menu

Σύνδεση | Εγγραφή

6ο Γυμνάσιο Σερρών

Δράσεις συνεργασίας με την τοπική & ευρύτερη κοινωνία

Πρωτοβουλία

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ για μια πιο καθαρή πόλη, για μια πιο καθαρή αυλή!

ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ για μια πιο καθαρή πόλη, για μια πιο καθαρή αυλή!
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Στο πλαίσιο του Εργαστηρίου Δεξιοτήτων κατά τη χρονιά 2021-2022, η Β’ τάξη του 6ου Γυμνασίου Σερρών ανέλαβε πρωτοβουλίες με περιβαλλοντική μέριμνα με αποτέλεσμα τη συλλογή πλαστικών καπακιών καθώς και τον εθελοντικό καθαρισμό περιοχών της πόλης των Σερρών. Η δράση περιελάμβανε αρχικά ενημέρωση των μαθητών σε θέματα περιβαλλοντικής ηθικής, ανακύκλωσης και διαλόγου για την κλιματική αλλαγή και κατέληξε στην εθελοντική απομάκρυνση απορριμμάτων και διαλογή αυτών που είναι προς ανακύκλωση από τρεις περιοχές. Αυτή η δράση συνέβαλε διπλά στον στόχο «Δράση για το κλίμα», με την ταυτόχρονη απομάκρυνση σκουπιδιών και την τυχόν ανακύκλωση τους!

Η συλλογή καπακιών λάμβανε χώρα επί 2 μήνες, ενώ η δράση απομάκρυνσης απορριμμάτων υλοποιήθηκε σε δύο σχολικές ημέρες και συγκεκριμένα σε 6 σχολικές ώρες. Οι περιοχές καθαρισμού ορίστηκαν ύστερα από παρατήρηση για την ανάγκη απομάκρυνσης των σκουπιδιών και πραγματοποιήθηκαν ανά τμήμα (Β1 & Β3, Β2, Β4), περιλαμβάνοντας: το μεγαλύτερο τμήμα του πρώην Στρατοπέδου Παπαλουκά, την περιοχή γύρω από το 6ο Γυμνάσιο Σερρών (περιοχή Τζαμιού Μεχμέτ Πασά και απέναντι συνοικιών) καθώς και τον εσωτερικό προαύλιο χώρο του σχολείου.

Οι μαθητές συνέβαλαν στην απομάκρυνση δεκάδων σακουλών απορριμμάτων και συνειδητοποίησαν έτσι την περιβαλλοντική καταστροφή που πράττει ο άνθρωπος εν αγνοία του. Η χαρά τους από τη συμμετοχή στη δράση υπήρξε μεγάλη, δείχνοντας ανακούφιση και γαλήνη λόγω προσωπικής συμβολής. Κατά την ανατροφοδότηση που έγινε ύστερα από τη δράση, οι μαθητές δήλωσαν ότι συνειδητοποίησαν τη σημασία του εθελοντισμού, της προσφοράς αλλά κυρίως της συλλογικής προσπάθειας για ένα καλύτερο αύριο.


Αποτελέσματα / επίδραση

Οι μαθητές συνέβαλαν στην απομάκρυνση 20-25 σακουλών απορριμμάτων συνολικά και από τις 3 προαναφερθείσες περιοχές, συμβάλλοντας έτσι σε πιο καθαρές γειτονιές και σε ένα καθαρό σχολείο άξιο σεβασμού.



Συνεργασίες

Υπήρξε συνεννόηση και υποστήριξη με την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Σερρών, καθώς και υποστήριξη από το προσωπικό καθαριότητας του σχολείου (παραγγελίες σε γάντια, σακούλες, αντισηπτικά χεριών).


ΣΥΜΜΕΤΕΧΟΝΤΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ

Πανταζίδου Χριστίνα, Δρόσου Κατερίνα

ΤΡΟΠΟΙ ΔΙΑΧΥΣΗΣ ΜΗΝΥΜΑΤΟΣ

Οι μαθητές θα παρουσιάσουν στην Ολομέλεια του σχολείου την ανάληψη της δράσης τους κατά την τελική ημέρα του σχολείου που θα οριστεί ως Ημέρα Μαθητικού Φεστιβάλ. Η παρουσίαση θα γίνει με φωτογραφικό υλικό και powerpoint.


Στόχος δράσης

Η περιβαλλοντική αναβάθμιση περιοχών της πόλης αλλά και του προαύλιου χώρου του σχολείου, η ανάδειξη της αξίας του εθελοντισμού, η προστασία του περιβάλλοντος ως προσωπική ευθύνη, η συνεισφορά στους Παγκόσμιους Στόχους του ΟΗΕ.

Κοινό στο οποίο απευθύνεται

Μαθητές και Κοινότητα

Χρόνος δράσης

ενημέρωση και συλλογή καπακιών: 2 μήνες/ δράση απομάκρυνσης απορριμμάτων: 2 σχολικές ημέρες, 6 σχολικές ώρες

Τόπος Δράσης

Περιοχές των Σερρών πέριξ του σχολείου και ο προαύλιος χώρος του σχολείου

Δίκτυο

Στόχος μας είναι να εντάξουμε άμεσα το σχολείο και τους μαθητές μας σε δίκτυα εθελοντισμού της περιοχής μας, όπως στην εθελοντική ομάδα SAVE YOUR HOOD

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2



Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας