menu

Σύνδεση | Εγγραφή

28ο Νηπιαγωγείο

Μαθητικές δημιουργίες

Πρωτοβουλία

Οι χαρταετοί της ειρήνης

Οι χαρταετοί της ειρήνης
ΥΠΟΒΛΗΘΗΚΕ ΑΠΟ


Περιγραφή

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, καθώς και το γεγονός ότι ένας μαθητής μας έχει συγγενείς εκεί, έδωσαν αφορμές να πραγματοποιηθούν δράσεις ευαισθητοποίησης των παιδιών για την αξία της ειρήνης και της αρμονικής συνύπαρξης των λαών. Τα γεγονότα του πολέμου συνέπεσαν με τη θεματική της Καθαρά Δευτέρας την οποία και επεξεργαζόμασταν εκείνη τη χρονική στιγμή. Τα παιδιά έμαθαν την ιστορία του χαρταετού και τους συμβολισμούς του, αφού το πέταγμά του στα ύψη και ο χορός του με τον άνεμο, ψηλά στον καταγάλανο ουρανό, υποδηλώνει την ανάταση, την κάθαρση της ψυχής, την επαφή με το Θείο και την καλοτυχία. Ιδιαίτερη εντύπωση τους έκανε το περιστατικό που έδωσε έμπνευση στον συνθέτη Μίκυ Θεοδωράκη να συνθέσει το μουσικό έργο ‘’Χαρταετοί’’. Ήταν Καθαρά Δευτέρα του 1963, όταν κάποιοι θέλοντας να διαμαρτυρηθούν για τη συγκέντρωση εξοπλισμών από τις δύο υπερδυνάμεις και τον κίνδυνο πυρηνικού ολοκαυτώματος πέταξαν στον Αττικό ουρανό χαρταετούς με το σύμβολο της ειρήνης, ένα σύμβολο που μέχρι τότε δεν γνώριζαν οι περισσότεροι.

Όλα τα παραπάνω παρακίνησαν τα παιδιά να θελήσουν να στείλουν το δικό τους μήνυμα, να φτάσει μέχρι το Θεό όπως μας είπαν, για ένα κόσμο ειρηνικό χωρίς βία, που δε θα κακοποιεί τα παιδιά του, οδηγώντας τα στη προσφυγιά και στη στέρηση των δικαιωμάτων τους.

Τα παιδιά με την υποστήριξη των δασκάλων τους δημιούργησαν μια ταινία κινουμένων σχεδίων –animation με τίτλο ‘’Οι χαρταετοί της ειρήνης’’. Στην ταινία χαρταετοί πετούν ανέμελα στον ουρανό μέχρι τη στιγμή που εμφανίζονται τα πολεμικά αεροπλάνα που κινούνται απειλητικά εναντίον τους και τους διώχνουν. Όμως οι χαρταετοί επιστρέφουν έχοντας στις ουρές τους  μαγικές λέξεις ειρήνη, αγάπη, ελευθερία κ.α. διώχνουν τα αεροπλάνα και υπό τους ήχους των παιδικών φωνών των μαθητών μας, σχηματίζεται πάνω σε ένα μεγάλο χαρταετό η λέξη ειρήνη, δημιουργείται το σύμβολο της ειρήνης με ζωγραφισμένα προσωπάκια παιδιών και στην ουρά του εμφανίζεται σε τέσσερις γλώσσες η λέξη ειρήνη.

 


Στόχος δράσης

Ενίσχυση δεξιοτήτων συνεργασίας και επικοινωνίας. Ανάπτυξη της δημιουργικής σκέψης. Καλλιέργεια ενσυναίσθησης. Διαμόρφωση ανθρωπιστικής συνείδησης. Διαμόρφωση Ενεργών Πολιτών, οι οποίοι θα αναλάβουν δράση για τη μεγάλη αλλαγή στον πλανήτη μας.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ 1


Videos 1

Σύνδεση με Παγκόσμιους Στόχους






Mάθετε περισσότερα για τον Διαγωνισμό

στο τηλέφωνο 210 – 6898593
ή email [email protected]

Χορηγοί Επικοινωνίας