menu

Σύνδεση | Εγγραφή

2ο Νηπιαγωγείο Γαλάτιστας

Μαθητικές δημιουργίες

Πρωτοβουλία

Οικονομική διαχείριση στο Νηπιαγωγείο (financial literacy education in preschool) πρόγραμμα eTwinning

Οικονομική διαχείριση στο Νηπιαγωγείο (financial literacy education in preschool) πρόγραμμα eTwinning
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Σκοπός του προγράμματος είναι να μάθουν τα παιδιά τις βασικές αρχές οικονομικής διαχείρισης, (να διαχωρίσουν τις ανάγκες από τις επιθυμίες). Τα παιδιά ήδη από αυτήν την ηλικία μαθαίνουν τα δομικά στοιχεία της οικονομίας, μέσα από το παιχνίδι, γεμίζοντας κουμπαράδες, μετρώντας.

Οκτώβριος

Τα παιδιά προβληματίζονται για τον τρόπο που πραγματοποιούσαν οι άνθρωποι συναλλαγές , ώστε να ικανοποιηθούν οι διάφορες ανάγκες  που είχαν , πριν την επινόηση του χρήματος. Έτσι, έμαθαν  τη μέθοδο της ανταλλαγής, αλλά και τους κανόνες της (για να πάρει κάποιος αυτό που επιθυμεί, είναι απαραίτητο να δώσει κάτι "ίσο" για αντάλλαγμα σε αυτόν που συμμετέχει στην ανταλλαγή). Τα παιδιά μέσα από τη διαδικασία του παιχνιδιού και της δραματοποίησης πραγματοποίησαν ανταλλαγές ώστε να αποχτήσουν αυτό που χρειάζονταν.

Νοέμβριος

Τα παιδιά καλούνται να αναγνωρίσουν τις βασικές ανάγκες που έχουν όλοι οι άνθρωποι (στέγη, τροφή, νερό, ενδυμασία, ασφάλεια)  και να τις διαχωρίσουν από τις επιθυμίες. Μέσα από διαδικασία προβληματισμού τα παιδιά συνειδητοποιούν ότι η κάλυψη των αναγκών είναι απαραίτητη για την επιβίωση ενώ η ικανοποίηση μιας επιθυμίας βελτιώνει/ομορφαίνει την καθημερινότητα.

Δεκέμβριος

Τα παιδιά έρχονται σε επαφή με τα ευρώ (κέρματα και χαρτονομίσματα)  αλλά και χρήματα από διάφορες χώρες του κόσμου. Μέσα από ερωτήσεις προβληματισμού και πληροφορίες από το διαδίκτυο τα παιδιά μαθαίνουν για την ιστορία του χρήματος, βλέπουν σχετικά βίντεο με το πώς τυπώνονται τα χαρτονομίσματα και δημιουργούνται τα κέρματα. Καλούνται να δημιουργήσουν το δικό τους χαρτονόμισμα να του δώσουν αξία και σύμβολο. Επιπλέον, έρχονται σε επαφή με τις τραπεζικές κάρτες συναλλαγών,  και τα μηχανήματα ΑΤΜ. Μέσα από ερωτήσεις τα παιδιά συνειδητοποιούν ότι με τα χρήματα ο άνθρωπος είναι απαραίτητο να καλύπτει πρώτα τις ανάγκες του και έπειτα κάποιες από τις επιθυμίες του, καθώς μία λάθος επιλογή μπορεί να είναι μοιραία για την επιβίωσή του.

Ιανουάριος

Τα παιδιά προσπαθούν να κατανοήσουν και να αναλύσουν την παροιμία "άπλωσε τα πόδια σου μέχρι εκεί που φτάνει το πάπλωμά σου", από αυτά που έχουν μάθει μέχρι τώρα. Έπειτα, η εκπαιδευτικός δείχνει στα παιδιά διάφορες αποδείξεις και λογαριασμούς (ρεύμα και νερό) και τα καλεί να αναγνωρίσουν τι είναι. Αφού, δοθεί η επιθυμητή απάντηση, ακολουθεί προβληματισμός ως προς τους αριθμούς που υπάρχουν απάνω στις αποδείξεις και στους λογαριασμούς. Η εκπαιδευτικός οδηγεί τη σκέψη των παιδιών ώστε να συνδέσουν την κατανάλωση με την τελική τιμή. Τέλος, καλεί τα παιδιά να προσπαθήσουν από κοινού , με απλούς τρόπους  στη μείωση της κατανάλωσης ρεύματος και νερού ώστε να εξοικονομήσουν ενέργεια και χρήματα. Γίνεται διάχυση της γνώσης και στις οικογένειες των παιδιών.

Φεβρουάριος

Αφού έχουν ευαισθητοποιηθεί τα παιδιά ως προς την εξοικονόμηση ενέργειας, καλούνται τώρα να προβληματιστούν  τι άλλο και με ποιον τρόπο θα μπορούσαν να εξοικονομήσουν (μαζέψουν) π.χ. σπόρους,  αγάπη, παιχνίδια, ήλιο, αναμνήσεις, χρήματα  κ.α. 

Η εκπαιδευτικός φέρνει στην τάξη τρία ίδια κουτιά στα οποία μαζεύει  διάφορα αντικείμενα,  που χρειάζεται  και εισάγει στα παιδιά την έννοια της «συσσώρευσης».

Η εκπαιδευτικός ανοίγει τα κουτιά που είχε φέρει και αποκαλύπτει στα παιδιά το περιεχόμενό τους και τους εξηγεί για ποιον λόγο είχε συγκεντρώσει αυτά τα αντικείμενα.  Στο πρώτο το κουτί υπήρχαν υλικά – αντικείμενα που θα χρειαστεί η ίδια κατά τη διάρκεια της ημέρας π.χ. ένα στυλό, τετράδιο, ένα μπουκάλι νερό, κοκ. (έξοδα). Στο δεύτερο κουτί υπήρχαν υλικά και αντικείμενα που της περίσσευαν και δεν της ήταν τόσο απαραίτητα (π.χ. μολύβια, χαρτιά κοκ), αυτά μπορούσε να τα μοιραστεί με φίλους της που τα χρειάζονταν. (μοίρασμα) Αντίθετα, στο τρίτο κουτί υπήρχαν αντικείμενα και υλικά που συγκέντρωνε καθώς θα χρησιμοποιούσε στο μέλλον π.χ. ένα κενό άλμπουμ για φωτογραφίες, ένα καπέλο για τον ήλιο κοκ (συσσώρευση ). Μέσα από το παράδειγμα με τα τρία κουτιά τα παιδιά αντιλαμβάνονται πιο εύκολα  ποια είναι τα άμεσα έξοδα, τι μπορούμε να μοιραστούμε με άλλους αλλά και την έννοια της συσσώρευσης για μελλοντική χρήση.

Η εκπαιδευτικός ρωτάει τα παιδιά αν έχουν μαζέψει ποτέ τους χρήματα, πώς και για ποιον λόγο. Με αφορμή αυτά που συζήτησαν κατασκευάζει το κάθε παιδί ένα κουμπαρά και μέσα από τη ζωγραφική εκφράζει τι θα ήθελε να κάνει με τα χρήματα που θα μαζέψει.

Μάρτιος

Τα παιδιά μαθαίνουν πώς να διαχειρίζονται τα χρήματα που έχουν συγκεντρώσει. Το πρώτο βήμα είναι να εξετάσουν αν έχουν καλύψει τις ανάγκες τους και στη συνέχεια κάνουν μία λίστα με τις επιθυμίες τους για να δουν ποια ή ποιες από αυτές μπορούν να ικανοποιήσουν, ανάλογα με το πόσο που έχουν συγκεντρώσει. Δημιουργία αφίσας με σύνθημα «Κάνε λίστα πριν ψωνίσεις».  Δημιουργήθηκε μαγαζάκι στην τάξη, όπου τα παιδιά πραγματοποιούν εικονικές αγορές.

Με την ολοκλήρωση του προγράμματος η νηπιαγωγός και τα παιδιά συνέθεσαν ένα ποίημα για την οικονομική διαχείριση, (δίνοντας έμφαση στην προτεραιότητα ικανοποίησης των βασικών αναγκών) το οποίο στη συνέχεια μελωποίησαν:

 

Τον πολύ παλιό καιρό

Μια φορά κι έναν καιρό

Οι άνθρωποι άλλα πράγματα είχαν στο μυαλό

Πώς θα βρούνε την τροφή;

Πού θα βρούνε το νερό;

Τι θα κάνουν αν χαλάσει ο καιρός;

Να το πούμε πιο απλά

Κάλυπταν τα βασικά

Τ’ αναγκαία για να ζήσουνε απλά!!!!

 

Πάνε τώρα όλα αυτά

Έχουν «θέλω» αρκετά

Δεν τους φτάνουν πλέον όλο τα λεφτά

Θέλουν ρούχα πια πολλά

Κα αμάξια ακριβά

Κάνουν έξοδα αρκετά και περιττά

Μία λύση αν δεν βρεθεί

Θα ‘χουν μείνει πια ταπί

Και δεν ξέρουμε τι άλλο θα συμβεί

 

Μία είναι η συμβουλή

που θα δώσουμε εμείς

πρέπει πρώτα τις ανάγκες σου να δεις

Κάλυψε αρχικά αυτές.

Έχει γίνει πια σαφές

Κι ύστερα τα «θέλω» σου αν θέλεις δες

Βάλτα  όμως σε σειρά

Όχι όλα μια φορά

Μην ξεμείνεις και ζητάς και δανεικά!!!

 


Στόχος δράσης

Ενίσχυση οικονομικού γραμματισμού των νηπίων, να εξελιχθούν τα νήπια σε υπεύθυνα άτομα που νοιάζονται για την κοινωνία, ευαισθητοποίηση ως προς την οικονομική χρήση των πόρων, να διαχωρίζουν τα νήπια τις ανάγκες από τις επιθυμίες τους.

ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΑ ΑΡΧΕΙΑ (1)

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 2


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους


Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας