Οι ρίζες μας

menu
Δράσεις συνεργασίας με την τοπική & ευρύτερη κοινωνία
Εισαγωγή
Στο πλαίσιο εορτασμού των 100 χρόνων από την ίδρυση της πόλης μας, το Ε.Ε.Ε.ΕΚ. Ορεστιάδας δημιούργησε το ακόλουθο έργο το οποίο αποτελεί μέρος των δράσεων των οποίων θα πραγματοποιηθούν για την επέτειο αυτή.
Εννοιολογικό πλαίσιο
Το δέντρο της μνήμης αποτελείται από κομμάτια που το καθένα ξεχωριστά αλλά και σαν σύνολο, σηματοδοτούν την έννοια της "μη λησμονιάς" ταυτόχρονα με έννοιες που άπτονται της καταγωγής, της ιστορίας, της γνώσης, της ανάπτυξης.
Το δέντρο
Κομμάτι αναπόσπαστο της ύπαρξης μας, πηγή ζωής, έμπνευσης και δημιουργίας. Αναπαράσταση της προσωπικής ανάπτυξης, της βελτίωσης και της προόδου. Σημείο αναφοράς της ισσοροπίας της αρμονίας, της εξέλιξης, της δύναμης που θα δώσει ώθηση για ένα καλύτερο μέλλον. Τόπος συνάντησης, γύρω από αυτό, για ανάπαυλα, ξεκούραση, κουβέντα, κοινωνικοποίηση, χαρά, γιορτή.
Η κλωστή
Συνδεδεμένη με την μνήμη. Δεμένη γύρω από το δάχτυλο όταν ήμασταν παιδιά για να μην ξεχάσουμε κάτι σημαντικό όπως μας έμαθαν οι παλιοί. Δεμένη στο δέντρο για να κλειδώσω τις μνήμες να μην τις αφήσω στην λήθη.
Πολύχρωμη γιατί η ζωή προχωράει με θύμησες σκοτεινές αλλά και χρωματιστά χαμόγελα της κάθε νέας γεννιάς.
*(Η έννοια της προστασίας, όπως η κλωστή φτιάχνει το ρούχο που μας προστατεύει έτσι και στο δέντρο, η κλωστή έχει την έννοια της προστασίας, η μνήμη μας προστατεύει)
Οι ρίζες
Του δέντρου ...
Οι δικές μας ...
Της νέας μας πατρίδας ...
Χωρίς αυτές είμαστε χαμμένοι σε κάθε φύσημα του ανέμου...
Είναι οι μνήμες που δεν θέλουμε να χαθούν, οι εικόνες, οι αξίες, τα ήθη, τα έθιμα,η ιστορία μας. Οι ρίζες βαθιές στηρίζουν γερά τα νέα κλαδιά τη νέα ζωή, τα καινούργια όνειρα. Από αυτές ξεκινά το κουβάρι των αναμνήσεων που γίνεται όλο και μεγαλύτερο καθώς περνούν τα χρόνια.
"Κόκκινη κλωστή δεμένη
δως της κλώτσο να γυρίσει
παραμύθι να αρχίσει...
Προβολή του έργου σε όλη την τοπική κοινότητα με σκοπό να τονιστεί η σημασία του να γνωρίζουμε την καταγωγή μας - τις ρίζες μας
Μορφοτικός και Πολιτιστικός Σύλλογος "το Γέννημα"
Λαογραφικό Μουσείο
στο τηλέφωνο 210 –
6898593
ή email [email protected]