για τη γη»
Πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τους εκπαιδευτικούς των τμημάτων που θα συμμετέχουν στην οποία τέθηκαν οι στόχοι και αποφασίστηκαν οι κοινές δράσεις.
Αποφασίσαμε να ασχοληθούμε με τους 17 στόχους του ΟΗΕ για την βιώσιμη ανάπτυξη .Συγκεκριμένα –
Το Ειδ. Δημ. Σχολείο Κωφών Βαρηκόων επέλεξε να ασχοληθεί με τον
14ο στόχο « ΖΩΗ ΣΤΟ ΝΕΡΟ»
Το 12ο Δημ. Σχολείο Πάτρας επέλεξε τον 11ο στόχο «ΒΙΩΣΙΜΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ»
Το 43ο και το 45ο Δημ. Σχολεία Πάτρας επέλεξαν το 13ο στόχο «ΔΡΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΚΛΙΜΑ»
Το κάθε σχολείο θα δουλέψει με τους μαθητές του το στόχο που έχει επιλέξει και στην συνέχεια θα πραγματοποιηθούν κοινές δράσεις με τους μαθητές των τεσσάρων σχολείων.
ΚΟΙΝΕΣ ΔΡΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ
- Στις 25 Μαΐου θα γίνει παρέλαση των μαθητών στην πόλη μας. Οι μαθητές θα κρατούν πλακάτ και θα φορούν μπλουζάκια με τους 17 στόχους του ΟΗΕ.
- Η παρέλαση θα καταλήξει στην κεντρική πλατεία της πόλης όπου θα πραγματοποιηθούν διάφορες δράσεις. Παράλληλα θα υπάρχει δημιουργία φυλλαδίων τα οποία οι μαθητές θα μοιράσουν στους περαστικούς της πλατείας. Θα τους ενημερώνουν και θα συζητούν μαζί τους για τους 17 στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης.
- Από τις 25/5 έως τις 28/5 θα πραγματοποιηθεί έκθεση σε συγκεκριμένο χώρο της πόλης. Εκεί οι μαθητές θα παρουσιάσουν το πρόγραμμα και θα εκθέσουν εικαστικές δημιουργίες που κατασκεύασαν κατά την διάρκεια του προγράμματος. Την έκθεση θα ανοίξουν οι μαθητές με τραγούδια (προφορική – νοηματική γλώσσα) σε στίχους και μουσική πρωτότυπη.
- Καθαρισμός παραλίας από όλους τους μαθητές των τεσσάρων σχολείων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα σε συνεργασία με την Οικολογική Κίνηση Πάτρας.
-Αλλαγή στάσεων και συμπεριφορών των μαθητών που δεν θα περιορίζονται στο πλαίσιο του σχολείου αλλά θα διαχέονται στο σπίτι, στην γειτονιά, στην πόλη, σε όλες τις πτυχές της κοινωνικής ζωής
- Να κατανοήσουν την αναγκαιότητα της αυτενέργειας και δράσης τους υιοθετώντας στάσεις και συμπεριφορές οι οποίες θα τα βοηθήσουν να γίνουν πολίτες του κόσμου στην ενήλικη ζωή τους.
-Διάχυση γνώσεων και ιδεών στους γονείς, στα αδέλφια στους συγγενείς, στους φίλους, στους γείτονες,
-Αρμονική συνεργασία σε ομάδες με τους μαθητές των συνεργαζόμενων σχολείων.
-Οι μαθητές θα λειτουργήσουν ως θετικά πρότυπα για τους γονείς τους, ώστε αυτοί να εκδηλώσουν ενδιαφέρον και να συμμετέχουν ενεργά στις δράσεις του προγράμματος
-Εικαστική έκφραση και δημιουργία
-Άνοιγμα του σχολείου και διάχυση των στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης στην τοπική κοινωνία. Στο τέλος του προγράμματος οι μαθητές θα έχουν συνειδητοποιήσει την ανάγκη αλληλεπίδρασης του ατόμου με την κοινωνία και τη σημασία της συλλογικής αλλά και της ατομικής ευθύνης για την διασφάλιση ενός υγιή πλανήτη για τους φιλοξενούμενους του.
-Στο τέλος του προγράμματος οι μαθητές θα καταθέσουν τις προτάσεις τους στον Δήμαρχο Πατρέων.
Το Ειδ. Δημοτικό Κωφών- Βαρηκόων είναι το συντονιστικό σχολείο στο δίκτυο που δημιούργησε για την υλοποίηση του προγράμματος. Τα σχολεία και οι εκπαιδευτικοί- συνεργάτες που αποτελούν το δίκτυο είναι
-12ο Δημ. Σχολείο Πάτρας
Διευθύντρια Σχολείου – Μαριάννα Μπαρτζάκλη
Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί προγράμματος- Χάρης Σταυλιώτης,Νίκη Κλούρα, Αναστασία Ανδρικοπούλου, Εύη Ζέζα
43ο Δημ. Σχολείο Πάτρας
Διευθύντρια Σχολείου- Μυρτώ Μαρκοπούλου
Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί προγράμματος- Μαρία Κοκοτσή, Άννα Νικολάου, Μαρία Μεταξά
45ο Δημ. Σχολείο Πάτρας –
Διευθύντρια σχολείου - Ερμιόνη Τσιλιγκριάν
Υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί προγράμματος – Μαρία Δρόλια, Βενετία Υφαντίδου, Κωνσταντίνος Μυλωνάς, Δήμητρα Πίτσου
- Σύλλογοι γονέων των σχολείων
-Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας
-Δήμος Πατρέων
στο τηλέφωνο 210 –
6898593
ή email [email protected]